Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: mana lebih mencabar: kerja sambil belajar @ belajar sambil kerja?


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» mana lebih mencabar: kerja sambil belajar @ belajar sambil kerja?

Please Mendaftar To Post


Oleh mana lebih mencabar: kerja sambil belajar @ belajar sambil kerja?

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-03-11 10:32


salam..

dr tajuk atas tu ia mgmbarkan 2 situasi berbeza... untuk kerja sambil belajar tu biasanya org yang memang corebisnes dia kerja..dan ambil parttime untuk belajar bagi meningkatkan ilmu.. sementara yang belajar sambil kerja pula tentu sahaja dr kalangan budak-budak kolej or univ yang ambil peluang bkeja part time bagi menambahkan duit poket..

dan dari kedua-dua situasi tu pastinye ramai pernah melaluinya..cuma saya tak pasti antara situasi2 tu mana yang sukar...belajar masa kerja ke atau kerja masa belajar..

logiknya untuk buat 2 benda dalam 1 masa bukan mudah. ia memerlukan pengorbanan masa dan tenaga maybe wang juga dalam masa untuk mencapai kedua-dua matlamat dalam apa yang dilakukan.

itu pada anggapan saya lah..mungkin juga andaian saya tak tepat..Kalau ada yang rasa sebenranye ia bukanlah sesuakr mana, apa kata sharekan pengalaman atau apa saja yang berkaitan.. sebab secara peribadi saya tak ada pgalaman belajar sambil kerja..tapi kerja sambil belajar tu saya rasa hingga membuatkan saya rasa stress yang amat sangat. erm..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-11 11:33


Assalamualaikum


Situasi 1 - Kerja sambil belajar
Situasi 2 - Belajar sambil kerja


Kedua-dua situasi diatas, memerlukan pengorbanan juga kebijaksanaan mengatur masa dan keperluannya. Bergantung pada kemampuan individu, jika diri yakin dan mampu bawa 2 perkara dalam 1 masa boleh diteruskan. Andainya tidak sanggup memadai dengan satu dahulu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 20-03-11 11:34


KERJA SAMBIL BELAJAQ NI BEST SEBAB TAK GANGGU KERJA KITA...

CONTOH KALAU BUAT PJJ, SEMINGGU SEKALI SAJA BELAJAQ....

SIJIL @IJAZAH YANG DAPAT NANTI TU BOLEH SIMPAN...



BELAJAQ SAMBIL KERJA PULAK MENGANGGU PELAJARAN KITA...

DAH LAH SEHARI SUNTUK KE KELAS..LEPAIH TU BALIK KERJA PULAK.... :sopan:

KALAU KERJA TU TETAP TAK APALAH..

KERJA PULAK KERJA PART TIME..LAGILAH PENAT..

PELAJARA PU BOLEH TERGANGGU..

TAK SEMESTINYA KITA LULUS ELOK..

APA-APA BERGANTUNG PADA DIRI LAH NA....

KALAU BERASA DIRI TU RAJIN DAN MAMPU MAKA TERUSKAN LAH..

KALAU TAK MAMPU BELAJAQ LAH DULU NAA........

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-11 14:17


agree w firdaus nur ...

tapi better, kerja sambil belajar.....

Ye lah..kita dah kerja bidang ini..sambung pula, dalam bidang yang same...at the same time lagi senang lah kita belajar dan applied..

tapi kalau belajar sambil kerja....memang susah sikit..sebab kita fulltime belajar..dan kerja pun, mesti kerja yang totally xsame apa yang kita belajar..so, mungkin kita dapat dari segi kewangan dan pergaulan...nothing more than that...dan mungkin kerja yang memang menuntut kekuatan fizikal laah

tapi, for those yang belajar, tapi memerlukan kerja partime untuk wang saku, boleh saja kerja, cuma kena pilih kerja yang sesuai dengan masa kita..

allhualam :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-11 12:33


Sama sajalah.. Memerlukan pengurusan masa dan displin yang baik. Mungkin suatu hari nanti nak cuba kerja sambil belajar. Ambil master ke. Dengan ada sokongan yang kuat dari isteri, Insya Allah.. boleh dilakukan...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-04-11 12:47


Pada 02-04-11 12:33 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Sama sajalah.. Memerlukan pengurusan masa dan displin yang baik. Mungkin suatu hari nanti nak cuba kerja sambil belajar. Ambil master ke. Dengan ada sokongan yang kuat dari isteri, Insya Allah.. boleh dilakukan...



AFTER DEGREE..

MASTER..

AFTER MASTER..

P..H..D...

BUT NOT 'PENYAKIT HASAD DENGKI' (P..H..D..)................ :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-11 11:22


Pada 02-04-11 12:33 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Sama sajalah.. Memerlukan pengurusan masa dan displin yang baik. Mungkin suatu hari nanti nak cuba kerja sambil belajar. Ambil master ke. Dengan ada sokongan yang kuat dari isteri, Insya Allah.. boleh dilakukan...



Kalau perempuan ini, susah sikit nak buat master pas kawin, banyak tanggungjawab....tinggalkan suami on weekend, nak2 pula dengan anak-anak....boleh ke?hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-04-11 09:24


Assalamualaikum

:kelip: :kelip: :kelip:

kerja sambil belajar pun boleh....Nak sambung master juga sebenarnya cuma belum berpeluang saja lagi. belum ada rezeki. InsyaALLAH

Asalkan dapat bahagi masa antara kerja dan belajar.

kalau dah kawin kena pandai bahagi masa antara kerja, rumah tangga dan belajar.

kalau husband dan wife sambung belajar sekali pun boleh kalau belum dikurniakan zuriat lagi.



Tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad




:sopan: :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 17-04-11 18:13


Ana baru sebulan sambung belajar..kerja sambil belajar...memang mencabar bagi org yang tak mampu nak bahagi masa antara kerja dan belajar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-04-11 20:18


iyakah anamuslimah...sambung belajar master ke? bagus lah..sebenarnya anamuslimah kerja apa? ada kaitan ke kos yang d ambil tu dengan pekerjaan sekarang? so bagaimana rasa..ok?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-04-11 15:37


sebenarnya kedua-duanya tak berapa suka sebab susah tapi nak buat macam mana sebab kedua-duanya penting so kenalah bertolak-ansur.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-04-11 13:55


ianya bergantung kepada jenis pekerjaan dan kursus pengajian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 29-04-11 15:45


Pada 03-04-11 11:22 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-11 12:33 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Sama sajalah.. Memerlukan pengurusan masa dan displin yang baik. Mungkin suatu hari nanti nak cuba kerja sambil belajar. Ambil master ke. Dengan ada sokongan yang kuat dari isteri, Insya Allah.. boleh dilakukan...



Kalau perempuan ini, susah sikit nak buat master pas kawin, banyak tanggungjawab....tinggalkan suami on weekend, nak2 pula dengan anak-anak....boleh ke?hehe

terpulang pada individu itu sendiri, isteri saya lepas kahwin terus buat master, 1 tahun duduk berjauhan, seorang utara seorang pantai timur....alhamdulillah tak ada masalah pun.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-11 18:31


salam...

kerja sambil belajar ni, nak cakap susah tak jugak..
sibuk time nak hantar tugasan & nak exam saja..
best buat pjj ni, tambah-tambah pjj kat usm.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-05-11 17:03


Pada 29-04-11 18:31 , sofya posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

kerja sambil belajar ni, nak cakap susah tak jugak..
sibuk time nak hantar tugasan & nak exam saja..
best buat pjj ni, tambah-tambah pjj kat usm.. :-D


betul lah tu..best kerja sambil belajar...hanya sibuk masa hantar tugasan dan exam...tu pun sebenarnya da pening jugak..hhehe..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109638 saat. Lajunya....