Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau Hidup Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang

-- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
RedPetunia: 1 hari, 1 jam, 29 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 29 minit yang lalu
sahabat_amin: 3 hari yang lalu
Gorodkovie: 5 hari yang lalu
Swarig123: 8 hari yang lalu
sunan-faqih: 14 hari yang lalu
ajefikrah: 19 hari yang lalu
Kang: 21 hari yang lalu
owl_UM: 23 hari yang lalu
rasian: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: BENCI RUPA...?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» BENCI RUPA...?

Please Mendaftar To Post


Oleh BENCI RUPA...?

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-11 13:06


Assalamualaikum ..
:berfikir:

Adakah pernah terdetik di hati membenci sesuatu anugerah Allah kepada kita?emm...
sepatutnya kita bersyukur kan?Contohnya rupa kita.. :kelip:

Ada satu iklan di tv...seorang model dengan bintik jerawat di mukanya..apa dia kata? sebelum ini saya bencikan rupa saya.tetapi setelah menggunakan jenama ini.....dot.dot.dot...!!
seolah-olah model itu mengatakan produk itulah yang telah mencantikkan kulit wajahnya...

Astaghfirullahahal 'aziim...pada ana, tidak elok kata begitu.Kita patut bersyukur dengan pemberian Allah...Allah kurniakan wajah licin,cantik..nak uji kita...dalam waktu-waktu yang dikehendaki ditumbuhkan bintik-bintik..nak uji kita jugak..sama ada kita mengeluh atau bersyukur....

Ada tak sesiapa yang pernah kata ALHAMDULILLAH... bila tengok jerawat tiba-tiba muncul di mukanya?Ada tak?Emm..siap marah dan tenyeh lagi kan..?menambahakan lagi parut di muka...
:oops:

InsyaAllah,jika hati bersih,dapat terima,redha dengan pemberian dan ujian Allah...kita akan dapat ganjaran daripadaNYA. :sopan:

Jika ada silap,tolong tegur..syukran

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-11 16:58


Salam,

Kalau benci pun nak buat macamana? Boleh buang ke rupa yang diberi tu? Anyway, saya rasa semua manusia nak cantik ... kalau kulit nak cerah (ada ke krim dark and ugly? yang ada fair and lovely ... membayangkan cerah itu cantik), kalau muka nak licin. Ye tak?

Tak silap saya, ada satu rancangan yang ditaja oleh satu pusat kecantikan yang tunjuk seorang perempuan kena marah dengan pasangannya sebab mukanya berjerawat. Kadangkala terfikir, perempuan jadi begitu sebab lelaki?

Nilai lah seseorang itu dengan iman bukan dengan nafsu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-11 18:20


iklan tersebut tak logik... sebab muka dia lagi cun... tak bersyukur langsung isk isk


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-04-11 22:19


salam,

sekadar nak bagi pandangan. bagi saya iklan itu tak bersalah sebenarnya...itu adalah teknik untuk meningkatkan hasil product dia...and inventation to treat...kalau nak cantik, pakai lah.....kalau tak jadi juga, dia carikan tanggung...

Bagi saya itu hanyalah lakonan semata-mata....

Reality, xkot..hehhe ..bersyukur lah dengan apa yang kita ada..hargai sebelum kita kehilangan nyaa...dan bangga dengan apa yang kita miliki :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-11 08:18


Iklan memanglah tak bersalah - yang bersalah ialah orang yang buat iklan dan orang yang percaya apa yang ada dalam iklan tu. Kalau nak cantik mesti jadi yang macam dalam iklan. This is wrong and deceitful. To show commericals such as those should be morally wrong.

Bagi mereka yang dah elok (seperti yang saudari mujahadah kata yang boleh bangga dengan apa yang dimiliki) tak apalah. Tapi bagi mereka yang agak kurang, perkara macam ni mengguris keyakinan mereka.

Perhaps what is wrong is the people who put such an emphasis on physical beauty. Umm .... bangga ke? Bangga bukan sama dengan riak? Mungkin bersyukur lebih tepat. Itu kita boleh cakap tapi realitinya bukan begitu. Cuba kalau suami atau orang tersayang kata kita dah gemuk ... muka tak menarik ... adakah kita akan kata tak apa, saya bangga dengan apa yang saya ada. Kalau manusia macam tu, tak adalah wujud pusat kecantikan ... begitu banyak sekarang ni ... macam-macam cara nak cantik. Betul?

Sekadar berkongsi pendapat dan mengajak saudara saudari berfikir - bagaimana nilai kecantikan. Jangan mulut sahaja cakap, saya tak pandang pun cantik atau tidak, tapi bila pilih pasangan, yang gelap tak mahu, yang gemuk tak mahu, yang begini tak mahu, yang begitu tak mahu. Jangan di mulut lain, tapi di hati lain. Tapi entahlah, mungkin saudari mujahadah ni ada benda yang boleh dia banggakan. Baguslah :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-11 07:35


ye,ye...betul....sebab kebanyakan iklan begitulah...selalu tunjuk yang begitu...macam-macam cara digunakan untuk tarik perhatian...tapi terpulang kepada individu yang menontonnya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 27-04-11 07:20


Iklan semua tak logik, dan dah jadi fitrah manusia sukakan sesuatu yang cantik...jangan terpedaya dengan iklan murahan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-04-11 07:28


Matlamat iklan ialah promosi barangan bermotifkan keuntungan bukan promosi agama. Itulah masalahnya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

biey_peace
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38818
Posting: 12
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-04-11 09:34


biar lah balance...cantik diluar dan cantik didalam..


-----------------
..AkU tEMANmU..


Bookmark and Share

  


  Member Information For biey_peaceProfil   Hantar PM kepada biey_peace   Quote dan BalasQuote

hati_suci83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36571
Posting: 52
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-05-11 13:08


bersyukur saja dengan apa yang ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_suci83Profil   Hantar PM kepada hati_suci83   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 03-05-11 11:43


Skrip untuk iklan tu patut diubah ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127131 saat. Lajunya....