Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
RedPetunia: 1 hari, 1 jam, 30 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 30 minit yang lalu
sahabat_amin: 3 hari yang lalu
Gorodkovie: 5 hari yang lalu
Swarig123: 8 hari yang lalu
sunan-faqih: 14 hari yang lalu
ajefikrah: 19 hari yang lalu
Kang: 21 hari yang lalu
owl_UM: 23 hari yang lalu
rasian: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Saya membaca Al Quran Setiap Hari:Tony Blair


Carian Forum

Moderator: Admin, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Saya membaca Al Quran Setiap Hari:Tony Blair

Please Mendaftar To Post


Oleh Saya membaca Al Quran Setiap Hari:Tony Blair

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-06-11 17:37


LONDON - Bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair yang merupakan seorang penganut ajaran Katholik, mengaku membaca kitab suci umat Islam, al- Quran (yang diterjemahkan) pada setiap hari, lapor sebuah akhbar semalam.

Pemimpin berusia 58 tahun itu berkata, beliau membaca Al-Quran untuk memastikan bahawa beliau lebih memahami tentang ajaran Islam.

Dalam satu wawancara dengan majalah Observer yang disiarkan pada Sabtu lepas, Blair berkata: "Saya percaya adalah penting untuk kita celik agama dalam dunia global masa kini."

"Saya membaca al-Quran setiap hari. Antara tujuannya adalah untuk memahami beberapa perkara yang berlaku di dunia ini, tetapi lebih penting, ia (al-Quran) banyak memberikan maklumat berguna," ujarnya.

Menurut Blair, beliau percaya kefahaman mengenai Islam dapat membantu dalam peranannya sebagai Utusan Rasmi Asia Barat untuk Kuartet Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Rusia.

Blair sebelum ini memuji agama Islam sebagai indah dan menyatakan Nabi Muhammad SAW penggerak yang kuat dalam membentuk masyarakat bertamadun.

Adik ipar pemimpin tersebut, Lauren Booth memeluk agama Islam pada Oktober tahun lalu. - Agensi







I read the Holy Quran everyday: Tony Blair


Former British Premier, Blair reads the quran everday to stay "faith literate". PHOTO: AFP

LONDON: In a startling revelation during an interview to The Observer magazine, the former British Prime Minister Tony Blair confessed to reading the Holy Quran, the holy scripture for the 1.5 billion global Muslim population, as reported by the Daily Mail.

Blair, who was famously reluctant to discuss his faith during his time in office, converted to Catholicism months after leaving 10 Downing Street in 2007, and set up the ‘Tony Blair Faith Foundation’, to promote respect and understanding between the major religions.

In the interview, he said “I read the Bible every day. I read the Quran every day, partly to understand some of the things happening in the world, but mainly just because it is immensely instructive.”

Reading Islam’s holy book ensured he remained ‘faith-literate’ said Blair, adding that he believes being faith-literate is crucial in today’s globalised world.

Blair believes that knowledge of Islam informs his current role as Middle East envoy for the Quartet of the United Nations, United States, European Union and Russia.

This isn’t the first time that the former British Premier had spoken so highly of the religion. In 2006 he said the Quran was a ‘reforming book, it is inclusive. It extols science and knowledge and abhors superstition. It is practical and way ahead of its time in attitudes to marriage, women and governance’.

He praised the Muslim faith as being ‘beautiful’ and that the Prophet Mohammed (PBUH) as being ‘an enormously civilizing force’.

Last October, Blair’s sister-in-law Lauren Booth raised eyebrows after announcing that she had converted to Islam after what she described as a ‘holy experience’ during a visit to a shrine in Iran.

http://www.pakistannationalnews.com/world/i-read-the-holy-quran-everyday-tony-blair/


doakan tony blair pula masuk islam


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-06-11 13:27


Kalau niatnya nak celik agama d era globalisasi ini, harap-harap allah mencelikkan hatinya untuk menerima islam sebagai prinsip hidupnya..siapa tahun esok lusa...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-11 21:03


Pada 15-06-11 13:27 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau niatnya nak celik agama d era globalisasi ini, harap-harap allah mencelikkan hatinya untuk menerima islam sebagai prinsip hidupnya..siapa tahun esok lusa...



sebak dan rasa nak nangis baca kenyataan macam ini... besarnye rahmat Allah pada org yang dipilih..if ditakdirkan Allah dia memeluk Islam, anytime saja Allah boleh turn dari zalim dan akhirnya memilih Islam...

tapi kita yang beranak2 Islam ini, macam mana lah amalan kita? baca ke Quran hari2? atau kita sibuk dengan pelbagai urusan?


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-06-11 09:31


Pada 15-06-11 21:03 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-06-11 13:27 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau niatnya nak celik agama d era globalisasi ini, harap-harap allah mencelikkan hatinya untuk menerima islam sebagai prinsip hidupnya..siapa tahun esok lusa...



sebak dan rasa nak nangis baca kenyataan macam ini... besarnye rahmat Allah pada org yang dipilih..if ditakdirkan Allah dia memeluk Islam, anytime saja Allah boleh turn dari zalim dan akhirnya memilih Islam...

tapi kita yang beranak2 Islam ini, macam mana lah amalan kita? baca ke Quran hari2? atau kita sibuk dengan pelbagai urusan?




keturunan genghiz khan yang zalim pun akhirnya jadi pendokong kuat islam,jadi apalah sangat blair ni kan???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-06-11 10:43


Pada 16-06-11 09:31 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!



keturunan genghiz khan yang zalim pun akhirnya jadi pendokong kuat islam,jadi apalah sangat blair ni kan???



blair memang tak ada apa sangat...yang ada apa kita ini? nama saja kadang-kadang Islam..tapi lebih suka sibuk hal org dari diri sendiri..


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117817 saat. Lajunya....