Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 4 jam, 48 minit yang lalu
le_petit_khai: 7 hari yang lalu
HIKAL: 7 hari yang lalu
amyazma: 13 hari yang lalu
nurul_peace: 21 hari yang lalu
marul: 26 hari yang lalu
Martyr: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: EARTH HOUR!


Carian Forum

Moderator: Admin, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» EARTH HOUR!

Please Mendaftar To Post


Oleh EARTH HOUR!

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 19:19


Pada 26 March 2011, Sabtu pada jam 8.30 mlm padamkan lampu anda tapi....
Padam lampu tu mampu ke mengurangkan panas dunia ni??? menerusi video yang saya kongsi di blog saya di

http://biarbetulblog.blogspot.com/2011/03/biar-betul-dunia-dah-jadi-ais-krim-cair.html

menunjukkan sambutan earth hour di seluruh dunia dengan pelbagai gelagat dan gaya menunjukkan banyak pembaziran yang berlaku dari wang dan juga bahan bakar.

sebagai contoh lampu dipadamkan tapi... rokok dinyalakan
lampu dipadamkan tapi tv buka

apakah???

kongsikan idea anda cara lain untuk menurunkan kadar kepanasan di bumi ini.


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 22-03-11 20:24


NAK KURANG PANASKAN BUMI???

:sopan:

SELAGI DOSA TANGAN MANUSIA TAK REDA SELAGI ITULAH PANAS SUHU BUMI BERPANJANGANNN.......... :sopan:

TANGAN MANUSIA TAK BOLEH DI KAWALL..

SELAGI BERNYAWA MANUSIA AKAN TERUS MEROSAKKAN BUMI NII...


PEMANASAN GLOBAL...

KILANG MENGELUARKAN ASAP KARBON DIOKSIDA..

PELEPASAN ASAP KENDERAAN......

PENGGUNAAN 'AIRCOND'....

PELEPASAN GAS SPRAYY CAT...SPRAY NYAMUKK....

PEMBAKARAN HUTANN....

PEMBALAKAN HUTANN.........

PENGGUNAAN PETI SEJUKK.....

PENGGUNAAN KOMPUTERR........


DAN JUGAK MACAM PERANG DI LIBYA TUU....

POKOK-POKOK HABIH MATI TERKENA BOMMMMM........

:sopan:

BUKAN 'BOMMMBAAA' YE.......

:sopan:

KALAU BOMBA SIRAM AIR SELALU, SELAMANYA BUMI NI AKAN SEJUKKK........ :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 20:43


ah..idea tak masuk akal. ni satu cara halus cubaan nak menafikan azam isyak dikumandangkan seantero dunia. lain lah Kalau dia start tutup lampu jam 9.30 boleh consider sikit.


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 21:51


entahlah sapa punya idea ni...tak ikut pun takpa...


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-11 11:45


Pada 22-03-11 21:51 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

entahlah sapa punya idea ni...tak ikut pun takpa...


dulu pernah jadi cikgu sandaran... ada juga menyarankan murid-murid agar tutup lampu malam earth hour. esok paginya tanya siapa ada tutup lampu??? ada seorang murid jawab... "cikgu, ayah saya cakap... buat apa tutup lampu time sembahyang isyak...? malam nanti nak tidur tutuplah lampu... tiap-tiap malam nak tidur saya tutup lampu cikgu" hehehe betul juga...


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-11 20:37


Pada 23-03-11 11:45 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-03-11 21:51 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

entahlah sapa punya idea ni...tak ikut pun takpa...


dulu pernah jadi cikgu sandaran... ada juga menyarankan murid-murid agar tutup lampu malam earth hour. esok paginya tanya siapa ada tutup lampu??? ada seorang murid jawab... "cikgu, ayah saya cakap... buat apa tutup lampu time sembahyang isyak...? malam nanti nak tidur tutuplah lampu... tiap-tiap malam nak tidur saya tutup lampu cikgu" hehehe betul juga...




hehehe boleh tahan jugak murid tu..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-03-11 21:00


mari kita sokong green technology...banyak faedahnya...selamatkan bumi kita


GO GREEN!!!!


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 08:12


Pada 23-03-11 21:00 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

mari kita sokong green technology...banyak faedahnya...selamatkan bumi kita


GO GREEN!!!!


Ya, sekarang dunia sudah memberi tumpuan kepada teknologi hijau ini. Banyak penyelidikan dan seminar telah dan bakal dilaksanakan. Di Malaysia juga tidak terlepas sama, cuma nadanya masih perlahan, dek perbincangan hangat berkenaan loji janakuasa tenaga nuklear.

Di UKM, misalnya terdapat institut yang membuat penyelidikan tenaga suria. Namun begitu, ianya kelihatan agak sepi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 08:46


Pada 25-03-11 08:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-11 21:00 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

mari kita sokong green technology...banyak faedahnya...selamatkan bumi kita


GO GREEN!!!!


Ya, sekarang dunia sudah memberi tumpuan kepada teknologi hijau ini. Banyak penyelidikan dan seminar telah dan bakal dilaksanakan. Di Malaysia juga tidak terlepas sama, cuma nadanya masih perlahan, dek perbincangan hangat berkenaan loji janakuasa tenaga nuklear.

Di UKM, misalnya terdapat institut yang membuat penyelidikan tenaga suria. Namun begitu, ianya kelihatan agak sepi.




ukm ada peruntukkan tak nak bina sistem tu??


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 21:58


Pada 25-03-11 08:12 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-11 21:00 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

mari kita sokong green technology...banyak faedahnya...selamatkan bumi kita


GO GREEN!!!!


Ya, sekarang dunia sudah memberi tumpuan kepada teknologi hijau ini. Banyak penyelidikan dan seminar telah dan bakal dilaksanakan. Di Malaysia juga tidak terlepas sama, cuma nadanya masih perlahan, dek perbincangan hangat berkenaan loji janakuasa tenaga nuklear.

Di UKM, misalnya terdapat institut yang membuat penyelidikan tenaga suria. Namun begitu, ianya kelihatan agak sepi.



baguslah, walaupun perlahan sekurang2nya dah ada usaha.."langkah pertama"


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 23:04


renewable energy..tu tajuk my thesis :D

kat malaysia, dah ada solar energy......monash university pun ada pakai,, currently dekat sabah dah buat....

Wind energy biasanya di pulau2, ok juga laaaaa

biomass dah strat di negeri sembilan dan sarawak...

betul kata, kawan kita tu....semua dah ada, cuma penekanan dan pendedhan tu yang kurang menyengat..heheh..apa-apa pun, try to take part!!! GO GREEN :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-03-11 23:07


Pada 25-03-11 23:04 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

renewable energy..tu tajuk my thesis :D

kat malaysia, dah ada solar energy......monash university pun ada pakai,, currently dekat sabah dah buat....

Wind energy biasanya di pulau2, ok juga laaaaa

biomass dah strat di negeri sembilan dan sarawak...

betul kata, kawan kita tu....semua dah ada, cuma penekanan dan pendedhan tu yang kurang menyengat..heheh..apa-apa pun, try to take part!!! GO GREEN :D


LEPAIH NII...

HAMPA JANGAN TUDUH KERAJAAN BN ZALIM NOOO...

SOLAR DAH ADA....

APA LAGI HAMPA NAK??

ADA CADANGANN...?? :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-11 23:06


Assalamualaikum

pada pendapat saya tidak perlulah untuk menunjukkan yang kita ini hendak menyelamatkan bumi dengan cara menjimatkan penggunaan elektrik...banyak lagi cara lain yang pada pendapat saya lebih baik serta efisien, memang menjimatkan penggunaan elektrik itu baik...tetapi tidak perlulah sehingga tutup lampu seperti KLCC, Menara KL...dan lain-lain tempat lagi, cukuplah sekadar di rumah masing-masing sahaja...

Ini kerana dengan begini, akan meningkatlah gejala2 sosial dalam masa 1 jam itu, banyak perkara yang boleh berlaku dalam masa 1 jam itu...fikir2 kanlah...

Banyak yang buruk dari yang baik...semalam dalam berita pun ada dilaporkan yang kamera seorang wartawan telah diragut oleh peragut dihadapan KLCC semasa membuat liputan mengenai Earth Hour...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121213 saat. Lajunya....