Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: "tiada paksaan dalam agama"


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» "tiada paksaan dalam agama"

Please Mendaftar To Post


Oleh "tiada paksaan dalam agama"

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 27-11-03 00:58



mungkin biasa kita dengar perkataan " tiada paksaan dalam agama" tapi sejauh makna kah kita memahaminya. Dalam masyarakat melayu islam sekarang ni ramai yg salah anggapan terhadap ayat tersebut. bagi mereka ayat tersebut bagi mereka tiada paksaan tu setelah menganuti agama islam seperti bertudung atau menutup aurat dan sebagainya. tetapi dalam kontek Islam ayat itu menunjukkan tiada paksaan dalam menganuti ajaran Islam bukan melakukan peraturan2 yg telah di tetapkan dalam islam. tak tahu sama ada masyarakat kita terlalu kurang cerdik atau masih jahil lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-03 23:45


Setahu ana :

Perlu ada paksaan dalam agama. Cuma, Islam tidak memaksa makhluq bumi seluruhnya menganuti agama Islam. Kerana Islam memberi kelonggaran dalam menganuti agama.

Tetapi, sesudah bergelarnya Muslim, Tapi masih liat melaksanakan tuntutan ucapan Syahadah, paksaan perlu diekori selepasnya. Kerana kurangnya kefahaman dalam Islam *tapi masih malas hendak perlengkpkan diri* macam2lah 'ulama' dilahirkan dan lantang memberikan 'fatwa' sendiri.. kemudian.. apabila diperbetulkan kefahaman yang mereka pegang, kita pula yang ditentang..

Tak mengapa laa.. enggak ada qudrat untuk menerangkan pada mereka seandainya mereka keras menolak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Arwen_LOTR
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5259
Posting: 4
Dari: Rivendale

jordan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 13:55


, ana bersetuju dgn saudara idzham, rata-rata msykt kita misunderstood/salah faham dgn konteks "tiada paksaan dalam agama" terutamanya kaum muslimat.. Saya nak highlight kan pada kumpulan wanita yang menggelar diri mereka Sisters in Islam (SIS) kalu antum sume nak tau lebih lanjut lagi bgmana depa nie tentang hukum Islam habis-habisan terutamanya yg menyentuh bab-bab fiqh wanita, antum sume blh dapatkan CD "Perbincangan Umum/Terbuka:Hukum Jenayah HUDUD dan Qisas" yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Tganu lama dolu,rasa ana last year kalu tak silap ana lah. Ana yg doq tengok CD ni.. bagai nak gugur jantung pun ada.. AstarghfirulLah.. memang mereka berani betul menghina Hukum yg ada dlm Al-Qur'an&Hadith! Diantara ahli panel yang lain ialah salah seorang Atheis(golongan yg tidak percaya Tuhan)iaitu Dr.Kassim Ahmad. No wonder lah if msykt kita la nie ramai yg terpedaya dgn hujjah2 golongan yg mengaku Islam ni. Dlm msykt Islam sendiri dah ada golongan yg nak menghancurkan Aqidah umat.. tak perlu golongan kuffar/Yahudi/Nasrani/hindu etc laknatulLah yang sekepala dgn nya nak menghancurkan Aqidah umat Islam..
Kebenaran jelas di depan mata.. kita yg buat2 buta utk melihatnya&tuli utk mendengarnya..
Islam kan Tetap Dijulang Sekalipun Ia Hebat Ditentang..!Wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For Arwen_LOTRProfil   Hantar PM kepada Arwen_LOTR   Quote dan BalasQuote

insan_kerdil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1958
Posting: 64
Dari: Damansara

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 14:39


.....

Ana betul2 terkilan biler ader dikalangan kite yang sengaja menggunakan ayat "Tiada paksaan dalam agama..", lebih2 lagi dalam hal menutup aurat. Takkanlah mereka tak tau, hal2 seperti itu memang WAJIB dilaksanakan. Sedih + geram bile ade sorang hamba ALLAH ni yang cakap macam tu biler ana tegur cara dia berpakaian. Terkedu ana bile dia cakap macam tu dgn selambernye.

-----------------
Sebening embun,
Seputih salju,
Seikhlas hamba-Mu.
Insan kerdil di bumi sementara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_kerdilProfil   Hantar PM kepada insan_kerdil   Pergi ke insan_kerdil's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-03 17:40




menurut apa yg ana belajar.. tafsiran surah Al-Baqarah ayat 256.. antara isi terjemahannya adalah..

"Tiada Paksaan Dalam Beragama" yg membawa maksud Islam tidak pernah memaksa penganut agama lain untuk memeluk dan menganut agamanya, sesuai dengan perkataan Islam itu sendiri yang berasal dari kalimah "salam" bererti selamat atau sejahtera.

tapi... apabila dah berada dlm satu2 agama... wajarlah kita menurut kehendak agama tersebut. sedangkan kita kalau melancong ke luar negeri pun mesti mematuhi undang2 negara tersebut apatah lagi bila berada dlm dunia dan agama ciptaan Allah ni.. wallahualam..

p/s: cubalah berhujah dgn bijaksana terhadap mereka2 yg cetek tentang Islam.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107733 saat. Lajunya....