Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Siapa Sini Budak Bugis


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Siapa Sini Budak Bugis

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa Sini Budak Bugis

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 28-11-03 05:04




Salam ukhwah fillah...

Boleh ana tau ka sapa2 dalam komuniti ni berbangsa bugis???



Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-03 09:22




atuk ana keturunan Bugis.. tapi ana dah cair dah.. tak kiralah kan.. hehe

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

MuTTaQiN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 203
Posting: 594
Dari: ::Gombak @ Bumi Ilmu::

Selangor  


posticon Posting pada: 28-11-03 21:30




Ana ada jugak keturunan bugis,belah ibu ana
mak ana mix dengan melayu,bugis,dan,cina.Ayah ana lak burmies .so kira adalah gak bugisnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuTTaQiNProfil   Hantar PM kepada MuTTaQiN   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-03 01:19


sya bugis bone... mak ayah dua² pure bugis
so anak dia pun

amirul bugis apa?
orang tawau ka juga..?

sya masih ada simpan lagi abjad/tulisan/ bugis...

sya cakap tak reti sgt, org cakap sya paham la

nanti sya link gambar tulisan ek...



-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 29-11-03 17:55


Assamualaikum
ana bugis bone jugak lah kaze. tapi ana dari sandakan ni.. kaze tawau sebelah mana??


Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 03-12-03 16:52


orang bugis nie garang-garang kan....
tapi dululah masa zaman raja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-12-03 16:55



sahabat ana ada gak org bugis...baik...org sabah jugak...bugis is the best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 04-12-03 12:16


moyang saya sebelah mak tak pasti pulak bugis ke portugis...unsiitu..kalau tak silap bugis...bugis yang hijrah ke kelantan.. tok yusuf (orang kampung panggil lain..tok ya'akub kut..).

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

Arwen_LOTR
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5259
Posting: 4
Dari: Rivendale

jordan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 12:55



Atuk, Wan(nenek) & Mak ana org Bugis pure, dok kat Sabak Bernam,S'gor skrg dah pindah kat batu 7 Sijangkang, Teluk Panglima Garang kat S'gor laa.. cuma Ayah jer org minang..
BUGIS KER AKU?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Arwen_LOTRProfil   Hantar PM kepada Arwen_LOTR   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 15:42


keluarga belah mak ana bugis pure..
pastu kawin plak dgn ayah ana yg javanese pure..

so..ana anak bugis+jawa..
hee

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

simba
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 184
Posting: 251
Dari: BAnGi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-03 15:50


..

Saya pun ade darah berketurunan bugis..bulu kening tebal2 gitu..he he he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simbaProfil   Hantar PM kepada simba   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-03 03:31


Quote:
Assamualaikum
ana bugis bone jugak lah kaze. tapi ana dari sandakan ni.. kaze tawau sebelah mana??

amirul

sya kat area taman ria.. penah g Tawau ke amirul...? sya lama xbalik kampung hampir setahun he.... je... bisalah hidup seorg perantau ceh...

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-12-03 15:31


saya pun keturunan bugis juga..tapi belah ayah..ada yang kata orang bugis ni garang-garang...betul kot..ayah saya memang garang..tapi garang nya tu bermaksud tegas...dengan ayah mash boleh di bawa bergurau...
mak lak keturunan Acheh..nenek dan datok ada simpan barang-barang peninggalan nenek moyang dulu-dulu..
mak, ayah,saya adik beradik dan saudara mara mamang berasal dari melaka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

dalila2501
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3466
Posting: 193
Dari: sungai buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-03 14:23




Saya pun anak bugis juga....

bugis+minangkabau

Bookmark and Share

    


  Member Information For dalila2501Profil   Hantar PM kepada dalila2501   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-12-03 18:31


Dgrnya org bugis ni garang ke???????

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-03 22:27


garang? xla.. ada garang ada tak.. sama macam bangsa lain gak..

dgr² je kan.. tak jumpa lagi..
jumpa nanti mesti cepat mesra, terus boleh buat kwn.. ceh

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 14-12-03 05:02


kaze ana pernah gak pi tawau tapi nda tau berapa kali sudah, kira selalu jugak lah.... keluar ana banyak kat sana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

Amirul_Mukminin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2003
Ahli No: 2497
Posting: 37
Dari: Sabah Di bawah Bayu

Sabah  


posticon Posting pada: 14-12-03 05:06


betul tu apa yang kaze katakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Amirul_MukmininProfil   Hantar PM kepada Amirul_Mukminin   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 22-12-03 14:47


Moyang Rabbit keturunan bugiss...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 29-12-03 23:49


ayah ana org bugis....mak pulak org jawa....nama atuk ana hingga ke atas sumenya ad daeng....orang bugis ni bukanlah garang mcm org selalu cakap...bugis terkenal sbg kepahlawanannya pd zaman dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: » Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM «
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-12-03 00:10


...

ana pun baru dapat tau ana dari keturunan bugis gak. datuk & nenek ana org bugis betul (kot..).

pape pun darah bugis still mengalir pekat dalam diri ana.. hehe...

just sharing.. wassalam

-----------------
Hayy Qum bi ar-Ruuh al-Jadiid!!!
.: Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah :.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-12-03 02:00


Quote:
cenderawasih: nama atuk ana hingga ke atas sumenya ada daeng



kaze pun..

:: ada byk gelaran dlm bugis antaranya ;
-klu tak silap kaze-

andi = tengku
daeng = dato', panglima,
peta = kerabat raja

- sekadar info -,
skrag tgh mencari tulisan/abjab bugis yg kaze simpan.. tak igt simpan mana.. tunggu...


-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

cenderawasih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2249
Posting: 115
Dari: utm

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-03 22:41


nak puji kaze skit...baguslah kaze ni...banyak jugak pengetahuan tentang bangsa keturunan sendiri...klaulah ramai org yg mcm kaze...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cenderawasihProfil   Hantar PM kepada cenderawasih   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 14:22


TULISAN BUGIS - KHAZANAH BANGSA MELAYU YANG KIAN PUPUS

PONTIAN - Benarkah bahasa Bugis ada bentuk tulisannya sendiri?

Ramai yang tertanya-tanya sama ada betul soalan yang didengari.

Bukan saja orang Melayu keturunan lain bahkan generasi muda keturunan Bugis sendiri ramai juga yang menggelengkan kepala antara percaya dengan tidak.

Selain tulisan Jawi, bangsa Melayu rupa-rupanya mempunyai satu lagi bentuk tulisan tersendiri iaitu tulisan Bugis.

Tulisan Bugis unik kerana usianya mungkin sudah mencecah seabad dan ciri-cirinya pula jauh berbeza daripada tulisan Rumi mahupun Jawi.

Tulisan itu juga tidak menyamai tulisan-tulisan daripada kebudayaan lain.

Namun tulisan Bugis lebih malang nasibnya daripada tulisan Jawi. Ini kerana boleh dikatakan tinggal beberapa kerat saja lagi masyarakat keturunan Bugis yang dapat membacanya.

Penggiat kebudayaan Bugis, Lokman Junit(pakcik,adik mak), bimbang khazanah bangsa Melayu yang tidak ternilai itu akan pupus.

Tidak mustahil tulisan Bugis akan ditelan zaman apabila generasi tua keturunan Bugis yang tahu membacanya membawa pengetahuan itu bersama mereka ke liang lahad.

'Saya sendiri tidak pernah pandai membaca tulisan Bugis, apatah lagi anak-anak saya dan generasi muda kita, yang rata-rata beranggapan bahawa dalam dunia moden ini usahkan tulisan Bugis, bahkan tulisan Jawi pun tidak begitu dihargai lagi,' katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata sepanjang pengetahuannya, di daerah Pontian sendiri, daerah yang boleh dikatakan masih terdapat ramai penutur bahasa Bugis, generasi tua sebayanya pun tidak boleh membaca tulisan Bugis walaupun boleh bertutur dalam bahasa itu.

Menurutnya patah-patah perkataan Bugis yang dituturkan kini pun, jika ada yang merekodkannya, pastinya ditulis menggunakan tulisan Rumi.

Apabila dibaca oleh peminat atau pengkaji bahasa, bunyinya sudah tidak tepat lagi.

'Sepanjang yang saya tahu hanya terdapat seorang dua saja lagi orang tua Bugis yang mampu membaca tulisan Bugis dan yang mampu mengajarnya hanya Tuan Haji Ambok Masek Abdul Latif (tok sedara), berusia 70-an tahun, bekas guru besar di daerah ini,' katanya, yang lebih setahun mencari guru tulisan Bugis.

Berdasarkan kelok dan liuk-lentok tulisan itu, yang banyak menggunakan ciri berbentuk seakan-akan 'sampan terbalik' dan titik-titik seperti dalam tulisan Arab, berkemungkinan besar tulisan Bugis boleh dimanfaatkan dalam aplikasi penulisan bahasa komputer.

Encik Lokman berkata beliau memiliki sebuah kitab tulisan Bugis yang dianggar berusia lebih 600 tahun(opu daeng menambon).

Kitab yang kelihatan sudah begitu lusuh muka suratnya itu diwarisi turun temurun dalam keluarganya.

'Orang tua saya pernah memberitahu saya bahawa ia berupa kitab sirah, iaitu kitab yang menceritakan kisah-kisah nabi, nasihat dan pedoman agama tetapi malangnya saya tidak dapat memanfaatkannya,' katanya.

Dalam usaha beliau untuk memastikan tulisan Bugis dapat bertahan dalam arus kemodenan di abad ke-21 ini, Lokman bercadang mengadakan kelas bahasa Bugis di pekan kecil ini.

Ambok Masek, katanya, sudah bersetuju untuk mengajar semua yang berminat sama ada keturunan Bugis atau keturunan lain untuk bukan saja bertutur dalam bahasa Bugis, bahkan membaca dan menulis tulisan Bugis.

Bahasa Bugis masih dituturkan dengan meluas di beberapa kawasan di Indonesia seperti di Sulawesi dan juga Riau, kata Lokman, tetapi beliau sendiri kurang pasti sama ada tulisan Bugis masih digunakan di sana. - Bernama.

bugis datang dari makassar..moyang aku daeng palundreng aka hj abd karim juga dari ujung pandang

Raja Gowa ke-XIV I-MANGNGARANGI DAENG MANRABIA dengan gelar SULTAN ALAUDDIN memerintah mulai tahun 1593-1639 dengan Mangkubumi I-MAL-LINGKAANG DAENG MANYONRI KARAENG KATANGKA yang juga sebagai Raja Tallo. Beliaulah yang mula-mula memeluk Agama Islam di Sulawesi Selatan bertepatan pada malam Jumat tanggal 22 September 1605 atau 9 Jumadil-awal 1014 (H). Adapun yang meng-islamkan kedua raja tersebut dan penduduk Kerajaan Gowa-Tallo adalah ABDUL MA'MUR KHATIB TUNGGAL atau DATO' RI BANDANG yang berasal dari Minangkabau Sumatra Barat yang tiba di Tallo (Makassar) pada bulan September 1605. Pada hari Jumat, tanggal 9 Nopember 1607 diadakanlah sembahyang Jumat pertama di Mesjid Tallo dan dinyatakan penduduk Kerajaan Gowa-Tallo telah memeluk Agama Islam dan sebagai agama resmi, bersamaan pula diadakan sembahyang Jumat di Mesjid Mangallekana di Somba Opu. Pada masa beliau dibangun pula Benteng Panakukang yang terletak antara Somba Opu dengan Barombong.

::sumber:: -blog-http://nummerzwei2.blogspot.com/

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-04-04 12:02


setahu sya Daeng2 Bugis ni berasal dari Sulawesi.Opah saye cakap keluarga saya dulu datang naik kapal.katenyer atuk dulu pahlawan laut.dulu ade simpan lembing dan lamang.sekarang kat siapa yg simpan tak tau la...tapi ada pendapat mengatakan asal keturunan saye dari Acheh.mana satu la...saya tak pasti.tapi nama tuk saya tu yg mula2 datang tanah melayu tu namanye...Tok Bima

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125411 saat. Lajunya....