Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sabahan sekelian click lah sini ba!:-)


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sabahan sekelian click lah sini ba!:-)

Please Mendaftar To Post


Oleh sabahan sekelian click lah sini ba!:-)

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 00:06


assalamualaikum

sya mau kenal siapa² ahli k-ukhwah yg berasal dr sabah, kaurang ni kan jgn lupa sama urang sabah baa

::letak la daerah mana & klu boleh bangsa skali ya::

-sya dulu la
Asal dari Tawau,
bangsa Bugis,

yg lain plz

'carilah hidayah Allah'
| kaze |


:: I Love My Holy Land :: ya Allah bantulah kami ::


[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2003-11-11 13:07 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 11-11-03 00:54



assalamualaikum.....

sya SABAHAN asli...!!
di SABAH... sya stay di KOTA KINABALU dlm Kg. Petagas, Putatan

sya bangsa Bajau + Brunei


-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

  


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

insannulkamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2003
Ahli No: 4978
Posting: 50
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-03 09:29


assalamualaikum..
ana bukan orang sabah...
boleh join tak...maaflah kalau ana nie memnyibuk..
ingatkan apa tadi...
rupanya...nie utlk orng sabah..
tak apakan ana masuk...
rupa2nya ada jugak orang sabah dalam komuniti ine..
oklah...
assalamualaikum...

Bookmark and Share

  


  Member Information For insannulkamilProfil   Hantar PM kepada insannulkamil   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-03 17:33


assalamualaikum......

salam ukhwah buat sahabat2 dari sabah
mira ada juga sahabat kat sabah ...kat kg pandan kalau tak silap lah...rasanya kat area kota kinabalu

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 12-11-03 01:22


Quote:

On 2003-11-11 17:33, islamic_princess wrote:
mira ada juga sahabat kat sabah ...kat kg pandan kalau tak silap lah...rasanya kat area kota kinabalu




assalamualaikum.....

setahu saya... kat kota kinabalu takde kg pandan....
mebi sembulan kot... macam dekat2 je bunyi tu...



tidak dinamakan HIDUP jika tiada KEKUSUTAN
tidak dinamakan KEMATANGAN jika tiada KEKALUTAN

[ Posting ini telah di edit oleh: Awekzz pada 2003-11-12 01:23 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 10:20


uiks... alamak... macam mana boleh terklik kat sini.. isk.. isk... maaf yea.. tp memang sengaja pun nak masuk hehehe..

kat tempat kerja ana ni ada juga sabahan.. macam pelik je bunyi cakap diorang tu.. macam org indonesia pun ada, macam cakap bahasa baku pun ada... apa2pun, seronok bila dengar diorang cakap dialek sabah w/pun tak faham

p/s: klau cakap sabah dgn ana, ana balas cakap jawa
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 14:42


Assalamualaikum warakhmatullah....

hehe...ana pun bukan orang Sabah gak...tapi sesaja masuk sini...nak berkenalan ngan orang Sabah katakan...

ana tak pandai cakap Sabah ni..nak sangat belajar....cakap Sabah ngan Sarawak ni ada beza ker?

wassalam...

-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::

Bookmark and Share

  


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-03 15:15


Assalammua'laikum wbt..
Saya pun berasal dari sabah juga.. semakin ramai ahli baru komuniti ukhwah sekarang.. saya berasal dari Tenom, Sabah.. mak saya Brunei+pakistan, abah saya pakistan tulen, dan saya pakistan²+brunei. Salam ukhwah dari saya buat semua ahli komuniti ukhwah. Sekian wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Awekzz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4682
Posting: 142
Dari: Kota Kinabalu <> Kuantan

Sabah  


posticon Posting pada: 15-11-03 01:09


Quote:

On 2003-11-13 14:42, zam_rizal wrote:
hehe...ana pun bukan orang Sabah gak...tapi sesaja masuk sini...nak berkenalan ngan orang Sabah katakan...

ana tak pandai cakap Sabah ni..nak sangat belajar....cakap Sabah ngan Sarawak ni ada beza ker?




assalamualaikum.....
bole jak bah awak nak kenal ngan orang2 sabah.. saudara zam_rizal
sgt & amat dialu2kan....

dialek sabah ngan sarawak.... amatlah berbeza!!
cakap sabah lebih kepada slang baku!!
sarawak pulak.... fuhh... amat berbeda ngan BM...

nak blaja cakap sabah?!....
SENANG jak bah.....


-----------------
"YA RABB! Semanis-manis pemberianMu dalam kalbuku ialah perasaan harapku terhadapMu dan seenak-enak perkataan pada lidahku ialah memujiMu, sedang yang paling aku rindukan ialah saat berjumpa denganMu.."

Bookmark and Share

  


  Member Information For AwekzzProfil   Hantar PM kepada Awekzz   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-03 16:27


assalamualaikum..

hehe.. saya bukan org sabah..tapi rasa2 teringin nak jadik org sabah..hehe boleh ek kaze

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 00:44


Quote:
hehe.. saya bukan org sabah..tapi rasa2 teringin nak jadik org sabah..hehe boleh ek kaze



boleh, cari mak/ayah angkat kat sana or nak lagi senang kawin je org sabahan,
- abis la, promosi org sabah la pulak

::bg sya negeri mana tak kesah, anda semua mcmana? ::

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

mazz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.11.2003
Ahli No: 5156
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 13:25




:-) bagi empunya diri rasa2 semuanya tak kesah sebab dah suka..tapi..kene pikir mak&ayah gak kan..kalo dah mrk tak bagi, kita yg tak kesah pun nak buat ape..

p/s: suami boleh dicari/diganti :-D
mak&ayah hanya satu di dunia ini....


wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazzProfil   Hantar PM kepada mazz   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-11-03 14:50


mawar nak join skali boleh tak.......?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 23:32




Saya pun orang sabah tulen...saya menetap di kampung Muhibbah Baru,Petagas...Berbangsa Brunei +Kadazan...

Raya nanti...jemputla datang ke rumah..itupun kalau saya beraya kat sabah....hehehehe...



-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 29-06-04 00:06




hehehe.... si awekz cakap teada kg pandan? alamak.... dekat ngan petagas kampungnya jak pun tuuuu... Kg seri pandan sebelah kg pasir putih.... sebenarnya ana ni org putatan baaa... kalau org tya dari mana... ana jawb kota kinabalu biarpun putatan bukan area kota kinablu... malas baaa mau kasi terang sama orang putatan tu area mana... bukan dorang tau jjugak... kalau buka peta pun teada dlmnya.... hehehe,,, klah... ana nampak yang atas ni suma area putatan/petagas kota kinabalu jak niiii... yang tawaunya sorang jak... hehe... kaze... penah ikut PERPIS ka???? hehe...

klah... salam ukuwwah buat semua...



Bookmark and Share

  


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 02:23



Quote:
yang tawaunya sorang jak... hehe... kaze... penah ikut PERPIS ka????


pernah time form 1-3,.. masa tu kaze skolah di SMK Tawau.. kenal cikgu Nasir (cikgu asal semenanjung) ka?
aaa dia la byk bantu pelajar² sabah.. buat Kem Kursus Amal Islami dll kem motivasi/kem ibadah under Persatuan Pelajar-Pelajar Islam Sabah (PERPIS).. //best sgt time tu.. sb rasa macam duk sekolah agama je.. 24jam pakai kopiah.. bernasyid.. dll..

wa rindunya.. cam nak balik sabah saja..

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

  


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

joranrock
Warga Rasmi
Menyertai: 27.06.2004
Ahli No: 9687
Posting: 3
Dari: jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 02:44



salam kpd semua


Bookmark and Share

  


  Member Information For joranrockProfil   Hantar PM kepada joranrock   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 12-07-04 00:13




kaze... cikgu nasir ka? hehehehe... ana kenallah... tapi ndak penah jumpa... pnah nampak dalam gambar jak.... cuma kenal ngan anak buahnya..... kawan rapatlah ngan anak buahnya tu... si kawan ni pun kira bekas orang kuat perpis jugak... n dianya penah jadi presiden perpis jugak.... hehehe... satu aliran niiiii... hehe....

klah.... ana chou dulu......



Bookmark and Share

  


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

raihanahfirdaus
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 6910
Posting: 263
Dari: tawau,sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 12-10-04 17:59




2003 punya tu la x jumpa

sia orang tawau jugak bah bangsa

ayah tidung+(cina+bulungan) mak tidung+ida'an

kat Sabah nie orang tidung tinggal kat area Sandakan & Tawau...dan kalau kat Indonesia area mereka kat Tarakan

ingat tak serangan komunis Indonesia kat Kalabakan ( kampung tertua di Tawau ) tu la tempat tinggal bangsa Tidung

kat SMK Merotai pun area PERPIS jugak...walaupun diterajui oleh ustaz2 semenanjung....

banyak bangsa kat sabah nie

kadazan
dusun
murut
tidung
iranun
bajau
bisaya
brunei
banjar
bugis
rungus
iban

dah lupa banyak sangat sori la klu ada yang tertinggal

nak cakap sabah ka..klu kat area pantai timur ESPECIALLY TAWAU sabah memang cakap dia lebih kurang Indonesia

klu kat pantai barat cakap dia kelat...cth

PENAT DAH JADI PANAT
SAYA DAH JADI SIA

cikgu Nasir sia kenal sempat ikuti kursus kefahaman islam,amal islami mereka banyak bantu kita kat sabah nie untuk jadi orang yang berguna pada islam...ingat lagi masa tue tak ada pun sekolah nak terima untuk mereka buat kursus amal islam....semua sekolah kat bandar tak nak pinjamkan sekolah untuk buat kursus tue akhirnya merotai (sekolah luar bandar) jugak yang nak terima...tu yang dapat join amal islami tue....

kat tawau nie hanya ada satu aje sekolah menengah agama yang orang berebut sangat nak masuk...klu nak sekolah berasrama penuh agama pi kat daerah Kunak & Semporna

muslimah83 tu x student SMK Tawau...

tu la kebanyakan sekolah kebangsaan kat sini klu guru semenanjung yang kontrol memang best coz islam pasti tak tinggal...macam kat SMK Merotai pelajar sidang petang akan dirotan klu tak solat zohor dan asar...Smk Balung pulak klu wajib guna lengan panjang bila kluar mana2 mengalahkan sekolah agama....

apapun sy amat berterima kasih kepada semua ustaz2 dan ustaza2 sy tanpa mereka sy takkan kenal apa itu islam



Bookmark and Share

  


  Member Information For raihanahfirdausProfil   Hantar PM kepada raihanahfirdaus   Pergi ke raihanahfirdaus's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 18:44



hi semua...sya orang semporna bah,,,tong talun tu nama semporna dulu-dulu...
sya sekarang di lahad datu,kja bah..semporna tu luaskan,sya di pulau bum-bum...depan pekan semporna tu...kalau nampak pulau..ah..itulah pulau sya...sya ni orang bajau bah....ok na pare,bagi yang bukan orang sabah,terima kasih coz sudi berkenalan dengan orang sabah.nilah namanya MALAYSIA. .MAG SUKUL NI KAAM KAI MON..ARAMAITI....TAKBIR !!!!!

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-11-08 18:40


sengaja meng up kan topik ni :D

baekk lah saya nak jawab solan kaze

saya asal Tawau:bangsa bugis:tinggal kat area taman .a 5.

apa lagi mahu d kestau sama semua ni ya..hmm

oo ya..saya ex student SMK Tawau..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-11-08 21:01


Assalamualaikum

Bakal bertugas di KK..takpa lah ye..masuk sini kejap :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 21:19


wuina...lama sudah bah ndak buka tajuk ni...terima kasih sebab buka balik...kalau aku tengok posting ku macam-macam budak-budak pula...ye lah bah...sudah 4 tahun berlalu...haha..tua sudah...4 tahun juga dalam ukhwah..masih mantain...matang sudah konon...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 23:31


assalamualaikum

saya mahu kenal siapa² ahli k-ukhwah yang berasal dr sabah, kaurang ni kan jangan lupa sama urang sabah baa

::letak lah daerah mana & kalau boleh bangsa sekali ya::

-saya dulu lah
Asal dari Tawau,
bangsa Bugis,


:kelip: nyanyi dulu...kita serupa---kita serupa--
saya org Tawau juga + bangsa bugis...na kan sama itu..sama-samalah kita ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 23:36


Posting pada: 13-11-03 14:42


Assalamualaikum warakhmatullah....

hehe...ana pun bukan orang Sabah juga...tapi sesaja masuk sini...nak berkenalan dengan orang Sabah katakan...

ana tak pandai cakap Sabah ni..nak sangat belajar....cakap Sabah dengan Sarawak ni ada beza ke?

wassalam...


:-o a'ah memang ada beza pun saudara zam_rizal..saya reti lah juga bahasa sarawak sebab dulu study kat sana..bahasa iban pun reti..dah biasa borak dengan kawan-kawan.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 00:27


Pada 07-11-08 23:36 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Posting pada: 13-11-03 14:42



:-o a'ah memang ada beza pun saudara zam_rizal..saya reti lah juga bahasa sarawak sebab dulu study kat sana..bahasa iban pun reti..dah biasa borak dengan kawan-kawan.. :-D
kitak pandei kalakar saghawak oh..sik madah pun dengan kamek..mun madah awal-awal boleh juak speaking bm saghawak...haha..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 00:47


Pada 08-11-08 00:27 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 23:36 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Posting pada: 13-11-03 14:42



:-o a'ah memang ada beza pun saudara zam_rizal..saya reti lah juga bahasa sarawak sebab dulu study kat sana..bahasa iban pun reti..dah biasa borak dengan kawan-kawan.. :-D
kitak pandei kalakar saghawak oh..sik madah pun dengan kamek..mun madah awal-awal boleh juak speaking bm saghawak...haha..



auk...pandei lah kamek kelakar swk ya..sik da hal..ktk pandei juak ka?? kmk untuk belajar sinun 3thn sik kan lah sik pandei nak..dah expert lagi ya...mun iban mimit2 jak lah kmk pandei... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 00:58


Pada 08-11-08 00:47 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-08 00:27 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 23:36 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Posting pada: 13-11-03 14:42






auk...pandei lah kamek kelakar swk ya..sik da hal..ktk pandei juak ka?? kmk untuk belajar sinun 3thn sik kan lah sik pandei nak..dah expert lagi ya...mun iban mimit2 jak lah kmk pandei... :-D
sik tau lah expert ke sik... biasa-biasa jak..kmk pernah kerja sinun.. miri..sik sampei 2 tahun kerja sinun terus dapat masuk U...sik hilang2 gik bahasa tok..ye lah ya geng2 kmk pun mbiak srwk juak...iban jak lah kmk sik pandei...haha



-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 01:20


Pada 08-11-08 00:58 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-08 00:47 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-08 00:27 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-08 23:36 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Posting pada: 13-11-03 14:42






auk...pandei lah kamek kelakar swk ya..sik da hal..ktk pandei juak ka?? kmk untuk belajar sinun 3thn sik kan lah sik pandei nak..dah expert lagi ya...mun iban mimit2 jak lah kmk pandei... :-D
sik tau lah expert ke sik... biasa-biasa jak..kmk pernah kerja sinun.. miri..sik sampei 2 tahun kerja sinun terus dapat masuk U...sik hilang2 gik bahasa tok..ye lah ya geng2 kmk pun mbiak srwk juak...iban jak lah kmk sik pandei...haha




lah jadi bahasa sarawak pula kita ye..karang tak puas hati pulak tema2 sabahan yang lain..Maaf ye sapa yang tak puas hati..
:kelip: tetiba pulak masuk channel dengan sya_ryn maklumlah jejak kasih bahasa sarawak...wah gituuu

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Aspari
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32334
Posting: 22
Dari: Johor Bahru-Kedah

Johor  


posticon Posting pada: 09-11-08 01:52


Assalamualaikum

Bukan berasal dari Sabah tetapi ada berberapa pekara Menyedihkan 2 Projek Kolej dan fakulti tidak menjadi kerana ada kekangan dan halangan...Mungkin belum jodohnya lagi...banyak membaca, mendegar dan berdikusi tentang Sabah... Suka Baca buka catatan Talib Samad "Menjelajah Sabah" terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka tahun 1986, ada siapa-siapa pernah baca?Perjelajahan ke Sabah oleh Talib Samad tahun 1982. Mungkin berubah sekarang... Kinabalu = AKINABALU = CINA BARU...Kepingin mendaki gunung kinabalu...Ingin menjelajah dari Tawau dan semua bahagian Sabah...Elpoura = Sandakan...

Assalamualaikum


-----------------
Saya Hamba ALLAH itu sahaja...


Bookmark and Share

  


  Member Information For AspariProfil   Hantar PM kepada Aspari   Pergi ke Aspari's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 09-11-08 09:13


setelah meneliti balik apa yang d bincangkan oleh senior2 kat ukhwah yang d atas ni..

1. saya nak mnyetuh sikit lah pasal PERPIS = Persatuan Mahasiswa Islam Sabah, persatuan ni bergiat aktif d sekolah2 terutamanya d kawasan Tawau, setiap sekolah d kawasam Tawau mempunyai wakilnya..terlalu banyak aktiviti yang d anjurkan..Cikgu Nasir merupakan salah seorang peneraju kearah perkembagnan persatuan ni..sasaran utama adalah budak-budak sekolah menengah terutamanya..mereka akan menerbitkan buletin pada setiap ujung bulan( betul ka ya :berfikir: tak ingat sudah )..menyetuh soal isu semasa, isu remaja, soal agama etc..

2. ada juga d sebut pasal ckgu Nasir..hmm Kalau ex-student SMK Tawau mesti kenal ckgu Nasir..walaupun mengajar tingkatan 6 tapi rasanya semua org kenal Ckgu ni..dengan izin Allah ckgu ni lah yang banyak membantu SMK tawau menang banyak trofi Forum Remaja peringkat Kebangsaan..sampailah sekarang ni..

3. sesiapa yang berminat nak menjelajah sabah..dalam masa terdekat ni terdapat persatuan Mahasiswa yang akan menjelajah sabah..tapi saya tak tahu masi d buka untuk pendaftaran atau tak..PERMIS = Persatuan Mahasiswa Sabah (UKM)..aktiviti d sekitar Ranau, mendaki gunung Kinabalu, aktiviti dengan pendudk tempatan, lawatan sekitar UMS, muzium Negeri etc..

p/s : sesaje nak meng upkan topik ni..hehe..mahap ampun d pnta..ok syak ba Kalau kamu :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 09:38


persatuan mahasiswa islam sabah ...perpis kah?...masa aku form 6 dulu ada join juga perpis (persatuan pelajar2 islam)..sama juga bah kan...masa tu aku ajk tingkatan 6..lepas hbis stpm..tak join lagi...rupanya ada mahasiswa pula...thank you


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 14:15


Pada 09-11-08 09:13 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

setelah meneliti balik apa yang d bincangkan oleh senior2 kat ukhwah yang d atas ni..

1. saya nak mnyetuh sikit lah pasal PERPIS = Persatuan Mahasiswa Islam Sabah, persatuan ni bergiat aktif d sekolah2 terutamanya d kawasan Tawau, setiap sekolah d kawasam Tawau mempunyai wakilnya..terlalu banyak aktiviti yang d anjurkan..Cikgu Nasir merupakan salah seorang peneraju kearah perkembagnan persatuan ni..sasaran utama adalah budak-budak sekolah menengah terutamanya..mereka akan menerbitkan buletin pada setiap ujung bulan( betul ka ya :berfikir: tak ingat sudah )..menyetuh soal isu semasa, isu remaja, soal agama etc..

2. ada juga d sebut pasal ckgu Nasir..hmm Kalau ex-student SMK Tawau mesti kenal ckgu Nasir..walaupun mengajar tingkatan 6 tapi rasanya semua org kenal Ckgu ni..dengan izin Allah ckgu ni lah yang banyak membantu SMK tawau menang banyak trofi Forum Remaja peringkat Kebangsaan..sampailah sekarang ni..

3. sesiapa yang berminat nak menjelajah sabah..dalam masa terdekat ni terdapat persatuan Mahasiswa yang akan menjelajah sabah..tapi saya tak tahu masi d buka untuk pendaftaran atau tak..PERMIS = Persatuan Mahasiswa Sabah (UKM)..aktiviti d sekitar Ranau, mendaki gunung Kinabalu, aktiviti dengan pendudk tempatan, lawatan sekitar UMS, muzium Negeri etc..

p/s : sesaje nak meng upkan topik ni..hehe..mahap ampun d pnta..ok syak ba Kalau kamu :sopan:


;-) Pernah Juga Join PERPIS time tu tingkatan 6 kat SMK merotai Besar..Best join program ini..

:berfikir: Masih aktif lagi ke persatuan ni mengajurkan program ke sekolah2..terasa nak join pula persatuan ni untuk mendekati adik2 kita memberi semangat dan motivasi kepada mereka..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Aspari
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32334
Posting: 22
Dari: Johor Bahru-Kedah

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-08 23:39


Pada 11-11-03 00:54 , Awekzz posting:

!!! QUOTE !!!




Dekat Tugu Peringatan itu ke? kebinet menteri kemalangan kapal terbang?...


-----------------
Saya Hamba ALLAH itu sahaja...


Bookmark and Share

  


  Member Information For AspariProfil   Hantar PM kepada Aspari   Pergi ke Aspari's Website   Quote dan BalasQuote

Aspari
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32334
Posting: 22
Dari: Johor Bahru-Kedah

Johor  


posticon Posting pada: 14-11-08 23:52


Pada 12-10-04 17:59 , raihanahfirdaus posting:

!!! QUOTE !!!




Ooo..Kalabakan saya tahu.. Masa konfentrasi Indonesia Malaysia... Tentera Indonesia dibawah pemerintahan presiden Soekarno yang terkenal dengan Pidatonya... "Bawalah aku 10 orang pemuda lelaki"... menyerang pos tentera di bawah pimpinan Mejar/kolonel RMD C Zainol Abidin akhir dia mati terkorban, menyerang semasa depa sembanyang maghrib... terlibat 2 pos tentera dan polis di serang... dengan penuh bersemangat tentera Malaysia mempertahankan...Hubungan Malaysia-Indonesia baik sudah :-D

River Folk...

P/S: Maaf jika ada kesilapan...


-----------------
Saya Hamba ALLAH itu sahaja...


Bookmark and Share

  


  Member Information For AspariProfil   Hantar PM kepada Aspari   Pergi ke Aspari's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 08:57


Assalamualaikum

yanabar
pekabar semua

ana bukan org sabah
tapi bekerja di sabah
boleh saja kan
ana duduk di sabah hampir 4 tahun
setahun di maktab kent
selepas itu dipostingkan di pulau banggi
alhamdulillah mulai tahun depan ana berpindah ke kudat
dekat saja itu

suku kaum yang tempat ana mengajar
suku dusun bonggi dan ubian

kl ubian tu, boleh saja cakap sikit-sikit


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 09:00


Pada 15-11-08 08:57 , syah_apium posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

yanabar
pekabar semua

ana bukan org sabah
tapi bekerja di sabah
boleh saja kan
ana duduk di sabah hampir 4 tahun
setahun di maktab kent
selepas itu dipostingkan di pulau banggi
alhamdulillah mulai tahun depan ana berpindah ke kudat
dekat saja itu

suku kaum yang tempat ana mengajar
suku dusun bonggi dan ubian

kl ubian tu, boleh saja cakap sikit-sikit

yang paling best
ptg2 jam 2-4
dengar sabah fm
bah ngamla tu

banyak info2 tentang suku kaum di sabah



-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 15-11-08 09:01


err saya nak buat correction PERPIS sebenanrya Persatuan Pelajar Islam Sabah..maaf tersilap

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-11-08 09:36


kamik orang penisular boleh join ka???
teringgin nak pergi sabah naik belon...
ehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 10:54


salam semua, nak join kejap, ana bukan sabahan tapi tinggal berdekatan dengan sempadan sabah..ana org sarawak. kat sarawak pelbagai bahsa..ana melayu brunei...so bahsa ibunda ana melayu brunei..bagi rakan-rakan ukhwah yang pena pergi brunei salam perkenalan...jom pagi sabah baa..hehehhehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 11:09


salam

saya hidayah dari singapore
tapi ada kawan dari sabah...
2 orang... yang 1, memang duduk sana
lagi seorang, kerja kat singapore...
teroz terang cakap, org sabah, semua peramah
saya belum jumpa yang sombong lagi

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 11:13


Pada 15-11-08 09:36 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

kamik orang penisular boleh join ka???
teringgin nak pergi sabah naik belon...
ehehehe
kamik tu bahasa melayu sarawak da. belon tu pun sama lah...belon = kapal terbang ...kalau dalam BM sarawak


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 15:06


bah, ramai pula orang2 sabah dalam ukhwah ni..ada lagi yang belum lapor diri ka?..kalau ada yang tinggal area selangor atau KL, mungkin kita boleh buat JK Sabah diperantauan..macam mana, setuju tak?? mana sahabat-sahabat sabah ni.. :berfikir:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 15:21


Pada 15-11-08 15:06 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

bah, ramai pula orang2 sabah dalam ukhwah ni..ada lagi yang belum lapor diri ka?..kalau ada yang tinggal area selangor atau KL, mungkin kita boleh buat JK Sabah diperantauan..macam mana, setuju tak?? mana sahabat-sahabat sabah ni.. :berfikir:




setuju dan sadiqah...

tu lah bah,nda pula sangka ramai sabahan d sini..
excited betul kalau jumpa orang2 sabah d sini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 17:31


Pada 15-11-08 15:06 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

bah, ramai pula orang2 sabah dalam ukhwah ni..ada lagi yang belum lapor diri ka?..kalau ada yang tinggal area selangor atau KL, mungkin kita boleh buat JK Sabah diperantauan..macam mana, setuju tak?? mana sahabat-sahabat sabah ni.. :berfikir:

ok bah kalau kau..tanjung malim dekat jak pigi kl tu..boleh bah..haha


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 19-11-08 19:34


Pada 15-11-08 15:06 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

bah, ramai pula orang2 sabah dalam ukhwah ni..ada lagi yang belum lapor diri ka?..kalau ada yang tinggal area selangor atau KL, mungkin kita boleh buat JK Sabah diperantauan..macam mana, setuju tak?? mana sahabat-sahabat sabah ni.. :berfikir:



hehe.. baru terperasan ni topik.. bah, mo lah jugak daftar jadi warga sabah.. setuju2 mo buat jk sabahan di perantauan. kalau nda ramai boleh bawa kawan-kawan sabahan sekampus. ramai tu... :-)


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 20:12


Pada 15-11-08 11:13 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-11-08 09:36 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

kamik orang penisular boleh join ka???
teringgin nak pergi sabah naik belon...
ehehehe
kamik tu bahasa melayu sarawak da. belon tu pun sama lah...belon = kapal terbang ...kalau dalam BM sarawak



:-P betul tu sya_ryn..kamik tu bahasa melayu sarawak da..tak mengapa mungkin sasuke-kun ada sikit salah paham bahasa sarawak dan sabah ni..
:jangan: bahasa sabah dan sarawak jauh beza so jangan tersalah paham lah ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

jubahputih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35515
Posting: 23
Dari: pantai timur tawau

Sabah  


posticon Posting pada: 21-11-08 09:10


Assalamualaikum ............
salam perkenalan untuk semua........
saya pun salah 1 anak jati bugis yang asal dari tawau, sabah....
seronok lah pulak ramai org sabah ahli ukhwah....macam ni lah jadi boleh lah jejak kasih..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubahputihProfil   Hantar PM kepada jubahputih   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 09:21


ana dari Inanam, Kota Kinabalu....

bangsa bugis.....

ndak pula aku perasan ada jugak forum untuk sabahan.....

bah....sama-sama lah kita mengeratkan silaturrahim....

bukan saja untuk sabahan tapi untuk semua warga ukhwah....


ARAMAI TII...... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 09:52


Assalamualaikum...

- Hmm... best juga topik ni.. saya sebenarnya bukan orang sbah... tapi pernah duduk kat sabah dalam 10 tahun begitu... memang best...
- sebab membesar kat sana, kat Area Tawau juga...
- banyak Pengalaman & kenangan yang tak dapat dilupakan.. sampai bila-bila...
- Hmm bila lah agaknya saya dapat semula ke Sabah ye...
:berfikir:

.................................
layari blog saya di : http://luqiem-muqaddimah.blogspot.com/

----------------------------

"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-lamanya"


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 11:32


mega rupanya tau ugi ilaleng ukhwah..pappada iya, tau ugi to.
iga si tau ugi, lao maie lapor diri.. :sopan:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 13:52


Pada 21-11-08 11:32 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

mega rupanya tau ugi ilaleng ukhwah..pappada iya, tau ugi to.
iga si tau ugi, lao maie lapor diri.. :sopan:



padaidi mo palek.... :lol:

aga kareba tu sappok :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 14:22


iya pada idi palekna..
madeceng mo iya ..ogi aga iko?.


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 19:39


ala kak sadiqah ni...macam biasa jumpa kan...kak ni shima bah..kawan c lina adik kakak tu..mesti kenal kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 19:44


Pada 21-11-08 09:52 , Luqiem posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

- Hmm... best juga topik ni.. saya sebenarnya bukan orang sbah... tapi pernah duduk kat sabah dalam 10 tahun begitu... memang best...
- sebab membesar kat sana, kat Area Tawau juga...
- banyak Pengalaman & kenangan yang tak dapat dilupakan.. sampai bila-bila...
- Hmm bila lah agaknya saya dapat semula ke Sabah ye...
:berfikir:



:berfikir: macam kenal kan orang ni..tapi di mana ye?? :lol:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 24-11-08 21:22


saya pun orang sabah jugak. tinggal di Kota Damansara. Isteri bukan orang Sabahlah. tapi saya tetap sentiasa ingatkan sabah. sekarang ni pun bercuti dengan anak isteri di sabah selama sebulan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-11-08 05:06


Salam....
saya bukan orang sabah,
tapi kerana sekarang ni saya out station di sabah,
jadi saya duduk tumpang sibuk kat thread ini.

sabah... nice food, nice people, very polite.
saya tak rasa kekok di sini, rasa macam tempat sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 07:10


Pada 24-11-08 19:39 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

ala kak sadiqah ni...macam biasa jumpa kan...kak ni shima bah..kawan c lina adik kakak tu..mesti kenal kan...


ya cik shimaku, akak kenal..dari sekolah rendah sampai menengah, takkan tak kenal. dari dulu sampai sekarang maintain cute. :kelip:


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

jubahputih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35515
Posting: 23
Dari: pantai timur tawau

Sabah  


posticon Posting pada: 25-11-08 11:56


mai ga palek tau ugi anda mai......megelo 2.
loka anda mai jenah mu mesiri siri...sisama kik tau ugi..
loka anda mai anre kacipok kik....


-----------------
ku akui kelemahan diri, ku insafi kekurangan ini, ku kesali kejahilan ini, terimalah..terimalah..terimalah..
taubatku ini..d hamparan ini ku meminta


Bookmark and Share

  


  Member Information For jubahputihProfil   Hantar PM kepada jubahputih   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 12:24


saya bukan orang sabah...tapi teringin nak pergi sabah........ramai juga ek orang sabah kat ukhwah ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 12:43


Pada 21-11-08 11:32 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

mega rupanya tau ugi ilaleng ukhwah..pappada iya, tau ugi to.
iga si tau ugi, lao maie lapor diri.. :sopan:




padaidi padaelo.... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-11-08 11:07


nak tanya pada orang sabah...

saya ada beli buah avocado(buah susu) dari sabah, tapi tak tahu bagaimana nak makan. ada yang bagitahu makan dengan ais krim atau blend dengan susu. selain tu bagaimana?

saya juga ada beli sayur manis(orang semenanjung panggil sayur sabah), bagaimana nak masak dengan sedap? letak apa eh.

harap ada yang boleh tolong. thank you

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 12:41


Pada 25-11-08 11:56 , jubahputih posting:

!!! QUOTE !!!

mai ga palek tau ugi anda mai......megelo 2.
loka anda mai jenah mu mesiri siri...sisama kik tau ugi..
loka anda mai anre kacipok kik....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lucu: :lucu: :lucu:
:lol: :lol:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 17:20


Pada 30-11-08 11:07 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya pada orang sabah...

saya ada beli buah avocado(buah susu) dari sabah, tapi tak tahu bagaimana nak makan. ada yang bagitahu makan dengan ais krim atau blend dengan susu. selain tu bagaimana?

saya juga ada beli sayur manis(orang semenanjung panggil sayur sabah), bagaimana nak masak dengan sedap? letak apa eh.

harap ada yang boleh tolong. thank you


kalau avocado tu memang best letak susu..wah sedapnya.. letak gula sikit.. lama betul tak makan avocado..
tak payah blend, hancurkan guna sudu pun boleh...

p/s: sedapnyeee


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 20:51


Pada 25-11-08 07:10 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-08 19:39 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

ala kak sadiqah ni...macam biasa jumpa kan...kak ni shima bah..kawan c lina adik kakak tu..mesti kenal kan...


ya cik shimaku, akak kenal..dari sekolah rendah sampai menengah, takkan tak kenal. dari dulu sampai sekarang maintain cute. :kelip:



:-P alala..anduk na..ndak payah lah bercik2 dengan shima kak..macam ndak biasa pula tu..Ingatkan kak dah lupa kat shima yang cute ni. :lol: kak bila nak buat JK kat sabah?? teringin juga join JK.Nak juga kenal ahli2 lain..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Arayan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34662
Posting: 30
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 04:46


Assalamualaikum...
ana bukan orang sabah tapi dah lama duduk sabah.... cakap pun sudah macam orang sabah bah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ArayanProfil   Hantar PM kepada Arayan   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 08:06


Pada 30-11-08 20:51 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

kak bila nak buat JK kat sabah?? teringin juga join JK.Nak juga kenal ahli2 lain..



a'ah...bilala agaknya nak buat JK kat sabah pula..... :berfikir:



-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 10:49


salam semua untuk rakan-rakan ukhwah....jom ramai-ramai p sabah.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 13:04


Pada 01-12-08 10:49 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua untuk rakan-rakan ukhwah....jom ramai-ramai p sabah.........


ini menyruh org p sabah..sekarang kat sabah ka?eheh.. :berfikir:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 01-12-08 14:59


Pada 30-11-08 17:20 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-11-08 11:07 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya pada orang sabah...

saya ada beli buah avocado(buah susu) dari sabah, tapi tak tahu bagaimana nak makan. ada yang bagitahu makan dengan ais krim atau blend dengan susu. selain tu bagaimana?

saya juga ada beli sayur manis(orang semenanjung panggil sayur sabah), bagaimana nak masak dengan sedap? letak apa eh.

harap ada yang boleh tolong. thank you


kalau avocado tu memang best letak susu..wah sedapnya.. letak gula sikit.. lama betul tak makan avocado..
tak payah blend, hancurkan guna sudu pun boleh...

p/s: sedapnyeee



ya EN. Wuzaraa, buah avocado boleh makan campur dengan susu ataupun gula..hancurkan/lecek dengan sudu d dalam glas lepas itu letak dalam peti ais..memang sedap :terliur: (sama macam smile_roses bagitahu tu) tapi pastikan buah avocado tu memang da masak, Kalau belum masak(ranum) memang tak sedap d makan..kelat

aduhh..lamanya tak makan buah avocado ni..ishhh..dedulo(kat sabah) selalu berebut dengan kakak..huhu.. :-( mahu balekkk :cry:

tapinya solan ke-2 tu saya tak tau lah..sayur apa ya nama sayur manis tu :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 15:02


Pada 01-12-08 10:49 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua untuk rakan-rakan ukhwah....jom ramai-ramai p sabah.........


wah bagus ini....tolong promosikan sabah....syukran ya lailasuhaila.... :-D :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 20:41


Pada 01-12-08 14:59 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-11-08 17:20 , smile_roses posting:



ya EN. Wuzaraa, buah avocado boleh makan campur dengan susu ataupun gula..hancurkan/lecek dengan sudu d dalam glas lepas itu letak dalam peti ais..memang sedap :terliur: (sama macam smile_roses bagitahu tu) tapi pastikan buah avocado tu memang da masak, Kalau belum masak(ranum) memang tak sedap d makan..kelat

aduhh..lamanya tak makan buah avocado ni..ishhh..dedulo(kat sabah) selalu berebut dengan kakak..huhu.. :-( mahu balekkk :cry:

tapinya solan ke-2 tu saya tak tau lah..sayur apa ya nama sayur manis tu :berfikir:

:kelip: avocado..wah sedapnya..lebih-lebih lagi letak susu nmakan time sejuk :terliur:

:berfikir: ye lah sayur manis tu apa ye??



-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 20:55


uishh.. semangat betul ummu ni :P
sayur manis tu macam kenal tapi mamaku pgl lain pula..
tapi memang sedap.. tumis2 biasa pun ok jugak :D
pandai2 jak ni..

rindu bangat sama buah avocado.. makan yang sudah masak jangan yang separa masak nanti kelat..uhuk2.. tak termakan nanti :P

rindu bangat eh mahu balik..
kalau di rumah, mama selalu buatkn buah avocado+susu+gula..sedapnyaa


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:03


iye ke...apa bah spesifik namanya sayur manis tu..bagi kenal sama sia bah..

**Bila lah ye kita dapat merasa join jk ukhwah ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:06


kalau nda silap alamak nda ingat betul bah namanya..
pucuk manis ka? adess..
bisukla sia tanya sama mama sia aa
tidur sudah kali mereka tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:21


oooo tau dah...tu bah kan..sayur cangkuk manis kalau org tawau kata ..betul lah tu pucuk manis bahasa standardnya

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:24


ha'ah..
pandai pun shimaku... :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 21:47


Pada 01-12-08 21:24 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

ha'ah..
pandai pun shimaku... :D


:sopan: ye..ye..ye..saya pandai ye..kalau sayur tu masak tumis sedap tu..pas tu bubuh udang kering atau ikan bilis yang dah digoreng dan ditumbuk halus...wah memang sedap tau.. :terliur:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 02-12-08 00:56


oo..Kalau sayur yang d maksudkan tu adalah sayur cangkuk manis, bah, sama lah juga pendapat saya macam shimaku..cara memasaknya yang saya tau sayur tu sedap d tumis macam biasa campur dengan udang kering..masak simple-simple saja tapi memang sedap..

aduhh Kalau ini pun saya da lama tak makan..uwaaaaa mahu balekkk :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 07:40


wah c ummu, cakap pasal masakan ni kelaparan jugak eh :P
teringat di pagi2 hari macam ni, selalu mahu pigi sekolah mereka bapa sama mama hantar sampai depan pintu gate sekolah
waa sekarang ni pigi sendiri, drive sendirik..
bulihkah masa tu berulang...
rendunyaaa.... :cry:


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 18:07


Pada 02-12-08 00:56 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

oo..Kalau sayur yang d maksudkan tu adalah sayur cangkuk manis, bah, sama lah juga pendapat saya macam shimaku..cara memasaknya yang saya tau sayur tu sedap d tumis macam biasa campur dengan udang kering..masak simple-simple saja tapi memang sedap..

aduhh Kalau ini pun saya da lama tak makan..uwaaaaa mahu balekkk :cry:


bah betul tu..simple tapi sedap kan ummusafiah..hehhe


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 22:13


muslimah83, bila agaknya kita akan ketemu..teringin nak p tawau makan ayam lelek....hehehehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 22:43


penggunaan avacado di borneo memang banyak ye..commercial value..
hari tu minum avacado blended...sedapnya...

sabah...bestlah...orang2nye pun ramah dan baik..sangat berbeza dengan tempat lain...
rata-rata org sabah yang saya kenali seperti member2, mereka memang org yang baik hati dan berbudi bahasa...salute!..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 23:26


Pada 05-12-08 22:43 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

penggunaan avacado di borneo memang banyak ye..commercial value..
hari tu minum avacado blended...sedapnya...

sabah...bestlah...orang2nye pun ramah dan baik..sangat berbeza dengan tempat lain...
rata-rata org sabah yang saya kenali seperti member2, mereka memang org yang baik hati dan berbudi bahasa...salute!..


memang lah org sabah baik-baik belaka.... :lol:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 07-12-08 07:49


saja-saja saja ni mahu mengupkan gambar ni..
ini merupakan kompleks sukan yang baru d Tawau. lokasinya berhadapan dengan TAMAN .a 5 (dekat saja dr rumah saya)
:kelip: jalan kaki pun boleh)/

/

/

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-12-08 11:04


!!! QUOTE !!!

penggunaan avacado di borneo memang banyak ye..commercial value..
hari tu minum avacado blended...sedapnya...


Saya beli 2kg avocado, tapi tak tahu nak makan bagaimana.
Kawan kata sedap makan dengan ais krim, saya cuba, tak rasa apa pun.
Nak blend dengan susu, tak sempat dah busuk.

Saya bawa balik sayur manis tu, 1 kg saja. 2 hari masak tu saja, memang sedap. Bulan februari ni inysaAllah pergi lagi, nak beli sayur tu lebih sikit. selain tu apa yang menarik nak dibawa dari sabah?

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-08 23:28


Pada 07-12-08 11:04 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

selain tu apa yang menarik nak dibawa dari sabah?
kalau pergi kundasang, boleh dapat banyak sayur murah2 dan fresh...
kalau pergi pasar philippines, boleh beli mutiara dan kristal pada harga yang murah dengan pelbagai design..
ada 1 keropok bulat2 kat sana..tak ingat apa name..sedap keropok tu..
boleh juga bawa kuih cincin yang rangup dan sedap..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-08 23:30


bolehlah kita buat jk sabah ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 10:34


Pada 08-12-08 23:28 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-08 11:04 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

selain tu apa yang menarik nak dibawa dari sabah?
kalau pergi kundasang, boleh dapat banyak sayur murah2 dan fresh...
kalau pergi pasar philippines, boleh beli mutiara dan kristal pada harga yang murah dengan pelbagai design..
ada 1 keropok bulat2 kat sana..tak ingat apa name..sedap keropok tu..
boleh juga bawa kuih cincin yang rangup dan sedap..



keropok bulat tu amplang...diperbuat dari ikan....
kuih cincin pun sedap juga..... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 21:12


Pada 08-12-08 23:28 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-12-08 11:04 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

selain tu apa yang menarik nak dibawa dari sabah?
kalau pergi kundasang, boleh dapat banyak sayur murah2 dan fresh...
kalau pergi pasar philippines, boleh beli mutiara dan kristal pada harga yang murah dengan pelbagai design..
ada 1 keropok bulat2 kat sana..tak ingat apa name..sedap keropok tu..
boleh juga bawa kuih cincin yang rangup dan sedap..


keropok bulat2 tu nama dia amplang..ada yang dibuat dari ikan and telur ...keropok amplang tersangat famous di tawau..lagi satu keropok yang rasa pahit tu..atau lebih dikenali dengan nama belinju kat tawau ni..memang sedap walaupun pahit..makan sekali nak berkali-berkali :terliur: tak percaya boleh testing lah..setuju tak rakan-rakan sekalian.


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-08 21:34


yerp..betul tu..amplang namanya...sedap kan keropok itu...ada perisa udang & ikan...
belinjau, pahit...kalau sira dengan gula, baru ok rasanya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Juminah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2008
Ahli No: 36325
Posting: 11
Dari: SaBah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 07:08


Salam ukhwah semua

assalamualaikum, saya berasal dari sandakan sabah..
bangsa saya bugis asli, kedua-dua org tua saya adalah bugis tapi dah lama menetap di sabah dan sekarang dah jadi warga sabah malaysia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuminahProfil   Hantar PM kepada Juminah   Quote dan BalasQuote

Juminah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2008
Ahli No: 36325
Posting: 11
Dari: SaBah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 07:10


Salam ukhwah semua

assalamualaikum, saya berasal dari sandakan sabah..
bangsa saya bugis asli, kedua-dua org tua saya adalah bugis tapi dah lama menetap di sabah dan sekarang dah jadi warga sabah malaysia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuminahProfil   Hantar PM kepada Juminah   Quote dan BalasQuote

Juminah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2008
Ahli No: 36325
Posting: 11
Dari: SaBah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 07:11


Salam ukhwah semua

assalamualaikum, saya berasal dari sandakan sabah..
bangsa saya bugis asli, kedua-dua org tua saya adalah bugis tapi dah lama menetap di sabah dan sekarang dah jadi warga sabah malaysia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuminahProfil   Hantar PM kepada Juminah   Quote dan BalasQuote

Juminah
Warga Rasmi
Menyertai: 15.12.2008
Ahli No: 36325
Posting: 11
Dari: SaBah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-08 07:12


Salam ukhwah semua

assalamualaikum, saya berasal dari sandakan sabah..
bangsa saya bugis asli, kedua-dua org tua saya adalah bugis tapi dah lama menetap di sabah dan sekarang dah jadi warga sabah malaysia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuminahProfil   Hantar PM kepada Juminah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185055 saat. Lajunya....