Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: open mainded


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» open mainded

Please Mendaftar To Post


Oleh open mainded

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 00:40


mengapa org zaman sekarang kalau bcinta..p'gaulan terlalu bebas..????????
alasanny..'tak apa,ibu bapa saya tak kisa pun saya keluar dengan pak we saya,lagi pun bknny kmi buat benda yang tak baik pun.janji mak saya tau saya keluar dengan siapa."
bila org tegur..."dia ni suka betul menyibuk.ibu bapa saya tak kisa pun ,dia pulak yang bising2.."
....bangga dengan klurga yang open mainded,s'olah2 kebenaran daripada ibubpa dapat m'halalkn perkara yang dlarang oleh Allah...


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-11 09:51


Pada 04-03-11 00:40 , zana_unic posting:

!!! QUOTE !!!

mengapa org zaman sekarang kalau bcinta..p'gaulan terlalu bebas..????????
alasanny..'tak apa,ibu bapa saya tak kisa pun saya keluar dengan pak we saya,lagi pun bknny kmi buat benda yang tak baik pun.janji mak saya tau saya keluar dengan siapa."
bila org tegur..."dia ni suka betul menyibuk.ibu bapa saya tak kisa pun ,dia pulak yang bising2.."
....bangga dengan klurga yang open mainded,s'olah2 kebenaran daripada ibubpa dapat m'halalkn perkara yang dlarang oleh Allah...



SETUJU..

KALAU DEPA TAK PEGANG TANGAN DI KATAKAN 'KOLOT'

'KOLOT' TANG MANA PUN ENTAHLAH YE..


BILA PEGANG ANJING BOLEH DI SAMAK..

BILA PEGANG TANGAN MANUSIA TAK BOLEH DI SAMAK...

:-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 11:03


Pada 04-03-11 09:51 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-11 00:40 , zana_unic posting:

!!! QUOTE !!!

mengapa org zaman sekarang kalau bcinta..p'gaulan terlalu bebas..????????
alasanny..'tak apa,ibu bapa saya tak kisa pun saya keluar dengan pak we saya,lagi pun bknny kmi buat benda yang tak baik pun.janji mak saya tau saya keluar dengan siapa."
bila org tegur..."dia ni suka betul menyibuk.ibu bapa saya tak kisa pun ,dia pulak yang bising2.."
....bangga dengan klurga yang open mainded,s'olah2 kebenaran daripada ibubpa dapat m'halalkn perkara yang dlarang oleh Allah...



salam..
pada zaman sekarang ditegur salah..ditegah pun salah..
nak nasihat apatah lagi..erm..kebenaran dr ibu bapa itu sudah cukup untuk dia berasa bangga..tapi tidak semestinya dengan kebenaran dr kedua org tua itu sudah mndapat lesen untuk dia berbuat apa2x..pikir2xkn lah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 17:37


Assalamualaikum,

Itu bukan open minded - orang Melayu suka salah tafsir. Open minded bermaksud berfikiran terbuka boleh menerima pendapat dan ide orang lain bukannya jadi Mat dan Minah turut dan ikut apa yang orang lain buat tanpa guna akal. Moden ke pakai begitu? Atau gostan ke zaman jahiliyah?

Kenapa anak-anak jadi begitu? Sebab Mak Bapaknye dulu macam tu jugak atau anak-anak buat, tapi Mak Bapak tak tau pun. Atau tak tak ada masa nak ambil tau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-11 09:45


itu lah yang berlaku sekarang..tya lah orang-orang yang bcinta..mereka akan jawab seperti itu.."tak apa ibu bapa saya tak kisa pun..."ya..setiap kali ayat ini keluar dari mulut mereka,hati saya sedih..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

nahwah
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2011
Ahli No: 40756
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-11 23:26


Pada 05-03-11 09:45 , zana_unic posting:

!!! QUOTE !!!

itu lah yang berlaku sekarang..tya lah orang-orang yang bcinta..mereka akan jawab seperti itu.."tak apa ibu bapa saya tak kisa pun..."ya..setiap kali ayat ini keluar dari mulut mereka,hati saya sedih..



salam..
erm remaja pada masa sekarang lebih bijak pada org2x yang dewasa ni..pandai berkata2x..tapi bila dah terkena nanti brulah ia akan sedar..masa itu dah terlmbat..
wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nahwahProfil   Hantar PM kepada nahwah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-03-11 23:30


Pada 05-03-11 23:26 , nahwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-11 09:45 , zana_unic posting:

!!! QUOTE !!!

itu lah yang berlaku sekarang..tya lah orang-orang yang bcinta..mereka akan jawab seperti itu.."tak apa ibu bapa saya tak kisa pun..."ya..setiap kali ayat ini keluar dari mulut mereka,hati saya sedih..



salam..
erm remaja pada masa sekarang lebih bijak pada org2x yang dewasa ni..pandai berkata2x..tapi bila dah terkena nanti brulah ia akan sedar..masa itu dah terlmbat..
wallahualam..



BIASALAH ZAMAN REMAJA NI 'ZAMAN MENCUBA'..

'IDENTITI' DIRI BELUM JUMPA LAGI..

LAMA-LAMA DEPA AKAN SEDAR JUGAK LAH TU..

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-11 23:34


wassalam...itula remaja zaman sekarang..kadang-kadang lidah saya kelu bla dengar alasan mereka..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-03-11 11:54


Saya rasa ibubapa sekarang ni pun patut disalahkan ... nak tunjuk dengan org lain yang mereka 'open minded', tak ketinggalan zaman konon nya ... ibubapa dulu pantang sangat kalau anak mereka jadi penyanyi ke, pelakon ke ....Tapi ibubapa sekarang ni mereka suka sangat anak-anak mereka tergelek2 kat pentas ... mereka suka anak-anak mereka bergiat dalam benda-benda yang sudah jelas haram nya ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-03-11 12:09


Pada 14-03-11 11:54 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa ibubapa sekarang ni pun patut disalahkan ... nak tunjuk dengan org lain yang mereka 'open minded', tak ketinggalan zaman konon nya ... ibubapa dulu pantang sangat kalau anak mereka jadi penyanyi ke, pelakon ke ....Tapi ibubapa sekarang ni mereka suka sangat anak-anak mereka tergelek2 kat pentas ... mereka suka anak-anak mereka bergiat dalam benda-benda yang sudah jelas haram nya ....


SETUJU..

SEKARANG ZAMAN SEMUA REMAJA NAK JADI PENYANYI..

SEMUA NAK JADI PELAKON.. :sopan:

HABIS TU SIAPA NAK JADI IMAM?

RANCANGAN REALITI AF LAH..MENTOR LAH..MALAYSAIN IDOL LAH..MYSTARZ LAH.. :sopan:

MELAYU MALAYSIA MAKIN 'MANDOM'..

ORANG CINA TAK RAMAI PUN YANG JOIN PROGRAM NI..

MELAYU ISLAM SAJA YANG LEBIH-LEBIH.. :sopan:



MASA MUDA MEGEDIK SANA SINI..

MASA MUDA DULU SOKONG UMNO..

MASA TUA BOLEH PULAK SOKONG PAS YE..?

MAKLUMLAH DAH TAK LAKU..

DUIT POKET DAH KURANG..

SHOW TAK BANYAK..

HARGA BARANG NAIK..

LEPAS TUA DAN TAK LAKU SALAHKAN KERAJAAN.. :sopan:

PADAHAL DEPA LAH TAK TAHU NAK CARI HALA TUJU MASA DEPAN SENDIRI..

DUIT DULU TU pergi MANA HABIH?

DOK ENJOY SAMPAI TAK INGAT DUNIA..

LEPAS TU SALAH KERAJAAN TAK TOLONG..

NAK TOLONG APANYA......

DAH DASAR LUPA DIRI SAPA NAK TOLONG?

ASYIK TUDING JARI SAJA.. :sopan:

BUKAN SAJA ORANG POLITIK TUDING JARI..

ARTIS PUN SUKA TUDING JARI... :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-11 10:27


emmm..apa lah nak jadi...banyak rncgan tv yang tak ada fadeah lngsung..hanya melalaikan..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 20-03-11 11:28


Pada 20-03-11 10:27 , zana_unic posting:

!!! QUOTE !!!

emmm..apa lah nak jadi...banyak rncgan tv yang tak ada fadeah lngsung..hanya melalaikan..



ADA.......

IMAM MUDA..

AKADEMI AL-QURAN..

PALING TIDAK PUN..

RANCANGAN REALITI KANAK-KANAK RIANG,

ADIK-ADIK KU................ :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

NursimplySmile
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2011
Ahli No: 41153
Posting: 8
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-11 22:23


saling menunding jari tidak akan membawa ke mana-mana....
Benar, ibu bapa menyumbang kepada kebanggaan anak-anak untuk bebas..
tapi sedarikah kita bahawa, apabila seorang anak itu berganjak dewasa, pengaruh rakan sebaya dan persekitaran lebih berkuasa gahnya...

Jadi dimana peranan kita sebagai masyarakat?..
Allah itu MAha Pengasih, pintu cahayanya sentiasa terbuka untuk golongan ini..sejauh manakah keterbukaan kita dalam membantu mereka?...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NursimplySmileProfil   Hantar PM kepada NursimplySmile   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 21-03-11 22:37


Pada 21-03-11 22:23 , NursimplySmile posting:

!!! QUOTE !!!

saling menunding jari tidak akan membawa ke mana-mana....
Benar, ibu bapa menyumbang kepada kebanggaan anak-anak untuk bebas..
tapi sedarikah kita bahawa, apabila seorang anak itu berganjak dewasa, pengaruh rakan sebaya dan persekitaran lebih berkuasa gahnya...

Jadi dimana peranan kita sebagai masyarakat?..
Allah itu MAha Pengasih, pintu cahayanya sentiasa terbuka untuk golongan ini..sejauh manakah keterbukaan kita dalam membantu mereka?...



PERANAN KITA??

SEBELUM TU SAYA NAK PERSOAL SIKAP ORANG KITA...

PELIK TAPI BENARR...........

SEKARANG KALAU TEGUR DIKATAKAN JAGA TEPI KAIN ORANG... :sopan:

TAPI BILA DAH JADI KES CULIK KA..ROGOL KA..

MULA LAH IBU BAPA MANGSA MENGELUHH... :sopan:

PADAHAL BILA KITA TEGUR ANAK DEPA MARAH BUKAN MAIN LAGIII........ :sopan:

BILA DAH JADI PERKARA BURUK KE ATAS ANAK DEPA TAHU PULAK NAK MENYESAL YE........ :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-11 08:53


sebenarnya sikap kita sendiri yang buat kita jadi begini...kita tak tahu mana asal usul kita..

dulu org melayu terkenal dengan sikap lemah lembut,sopan santun...jaga adab...antum tengok lah zamn cerita p ramlee dulu macam mana...cerita hang tuah..

tapi sekarang..pengaruh barat..pakaian ,pergaulan,jati diri pun dah tak ada...apa yang barat buat,yang tu diagungkan...dah nak buat bagaimana...tengok lah filem sekarang bagaimana..rempit v3 lah ...evolusi kl driff lah...ana tengok pun malu nga bangse kita

mak bapak pun tak kisah bila anak dara dia keluar dengan lelaki..dengan pakaian tak senonoh,kadang-kadang ana rasa malu bila pergi pasar raya...tengok mak bukan main pakai tutup lingkup..tapi anak...free hair,pakai seluar pula macam nak masuk cawat dalam punggung..

terigat lagi satu joke ni...dulu Kalau nak meminang gadis melayu...si emak yang akan bertanye sal anak...terime tak pinangan Kalau si anak diam tanya setuju...

tapi sekarang tengok lah...bila datang pinangan si emak pula senyap...si anak macam mulut murai ...dah nak buat macam mana...couple dah biasa...pegang-pegang tangan dah biasa....rasa malu dah tak ada

fikir-fikirkan lah kenapa bangse kita jadi macam ni...mana identiti kita...mana sifat kita yang dulu tu ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 11:59


tajuk cerita kat wayang pun banyak yang dah pelik-pelik...dan rasanya tak sesuai dengan budaya kita...contoh "AKU MASIH DARA"...huhuhuuu...
bahasa2 yang digunakan pun "teruk"...
sekarang ini tahun 2011 dok gila nak tayang cita "HANTU"..huhuhuhuuu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 22-03-11 18:03


Pada 22-03-11 11:59 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

tajuk cerita kat wayang pun banyak yang dah pelik-pelik...dan rasanya tak sesuai dengan budaya kita...contoh "AKU MASIH DARA"...huhuhuuu...
bahasa2 yang digunakan pun "teruk"...
sekarang ini tahun 2011 dok gila nak tayang cita "HANTU"..huhuhuhuuu..



FILEM MALAYSIA SEKARANG NI BANYAK ADALAH 'CERMINAN' KEPADA PERMASALAHAN MASYARAKAT SEKARANG..

BAHASA PASAR PUN BERCAMBAH DALAM FILEM..

SEBENARNYA ITU ADALAH REALITII........

KITA TENGOK CERITA AMBIL LAH YANG POSITIF..

YANG NEGATIF TU KITA BUANGG........

JALAN CERITA KADANG-KALA UNTUK MENYEDARKAN MASYARAKAT..

TAPI ADA SESETENGAH TU NAK JADIKAN FILEM ITU SEBAGAI IDOLA DEPA.......

ITU YANG SILAP......


:sopan:

CONTOHNYA FILEM REMPIT....

REMPIT NI MEMANG BENAR BERLAKU...

TAPI BILA DEPA TENGOK FILEM TU DEPA JADI SYOKK.....

LEPAIH HABIH TENGOK FILEM TU DEPA MULA LAH BUAT AKSI SEPERTI DALAM FILEM TUU......

ITU DAH SILAP NAMANYAA........ :sopan:

SEPATUTNYA DEPA AMBIK PENGAJARAN DARIPADA FILEM TUU........

INI TIDAK..HABIH TENGOK FILEM TU BALIK RUMAH BUAT AKSI WHEELEEY....AKSI SUPERMANN.....AKSI 'PANCUNG'...

ADA KA PATUT??? :sopan:

MACAM DAH TAK ADA HARGA DIRI DAH TUU.......

ITU BUKAN SAJA DI GELAR 'MAT REMPIT' MALAH 'MAT OTAK SEMPITT'..... :sopan:

KASIHANNN........

:sopan:


SATU LAGI CERITA HANTUU...

HANTU TANG MANA PUN TAK TAUUU.....

:sopan:

HANTU YANG BERLAKON TU PUN PUN TAK NAMPAK 'REAL'.... :sopan:

SEBAB TU ORANG ISLAM SEKARANG MAKIN LEMAH...

DEPA TAKUT DENGAN HANTU...

TAPI DENGAN TUHAN TAK TAKUT PULAK YE?? :sopan:

PELIK..PELIK......... :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 18:35


Back to topic. Open minded. Memang benar begitu ramai ibu bapa yang tidak sanggup berkeras dengan anak anak semata mata kerana mahu kelihatan open minded atau takut dikatakan kolot. Anak anak gadis belasan tahun bergaul bebas dengan lelaki hatta usia baru mencecah 13 tahun dianggap tidak apa. Anak anak tidak dipedulikan solatnya terutama solat subuh malah katanya tidak mahu mengganggu tidur anak, apalagi kalau hari cuti. Ibu bapa lebih rela menyediakan laluan anak ke neraka. Itulah hakikatnya kini terutama di bandar bandar besar. Tidak perlu memandang jauh, lihatlah kaum kerabat kita sendiri. Nauzubillah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 22:10


Kena muhasabah diri..tidak kurang ibu-bapa dah berbuih mulut larang..jangan buat itu..jangan buat ini tapi anak-anak masih tak peduli..masuk telinga kanan, keluar telinga kiri...nasihat tak nak dengar..tak makan saman

apa2halpun,pada akhirnya berbalik kepada diri sendiri jugak.Allah yang maha baik kurniakan kita akal untuk berfikir, untuk menilai mana yang baik, mana yang buruk..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

NursimplySmile
Warga Rasmi
Menyertai: 21.03.2011
Ahli No: 41153
Posting: 8
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-11 21:36


Pada 22-03-11 08:53 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya sikap kita sendiri yang buat kita jadi begini...kita tak tahu mana asal usul kita..

dulu org melayu terkenal dengan sikap lemah lembut,sopan santun...jaga adab...antum tengok lah zamn cerita p ramlee dulu macam mana...cerita hang tuah..

tapi sekarang..pengaruh barat..pakaian ,pergaulan,jati diri pun dah tak ada...apa yang barat buat,yang tu diagungkan...dah nak buat bagaimana...tengok lah filem sekarang bagaimana..rempit v3 lah ...evolusi kl driff lah...ana tengok pun malu nga bangse kita

mak bapak pun tak kisah bila anak dara dia keluar dengan lelaki..dengan pakaian tak senonoh,kadang-kadang ana rasa malu bila pergi pasar raya...tengok mak bukan main pakai tutup lingkup..tapi anak...free hair,pakai seluar pula macam nak masuk cawat dalam punggung..

terigat lagi satu joke ni...dulu Kalau nak meminang gadis melayu...si emak yang akan bertanye sal anak...terime tak pinangan Kalau si anak diam tanya setuju...

tapi sekarang tengok lah...bila datang pinangan si emak pula senyap...si anak macam mulut murai ...dah nak buat macam mana...couple dah biasa...pegang-pegang tangan dah biasa....rasa malu dah tak ada

fikir-fikirkan lah Kenapa bangse kita jadi macam ni...mana identiti kita...mana sifat kita yang dulu tu ..


Pengaruh barat!!...btui3x
kita terlalu terikut-ikut dengan budaya barat...sedangkan kita telah di peringatkan melalui kalam Allah, yang bermaksud "sekali-kali Yahudi dan Nasrani itu tidak akan reda selagi kamu tidak mengikut agama (cara hidup) mereka" ( surah Al-Baqarah 2:120)

kita nampak cerdik tetapi bodoh mengikut telunjul barat, kita nampak kaya tetapi miskin jiwa, lemah hatinya...wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For NursimplySmileProfil   Hantar PM kepada NursimplySmile   Quote dan BalasQuote

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-04-11 22:52


saya bukan bngsa melayu tapi kita semua seagama,saudara seagama..bla tengok flm sekarang rasa malu lah pulak..rasa macam tak ada identiti flm Malaysia da..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-11 22:22


Pada 04-03-11 00:40 , zana_unic posting:

!!! QUOTE !!!

mengapa org zaman sekarang kalau bcinta..p'gaulan terlalu bebas..????????
alasanny..'tak apa,ibu bapa saya tak kisa pun saya keluar dengan pak we saya,lagi pun bknny kmi buat benda yang tak baik pun.janji mak saya tau saya keluar dengan siapa."
bila org tegur..."dia ni suka betul menyibuk.ibu bapa saya tak kisa pun ,dia pulak yang bising2.."
....bangga dengan klurga yang open mainded,s'olah2 kebenaran daripada ibubpa dapat m'halalkn perkara yang dlarang oleh Allah...



ni saja pesanan saya..kita manusie makhluk yang lepas bebas.... tapi awas jangan terbabas...

hidup tanpa petunjuk ibarat hadir di malam pekat tanpa cahaya.. mana mahu pergi ??


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 02:44


buta mata hati....

yang perlu difikirkan sakarang adalah untuk memberikan kesedaran kepada insan2 terlibat untuk melihat paradigma hidup seorang muslim yang betul dan tepat....


-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 23:18


Pada 22-03-11 22:10 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

Kena muhasabah diri..tidak kurang ibu-bapa dah berbuih mulut larang..jangan buat itu..jangan buat ini tapi anak-anak masih tak peduli..masuk telinga kanan, keluar telinga kiri...nasihat tak nak dengar..tak makan saman

apa2halpun,pada akhirnya berbalik kepada diri sendiri jugak.Allah yang maha baik kurniakan kita akal untuk berfikir, untuk menilai mana yang baik, mana yang buruk..



saya setuju.. :sopan: :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127485 saat. Lajunya....