Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Budu Oh Budu, Bakpo demo pangge Budu? (Edisi Timur)


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Budu Oh Budu, Bakpo demo pangge Budu? (Edisi Timur)

Please Mendaftar To Post


Oleh Budu Oh Budu, Bakpo demo pangge Budu? (Edisi Timur)

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-03 23:46


Puah sudoh kawe caghik forum bak make ni, dok jupo deh.. takpo lah ek kawe dok pi landing kat sini deh..

Ni kawe nok tau niih, Awe-Awe and Mek-Mek daghi Pata Timo nih, especially daghi Kelate, bakpo ghak demo dok pangge Pati Bilih ni Budu.

Sajo jaah nok tau ghak. Buke apo, ado laa soghe hambo Allah nuuh, boie kawe budu. Kat botol nuuh dok tulih Pati Bilih. Alih2 demo dok pangge budu. Hok tu dok musykiil niihh. Musykil tahak dugong... Ngeeeeeeehhh...

Lagi satu nok tau ghak.. Demo make guano nge budu nih? Hok kawe tau nyo buak samba, buak colek nge ike gogheng and ike masing and ulee hok dok ado nuuh.. Pastu colek tu capo nge lado, bawe, peghah nge ase lima sket.

Lagi, make guano lagi hok demo ni tau..? Awe-Awe and Mek-Mek, kasi tau laa deh...

p/s: timo kaseh laa hok dok boie kawe budu niih.. pelik bena bau dio...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

fawwaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 523
Posting: 38
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 02:12



wah..wah...ape glemer sgt budu ni...
bakpow oghe pangge budu?ambo pon tok tau..tapi sedak sungguh kalo makey nge tene celo...

-----------------
I want 2b what I was when I wanted 2b what I am not!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fawwazProfil   Hantar PM kepada fawwaz   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 10:26


Nampak cara tulis ayat tu dah macam oghe kelate.takkan tak tahu gak kot...tapi apa yang ana tahu budu ni sedap. ana memang suka..tambah2 lagi bila dimakan dengan tempoyak...mavlessss kata azli senariolaaa....sapa nak order budu...call ana k hehe....femous gitu...tapi pernah satu ketika...masa tu ana belajar kat kuantan. ada sorang budak johor tu....dia tanya engko makan apa ngan nasi tu...nampak berselera jer.....ana pun cakaplaa.....makan ngan kicap asli....dia pun mintaklaaa sikit....dia letak dalam nasi dia banyak gila...dia kata mesti bes ni...pastu...jeng...jeng dia makan sesuap jer,......terus termuntah...nak buat cam mana dah takdir....kata ana laaa...

sian budak tu kan.... kena buli.....



-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

[ Posting ini telah di edit oleh: dinulhuda1422h pada 2003-12-04 10:28 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 04-12-03 10:36


Budu sedap ke??Pernah makan tapi dah lama dulu jer,skang ni jarang makan sebab tader stok,saya bukan orang pantai timur so cam susah skit nak dapatkan bekalan...yang ada kat umah sekarang ni pun cencaluk jer,tu pun beli kat melaka...rasanya kena buat banyak cawangan jual budu kat [email protected]@kat mana2 jer yang senang untuk orang beli...takkan nak beli budu sampai kena susah2 gi kelantan/terengganu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 11:18


hehe.. cagho kecek meme le mace oghe Kelate mek weeehhhh laa.. ambo ni lahir kak Johor nuuh, membeso kek Pahe, lo ni pi dok Seghede, kak UPM nuhh... kojo mek kojo...

Buke apo, ambo ni bukenyo ghaje bena dok pi beda budu ni.. oghe doh boie ghak belasoh jaaaa... lagi satu hok ambo musykil nyo ni, bakpe ghak demo pi pangge budu? Dok pangge pati bilih.. hok tu nok tau nyoo...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-03 11:44


takleh nak telan lah budu tu....mcm pelik sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 11:51


Akhirnya JoshuaIsfahan respond gak kat ukhwah ek.. selamat kembali..

Raya camner? ok?

Budu tu jange la pi beda lagu tu jaahh.. meme le pelik sket.. kena capo nge ase lima nge lado sket.. buak colek nge ike baka ko.. ule ko... make lagu tu ghak... hehe..

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 11:54


dok tahu gak eh bakpe demo duk panggil budu...
rasanya ada yg posting ttg sejarah budu...
dah lama dah...
yg pasti, budu mmg best...
lebih2 lagi bila letak cili api byk2...
pedas sampai berasap....
hehehe...
balik kg hari tu sempat mkn budu...
lupa lah pulok nok bowok balik kl...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

ummuhabibah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2064
Posting: 45

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-03 11:58


Eh,betulah kat botol dia tulis budu cap ketereh,budu cap 2 ekor ayam...Tp,kekadang ada juga kat botol dia tulis pati bilis tuuu..jangan khuatir rasanya sama jer..Tp.ianya bergantung pd kepandaian cara prosesnya tu..klu saya suka yg tulis selera kampung.Kalau makan budu perah limau tambah durian..ish..bestnya..naik bulu2 roma ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuhabibahProfil   Hantar PM kepada ummuhabibah   Pergi ke ummuhabibah's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 12:01


Yo ko mek sal nyoo..? kek mano tu ? bleh ghoyak kek ambo ni... nok tau gak laa weeeeeehh...

Ambo takut make cili bebanyok ni.. takut usus problem.. kalo dok lenyek ko tumbuk ko ok la gak pi beda nuuhhh...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 04-12-03 12:33


budu...lamo doh tok make budu..nok wak guano...sini tok jupo gu nok make budu. balik dumoh pong tokde sokmo nok celo tene, nok cicoh nge budu. Paling2 tidok gak make nge ule timun jah. ngelah make budu, cuti akhir sem 1 ari tuh...kelik rayo, oghe tok make budu. oghe make tupak, sekuk rayo... tupak tawa tokde make rayo nih...nok wak guano, lorat sokmo...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 12:42


mek weeeeeeehhh laaa... sie nyo kawe denga...

bakpo ghak dok cicoh tupak nge budu.. gati nge lodeh... ok ko ek... menu baghu...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 18:44


waduh...
ingat ore pata timo sajo pandai make budu..
ore perak pun pande weih...
ahak..
berbelit lidah teman ...
best apa ...
cicah ngan cabai burung...
aduh...
leleh2 punya....

p/s...kena baca 2 kali baru tul2 paham...
jgn marah yek..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-12-03 18:45


Raya..best.........fly to singapore..Jb..skudai....memang happening....

ni...no hard feelings ok....kadang kadang bila dgr mek mek kelate bercakap ni...nak tergelak pun ada...ni bila kelate language di tuliskan...nak tergelak lagi pun ada....kadang kadang tak dpt nak bayangkan mcm mana org kelate ni nyanyi lagu kebangsaan...hehehe.jgn mare k.....
pasal budu ni...dulu masa saya kecil...saya dgr jugak budu budu...saya ingat budu tu..berudu letak dlm botol...dah besar ni barulah tahu..itupun sebab masa duduk kolej..satu qlique kelate kenduri budu ramai ramai kat dewan makan.....barulah tau"oooo ni budu"tapi saya tak telanlah.....dapat bini mek mek baru leh kot..hehehehhe
saya nak tanya juga satu benda...benarkah betul...bhawa kalau gi kenduri kahwin kat kelantan.kena bayar makanan kendurinya tu....??betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 09:32


isk... mana ada bayar kalo gi kenduri kahwin...
mungkin pemberian wang disalahtafsirkan...
sebenarnya, ada yg dtg tu menghulurkan duit pd tuan rumah...
sbg pemberian ikhlas utk meringankan beban keluarga tersebut...
ianya bkn wajib...
tapi, biasanya org bagilah...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

safiee_iiu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2434
Posting: 339
Dari: 475, felda air tawar 1, 81920 kota tinggi, johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-12-03 09:47


budu,biasa je
saya makan dengan ikan rebus
lagi sedap kalau letak cili padi
bau memanglah pelik tapi sedap tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiee_iiuProfil   Hantar PM kepada safiee_iiu   Pergi ke safiee_iiu's Website   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 09:49


...

budu?..ee...best nyer....

budu ni kalu gaul dengan ikan(yg dipanggang) atau kelapa parut, lepas tu makan skali dengan nasi....
aa....sedap tak terkata.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

fartwo_alhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4720
Posting: 6
Dari: MCIIUM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 18:21


assalamualaikum!!
Ehh..Kak Sal...ado laa...
yolo la kena..ado hok keno bayar & ado jugok hok tok keno bayar kt kenduri kahwin ni...
hok keno bayar tu ore panggey mengele..hok free ore pangge kesyukure...
kena tgk molep2 kt kad jemputn tu laa...
kalu dio tulih walimatul urus tu...mengele...keno bayar....
kalu dio tulih kesyukuran tu...tok payoh bayar!!!

____________________________
LAISAL IIMAANU BITTAMANNI....WALAKIN..MA WAQARA FILQALBI!!!...WA SODDAQAHU BIL AMAL...sodaqa Rasulullah sallallahu alaihi wasallam...
Iman itu..bknlah sesuatu yg boleh d bayangkn(bentuknye)..tapi...ape yg ade dlm hati!!!(boleh d rasai)...&...d pantulkan oleh amalan yg soleh!!!
jd...dimanakah tahap iman kita??ukurlah SAHABAT2 sekalian.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fartwo_alhakimProfil   Hantar PM kepada fartwo_alhakim   Pergi ke fartwo_alhakim's Website   Quote dan BalasQuote

fartwo_alhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4720
Posting: 6
Dari: MCIIUM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 18:34


eh...hok nuraini sebut tu mcm nasik kerabu la pulop ana rase!!!betoi ko???
emm...

budu ni..tau dop dio buak lagu mano??
kalu ore tau..mesti rase loya tekok...
lepah dio kisar bilis tu....dio peram dalam tempayan....dia pijok2 dgn kaki nok kasi sebati bhn dio tuh!!..pastuy...lepah peram lamo2...timbul la ulat2 kat permukaan tempayan tu...
&...dgn selambanye...ulat tuh d kuis ke tepi & budu d maskkn ke dlm botol!!!(^_^)
sebab tu la kalu cilap beli bule expired..berulat..buleh d mkn lg!!!...
BeLieVe iT oR nOt???....BeLieVe iT!!!
ana pun dgr cite ni dr kwn...x tau la kaedah canngih skang ni cmne...
mintak maap byk2 kt industri budu & peminat2nye...

________________
malu rasanya...mengatakan cinta..kpd dia...kekasih Allah(rasulullah).....
_____lets strive for Islam!!!______________

Bookmark and Share

    


  Member Information For fartwo_alhakimProfil   Hantar PM kepada fartwo_alhakim   Pergi ke fartwo_alhakim's Website   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 19:07




dulu saing2 kelate sukho bawok budu dari kampo maso kat sekola..ntah betul ntah idak speakingnie..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 05-12-03 20:53


budu..... ape punyee posting.. best ape..
ana duk kat jepon ni pon makan budu..
bukan takat cicah ngan ulam tp siap wat kuah.. ngeehehehehhee

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

jasmine0981
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2003
Ahli No: 2990
Posting: 43
Dari: pahang

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-12-03 21:51


..
Saya pernah gak dengar org cite pasal proses budu tu. Tapi masa saya tengok kat tv pasal pemprosesan budu takde pulak yg pijak2 ngan kaki tu. Kalau buat sagu tu ade la pijak2 saya tengok dlm majalah 3 kalau tak silap. Ntah le..eheh. Kalau ada org yg pernah buat budu cite la sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasmine0981Profil   Hantar PM kepada jasmine0981   Quote dan BalasQuote

nuraini
WARGA SETIA
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1900
Posting: 1110
Dari: ***Anti-KekejamaN WaNiTa***

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-03 08:04


budu gaul dengan kelapa parut boleh jugak makan ngan nasik biasa...tak semestinya nasi kerabu jer....ikut suka...asal sedap kat mulut...hadam kat perut....sedap jangan sampai gigit jari dah le....

"banyak2 makanan moden...yg traditional tetap pilihan utama"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurainiProfil   Hantar PM kepada nuraini   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-12-03 12:07


oooo pernah juga rasa makan budu tapi lainlah kalau org tak biasa makankan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-12-03 14:27


eh kena bayar ke tak ni....gunalah bahasa Melayu standard..alamak..tak fahamlah....
kak engku..ni bayar ke tak ni...kawan org nak kahwin tahun depan.....nanti tak bawak cash,tak pasal kena basuh periuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-03 15:17


Quote:

On 2003-12-08 14:27, JoshuaIsfahan wrote:
eh kena bayar ke tak ni....gunalah bahasa Melayu standard..alamak..tak fahamlah....
kak engku..ni bayar ke tak ni...kawan org nak kahwin tahun depan.....nanti tak bawak cash,tak pasal kena basuh periuk...



Alaa syeikh, nak senang bagi aje brp.. Anggap bagi hadiah, bukan sedekah.. Sedekah utk org miskin dan yg memerlukan... Takkan suruh bayar kot dlm hal walimah ni.. Tak betul konsep walimah hok Nabi ajar tu..

p/s: ambo pun ghaso tergelok ghak bilo baco balik apo hok ambo posting niih.. hehe.. hok mek2 Kelate hok come2 ghak bilo kecek Kelate niih ghaso jangga pulok.. Tp cagho.. janji demo tu tino buke jate, berjughuh (molek peghanga and baguh bab agamo niih).. bekene ghak kawe nok ambik wak binii... ngeeeeeeeeehhh..!! Demo nak bini nge mek2 Kelate keno belaja beda budu deh baghu leh pi..

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 08-12-03 15:17


Bukan kat pantai timur jer...kat sebelah negeri saya(utara) tu pun ada gak orang bagi duit kat tuan umah bila nak balik dari kenduri,bukan bayar makan tapi saguhati jer....tak bagi pun takpe,cuma bagi orang yang dah biasa espc makcik2 tu selalunya mmg diorang rasa wajib bagi...
Tak bagi tuan umah bukan marah pun...dah datang kenduri tu pun dah kira ok dah...
JoshuaIsfahan,jangan risau la,awak takkan kena basuh periuk pu kalau tak bagi duit...lain la kalau awak yang sukarela nak toong basuh periuk!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

selembut_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2674
Posting: 121
Dari: damansara utama

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-03 16:21


a'kum..

nak betul skit la info yg tersalah tu..maaf la jgn ambik hati pulak...sbnrnya gini..budu tu d proses:
ikan di peram dgn garam dan di simpang dlm tong selama 9 bln...pastu lps cukup masak ikan tu...ia akan di masak selama 5 jan sebelum d botolkan...so dlm proses buat budu ni..tak de lah pijak² ngan kaki.

that's all.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For selembut_saljuProfil   Hantar PM kepada selembut_salju   Pergi ke selembut_salju's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-03 16:30


...

Ginilaa ana menyamput skit bab2 mengele2 ni. macam ni.....biasanya kenduri kawin kat negeri kelantan akan adalaaa mengele2 ni. tapi tu adalah pemberian hadiah wang ringgit utk ringankan beban sahaja. kalau tak bagi pun tak per......tapi kalau ikut kebiasaan orang bagilaaa....paling sikit pun RM 5.00.kalau tak bagi....orang pandang cam lain skitlaaa....entahlaaa dah jadi adat kot.....tapi dalam agama bukannya wajib tau....jangan salah tafsir pulak.....karang jadi masalah lain.....harap membantu......

mengele=pemberian hadiah,biasanya wang ringgit tanpa menetapkan bayarannya.terpulang pada individu sendiri.

kalau di johor orang panggil salam kaup...betul ke?


terima kasih.....femous gak yer bab budu ni deh....budu...budu...budu......hehe,...jange maghoh......

wassalam....

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-12-03 17:34


mcm dah ada sedikit salah faham ni..saya tanya betul ke..kat kelantan kita kena bayar kalau kita makan di majlis org kahwin...i dont mean ia mcm saguhati mcm"salam kaut" ke kat Johor.Saya tahu pasal tu....memang ia satu kebiasaan kat mana manapun..hadiah pun boleh,duit dlm sampul pun ok.....saya pernah bagi...
Cuma,saya ada terdengar...dan ia menjadi pertanyaan bagi saya...kawan saya ke satu majlis kahwin di kelantan..lepas makan..org tu kira apa yg dia makan.....dan dia kena bayar....saya rasa bila dah"Dikira"ia bukan maknanya kita bagi saguhati..tapi more to..bayar apa yg dia makan..tu yg saya nak tanya sangat ni...betul ke??dan ia ada standard price's for that meals actually....ikut kepala....
Saya tak kisah sgt nak basuh periuk sebab pernah kena..hehehehe,takpelah makcik sendiri kahwin..cuma taknaklah kena basuh periuk sebab takde cash nak bayar standard price's makanan yg saya makan kat rumah org kahwin....tu je...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-03 17:40






Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-03 09:26


budu campur ngan belacan lagi sodap. ponah tengok kawan dr kelantan makan mcm tue.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-03 13:26


Quote:

On 2003-12-09 17:34, JoshuaIsfahan wrote:
saya tanya betul ke..kat kelantan kita kena bayar kalau kita makan di majlis org kahwin...i dont mean ia mcm saguhati mcm"salam kaut" ke kat Johor.Saya tahu pasal tu....memang ia satu kebiasaan kat mana manapun..hadiah pun boleh,duit dlm sampul pun ok.....saya pernah bagi...
Cuma,saya ada terdengar...dan ia menjadi pertanyaan bagi saya...kawan saya ke satu majlis kahwin di kelantan..lepas makan..org tu kira apa yg dia makan.....dan dia kena bayar....saya rasa bila dah"Dikira"ia bukan maknanya kita bagi saguhati..tapi more to..bayar apa yg dia makan..




ana cuba menjawab pertanyaan Joshua ni..insyaAllah w/pun baru setahun berada di kelantan.

setahu ana, bayaran selepas makan tak ada di Kelantan. kat Kelantan lebih kepada bayaran saguhati (ngeler) sama ler dengan salam kaut kat Johor... biasanya yang bagi tu adalah waris, jiran atau sahabat handai yang dipanggil oleh ibu atau bapa pengantin.... biasanya kalau member-member bagi hadiah saja....

p/s: boleh faham tak akhie Joshua?
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

makhluk
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5194
Posting: 21
Dari: Republic of Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-12-03 17:10


budu + gulo.... pastu amik pauh reknge wak collek... sedak jugok... resepi oghe bacok wee.... sedak dari cicoh kicap.... dok cayo trai la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For makhlukProfil   Hantar PM kepada makhluk   Quote dan BalasQuote

asBesTosss
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3589
Posting: 8

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-12-03 13:09


,
huhuhu...lamonyo tok make budu....budu hok bowok sem lepah...abih doh...ni nok cito...orghe ado roomate..orghe penang...maso orghe bowok budu tuh,orghe tawwa dio...dio tok sey mulo2..pah tu gak lpah orghe oyak sedak sedak....dio try...ya allah,lpah tuh...siak bulih g turun kafe balik,turun bli nasik sajo...pah cuah budu lagu tuh jah dale nasik wak kuah....orghe hk glo budu pung tok lagu numo...hahha...sejak ari tuh,menu dio tiak tiak ari make budu nga nasik jah...lawok..lawok....
buat pengetahuan semua...budu nih tak dok mugo lain bulih celen kesedapan dio...ummmpppp,sedap sehingga menjilat pinggan!!!!!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For asBesTosssProfil   Hantar PM kepada asBesTosss   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 14:32




Weeeeeehhhhh laaa... Ghama jugok la hok beda budu niiihh...

Persoale ambo hok satu ni takdok sapo ko yeng buleh ghoyak nyee... Bakpe ghak demo pangge budu, buke pati bilihh... Hok ni kawe dok ghaje denga lagi niihh...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 12-12-03 22:30


Budu..Rasa sekali pasti nak lagi...

fartwo_alhakim...budu lo nih oghe pake mesin, tok maing kaki, kaki ni...tapi yo ko pijok nge kaki? kalu nyo sipe ike bilih dale paye tu yo la...nyo jirik tu, salah fakta tuh..nnt nok kelik tanyo tok kg bukit..

ngele...meme takdop harga..ikut oghe wi..nok wi limo riya, wi limo riya..nok wi spuluh, wi spuluh..kalu bowok hadioh doh gak, tok perlu ngele..gitu la...ngele so hal...so lagi ngena...guano tuh? ambo pon tok pehe lah mano konsep acara dale kenduri kawen nih...namo jah jati kelate..hok ambo tahu, dale family ambo, kalu ado bekwoh, dale kad, oyak awa2, kenduri kesyukuran atau pon arwah...

uih...jenuh jugok nok ngejo...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

NurulKhat
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2003
Ahli No: 4844
Posting: 19
Dari: Shah Alam

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-12-03 04:11



ambo mmg oghe klate..tp ambo tok make budu.
tok tahula bakpo ambo tok berehi budu...try jugak make tp toklih gi la...sedap jugak tgk abah ambo make budu ngan ike tawar+ase limau+lado burung..ermmm..pasal bakpo ore panggil budu tok panggil sos bilis ambo tok tahu...kena kelik tanyo chik ambo pasal sejaroh budu nih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulKhatProfil   Hantar PM kepada NurulKhat   Quote dan BalasQuote

wasilatul_furqan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1610
Posting: 22
Dari: Kertih/Tronoh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 10:35


ade citer pedagang klate nih bowok budu gi perok..pahtu gak..ore perok nih dokleh make budu..busuk kate dier..pahtu gak ade la sore tuh bubuh budu capur nge duriang..pahtu gak sedak la rasenyer budu tuh..jadilah [email protected] beh gok bak ponggg!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasilatul_furqanProfil   Hantar PM kepada wasilatul_furqan   Pergi ke wasilatul_furqan's Website   Quote dan BalasQuote

fartwo_alhakim
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4720
Posting: 6
Dari: MCIIUM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 13:58



uih..napoknyo ambo saloh onfo la pasal proses pembuatan budu nih...
maap la peminat2 budu sekalian...
pasai bayar maso kenduri kawin tu mmg...ado la hok kena bayar....mengele...
meme dio tok letok berapo keno bayar tapi...mmg kena buwi lah...
hok tok kena bayar tu dio panggil kenduri kesyukuran..
kalu dale kad dio tulih...

Tuan Puan Dijemput hadir Ke Kenduri kesyukuran Sempene Perkahwinan Anak kami
fartwo_alhakim & .....



Bookmark and Share

    


  Member Information For fartwo_alhakimProfil   Hantar PM kepada fartwo_alhakim   Pergi ke fartwo_alhakim's Website   Quote dan BalasQuote

abrak
Warga Rasmi
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5650
Posting: 19
Dari: Manjung

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-03 04:27


umah ana..kalau makan budu..makan ngan ikan kukus + kacang botol + tauge + ulam je...tak penah try plak resepi lain... kalau makan ngan durian rasa camne ar??

Quote:
saya nak tanya juga satu benda...benarkah betul...bhawa kalau gi kenduri kahwin kat kelantan.kena bayar makanan kendurinya tu....??betul ke??


emm...nak kata betul tu takleh ar..sebab apa yg org bagi tu hadiah..tapi mengikut ape yg selalu terjadi bila famili ana gi kenduri...famili ana bagi duit..niat hadiah(nyeley)...tapi...dari pemerhatian ana...org sana(tak semua) kalau gi kenduri..mesti kasi duit...kalau tak kasi nanti mesti ada kata² belakang(betoi ke ni??)..lagi satu..yg ana herannya...apsal la kalau ada kenduri..org pantai timur tak suka bawak anak ar?? berlainan plak ngan kat perak/kedah...mesti ada anak berduyun-duyun...ana penah dengar..."kalu takdok pitis toksoh gi ar kendughi..buak malu ja"...lagi satu..."kalu nok buak kendughi kat kelate ni bulih lagu buak bisnes"...no hard feelings key..ana just cite ape yg ana nampak bila balik kampung..

[ Posting ini telah di edit oleh: abrak pada 2003-12-22 04:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For abrakProfil   Hantar PM kepada abrak   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.08.2003
Ahli No: 2858
Posting: 350
Dari: Johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-03 06:07


uishhh.. adasatnya korang ngeja,,,, pening aihhh...
takkan gi kendurik kena kasi duit,
tak yah panggil kenduri laa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 16:34


, tak bermakna makan ikan bakar tanpa budu............

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 28-05-04 17:50



isk...sapola wak tubik topik budu ni.rajing bena.doh takdok topik laing ko?kekeke...tapi orait jugok.lamo doh kawe tok make budu.payoh nok jupo sini.puah kawe cari,tok jupo jugok.kalu ado demo-demo hok rajing tu...bulehla ata ko kawe deh.peergh..sedak tu budu.antaro nikmak2 dunio dari Allah s.w.t.keno pulok letok skek ase lima denge cili lado cengek...
pergh...Alhamdulillah.Syukurla sapo jupo denge budu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

iman7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8907
Posting: 265
Dari: Gunung Ledang

hong_kong   avatar


posticon Posting pada: 24-06-04 02:05



budu?takkan nak cakap cencalok lak...kang jadik cencalok la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iman7Profil   Hantar PM kepada iman7   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 22:57


Budu budu budu sedap gakbila makan .Pengalaman pertama makan budu kat Perlis makan cecah mempelam
Pastu buat kuah ruti canai plak.
Semua kata saya gila. Lagi habat dari org Kelate.

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

mech_muslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10187
Posting: 30
Dari: kangaroo state

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-07-04 23:21


budu meme sedap..
cencalaluk pun sedap gok..
apo-pun makanan kat mesia meme sedap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mech_muslimProfil   Hantar PM kepada mech_muslim   Pergi ke mech_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180699 saat. Lajunya....