Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
RedPetunia: 1 hari, 1 jam, 27 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 27 minit yang lalu
sahabat_amin: 3 hari yang lalu
Gorodkovie: 5 hari yang lalu
Swarig123: 8 hari yang lalu
sunan-faqih: 14 hari yang lalu
ajefikrah: 19 hari yang lalu
Kang: 21 hari yang lalu
owl_UM: 23 hari yang lalu
rasian: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: JODOH


Carian Forum

Moderator: Admin, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» JODOH

Please Mendaftar To Post


Oleh JODOH

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-03-12 21:18


Salahkah kalau ditakdirkan jodoh dengan suami org?? dan mengapakah masyarakat suka mengata andai seseorang tu menjadi isteri no 2 dan seterusnya??


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-12 21:21


Assalamualaikum..

Persoalan yang dikemukakan ini lazimnya datang daripada wanita yang menerima bayangan takdirnya sebagai isteri kedua.Barangkali saudari Qudwah berada dalam posisi begitu.Saudari, poligami penyelesaian masalah masyarakat.jodoh sama ada monogami atau poligami semuanya semata mata kehendak Allah yang atur hidup manusia.Siapa jua jodoh bagaimana jua jodoh segala-galanya hak Allah swt.Kdngkala poligami itu tidak menjadi pilihan atau keinginan kepadawanita bakal isteri kedua,apatah lagi wanita yang telah bergelar isteri malah lelaki yang bergelar suami juga tidak ke arah itu.tapi kadang-kadang Allah susun kehidupan hambaNya hinggakan meski semuanya tidak ke arah itu tetapi jika Allah berkehendak poligami itu terjadi ia akan tetap terjadi kerana IA SALAH SATU CARA ALLAH MENTARBIYAH HAMBANYA


-----------------
nuzulrahmatul


Bookmark and Share

  


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-12 21:23


Makanya andai begitu tersurat buat saudari..pedulikan apa pandangan manusia kerana ia datang dp Tuhan saudari..Pencipta saudari..yang lebih tahu apa yang terbaik buat saudari..

Kenapa nak ambil hal tentang manusia yang jahil sedangkan hidup saudari itu anugerah daripada Allah??

Makanya,,,lantak lah apa orang nak cakap..

yang PENTING...."ALLAH SAYANG AKU...ALLAH ADA..."


-----------------
nuzulrahmatul


Bookmark and Share

  


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-12 21:25


mungkin saudari boleh baca satu blog..dari sisi kehidupan..saya pun terjumpa secara tak sengaja..suka juga baca blog2....

ia tulisan seorang wanita yang bergelar isteri kedua...banyak sentuh hal poligami...


-----------------
nuzulrahmatul


Bookmark and Share

  


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-03-12 08:56


Assalamualaikum,

Yang saya perhatikan dari yang bermadu ni, insyaAllah selamat kalau dilakukan dengan cara yang baik. Maksud saya tak sorok2 ... macam buat satu perkara yang salah. Sedangkan poligami itu kan halal.


Banyak cabaran bermadu, tak kiralah jadi yang pertama atau yang seterusnya. Perlu banyak kesabaran, give and take. Janganlah peduli apa kata orang sekeliling ... tanya diri sendiri, sanggup atau tidak, berupaya atau tidak untuk bermadu? Kalau nak jadi isteri kedua, cuba bayangkan perasaan isteri pertama ... kalau rasa semua okay, then insyaAllah semua akan okay :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

annaana1212
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2012
Ahli No: 42098
Posting: 3
Dari: bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-12 22:38


Salam...saya berumur 25 tahun...asal johor bahru...bekerja swasta...jika ada yang mencari jodoh boleh hubungi saya di 01112734063..saya sudah menemui jalan buntu untuk mencari...moga-moga Allah beri kemudahan..harap bertemu dengan org yang suka ke mekah&madinah

Bookmark and Share

  


  Member Information For annaana1212Profil   Hantar PM kepada annaana1212   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-12 07:35


Assalamualaikum,

Saja berkongsi ... hari ini muncul artikel dalam satu suratkhabar UK yang menyatakan wanita Islam di sana rela bermadu disebabkan kurangnya calon suami yang sesuai. Apa pendapat ahli-ahli Ukhwah?

Ceritanya di sini http://www.dailymail.co.uk/news/article-2113366/Muslim-women-share-husbands-lack-suitable-main.html

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

massumi
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2012
Ahli No: 42287
Posting: 14
Dari: kg sijangkang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-12 12:43


Assalamualaikum?... Saya seorang ayah yang sedang mencarikan jodoh untuk anak perempuan saya yang kini berumur 18 tahun yang berpendidikan islamik. Tempat menetap di Selangor. Sebagai pengetahuan dah 2 orang anak saya jodohkan secara manual dan kini alhamdullillah sudah dalam alam rumah tangga mereka seadanya. Tetapi yang ini saya ingin mencuba secara menggunakan teknik moden terkini dan manual.Kapada sesiapa ayah atau ibu atau orang yang empunya hajat ini boleh hubungi 0142526893/0331220069 atau email [email protected].


-----------------
masumi gazali


Bookmark and Share

  


  Member Information For massumiProfil   Hantar PM kepada massumi   Pergi ke massumi's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-12 09:29


itu semua kehendak Allah.. orang yang suka mengata tu mungkin jahil, semoga dibukakan pintu hatinya untuk menambah ilmu..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 11:27


mungkin saudari boleh baca artikel Majalah Solusi tulisan Pahrol Mohd Juoi, soal poligami...poligami hanya sebagai rukhsah, dan bukan suatu yang digalakkan..kerana pertama ia hanya untuk lelaki yang betul-betul mampu saja(zahir,batin,ilmu agama yang cukup untuk mendidik bukan seorang tapi dua isteri tak masuk anak-anak yang biasanya lagi ramai)...
Kalau tak mampu, terima juga, biasanya akan ada penganiayaan kepada salah seorang isteri (terutama isteri pertama)...kedua, seorang peguam syariah pernah cakap, 90% punca penceraian adalah akibat org ketiga..so, pastikan anda bukan faktor kepada keruntuhan rumahtgga org lain (tak baik bina kebahagiaan sendiri atas airmata org lain-fikir-fikirkan)...perlu ingat, sayang kita pada suami org tak setebal sayang isterinya pada suaminya, so, Kalau apa-apa terjadi, sapa lagi kuat menanggung sedih, sengsara?kita/isteri?..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 11:35


yang penting bukan orang lain kata,.mereka nak mengata, katalah...yang paling penting adakah isteri pertama terima atau tak..Kalau isteri tu terima, selamat berbahagia,.kalau tak, tunggulah akan wujud keruntuhan/hubungan yang tidak baik dalam rumahtgga islam seperti biasa kes2 yang terjadi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-12 11:51


inilah kehidupan, pengalaman org lain yang sepatutnya ambil teladan..pernah mendengar Prof. Dr. Muhaya kata, org perempuan lepas baligh saja, teruslah doa akan jodoh masing-masing..supaya dapat yang baik-sambil usaha jadi baik..masa belajar,kerja ke lepas SPM tu, tinjau2lah lelaki yang masih bujang(jangan couple pulak)..istikharah..umur wanita masa tu adalah yang paling tinggi sahamnya..kerana mencari jodoh memerlukan usaha seperti mencari rezeki...
hm..Kalau perkahwinan tu membawa rahmat, tak kiralah pertama,kedua dan..kahwin sajalah..Kalau tak,...hmmm..fikirkan masa depan apa yang bakal terjadi lepas kawin...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-12 09:50


Isteri pertama mungkin tak sanggp untuk lepaskan /kongsi suami tapi andai ditempat isteri kedua..mungkin cara berfikir berbeza..


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-12 17:54


tak pernah pun mengata, dah jodoh dia. kita patut hormat dan sokong

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121319 saat. Lajunya....