Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 15 hari yang lalu
wyd1014: 23 hari yang lalu
haykal77: 31 hari yang lalu
Kakngah: 31 hari yang lalu
lidah-penghunus: 33 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: PAKAI JAM APA DAN SEBELAH MANA...?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» PAKAI JAM APA DAN SEBELAH MANA...?

Please Mendaftar To Post


Oleh PAKAI JAM APA DAN SEBELAH MANA...?

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-11 14:22


Assalamualaikum

:berfikir: Tidak dinafikan yang jam adalah suatu barangan yang penting dalam hidup kita sehari2...selain daripada suatu "gadget." Bermcm2 "brand" jam tangan ada di pasaran dan ada yang memakai pada tangan kanan dan ada juga yang memakai pada tangan kiri...

Tapi yang lebih pentg adalah m'hargai masa seperti yang telah difirmankan Allah dalam surah Wal Asr...

saya guna Casio saja...biasa pakai sebelah kanan tetapi jarang-jarang ada juga tukar pakai sebelah kiri, saudara/i pula pakai jam apa, analog @ digital...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

uBieZ
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2010
Ahli No: 40343
Posting: 11
Dari: PutraJya P15

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 17:12


salam... saya guna jam analog model fossil dan pakai belah kiri.. al-maklum lah jam saja lah satu-satunya hiasan yang perbagai guna bagi lelaki.. bukan untuk menunjuk tapi kelasakan dan jangka hayat jam yang manjdi pilihan keteria pilihan saya..


-----------------
uBiez


Bookmark and Share

    


  Member Information For uBieZProfil   Hantar PM kepada uBieZ   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 23:17


dah lama tak pakai jam.... ada orang cakap... jam lebih baik di pakai di sebelah kanan... sunnah katanya.....


-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-08-11 22:42


salam...syaa pula suka pakai jam di tangan sebelah kanan..:-) model yang biasa-biasa saja...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

zahraannur
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2007
Ahli No: 29940
Posting: 6
Dari: malaysia

bosnia_herzegovina   avatar


posticon Posting pada: 26-08-11 05:29


pakai sebelah kanan.analog. jam tangan cap polo club britannia. sedap mata memandang dan selesa. alhamdulillah dah dekat dua tahun pakai masih elok....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahraannurProfil   Hantar PM kepada zahraannur   Pergi ke zahraannur's Website   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-11 06:18


pakai sebelah kanan juga..BUM Equipment...satu-satunya eksesori yang mesti mo pakai kalau keluar rumah..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-08-11 19:21


rimas asian person jam..asian person jam kat hp saja..tapi pergi kerja..jam tersangkut kat uniform da..hehehe


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-08-11 19:22


rimas pakai jam kat tangan jam..pakai jam kat hp saja..tapi pergi kerja..jam tersangkut kat uniform da..hehehe


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-11 06:58


:berfikir:

Kalau pakai jam di sebelah kanan, manakala pakai cincin pula sunat di jari manis @ anak pada tangan sebelah kiri...

:terliur: Susah juga bila kita sudah biasa pakai jam tiba-tiba pada hari tersebut jam kita tertinggal kat rumah, susah nak tengok masa...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

CenderawasihK
Warga Rasmi
Menyertai: 12.08.2011
Ahli No: 41574
Posting: 1
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-11 03:07


Salam sayang.... lalalalaaa...
mengenai memakai jam tangan belah kanan kadang kita dok tengok sekeliling rasa pelik saja... pasai semua @ majoriti pakai belah kiri... tapi kita dah biasa pakai belah kanan rasa pelik saja kalau pakai belah kiri... kalau nak jam berjenama tu pakai celup saja pasar malam saja... bagi yang tak mampu dan nak bergaya lah... tahan o... kalau pandai jaga... rosak beli baru dapat rasa koleksi jam tangan terbaru... hihihiiii...


-----------------
Salam ukwah & salam sayang... lalalalaaa...


Bookmark and Share

    


  Member Information For CenderawasihKProfil   Hantar PM kepada CenderawasihK   Quote dan BalasQuote

marjan_bithor
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2011
Ahli No: 41661
Posting: 17
Dari: Dimasyq

syria   avatar


posticon Posting pada: 12-09-11 20:39


Assalamualaikum...
Jam Q&Q sebelah kiri...


-----------------
"Maka perhatikanlah apa yang di hadapan kita,diri kita.Bacalah,rasailah,kajilah pasti akan timbul keinginan dan kerinduan berkenalan dengan Yang Menjadikannya..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For marjan_bithorProfil   Hantar PM kepada marjan_bithor   Pergi ke marjan_bithor's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-09-11 07:26


assalamualaikum....
iman banyak pakai sebelah kiri, kadang-kadang tu tukar jugk sebelah kanan... jenama pula, iman pakai cap ayam saja, sebab boleh selalu tukar-tukar....heheheee


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

nizam_maniz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32740
Posting: 65
Dari: S'gOr-terGaNu-M'kA

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-11 16:49


Assalammualaikum...

biasa pakai jam sebelah kanan, model biasa saja, janji perlu sentiasa tepati masa..


-----------------
...'Fitrah yang murni ia tidak membohongi kita, ia selalu sahaja boleh menerima kebenaran, tetapi yang menghalangnya adalah nafsu dan syaitan'...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nizam_manizProfil   Hantar PM kepada nizam_maniz   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-11 06:54


Assalamualaikum

Masa itu emas...sesungguhnya kita dalam kerugian kecuali yang berpesan2 kepada kebaikan...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-09-11 17:54


Assalamualaikum
saya akan pakai jam paada tangan kanan...
tapi alahan pada besi....


betul ke pakai cincin sunat pada jari di tangan kiri?

:bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 27-09-11 18:18


pakai kat tangan kiri ... pasal dah biasa dari kecik..jam tangan kiri..Kalau kat tangan kanan tak selesa...

dah lama tak pakai jam..hehhe sejak guna henpon...tapi lepas dapat jam...hadiah farewell... saya pakai lah sampai sekarang... dapat bulan Nov 2010.. resign from job..heheh...brand BUM...

betul ke sunat pakai tangan kanan ? ada any dalil yang menyatakannya ?

yang tau apa-apa saja yang dimulakan dari kanan dikatakan sunat...tu pun tak ada dalil yang sahih mengenainya...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-11 06:42


:-) saya pun tidak berapa pasti tapi pernah terdenagr yang memakai cincin di jari sebelah kiri sunat kerana memuliakan jari kiri (al maklumlah jari/ tangan kiri ini digunakan untuk tugas2 menyucikan hajat)...

:malu: Wallahualam...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 05-02-12 15:58


salam... saya pun tak tau pakai jenama apa sebab beli kat pasar malam saja.. tapi saya pakai jam seblah kiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-12 09:42


salam...

pakai jam biasa saja...Casio..sebelah kiri.. ;-)


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-12 22:41


pakai jam casio saja..pakai kat tngan sebelah kiri..


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-12 12:37


salam..

pakai jam casio sebelah kiri sebabnya kalau pakai sebelah kanan, agak mengganggu bila menulis..=D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-03-12 23:30


assalamualaikum

tak pakai jam pung. Dulu suka pakai tapi bila pakai rosak terus tak pakai2. Nak tenguk masa guna enset saja. Wp tak pakai jam tapi saya seorang yang tepati masa.... Hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-03-12 15:53


salam,

Pakai jam DKNY bertatahnkan berlian..heheh..pemberian kakak, actually, hadiah kawin dia.. Alhamdulilah, dah 3thn pakai, ok saja, cuma berlian kat tali tu, dah berunsur pudar, and tertanggal....

Kalau org tengok, org cakap saya pakai gelang mas puteh. sebenarnya jam saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130597 saat. Lajunya....