Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Ayah ke....?


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Ayah ke....?

Please Mendaftar To Post


Oleh Ayah ke....?

massumi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2012
Ahli No: 42287
Posting: 14
Dari: kg sijangkang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-12 21:24


Assalamualaikum. Betul ke tindakan ku mencarikan jodoh anak guna internet?


-----------------
masumi gazali


Bookmark and Share

  


  Member Information For massumiProfil   Hantar PM kepada massumi   Pergi ke massumi's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul99
Warga Rasmi
Menyertai: 19.06.2012
Ahli No: 42341
Posting: 2

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-06-12 01:02


Modennya..ayah saya pun tak reti guna tent..-D
Tapi takke bahaya,kat internet ni banyak juga penipuan..



Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul99Profil   Hantar PM kepada Nurul99   Pergi ke Nurul99's Website   Quote dan BalasQuote

anazalil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39780
Posting: 68
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-07-12 16:50


Assalamualikum...

Islam telah memberi garis panduan untuk kita mencari jodoh. Antaranya :
1. Harta
2. Katurunan
3. Kecantikan
4. Agama

Kalau boleh dapat kesemua 4 perkara ini...alhamdulillah, syukur, ia merupakan Rahmat Allah yang Maha Besar.

Persoalannya, adakah pemuda atau pemudi seperti ini di zaman ini. Mungkin ada... tapi payah nak cari.

Masyarakat kita hari ni pula, meletakkan syarat pertama dan kedua sebagai pilihan utama. Agama? Itu tak penting. Maaf bahasa ana kasar sedikit.... Kebanyakan umat Islam hari ini telah terpedaya oleh hawa nafsu, apa yang mereka fikir dan hendak penuhi adalah kehendak nafsu mereka. Kerana itu, mereka mengutamakan perkara yang lain dan mengabaikan perkara ke 4 iaitu agama. Sedangkan Rasulullah telah menegaskan, jika tak boleh menepati semua 4 syarat tersebut... maka utamakanlah yang beragama. Dan Rasulullah beri jaminan... "taribat yadak" iaitu jaminan kebahagiaan.

Orang sekarang mana nak fikir yang ni, apa yang mereka nampak, kalau cari suami mesti ada duit, kalau tak macam mana nak sara keluarga. Ini soalan dari nafsu. Kalau cari calon perempuan... mesti cantik / 'ada muka'..... ni pun nafsu juga.

Pandangan ana.... Kalau nak cari tu... biarlah dia seorang yang beragama, mempraktikkan agama, sebab kalau orang yang ada agama... dia tahu tanggungjawab dan amanah yang perlu dia laksanakan... tak perlu nak ajar atau bagitahu lagi. Jangan cari yang ada ilmu agama tapi tak hendak amal agama. Orang macam ni bahaya, nanti ada akan sentiasa ada dalil untuk tidak melaksanakan amanah. Dan kalau boleh tambah lagi..... seorang yang rajin, supaya dia rajin berusaha untuk memenuhi tanggungjawabnya.

Sekadar pandangan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anazalilProfil   Hantar PM kepada anazalil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.086635 saat. Lajunya....