Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: memilih bakal suami


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» memilih bakal suami

Please Mendaftar To Post


Oleh memilih bakal suami

aniesyasya
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2012
Ahli No: 42508
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-09-12 04:21


apa ciri-ciri utama yang kita lihat pada lelaki untuk dijadikan suami???

Bookmark and Share

  


  Member Information For aniesyasyaProfil   Hantar PM kepada aniesyasya   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 12:01


dah ada calon belum? Kalau ada lelaki yang suka, ambillah penilaian secara serius, jangan tolak bulat2 sebab konon dia bukan taste kita (pernah ada pengalaman macam ini,konon-konon nak belajar lagilah,hehe..nasib baik ingat pesan seorang kakak jangan tolak mentah2)...jangan ye muslimah..
hm..agama, agama dan agama...bukan nak cari sekadar ustaz2 saja, tapi cukup dia jaga solat 5 waktu,.at least yang solat berjemaah kat masjid paling tidak maghrib..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 12:05


lagi satu...seorang yang berusaha mengamalkan ilmu yang dia ada (walaupun ilmu agama dia tak tinggi)..dan berusaha menjadi lebih baik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 12:05


lagi satu...seorang yang berusaha mengamalkan ilmu yang dia ada (walaupun ilmu agama dia tak tinggi)..dan berusaha menjadi lebih baik..pendapat saya

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

Rozanah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.07.2012
Ahli No: 42374
Posting: 8
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 12:07


agama..tu yang paling pting jadi calon suami..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta.::


Bookmark and Share

  


  Member Information For RozanahProfil   Hantar PM kepada Rozanah   Quote dan BalasQuote

TrueHeart86
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2012
Ahli No: 42546
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-10-12 06:04


Assalamualaikum teman-teman semua...
Pada pandangan saya bila dipersoalkan dari sudut apakah patut kita lihat pada bakal suami ini ialah BUDI...
Budi yang baik maka baiklah seluruh akhlaknya dan amalannya...
Manusia yang menjaga BUDI luhur yang pekerti, maka dia akan ketahui dan menghargai kita KAUM HAWA...

sekian.. Ini hanya pandangan daripada saya... :)


-----------------
From me wit LOVE
TrueHeart


Bookmark and Share

  


  Member Information For TrueHeart86Profil   Hantar PM kepada TrueHeart86   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-12 03:01


carilah suami yang boleh menjadi payung yang baik untuk keluarga yang akan di bina kelak...harapan kita bukan untuk memiliki suami yang terbaik di dunia...tetapi cukuplah sekiranya kita memperolehi suami yang sentiasa membuat yang terbaik untuk keluarga yang akan di bina kelak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-12 09:53


suami yang punya ciri-ciri seorang pembimbing..


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-10-12 12:16


Pada 29-09-12 04:21 , aniesyasya posting:

!!! QUOTE !!!

apa ciri-ciri utama yang kita lihat pada lelaki untuk dijadikan suami???


Pertama sekali ini bagi saya lah. Tenguk penampilannya, kalau berjanggut dan berkopiah ok boleh dipertimbangkan. Kemudian lihat pula matanya, ada tak mata meliar tenguk aweks, kalau tak ada alhamdulillah boleh ke next step. Tenguk solatnya, dia jaga tak solatnya, solatnya di masjid tak? Kalau ya alhamdulillah pergi next step. Tenguk macam mana hubungan dia dengan familynya, macam mana layanan dia pada ibu bapanya. Jika dia bertanggungjawab pada ibu bapanya indyaALLAH dia boleh menjadi suami dan ayah yang bertanggungjawab juga. Kalau yang ni ok alhamdulillah boleh terima jadi suami kita ^_^



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-10-12 12:19


Masa zaman remaja saya, saya set kat minda nak suami ustaz ustaz saja. Memang ALLAH temukan saya dengan lelaki yang ustaz tapi sayang ustaz yang tak berapa nak ustaz. Mata meliar tengok perempuan, kalau perempuan seksi lalu huih mata dia tajam saja tengok... So sejak itu saya azam nak cari suami yang bertaqwa tak kisah lah if dia bukan ustaz.



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-10-12 18:41


Pada 02-10-12 12:01 , syukur2 posting:

!!! QUOTE !!!

ambillah penilaian secara serius, jangan tolak bulat2 sebab konon dia bukan taste kita (pernah ada pengalaman macam ini,konon-konon nak belajar lagilah,hehe..


sama saja lebih kurang macam pgalaman saya, tapi terbalik lah...mmber tu akhirnya kawin dengan org lain. saya tetap teruskan belajar, dan sekarang d sem last..mean da lama blalu, namun kadang-kadang terpkir betapa saya mmentgkan diri, tapi before tu da fikir habis-habis. so apa nak buat. tak mudah mengejar antara cinta dan cita-cita skaligus even rasa boleh bersekaligus. apapun untuk sis d atas, mengadulah pada Allah.... :-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-10-12 18:16


Pada 20-10-12 18:41 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-12 12:01 , syukur2 posting:

!!! QUOTE !!!

ambillah penilaian secara serius, jangan tolak bulat2 sebab konon dia bukan taste kita (pernah ada pengalaman macam ini,konon-konon nak belajar lagilah,hehe..


sama saja lebih kurang macam pgalaman saya, tapi terbalik lah...mmber tu akhirnya kawin dengan org lain. saya tetap teruskan belajar, dan sekarang d sem last..mean da lama blalu, namun kadang-kadang terpkir betapa saya mmentgkan diri, tapi before tu da fikir habis-habis. so apa nak buat. tak mudah mengejar antara cinta dan cita-cita skaligus even rasa boleh bersekaligus. apapun untuk sis d atas, mengadulah pada Allah.... :-)



me too syemarly. Zaman sekolah menengah adalah beberapa lelaki nak kenal lebih dekat tapi saya tolak sebab nak fokus study. Masuk U pun ada beberapa lelaki nak kenal lebih dekat tapi saya still tak layan, nak fokus study. Saya tamatkan pengajian pun agak lewat sebab ada masalah kesihatan masa tu. Dah kerja barulah terfikir pasal jodoh, tapi majoriti lelaki lelaki yang nak saya dulu dah kawin. Kawan perempuan pun ramai dah bekerluarga. Tak lama kemudian saya bertemu jodoh dengan suami sekarang pada usia 28 tahun. Saya menyesal? Tidak saya tidak menyesal sebab ini adalah jalan hidup saya. Dah memang jodoh saya dengan suami sebab tu saya menolak lelaki lelaki dahulu... Yakin dengan jodoh ALLAH buat kita tapi kena usaha juga:)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-10-12 18:17


Pada 20-10-12 18:41 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-12 12:01 , syukur2 posting:

!!! QUOTE !!!

ambillah penilaian secara serius, jangan tolak bulat2 sebab konon dia bukan taste kita (pernah ada pengalaman macam ini,konon-konon nak belajar lagilah,hehe..


sama saja lebih kurang macam pgalaman saya, tapi terbalik lah...mmber tu akhirnya kawin dengan org lain. saya tetap teruskan belajar, dan sekarang d sem last..mean da lama blalu, namun kadang-kadang terpkir betapa saya mmentgkan diri, tapi before tu da fikir habis-habis. so apa nak buat. tak mudah mengejar antara cinta dan cita-cita skaligus even rasa boleh bersekaligus. apapun untuk sis d atas, mengadulah pada Allah.... :-)



me too syemarly. Zaman sekolah menengah adalah beberapa lelaki nak kenal lebih dekat tapi saya tolak sebab nak fokus study. Masuk U pun ada beberapa lelaki nak kenal lebih dekat tapi saya still tak layan, nak fokus study. Saya tamatkan pengajian pun agak lewat sebab ada masalah kesihatan masa tu. Dah kerja barulah terfikir pasal jodoh, tapi majoriti lelaki lelaki yang nak saya dulu dah kawin. Kawan perempuan pun ramai dah bekerluarga. Tak lama kemudian saya bertemu jodoh dengan suami sekarang pada usia 28 tahun. Saya menyesal? Tidak saya tidak menyesal sebab ini adalah jalan hidup saya. Dah memang jodoh saya dengan suami sebab tu saya menolak lelaki lelaki dahulu... Yakin dengan jodoh ALLAH buat kita tapi kena usaha juga:)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-12 15:28


Cuma kadang-kadang kena juga berhati-hati dalam memilih suami..bukan apa teringkat cerita tentang "ustaz " yang kawin 11 orang dalam akhbar metro...kasihan juga kepada muslimah yang terjebak...yelah..kita setiasa harapkan suami kita seorang ustaz...tapi apa kan daya...tertipu...yang kesia pulak tu...anak-anak..mangsa...tup-tup..dapat status anak luar nikah..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109825 saat. Lajunya....