Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-06-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: penjejak87
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43055

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
hafiz_along_83: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
penjejak87: 19 hari yang lalu
Kakngah: 26 hari yang lalu
ezaty: 30 hari yang lalu
Sabila: 36 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Apa hukum pergi menonton Wayang?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Apa hukum pergi menonton Wayang?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa hukum pergi menonton Wayang?

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 17-08-11 16:28


Assalamualaikum

saya ada sedikit kemusykilan...saya tak pasti post ini pernah diutarakan atau belum..

soalan saya:
1) apa hukum menonton wayang di panggung wayang?
    kalau pergi bersama keluarga contohnya adik beradik dan suami adakah dibolehkan? Contoh kalau suami yang ajak menonton adakah kita perlu ikut?

2) ada yang pernah saya dengar kalau pergi menonton selangkah kaki kita ke neraka. Betul ke?

3) Ada juga yang beritahu kalau kita pergi menonton cerita kartun dan cerita-cerita yang tiada unsur lucah tak apa. Betul ke?

Saya mohon pendapat kawan-kawan tentang kemusykilan ini.

Terima kasih.. :bunga: :bunga: :bunga: :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-11 22:14


Salam..fardina..anda boleh pergi ke website ni untuk ulasan yang lebih lanjut ye.:-) http://www.iluvislam.com/soal-jawab/tanya-ustaz/2677-haramkah-menonton-wayang.html


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-08-11 18:00


Assalamualaikum

thankiu eisya for da info...

ada sesiapa pernah pergi menonton wayang sebelum ini?

cerciter....cerciter....
:oops:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 02:38


tak pernah.... kat internet dah berlambak cerita2.... kartun2 dan animasi pun banyak.... jadi tak perlulah nak buang duit ke panggung wayang yang banyak yang tak baik berbanding yang baik...


-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

Filzatunnafsi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2011
Ahli No: 41626
Posting: 11

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-11 06:58


As Salam..

Asdiqoi, saya rasa semuanya depends pada niat kita. Inna ma a'malu binniat. Asalkan menepati kehendak syarak serta ciri-ciri yang dibenarkan Islam..semuanya boleh..Islam kan agama mudah..

wallahualam..


-----------------
Qaisha Filzatunnafsi


Bookmark and Share

  


  Member Information For FilzatunnafsiProfil   Hantar PM kepada Filzatunnafsi   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-09-11 15:32


saya biasa pergi tapi jarang sekali mengajak orang..tapi saya yang d ajak orang...tu pun bukan saja2 keluar untuk tengok wayang hanya bila da hang out dengan kawan-kawan tu rasa tak tau nak buat apa maka Kalau kebetulan kat dalam mall yang dekat dengan pawagam masuk saja lah..bantai saja cerita apa-apa masa tu terisi..erm..maksiat, susah nak cakap..depends on niat lah..i sure nowadays yang datang menonton tu orang-orang bukan nak buat maksiat ke apa ke pasal Kalau ikut logik baik buat maksiat tempat lain yang lagi aman...kat pggung ni da tak macam dulu-dulu coupling saja.sekarang ni ramai yang bawa family anak beranak..ada sedikit transformasi dalam panggung tu lah agaknya..huhuu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-11 02:43


Ada jugak yang pergi tengok wayang tu yang niat nak buat wayang. Elaklah dari duduk kat baris2 tersorok kalau takut terjumpa
"pelakon tambahan".

Menonton di panggung filemnya dah ditapis tapi selalunye yang online kena buat tapisan sendirilah. Dan saya setuju, tengok wayang satu pembaziran, bukannya murah harga tiket. And kalau yang betul-betul menghayati Islam, selalunye mereka tak ke panggung. Malah tengok di rumah pun amat jarang. Tapi, diri sendirilah menilai mana yang baikkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-11 17:18


dah lupa filem terakhir tengok kat pawagam lama sangat dah.sekarang nak tengok beli cd saja tengok kat rumah dengan keluarga


-----------------
fikirkan kelebihan diri untuk bersyukur bukan untuk bermegah diri.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-12 12:52


Pada 24-08-11 02:38 , izad posting:

!!! QUOTE !!!

tak pernah.... kat internet dah berlambak cerita2.... kartun2 dan animasi pun banyak.... jadi tak perlulah nak buang duit ke panggung wayang yang banyak yang tak baik berbanding yang baik...




setuju! hehe..tapi saya pernah terfikir juga, bila download terus dari internet ni, kita tak dikira merompak ke? apa pendapat sahabat-sahabat? :-?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124697 saat. Lajunya....