Caffeine kimia yang tidak memudaratkan KITA biasa mendengar pesanan ini, `Jika terasa mengantuk ketika memandu berhentilah seketika untuk menikmati secawan kopi'. Kepada yang sering `mendampinginya', hidup seolah-olah ada yang tidak kena atau kurang lengkap tanpanya.
Sama ada ketika bersarapan pagi dengan secawan kopi, makan tengah hari dengan kola ais atau minum teh ketika berehat di waktu petang, kita sering menikmati sesuatu yang menyegarkan.
Kesegaran yang diperoleh ini tanpa kita sedari datangnya dari komponen yang sama - caffeine.
Kopi, teh, koko, coklat, minuman ringan dan juga segelintir ubat-ubatan mengandungi caffeine.
Dipercayai sebagai bahan kimia paling popular di dunia, caffeine cukup berkesan sebagai mekanisme yang merangsang sistem saraf pusat secara sederhana.
Rangsangan ini secara tidak langsung, meningkatkan tahap pemerhatian atau pemusatan kita dalam melakukan sesuatu.
``Caffeine tergolong dalam sejenis bahan kimia yang dikenali alkaloid. Apabila diambil dalam minuman atau makanan, ia mudah melepasi dinding usus, masuk ke dalam darah, jantung dan cepat sampai ke otak,'' kata Dekan Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Dr. Abu Bakar Majeed.
Menurut beliau, bergantung kepada jumlah dos yang diambil, caffeine akan bertindak paling awal pada bahagian atas otak. Bahagian inilah yang mengawal pemusatan, intelektual, kepekaan dan penyelesaian masalah.
Kesannya dapat dirasai dalam tempoh antara 10 hingga 15 minit selepas seseorang minum atau makan sesuatu yang mengandungi caffeine.
Penemuan caffeine mencatatkan sejarah yang unik dan tersendiri apabila julung kalinya ditemui pada zaman Rasulullah s.a.w.
Legenda penemuan caffeine ini berlaku pada sekitar tahun 600 Masihi, apabila seorang pengembala bernama Khaldi kehilangan kambingnya.
Apabila dia cuba mencari kambingnya, Khaldi mendapati kambingnya sedang rancak menari di sekeliling pokok renek yang dipenuhi dengan buah merah.
Khaldi yang ingin tahu apa sebenarnya terjadi pada kambingnya pun mencuba beberapa biji buah merah, yang sebenarnya kopi. Tidak lama selepas itu, Khaldi berasa seronok dan dia juga menari-nari.
Dia cuba mendapatkan pandangan ulama untuk menggunakan biji kopi sebagai minuman.
Sejak itu, muncullah kedai-kedai kopi hinggalah ia dinobatkan sebagai minuman antarabangsa pada hari ini.
Menurut ceritanya, keberkesanan kopi memberi tindak balas yang menyegarkan ini menyebabkan para alim ulama juga menggunakannya sebagai mekanisme untuk beribadat.
Menurut Dr. Abu Bakar, kewujudan kedai-kedai kopi ini menyebabkan ramai yang menghabiskan masa mereka.
Komplot-komplot juga dipercayai dirancang di kedai-kedai kopi. Apabila budaya ini berlarutan, satu fatwa telah diwartakan di Mekah pada 900 Masihi bagi mengharamkan kedai-kedai kopi.
Pengharaman ini bagaimanapun, hanya mampu bertahan untuk beberapa hari dan mendapat bantahan banyak pihak.
Selain sebagai minuman, caffeine ini pada zaman tamadun Islam, digunakan sebagai ubat-ubatan.
Ia kemudian disebar luaskan hingga ke Turki sehinggalah ke Eropah. Masyarakat Eropah merubah peranan kopi sebagai minuman.
Hari ini, kopi menjadi minuman nombor satu teratas paling popular di Amerika Syarikat (AS).
Secara umum, caffeine sejenis bahan kimia yang tidak memudaratkan kesihatan penggunanya selagi ia diambil dalam dos yang sederhana.
Caffeine yang terkandung dalam secawan kopi dianggarkan sebanyak 100mg.
``Jika kita minum sekurang-kurangnya tiga cawan kopi sehari, ia tidak memberi apa-apa kesan kepada kesihatan.
``Ia hanya boleh memudaratkan sekiranya kita mengambil dos secara berlebihan iaitu hingga mencecah 10 gram yang menyamai 100 cawan kopi,'' jelas Dr. Abu Bakar.
Bergantung kepada jumlah dos yang diambil, caffeine yang dalam jumlah sederhana akan bertindak pada bahagian atas otak.
``Sebaliknya, jika diambil pada dos yang tinggi, caffeine akan pergi ke bahagian bawah otak dan terus ke pangkal otak.
``Ia akan merangsang sistem pernafasan bertambah cepat dan denyutan jantung meningkat. Lebih banyak caffeine diambil, tindak balasnya terus menjalar ke bahagian bawah otak iaitu saraf tunjang,'' jelas beliau.
Dr. Abu Bakar menjelaskan, kajian saintifik mendapati, caffeine hanya memberi kesan fisiologi dan psikologi kepada penggunanya.
Kesan fisiologi ini berlaku pada organ-organ tubuh seperti pada otak, jantung, buah pinggang dan sistem pernafasan.
``Caffeine sebenarnya tidak menyebabkan ketagihan seperti tanggapan ramai orang, sebaliknya hanya kesan psikologi dan tabiat seperti sekadar memenuhi keinginan minda seseorang,'' jelasnya.
Begitu juga sensitiviti setiap individu pada caffeine berbeza-beza antara satu sama lain.
Mereka yang biasa dengan caffeine, mempunyai kadar toleran yang tinggi dan mungkin memerlukan lebih banyak caffeine untuk merasa tindak balasnya.
``Sebaliknya, bagi mereka yang `jarang' menikmati minuman ini, dengan hanya satu hidangan sudah memadai untuk mereka merasai kesannya,'' jelas Dr. Abu Bakar.
Pada masa yang sama, mereka yang biasa mengambil caffeine akan mudah mengantuk atau letih minda jika tidak dapat menikmati secawan kopi.
Menariknya, tidak seperti bahan kimia lain, caffeine tidak disimpan terus dalam tubuh. Ia akan dimusnahkan oleh hati dan terus dikumuhkan dari tubuh melalui air kencing.
Jika dibandingkan antara kopi dan teh, kandungan caffeine yang terdapat dalam teh jauh lebih rendah.
Malah, pada hari ini, minuman kopi segera sebenarnya mempunyai hanya setengah kandungan caffeine jika dibandingkan dengan kopi biasa.
Sumber:
Utusan Online-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat