Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 22 minit yang lalu
kaze: 1 hari, 12 jam, 58 minit yang lalu
Daeng_Jati: 4 hari yang lalu
RedPetunia: 6 hari yang lalu
sahabat_amin: 8 hari yang lalu
Gorodkovie: 10 hari yang lalu
Swarig123: 13 hari yang lalu
sunan-faqih: 19 hari yang lalu
ajefikrah: 24 hari yang lalu
Kang: 26 hari yang lalu
owl_UM: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: faktor untuk kerja part time...?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» faktor untuk kerja part time...?

Please Mendaftar To Post


Oleh faktor untuk kerja part time...?

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-05-11 21:21


assalamualaikum..

saya ingin meminta jasa baik kalian untuk sama-sama bagi idea kat saya mengenai satu isu yang bakal saya kaji mellaui tesis saya..ikutkan tajuknya nampak senang tapi ia tak lah semudah yang d sangka.. isunya adalah bekaitan dengan kakitangan kerajaan yang berpendapatan sampingan..meants mereka ni punya gaji sendiri sebagai kakitgn kerjaan tapi pada masa sama mereka ada sumber2 lain yang dapat menambah pendapatan mereka...mungkin ada yang buat parti time job selepas kerja..masuk MLM, bisnes sendiri seperti butik-perusahaan bas-taska-dll, buat tusyen dan jual produk, menjahit dan tempah kuih dll...

so di sini saya dan nak tau tentang apakah kemungkinan faktor2 yang menyebabkan kakitangan kerajaan ini mencari alternatif sebegini untuk menambahkan pendapatan?

ikutkan dekat kepala ni ada saja benda d fikirkan, tapi mana tau dari kalian dapat pula idea lain yang boleh d gunapakai...apapun tolong ye...jasa kalian amat berguna...salam alaik.. :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-11 22:22


waalaikumsalam....

-ana tertarik dengan tajuk forum ini, sebab ana memang nak cari part time..kalau atas diri ana faktor untuk cari part time sebab ana tengah prktikal tapi tak ada elaun so hujung2 minggu yang bersisa ingat nak cari duit untuk tampung makan dan minum supaya tidak menyusahkan mak ayah.
-pendapat diri ana yang kedua, walaupun ana sau hari ini akan bekerja makan gaji tapi ana nak bua part time bisnes..sebab dengan perniagaan ini ada kepuasan tersendiri. selain itu untuk mengisi masa lapang dari perkara yang tak bermanfaat. lagi pun 9/10 suber rezeki dari berniaga...
- pendapat ana yang ketiga, ini dari pengalaman sepupu ana faktor dia kerja part time sebab hutang yang di tanggung dari beli rumah kereta dan perabot2 dalam rumah.

wallahu'alam...


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-05-11 09:37


Assalamualaikum

saya juga terfikir untuk mencari kerja part time sebab

1) untuk menampung hutang yang sedia ada. PTPTN, kereta, nanti nak buat loan untuk rumah lagi...

2) harga barang dah naik, baru-baru ni harga gula naik, selepas ini taraf elektrik pula naik, then mungkin minyak petrol pun naik juga...

3) untuk menambah pendapatan lah. untuk hidup dengan lebih selesa.Kita merancang untuk masa depan.


8-) 8-) 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-05-11 17:07


ohhoo...saya pun sebenarnya kakitgan kerajaan jugak..pernah terpikir nak buat part time job tapi tak termampu dek kekangan masa..da tu pula saya sambung belajar ni pun masa jadi sesak sikit...pernah jugak pasrt time tusyen tapi saya sendiri tak konsisten nak tepati masa...akhirnya anak murid lari..hihi...

antara alasan saya nak kerja part time ni..
1- menambah aset dan pendapatan.
2- nak bermewah-mewahan.
3- isi masa lapang (tapi sebenarnya masa yang mencemburui).

Kalau nak kata hutang, alhamdulillah tanpa kerja part time pun PTPTN saya langsai dalam tempoh kurang 3 tahun.

tapi biasala..keperluan org lain-lain...pada yang da berfaily mungkin ada alasan lain kan..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-11 09:09


tak payah lah buat kerja part time.. fokus saja pada kerja sedia ada. Confirm rezeki yang dapat lebih berkat. Bukan nak kata kerja part time salah. Tapi banyak org yang buat kerja part time ini dihimpit oleh masa, terlalu sibuk, dan akhirnya leka dengan dunia dan meninggalkn akhirat.

Kajian yang saya lakukan pada diri sendiri, fokus pada kerja sedia ada sehingga menjadi gemilang dan terbilang itu lebih baik malah membuka rezeki tanpa diduga.

Benda ini subjektif, apa-apa pun try lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-11 09:19


Salam,

Nak tau sebab menyeluruh atau nak kaji perbezaan antara gender (perempuan/lelaki), status (bujang/kawin/berkeluarga)? Ramai kakitangan kerajaan tapi sektor kerja tak sama - dan pendapatan tak sama? Kalau semua variables diambil kira, mungkin sebab2 nya berbeza? Mungkin boleh diperincikan? Susah nak komen sebab tajuk, jenis kajian dll tak dikongsi :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-05-11 23:03


setuju dengan engrfreez...sumtimes bila sebok kerja part time yang tentunya kwrana nak carik duit banyak-banyak sampoaikan hal akhirat sering lupa..bahaya sagat tu..tapi boleh jadi pada yang bijak semua tu bukan masalah..malah memberi banyak keuntungan dunia akhirta buatnye..contoh, ajar ngaji anak-anak jiran..

ok ija1508..actually fokus research ni tetumpu pada guru-guru..maaf, bukan kerana nak mencabar dan jatuhkan kredibiliti guru atau keprofesionalismenye tapi nak melihat sjauh manakah part time job ni mmpengaruhi prestasi perkhidmatan mereka d sekolah. guru2 ni mestilah kakitnagn kerajaan meants under KPM, lain-lain sektor tak mahu. demografi mereka pelbagai tak kira laki perempuan tua muda, janji guru2 yang d cari sebagai responden adalah mereka yang ada part time job speti yang saya sebut d atas2 tu. jenis kajian ni more tu study case, so saya memerlukan asbab kepada keperluan untuk part time job untuk memulakan penulisan melalui literature review...

tolong ya..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-11 09:16


Salam, nak guna cikgu ke sebagai case study? Then yang penting yang awak kena fikir ialah dapat ke access kepada cikgu2 tu sebab kalau tak silap case study kena buat siasatan terperinci dengan cikgu2 ... nanti lit review banyak, access tak dapat sebagai responden, penat saja. Awak nak tengok correlation ke? Tapi correlation tak bermakna causal correlation. Ada banyak ke sebab cikgu2 nak buat part time? rasa-rasanya semua berkisar pada duit - nak membeli xyz. nak bermewah (juga pasal duit), nak bayar hutang (juga duit) .... kajian lit bagi alasan lain? Tajuk dah bincang dengan super? apa-apa pun selamat berjaya!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-11 14:22


penyakit yang makan gaji terutama penjawat awam yang bekerja dengan kerajaan rata-rata memikul beban hutang yang sangat banyak oleh kerana kerja kerajaan adalah paling mudah nak buat loan.jadi buat-punya buat akhirnya gaji jadi semakin kecil sedangkan tanggungan semakin banyak.cara yang perlu dilakukan adalah part time job


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

fazsyam
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2010
Ahli No: 40572
Posting: 2
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-11 22:17


1)untuk mnmbhkan pendptn..
2)mnbhkn kenalan
3)myby kos sara hadap tinggi

Bookmark and Share

  


  Member Information For fazsyamProfil   Hantar PM kepada fazsyam   Pergi ke fazsyam's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10286 saat. Lajunya....