Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ~Nak Beli Kereta Tapi Tidak Pasti Kereta apa?~


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ~Nak Beli Kereta Tapi Tidak Pasti Kereta apa?~

Please Mendaftar To Post


Oleh ~Nak Beli Kereta Tapi Tidak Pasti Kereta apa?~

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-11 10:56


Assalamualaikum

:berfikir: Sekadar ingin bertanyakan pendapat sahabat-sahabat Ukhwah semua, kereta apakah yang patut saya beli, pening dah fikir ini, kerja dah setahun tapi kereta tak beli lagi, walaupun xterdesak tapi bila keadaan yang memerlukan, memang saya patut ada kereta...

:-D Boleh tak saudara/i yang sudah mempunyai kereta jelaskan kepada saya tg kereta2 anda semua, bukan apa, untuk buat perbandingan pro dan kontra kereta2 ini...maklumlah saya ini jenis yang kurang arif tg kereta...

:bye: Terima kasih atas bantuan saudara/i semua...




-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-09-11 00:01


wsalam...bagus lah tu...beli ikut keperluan dan kemampuan...

saya ni pun dalam dilema nak beli kereta jugak..tapi tak tau nak beli kereta apa...bukan pasal tak ada duit tapi pasal cerewet...hihi...setakat ni pakai kereta da 2x tukar, 1 beli second hand masa zaman belajar, lepas itu bila da kerja ambil kereta family yang pastinye lah second hand..ni setalh 3 tahun kerja nak juga beli kereta, d new one lah..tapi tak tau kereta apa yang jadi idaman...huhu...niat nak beli da lama..tapi asik tetangguh2 so saya biarkan saja lah belalau..sebab bukan tedesak jugak...hanya bila tengok mmber2 melaram pakai kereta baru saya pun teringin nak jugak...huhu...tapi fikir-fikir smule rasa tak perlu lah agaknya setakat ni...memadailah apa yang ada...tapi untuk anda saya cadangkan beli ikut kemampuan dan keperluan walaupun tekebih mampu...rujuk kawan-kawan yang arif :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-11 18:22


dulu pun saya ada masalah macam ni jugak, sekarang dah 2thn lebih pakai toyota vios, ok saja..beli yang ni sebab memang mint vios sejak dari belajar lagi..ambik yang 2nd saja pun...org cakap lau nak beli terus yang puas hati...nak tkar2 kereta ni bukan macam tkar baju...tapi depend pada pndptn juga lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 27-09-11 18:24


beli ikut kemampuan..bukan ikut kesukaaan...
bila dah mampu..baru boleh ikut yang mana suka...

aku masih dengan kereta lama.... aku beli kancil masa tu tahun 2000..hutang dah setel... aku beli pasal.. masa tu aku mampu bayar yang tu saja... bajet aku lepas yang tu...tengok dari segi maintainance... insuran...roadtax.. semua kena ambil kira....dan aku beli ikut siutasi juga masa tu..ye lah msatu bujang...apa fikir nak beli kereta bebeso....cukup untuk aku guna nak balik kampung..nak jenjalan saja... pergi kerja..semestinya aku nek motor..thehehe..

hajat diahati memang ada nak ambil satu kereta... tapi ikut bajet tak lepas lagi...heheh.. nak setelkn utang2 lain dulu...insya Allah Kalau tak ada aral...setahun lagi aku setelkan..


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-09-11 23:01


Bagus cadangan rdwira tu ... bagi saya ada satu lagi ... saya boleh parking ke kereta tu dengan mudah. Memang lemah lah bab-bab parking ni. Nak beli satu kereta ni ... my father tanya, boleh parking tak agaknya? Huhuhuhu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-09-11 21:58


assalammualaikum...
bagi saya kalau nak beli kereta tengok kepada kemampuan dan keperluan serta perbelanjaan setelah membeli..contohnya macam senggaraan dia, minyak dia...roadtax dan insurans...adakah dalam kemampuan kita..kalau mampu boleh pilih saja yang mana suka. untuk tengok harga kereta biasanya dalam paper berita harian hari jumaat kadangkala ada list semua harga2 kereta di malaysia. boleh test drive kereta kawan-kawan dulu dan tanya pendapat mereka. macam saya guna kereta buatan proton saja...harga dalam kemampuan...servis pun murah sikit. kalau CC besar kuat lah makan minyak....kalau nak jimat minyak dan mudah nak parking beli saja yang kecil-kecil buat permulaan...dah cekap dan bekeluarga ambil lah yang besar sikit...hehehe.....sekian....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-10-11 19:09


best juga cakap pasal kereta ni...sebabnya, saya pun sepatutnya dah ada kereta sendiri. Kerja hampir 4 tahun sudah...tapi kereta baru tak mampu nak beli lagi... setakat ni untuk ulang alik pergi kerja pakai kereta family... rumah sewa ke tempat kerja dalam 10 minit saja (jalan kaki pun sampai).... sebab tu bateri selalu kong.. hihihi... sebab jalan dekat-dekat...

kalau kereta baru pun, rasanya masalah sama juga... jarak rumah ke lokasi tempat kerja dekat sangat, lepas itu nak balik kg sekali sekali senang naik pengangkutan awam sebab tak suka jem.... rasa macam tak berbaloi saja...

so, keputusan nya... saya pakai dulu kereta ni... jimat dan tak banyak ragam dan boleh settle hutang PTPTN supaya cepat langsai...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-11 06:52


:berfikir: macam mana dengan Perodua Alza...






-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

aisyhumaira
Warga Rasmi
Menyertai: 25.08.2011
Ahli No: 41611
Posting: 2
Dari: Hulu langat

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-11 00:35


hw bout honda city latest...?i feel more cnfdent when i'm on da road...
MYVi pun ok...lagi best bila nak bayar...minyak pun jimat...huhuhuhu
Lagi best..ohhhh ohhh lagi best...ohhhhh..ohhhh...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisyhumairaProfil   Hantar PM kepada aisyhumaira   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-10-11 00:50


bestnya cerita farah_hannan tu...huhu...

erm..saya pun suka dengan honda city tapi tak mampu lah nak bayar sampai 1000 sebulan...dan saya Kalau nak beli kereta tak mahu lah kereta tu da banyak sangat atas jalan...rata-rata yang saya lihat kawan-kawan saya Kalau beli kereta baru Kalau kelauaran malaysia beli lah myvi..Kalau nak up sikit standard tu luar negara punya beli vios...hoho...vios lah paling murah anatara semua kereta import...lain-lain tak ada,..tu yang masalahnya..huhu


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 13-10-11 23:36


Antara proton dengan produa,,produa lebih berkualiti,,tapi kalau nak puas hati dan ada duit lebih baik beli kereta jepun atau kereta europe.



Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-10-11 03:19


Alza okay juga eme86 ... tapi macam kereta orang dah berkeluarga sebab Alza tu MPV kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10513 saat. Lajunya....