Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
alongmina: 17 hari yang lalu
muslimin23: 22 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
budakbesar: 33 hari yang lalu
azemi: 37 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Boleh pandang-pandang ?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Boleh pandang-pandang ?

Please Mendaftar To Post


Oleh Boleh pandang-pandang ?

syedzai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.04.2010
Ahli No: 39679
Posting: 77
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-11 14:17


Terus terang saya katakan, saya bukanlah jenis yang ambil peduli tentang industri muzik tanah air, mahupun mengikuti perkembangan terkini muzik tempatan, namun sejak mendengar lagu 'Kalau berpacaran' nukilan Suhaimi Mior Hassan, saya terpanggil untuk menulis sesuatu tentangnya di dalam blog saya.

Mungkin ramai yang telah lama mendengar lagu yang saya sebutkan di atas, yang kononnya menceritakan 'adab-adab' ber-dating yang 'betul'. Insya-Allah, saya akan kupas lirik lagu ini dalam konteks islam (kerana dalam lirik lagu tersebut ada rujukan kepada 'orang beriman').
Berikut adalah petikan daripada lirik lagu tersebut:

    Kalau berpacaran memang banyak pantang larang
    Menjaga susila ibu bapa adik abang
    Apabila berdua carilah tempat yang terang
    Agar tidak pula mencoba aksi terlarang

    Chorus:
    Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
    Duduk renggang-renggang bertambah sayang
    Biar malu-malu biar segan-segan
    kerana malu itu perisai orang beriman

    Kalau berpacaran jangan tunggu lama-lama
    Kalau dah berkenan jumpalah ayah dan mama
    Hantarkan rombongan meminang dengan segera
    Kalau terlambat kekasihmu disambar buaya

    Ulang Chorus


    Yeah kita sambung cerita
    Kalau kamu berdua aku yang ketiga
    Aku penambah perasa
    Akulah pendarab nafsu serakah
    Hai teruna bikin perangai selamba
    Hati si dara kata tak apa
    Berani buat terima padah
    Kalau tak sedia ucap syahadah

    Ulang Chorus

    Boleh pandang-pandang (boleh pandang-pandang)
    Jangan pegang-pegang (boleh pegang-pegang)
    Duduk renggang-renggang (duduk rapat-rapat)
    Bertambah sayang (nanti confirm dapat)
    Biar malu-malu (jangan malu-malu)
    Biar segan-segan (jangan segan-segan)
    kerana malu itu perisai orang beriman (hahahaha)


'Kalau berpacaran memang banyak pantang larang' ?? Adik-adik sekalian, jangan tertipu dengan ayat tersebut yang kononnya berpacaran itu boleh dan perlu mengikut pantang larang tertentu. Sebenarnya, berpacaran itu haram di sisi islam kerana ia termasuk salah satu perbuatan menghampiri zina. Betul, berpacaran tidak semestinya berzina namun aktiviti tersebut merupakan antara langkah-langkah yang boleh menjurus ke arah zina, dan inilah yang Allah larang dan tekankan di dalam Al-Quran:

    Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).


Di dalam ayat di atas, jelas Allah melarang umat islam dari menghampiri zina. Kalau berpacaran pun dilarang islam, tak perlulah kita bicara isu duduk jauh atau rapat, malu atau tak malu, tempat gelap atau terang dan sebagainya.

'Boleh pandang-pandang' ?? Mari kita tengok apa yang Allah kata di dalam Al-Quran, surah An-Nuur ayat 30 dan 31:

    Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.

    Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.


Kedua-dua ayat di atas juga jelas menceritakan bahwa lelaki dan perempuan yang beragama islam perlu menjaga pandangan dari memandang yang haram. Berpandangan sesama berlainan jantina tidaklah haram untuk tujuan yang dibolehkan oleh Allah (contohnya: berjual beli) kerana jual beli itu harus, namun dilarang untuk perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah (contohnya: berpacaran).


Terlalu banyak lagu-lagu yang membicarakan perkara-perkara yang terlarang di dalam islam. Namun begitu, bagi saya lagu-lagu seperti 'Kalau berpacaran' ini cukup bahaya kerana liriknya membawa mesej yang mengelirukan, iaitu dengan mengaitkan 'orang beriman' dan berpacaran, dua perkara yang cukup kontra, seolah-olah orang beriman juga boleh berdua-duaan dengan pasangan mereka dengan 'cara yang islam benarkan'. Ohh, ironinya.

Mungkin bagi mereka yang telah kuat akan fahaman islam, tahu akan betapa mengarutnya lirik lagu tersebut, namun apa yang saya bimbangkan ialah golongan muda yang masih kurang kefahamannya tentang selok-belok hukum hakam islam. Mereka mungkin akan terpengaruh dengan lagu-lagu sedemikian dan mempunyai suatu fahaman yang kononnya islam membolehkan perkara tersebut dengan batas-batas tertentu.

Bagi yang masih kurang jelas, sebenarnya di dalam islam, tiada konsep berpacaran, berdating atau bercouple. Tiada konsep couple islamik, dating cara islam atau yang seumpama dengannya.

Seharusnya penulis lirik lagu perlu lebih peka terhadap hukum hakam islam. Pendengar lagu juga perlu peka dengan apa yang mereka dengar dan jangan jadikan pekara yang bertentangan dalam islam sebagai siulan harian.

Sumber: http://syedzai.blogspot.com/


-----------------
Visit my blog: http://syedzai.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syedzaiProfil   Hantar PM kepada syedzai   Pergi ke syedzai's Website   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 13:47


assalamualaikum terima kasih atas info.

lagu ni.. saya memang tak suka..

ironi sungguh..


-----------------
ANaMusaFir87


Bookmark and Share

  


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 16:33


assalamualaikum

bagus pencerahan ini
apa kata kalau sahabat-sahabat ukhwah.com membuat satu bahagian mengenai salah faham media tentang Islam.contohnya perbetulkan kepincangan mengenai filem Aku Masih Dara,Khurafat,lirik2 lagu lain yang dilihat hanya mempunyai nilai Islam tetapi bukan lirik yang Islamik.banyak perkara yang bias terhadap Islam dan mereka yang dilihat 'alim terutamanya dalam filem2. =(


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

  


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 22:31


salam..
seperti filem aku masih dara..
bolehkah seorang ustaz atau seseorang yang faham agama itu masuk kelab..?
apa kata saudari dan saudara...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-11 11:09


itu lah realiti dunia hiburan kita sekarang....mementingkan komersial sahaja...yang penting balik modal....lebih baik layan bola sudah....


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 10:50


Pada 03-03-11 11:09 , alamin313 posting:

!!! QUOTE !!!

itu lah realiti dunia hiburan kita sekarang....mementingkan komersial sahaja...yang penting balik modal....lebih baik layan bola sudah....



:berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

e-zah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 36268
Posting: 73
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 04-03-11 11:10


setiap cerita ada 2 saja mesej utama...sama ada untuk kebaikan atau keburukan...kepada kita yang menonton cari lah kebaikan dalam sesuatu cerita yang ingin disampaikan...


semoga bahagia itu milik kita...dengan redha Allah. S.W.T.

Bookmark and Share

  


  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-11 11:21


Pada 01-03-11 22:31 , adikwa posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
seperti filem aku masih dara..
bolehkah seorang ustaz atau seseorang yang faham agama itu masuk kelab..?
apa kata saudari dan saudara...



BOLEH..

TAPI KENA PANDAI MEMBAWA DIRI..

KENA IMAN KUKUH DAN MANTAP..

DAKWAH BUKAN SETAKAT DOK DI MASJID SAJA..

NAK TARIK GOLONGAN JAHIL KENA PANDAI MASUK 'DALAM JIWA' DEPA..

KENA PANDAI AMBIL HATI DEPA..

CONTOHNYA MACAM MAHER ZAIN..

DIA TAK PAKAI JUBAH LEBAI PUN..

MALAH LAGU LADY GAGA PUN DIA CIPTA..

ADAKAH DIA DAH JADI SEPERTI LADY GAGA JUGAK?

TIDAK KAN?

DAKWAH TU SYUMUL.. :-)


Pada 04-03-11 11:10 , e-zah posting:

!!! QUOTE !!!

setiap cerita ada 2 saja mesej utama...sama ada untuk kebaikan atau keburukan...kepada kita yang menonton cari lah kebaikan dalam sesuatu cerita yang ingin disampaikan...


semoga bahagia itu milik kita...dengan redha Allah. S.W.T.



SEPERTI FILEM 'AKU MASIH DARA'..

JALAN CERITA NAMPAK NEGATIF..

TAPI YANG POSITIF LAH DI AMBIL.. :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111739 saat. Lajunya....