Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: orang singapore


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» orang singapore

Please Mendaftar To Post


Oleh orang singapore

gerhana
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2011
Ahli No: 40869
Posting: 5
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 17:56


siapa kat sini orang singapore???? hehehehehehe


-----------------
beribadah lah sebanyak mungkin, seolah olah kita akan mati sebentar lagi


Bookmark and Share

  


  Member Information For gerhanaProfil   Hantar PM kepada gerhana   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 18:27


Selamat berforum orang Singapore. Kali terakhir saya ke Singapore pada January, selepas ke vivo city singgah solat di Masjid Teluk Blangah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 20:51


ahlan bik..lama da tak p sngapore ni..dulu selalu jugak sabna setahun sekali..ni da 4 5 tahun tak p..saudara mara dari sana saja yang naik kl selalu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 12-02-11 09:40


sama ada suka atau tidak, adalah diakui Singapore secara zahirnya adalah sebuah negara yang bersih tetapi amat gemar menyaman orang awam sehingga menjadi bahan jenaka 'Singapore was fine city'.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

gerhana
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2011
Ahli No: 40869
Posting: 5
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-02-11 15:50


tu yang menyedih kan... sana sini... serata malaysia dan indonesia, cakap negara kami begitu.... :(


-----------------
beribadah lah sebanyak mungkin, seolah olah kita akan mati sebentar lagi


Bookmark and Share

  


  Member Information For gerhanaProfil   Hantar PM kepada gerhana   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 16-02-11 17:43


Itu bukanlah sesuatu yang menyedihkan, ada banyak lagi perkara yang lebih menyedihkan di Singapore. Gaya hidup majoriti generasi muda Muslim Singapore. Anda tentu lebih maklum. Kami yang sering berkunjung ke Singapore sama ada Universal Studio atau Takashimaya seperti Ghuraba. Syukur masih ada masjid berhampiran Takashimaya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 16-02-11 17:43


Itu bukanlah sesuatu yang menyedihkan, ada banyak lagi perkara yang lebih menyedihkan di Singapore. Gaya hidup majoriti generasi muda Muslim Singapore. Anda tentu lebih maklum. Kami yang sering berkunjung ke Singapore sama ada Universal Studio atau Takashimaya seperti Ghuraba. Syukur masih ada masjid berhampiran Takashimaya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 16-02-11 17:56


KERAJAAN MELAYU SINGAPURA DAN MUSLIM..

Semenjak 1965 Kerajaan Singapura telah bertindak untuk membendung Melayu-Muslim Singapura dengan menghapuskan kawasan penempatan atau kampong Melayu dan menempatkan mereka dalam kawasan-kawasan perumahan yang tersebar di seluruh Singapura. Kerajaan menetapkan kuota penduduk Melayu –Muslim yang tinggal dalam sesuatu kawasan perumahan. Dalam tesis doktoral Lily Zubaidah Rahim berjudul ‘The Singapore Dilemma’ beliau menegaskan: All these measures undertaken ensure that the Malays, no matter dissatisfied, can never gather enough electoral support to push for their agenda. Dalam konteks Melayu –Muslim dasar Kerajaan Singapura adalah jelas, iaitu pecah perintah atau pecah takluk (divide and rule/divide and conquer) .

Di samping itu, Kerajaan Singapura juga mahu memastikan bahawa peratusan penduduk Cina kekal pada paras 75%. Justeru apabila mereka menghadapi masalah kekurangan kelahiran di kalangan orang Cina, mereka membawa masuk imigran Cina untuk mengekalkan peratusan tersebut. Dalam konteks Melayu dan Muslim, mereka juga mahu mengekalkannya pada paras tersebut. Mereka juga menggalakkan orang asing, bukan orang Melayu, untuk berkahwin dengan wanita Singapura dan memberikan lelaki berkenaan taraf penduduk kekal.Keadaan yang dialami masyarakat Cina Singapura kini turut dialami masyarakat Melayu-Muslim: kadar kelahiran telah berkurangan dan kadar yang kahwin lambat atau yang tidak berkahwin makin bertambah. Sesungguhnya ia merupakan berita baik kepada Kerajaan Singapura.

Dari segi sosioekonomi rencana oleh Wolfgang Holzem/Erwan Shah bertajuk The Malays of Singapore (6 Ogos 2004) mencatatkan: Although very much a part of Singapore’s modernizing society, the Malays conspicuously occupied the bottom rungs of that society..With the lowest level of educational attainment of any ethnic group, the Malays were concentrated at the low end of occupational hierarchy and had average earnings that were 70% of those of Chinese. Kebanyakannya merupakan boroh.

Diskriminasi adalah amat jelas dilakukan oleh Kerajaan dan juga swasta. Malahan Presiden Habibie Indonesia mengatakan negara Singapura bersifat rasis. Dalam tahun-tahun 1960an dan 70an bilangan Melayu dalam polis telah dikurangkan secara drastik. Apabila tentera British meninggalkan Singapura (1970-75), mereka kehilangan jawatan dalam tentera. Tentera Singapura tidak mengutamakan orang Melayu (malahan untuk satu dekad anak-anak Melayu tidak dilibatkan dalam kerahan tenaga/latihan ketenteraan). Tidak ada yang memegang jawatan tinggi. Hal ini berkaitan dengan keselamatan negara dan ternyata Kerajaan Singapura tidak percaya dan meragui kesetiaan orang Melayu. Lee Kuan Yew membahaskan tentang kesetiaan Melayu-Muslim Singapura pada November/Disember 1986. Beliau mengatakan bancian yang dibuat sebelum dan sesudah kedatangan Presiden Israel Chiam Herzog ke Singapura menunjukkan jumlah yang tidak bersetuju bertambah selepas kunjungan tersebut. LKY menyatakan: ..in certain circumstances, the Malay Singaporean react with the emphasis on Malay/Muslim rather than Singaporean.

Anaknya Lee Hsien Loong menegaskan (Februari 1987): ..Malays do not hold sensitive positions in the armed forces…no Malay fighter pilots, for example, because of their religion might conflict with their duty to Singapore. Dalam konteks yang sama akhbar Straits Times, Singapore bertarikh 9 September, 1999 melaporkan: If for instance, you put a Malay officer who’s very religious and who has family ties in Malaysia, in charge of a machine gun unit, that’s very tricky business.

     Syarikat-syarikat dan peniaga-peniaga Cina pula mengutamakan orang lain daripada orang Melayu. Mereka meletakkan pelbagai syarat, dan yang terutama ialah bahasa Cina.

Melayu-Muslim Singapura juga ketinggalan dalam bidang pendidikan. Misalnya pada tahun 1980, siswazah Melayu ialah kira-kira 1.5% dan penuntut di peringkat pendidikan tinggi sekitar 2.5% sahaja. Walaupun pada masa kini keadaan telah bertambah baik, namun berbanding dengan kaum-kaum lain, mereka masih jauh ketinggalan. Keadaan ini meletakkan Melayu-Muslim dalam keadaan lemah dan merugikan, lebih-lebih lagi Kerajaan Singapura kini mengamalkan meritokrasi (hak istimewa pribumi hanya tinggal teori dan ilusi!).

Keadaan yang menimpa Melayu-Muslim – berselerak dalam jumlah yang kecil di seluruh pulau Singapura, taraf sosioekonomi pendidikan yang rendah, dan dihimpit oleh roda kehidupan hidup yang sangat pantas dan kompetitif serta kejam - telah melemahkan semangat dan daya juang. Akibatnya mereka ditimpa pelbagai masalah sosial. Kadar jenayah lebih tinggi daripada kumpulan lain dan pada tahun 1987 merupakan 47% daripada penagih dadah heroin.


SELAMAT MEMBACA YE..

NILAILAH BAGAIMANA KEHIDUPAN MELAYU SINGAPURA DULU HINGGA KINI..



:-(

:-(

:-(



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 10:05


Bagaimanapun saya tumpang bangga dengan madrasah al irsyad dan madrasah al junied. Ia menjadi benteng dan wadah pendidikan generasi muda Singapore yang diuji dengan berbagai cubaan dan hubbud dunia. Semoga madrasah2 ini berdiri teguh menghasilkan generasi2 yang cinta agama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-11 11:40


SILA BACA PULAK YANG INI YE..

APAKAH PENDAPAT TOK GURU NIK AZIZ DAN PAS..

Respon Melayu-Muslim

Dari segi politik ada orang Melayu yang telah menyertai PAP dan ada yang menang dalam pilihanraya, menyertai parlimen dan ada juga dilantik menjadi menteri untuk menjaga hal ehwal agama Islam. Walaupun mereka boleh membawa suara Melayu Muslim dalam parlimen, tetapi mereka terpaksa akur kepada dasar dan kehendak PAP. Di luar PAP dan di arena politik wujud Pertubuhan Kebangsaan Melayu Singapura (SMNO) yang turut terlibat dalam pilihan raya. Antara objektif utama SMNO ialah memelihara dan menggalakkan kemajuan Islam.SMNO, tanpa kawasan majoriti Melayu atau kawasan Melayu, sukar untuk meraih kemenangan.

Hasil banci penduduk 1980 menunjukkan keadaan Melayu-Muslim adalah serba teruk. Justeru para pemimpin masyarakat Melayu telah bersetuju untuk menubuhkan Majlis Pendidikan Anak-Anak Islam/MENDAKI pada tahun 1981. Tumpuan ialah kepada tuisyen, biasiswa, menggalakkan penglibatan ibu bapa dalam pendidikan dan memberi anugerah kepada anak-anak Melayu yang berjaya.

Di kalangan profesional Melayu-Muslim pula ditubuhkan Persatuan Profesional Muslim yang bertujuan untuk membantu meningkatkan kemajuan umat.


Penutup

Cabaran ke atas Melayu dan Muslim di Singapura terus meningkat. Kenyataan bahawa mereka berada di tengah-tengah ’Lautan Orang Melayu’ akan sentiasa menghantui LKY dan konco-konconya, PAP dan Kerajaan Singapura. Di samping itu kenyataan yang tersurat dan tersirat bahawa ’teroris itu Islamis’ akan meningkatkan lagi penghantuan diri pada LKY, konco-konco dan Kerajaan Singapura.

Seterusnya cabaran berada dalam sebuah negara maju, yang bersifat kompetitif dan menekankan meritokrasi, akan terus meningkat hingga menyebabkan jurang perbezaan memacu dengan pantas dan jurang kekecewaan akan menjadi semakin mendalam dan parah.

Mutakhir ini pula, untuk meningkatkan daya saing ekonomi dan tarikan, Kerajaan Singapura menjadi semakin terbuka dan liberal. Dengan masuknya kasino,kelab topless/separa bogel/bogel dan pelbagai lagi aktiviti maksiat akan menukarkan seluruh lanskap Singapura menjadi sebuah Las Vegas!

Persoalannya: Mampukah Melayu –Muslim/Muslim Singapura, yang diri dan agama terus menerus ditindih dan ditindas, bertahan dan tidak menjadi forgotten Malays and forgotten Muslims?


EMM..SAT NAK PIKIAQ SAT NA..

MACAM KU PERNAH LIHAT SAJA ISU NI..

TAPI DI MANA YA??

A'A..LAH..BARU INGAT..

ADA PERSAMAAN SEPERTI SEBUAH NEGERI DI MALAYSIA SEKARANG NI..

SINGAPURA-PAP..

PULAU PINANG-DAP..

ADAKAH PAS AKAN MENJADI SEDEMIKIAN SEPERTI DI SINGAPURA NI?

PAP DAN DAP SATU KAPAL..CUMA BEZA NEGARA SAJA..

EXCO AGAMA BUKAN ISLAM AKAN DI WUJUDKAN DI PULAU PINANG?

HUKUM HUDUD MACAM MANA YE?

APA PENDAPAT TOK GURU NIK AZIZ?

ORANG PAS MEMBISU PULAK KE?


:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 13:22


Saya pernah singgah solat jumaat di masjid AnNur Woodlands, jemaah yang melimpah keluar menunjukkan masih ramai lagi Muslim Singapore yang teguh pegangannya. Subhanallah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 17-02-11 17:35


Pada 17-02-11 13:22 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah singgah solat jumaat di masjid AnNur Woodlands, jemaah yang melimpah keluar menunjukkan masih ramai lagi Muslim Singapore yang teguh pegangannya. Subhanallah.


SYUKURLAH YE..

MASIH ADA LAGI ORANG SINGAPURA YANG TEGUH AGAMA WALAUPUN DI TINDAS..

BUKANNYA SEPERTI PARTI ISLAM DI PULAU PINANG TU..

MASIH MEMBISU TENTANG PORTFOLIO BARU, EXCO AGAMA BUKAN ISLAM YANG AKAN DIWUJUDKAN DAN DIPIMPIN OLEH 'KHALIFAH LIM GUAN ENG'..

:sopan:

ADAKAH KELANTAN, SELANGOR, & KEDAH JUGAK AKAN MENCONTOHI 'KHALIFAH LIM GUAN ENG' YANG MEWUJUDKAN EXCO AGAMA BUKAN ISLAM SEPERTI DI PULAU PINANG?

SIAPA YANG LAYAK DI LANTIK SEBAGAI EXCO AGAMA BUKAN ISLAM DI KELANTAN, SELANGOR DAN KEDAH?

SAMA-SAMA KITA TUNGGU YE...


:berfikir:

:berfikir:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-03-11 17:54


Pada 17-02-11 13:22 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah singgah solat jumaat di masjid AnNur Woodlands, jemaah yang melimpah keluar menunjukkan masih ramai lagi Muslim Singapore yang teguh pegangannya. Subhanallah.



sejahat2 kuan yew yang orang kita dakwa tu saya respect sebab dia juga seorang yang tak suka rasuah...tahniah kuan yew :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-03-11 17:56


Pada 12-02-11 09:40 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

sama ada suka atau tidak, adalah diakui Singapore secara zahirnya adalah sebuah negara yang bersih tetapi amat gemar menyaman orang awam sehingga menjadi bahan jenaka 'Singapore was fine city'.



tengok yang baiknya.......jika buang sampah merata2,tandas tak flush(kecuali rosak),parking kereta ikut suka memanglah kena saman tak begitu ;-)


ada juga orang yang nak buat provokasi di portal ini ya :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-03-11 17:56


Pada 07-03-11 17:54 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-11 13:22 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah singgah solat jumaat di masjid AnNur Woodlands, jemaah yang melimpah keluar menunjukkan masih ramai lagi Muslim Singapore yang teguh pegangannya. Subhanallah.



sejahat2 kuan yew yang orang kita dakwa tu saya respect sebab dia juga seorang yang tak suka rasuah...tahniah kuan yew :-)



SOKONGLAH KUAN YEW TU YE..

KAMI TAK KISAH PUN.. :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 08:10


Baru pulang dari Raffles Place pada 5 March. Singgah di kedai cenderahati berhampiran Merlion. Kelihatan banyak fridge magnet yang memaparkan ' Singapore was fine city' juga dijual di sana. Jenaka ini bukan jenaka yang direka oleh orang luar Singapore tetapi oleh rakyat mereka sendiri. Ada banyak perkara yang boleh kita pelajari dari lawatan ke negara orang sama ada baik atau buruknya. Singgah solat zuhur di masjid sementara AnNur (Masjid sebenar dalam baik pulih) kelihatan terpampang senarai nama penderma penderma kerja-kerja menaik taraf Masjid AnNur. Itu juga boleh dijadikan pengajaran. Tandas2nya amat bersih walaupun sekadar bangunan sementara. Ini juga boleh dijadikan pengajaran. Masih ramai lagi anak anak muda yang memenuhi ruang masjid berbanding beberapa masjid di sesebahagian negara. Apa yang baik kita terimalah walaupun ianya datang bukan dari puak kita. Bukan semuanya tentang Singapore buruk belaka. Terimalah hakikat ini dan anggaplah ia satu cabaran untuk menjadikan diri kita lebih baik. Kasihan ukhwah kita dari Singapore bila kita tidak berlaku adil dengan memberi komen berat sebelah dan dari sumber2 pihak ketiga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 08:57


Pada 08-03-11 08:10 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Baru pulang dari Raffles Place pada 5 March. Singgah di kedai cenderahati berhampiran Merlion. Kelihatan banyak fridge magnet yang memaparkan ' Singapore was fine city' juga dijual di sana. Jenaka ini bukan jenaka yang direka oleh orang luar Singapore tetapi oleh rakyat mereka sendiri. Ada banyak perkara yang boleh kita pelajari dari lawatan ke negara orang sama ada baik atau buruknya. Singgah solat zuhur di masjid sementara AnNur (Masjid sebenar dalam baik pulih) kelihatan terpampang senarai nama penderma penderma kerja-kerja menaik taraf Masjid AnNur. Itu juga boleh dijadikan pengajaran. Tandas2nya amat bersih walaupun sekadar bangunan sementara. Ini juga boleh dijadikan pengajaran. Masih ramai lagi anak anak muda yang memenuhi ruang masjid berbanding beberapa masjid di sesebahagian negara. Apa yang baik kita terimalah walaupun ianya datang bukan dari puak kita. Bukan semuanya tentang Singapore buruk belaka. Terimalah hakikat ini dan anggaplah ia satu cabaran untuk menjadikan diri kita lebih baik. Kasihan ukhwah kita dari Singapore bila kita tidak berlaku adil dengan memberi komen berat sebelah dan dari sumber2 pihak ketiga.


masjid disana memang hidup dan teratur........sebenarnya islam di sana menikmati sesuatu yang tak pernah kita nikmati di sini.......banyak orang islam di sana walaupun bergaji sederhana tapi mampu tinggal di condo land bernilai berjuta2 di sana mahu pun di sini....ramai juga yang mampu merantau plus tinggal di hotel mewah di arab saudi bila musim haji :welcome: ;-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-11 11:39


Pada 08-03-11 08:57 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:10 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Baru pulang dari Raffles Place pada 5 March. Singgah di kedai cenderahati berhampiran Merlion. Kelihatan banyak fridge magnet yang memaparkan ' Singapore was fine city' juga dijual di sana. Jenaka ini bukan jenaka yang direka oleh orang luar Singapore tetapi oleh rakyat mereka sendiri. Ada banyak perkara yang boleh kita pelajari dari lawatan ke negara orang sama ada baik atau buruknya. Singgah solat zuhur di masjid sementara AnNur (Masjid sebenar dalam baik pulih) kelihatan terpampang senarai nama penderma penderma kerja-kerja menaik taraf Masjid AnNur. Itu juga boleh dijadikan pengajaran. Tandas2nya amat bersih walaupun sekadar bangunan sementara. Ini juga boleh dijadikan pengajaran. Masih ramai lagi anak anak muda yang memenuhi ruang masjid berbanding beberapa masjid di sesebahagian negara. Apa yang baik kita terimalah walaupun ianya datang bukan dari puak kita. Bukan semuanya tentang Singapore buruk belaka. Terimalah hakikat ini dan anggaplah ia satu cabaran untuk menjadikan diri kita lebih baik. Kasihan ukhwah kita dari Singapore bila kita tidak berlaku adil dengan memberi komen berat sebelah dan dari sumber2 pihak ketiga.


masjid disana memang hidup dan teratur........sebenarnya islam di sana menikmati sesuatu yang tak pernah kita nikmati di sini.......banyak orang islam di sana walaupun bergaji sederhana tapi mampu tinggal di condo land bernilai berjuta2 di sana mahu pun di sini....ramai juga yang mampu merantau plus tinggal di hotel mewah di arab saudi bila musim haji :welcome: ;-)



ISLAM DI SINI LEBIH MEGHARAPKAN 'SUBSIDI' KERAJAAN..

SEBAB TU 'LAYU' SAJA PUN..

:sopan:

ASYIK DOK HARAP 'TONGKAT KERAJAAN' SAJA PUN..

SEBAB TU lah MELAYU MISKIN..

TENGOK ORANG CINA..ADAKAH DEPA HARAP TONGKAT KERAJAAN?

TAK ADA PUN..

PEMALAS BETUL ORANG MELAYU MALAYSIA NI..


YANG ANDA TU NAK BANDING ORANG MELAYU SINGAPURA DENGAN MALAYSIA NI PASAIPA?

DEPA DI SANA TU SEMUA DAH DI AJAR BERDIKARI..

BUKAN MACAM MELAYU MALAYSIA NI..

KALAU TAK BAGI SUBSIDI DOK 'HANGAT HATI' TAK TENTU PASAL..

ASYIK NAK HARAP SUBSIDI..

ASYIK NAK HARAP TONGKAT KERAJAAN..

SEBAB TU MELAYU MALAYSIA NI TAK KAYA MACAM MELAYU SINGAPURA TU..

DAH DASAR PEMALAS SAPA NAK TOLONG?

KERAJAAN 'ZALIM' JUGAK YANG TOLONG YE..

PERGI KEDAI 'TONGKAT ALI' CEPAT PULAK DIBELI YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 16:22


sebab dah termaktub dalam perlembagaan lah hak tu boleh kita tuntut......apa daa punya mentaliti???benda dah gazet masa merdeka dulu-dulu tak baca sejarah ke??singapore lain sebab dah kena tendang keluar......kasihan lee kuan yew tu tak boleh tinggal malaysia


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-11 17:06


Pada 08-03-11 16:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

sebab dah termaktub dalam perlembagaan lah hak tu boleh kita tuntut......apa daa punya mentaliti???benda dah gazet masa merdeka dulu-dulu tak baca sejarah ke??singapore lain sebab dah kena tendang keluar......kasihan lee kuan yew tu tak boleh tinggal malaysia





HABIS TU, YANG ANDA DOK BANDING SINGAPURA DAN MALAYSIA TU PASAIPA?

LUPA DIRI DAH KUT..

YANG DOK PUJI LEE KUAN YEW DAN SINGAPURA TU PASAIPA?

ANDA TAHU TAK DIA TU LAH YANG MENOLAK 'KETUANAN MELAYU'...

SILA BACA SEJARAH NI YE..


PEMISAHAN MALAYSIA DAN SINGAPURA..

Keputusan pemisahan Singapura dari Malaysia diambil secara perseorangan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ketika beliau di London pada tahun 1965. Ketika itu Tunku Abdul Rahman bercuti selama 53 hari bagi mendapatkan rawatan di sebuah klinik di London.

Lee Kuan Yew dan parti PAP pimpinannya enggan bertolak ansur dengan kerajaan Malaysia pimpinan Tunku Abdul Rahman.

Lee Kuan Yew sering mendakwa orang Melayu hanya berjumlah 39 % sementara bukan Melayu 51 % dan melayakkan Lee Kuan Yew menjadi Perdana Menteri Malaysia sebagaimana saranan Ramanathan. Lee Kuan Yew mempersoalkan orang Melayu sebagai penduduk jati Malaysia, mereka sebenarnya adalah juga pendatang sebagaimana Cina dan India. Contoh yang diberikan ialah Syed Jaafar Albar, ahli politik Johor yang mempunyai darah campuran keturunan Arab.

Lee Kuan Yew menyalahkan Tunku dalam kegagalan konsep "Malaysian Malay". Tunku dikatakan telah terpengaruh dengan ketuanan Melayu yang diperjuangkan oleh beberapa pelampau Melayu dari 'ultra Malay' dan 'Young Turk'.

Sebaliknya, Lee Kuan Yew mewar-warkan konsep "Malaysian Malay" dan mendapat sambutan banyak parti di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, kecuali MCA. Gagasan Lee Kuan Yew meliputi Singapura, Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak.

Sebelum 1963, PAP hanya bertanding di Singapura sahaja dan Perikatan bertanding di Semenanjung Malaysia sahaja. Tapi pada 1963, Tan Siew Sin mendesak Perikatan bertanding di Singapura, namun UMNO kalah teruk. Tan Siew Sin merupakan Presiden MCA dan Menteri Kewangan Malaysia ketika itu. Pada 1964, Lee Kuan Yew mengarahkan PAP bertanding dalam pilihan raya kebangsaan di Semenanjung Malaysia bagi menentang MCA.

UMNO mahu Perlembagaan Singapura diubah bagi menjamin masa depan orang Melayu. Sedangkan Lee Kuan Yew sebagai pemimpin Singapura yang ada autoriti dalam pentadbiran negeri Singapura enggan berbuat demikian. Sebaliknya Lee Kuan Yew berjanji akan memperbaiki kehidupan orang Melayu melalui peluang pekerjaan, pendidikan dan skim perumahan.Dalam projek perumahan, perkampungan Melayu di Singapura telah dihapuskan.

Akibatnya, beberapa pergaduhan berlaku. Julai 1964, kira-kira 114 persatuan orang Melayu bertemu dengan Othman Wok iaitu Menteri Hal Ehwal Sosial Singapura bagi membincangkan kepincangan orang Melayu Singapura.

Tatkala itu, 12,000 orang Melayu mengadakan perarakan di jalan raya Singapura. Akhirnya tercetus rusuhan kaum antara Melayu dengan Cina di Singapura . Lebih 22 orang terbunuh, 200 cedera dan 1130 ditangkap. Bulan Ogos pula, sekali lagi pergaduhan berlaku. 8 terbunuh dan 60 cedera.

Kejadian ini meyakinkan Tunku bahawa dengan mengekalkan Singapura dalam Malaysia bakal mengundang rusuhan perkauman yang lebih dashyat lagi..


SAYA NAK TANYA ANDA..

ANDA NI 'GENG MATA SEPET' KA? :sopan:

SEBAB TU ANDA DIAM SAJA BILA LEE GUANG ENG TU JADI EXCO AGAMA BUKAN ISLAM DI PENANG TU YE..

ANDA NI DAH JADI 'AGEN DAP' & PAP KA?

ASYIK DOK PUJI DAP..PAP..LEE KUAN YEW..LIM GUAN ENG..

ORANG ISLAM ANDA TAK PUJI SAMPAI MACAM NI PUN.. :sopan:

NAK GADAI MARUAH ORANG MELAYU KA APA NI?

BAHAYA LAH MALAYSIA DAPAT ORANG MACAM NI..

MACAM NI KA NAK JADI PEMIMPIN MALAYSIA MASA DEPAN?

ANDA NI DAH BOLEH DI PANGGIL 'PENGKIANAT NEGARA' NI..

ISH..ISH..ISH....


:jangan:

:jangan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-03-11 12:26


Salam ...

Selamat datang ke forum ni Gerhana ... jangan terkejut ye kalau ke forum2 sprt ini .... Ada sesetengah forumer memang suka mengutuk orang-orang dinegara kita, tapi mereka sering terlepas pandang akan keburukkan dinegara sendiri .... fenomena pembuangan bayi merata2 yang dilakukan oleh org Islam dinegara mereka tak pula mereka risau .... Penipuan, yang paling mudah pemandu2 taxi yang sering menipu tambang sedangkan yang melakukan adalah orang-orang Islam ... sepatutnya org yang hidup dinegara Islam dibesarkan dalam negara yang mengaku negara Islam ... pekara2 mudah sprt ini tak sepatutnya berlaku ....


Malah banyak lagi pekara kalau nak diketengahkan .... sprt kata Ustaz Aljufri kuman dilautan nampak tapi gajah didepan mata ... mereka pura2 tak nampak ... Begitulah adat manusia ... Islam jatuh bukan kerena kafirin tapi kerana sikap org Islam tu sendiri ... tidak satu hati ... seharusnya sebagai umat Islam kita harus sama berdoa untuk penyatuan ummah ...


Sebagai aktivitis yang bergiat untuk masyarakat Islam di S'pura .... saya dan para aktivitis yang lain telah berusaha dengan niat semoga masyarakat Islam di S'pura menjadi ummah yang terbaik bukan saja untuk negara tapi untuk sejagat ...


Gerhana, hakikatnya ramai orang-orang kita yang berjaya tanpa mempamerkan diri mereka, berapa ramai anak-anak org kita yang dapat belajar hingga ke Universiti ... yang masuk keUniversiti tu kebanyakkan nya dari anak-anak yang ibu mereka itu asal Singapura .... tapi malangnya, ramai org lelaki Singapura yang berkawin dengan perempuan2 dari Indonesia yang tidak berpelajaran yang anak-anak mereka menjadi anak-anak yang kurang berpelajaran kerana pengabaian ibubapa mereka ...


Sekarang ini kami sedang berusaha untuk mendidik ibu2 dari warga asing ini untuk mengetahui secara terperinci sistem pendidikkan dinegara kita ....


Gerhana, kalau nak diceritakan banyaklah lagi ... tapi saya tetap bersyukur hidup sebagai rakyat Singapura ... dan sentiasa berdoa supaya masyarakat kita disatukan hati, diberikan kemudahan rezeki dan yang paling penting kekuatan iman ....


Gerhana, kita sepatutnya berbangga dengan tertubuhnya Mendaki ... ramai remaja2 terpelajar kita yang bergiat disana ... lihatlah kegiatan pelajar2 NUS, NTU, ini, SMU dan SIM ... saya bangga dengan mereka .... mereka sangat kuat bergiat dalam bidang dakwa .... cuba cari makalah keluaran mereka .... Kita kena banyak berdoa semoga Allah bantu mereka ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-03-11 12:34


Pada 16-02-11 15:50 , gerhana posting:

!!! QUOTE !!!

tu yang menyedih kan... sana sini... serata malaysia dan indonesia, cakap negara kami begitu.... :(



Gerhana, mengapa mesti sedih dengan undang-undang yang dikenakan ... itu untuk mendidik bukan kita saja malah untuk generasi kita ... sekurang2nya tandas kita, tempat makan kita bersih .... seorang business woman dari Dubai ... pernah melahirkan kekaguman nya terhadap negara kita ... menurut beliau walaupun negara kita bukan negara Islam tetapi sistem kita mengikut cara Islam iaitu KEBERSIHAN ...


Semasa hayat Sheikh Ahmad Tantawi beliau sering diundang kesini, semasa pemerintahan Goh Chok Tong ... untuk mendapat khidmat nasihat beliau ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 09-03-11 17:44


wah lily mawar...sempat promote MENDAKI...apa-apa pun, rakyat malaysia ke rakyat singapura ke...kita tetap serupa...org melayu beragama islam...

kepada encik firdausnur dan encik rashdin tak payah lah nak berdebat pasal singapura..tak ada faedah...(mungkin ada faedah nya, dapat belajar tentang sejarah singapura)

cheers...dan welcome gerhana to ukhwah.com ;)


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-11 17:52


Pada 09-03-11 12:34 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-11 15:50 , gerhana posting:

!!! QUOTE !!!

tu yang menyedih kan... sana sini... serata malaysia dan indonesia, cakap negara kami begitu.... :(



Gerhana, mengapa mesti sedih dengan undang-undang yang dikenakan ... itu untuk mendidik bukan kita saja malah untuk generasi kita ... sekurang2nya tandas kita, tempat makan kita bersih .... seorang business woman dari Dubai ... pernah melahirkan kekaguman nya terhadap negara kita ... menurut beliau walaupun negara kita bukan negara Islam tetapi sistem kita mengikut cara Islam iaitu KEBERSIHAN ...


Semasa hayat Sheikh Ahmad Tantawi beliau sering diundang kesini, semasa pemerintahan Goh Chok Tong ... untuk mendapat khidmat nasihat beliau ....



SETUJU..

BAB KEBERSIHAN SINGAPURA NI SAYA 'RESPECT'..

BUKAN NAK MENGAMPU SINGAPURA YE..

MEMANG TAK DAPAT DI NAFIKAN LAGI SINGAPURA 'ALIM' DARI SEGI KEBERSIHAN..

MALAYSIA NI KHASNYA NEGERI KELANTAN PERLU MENCONTOHI SINGAPURA WALAUPUN DEPA NEGARA SEKULAR..

MELAYU SINGAPURA BUKAN MACAM MELAYU MALAYSIA..

ORANG KITA NI PEMALAS..PENGOTOR..

SEBAB TU KES DENGGI PUN BANYAK..

LONGKANG TERSUMBAT SANA-SINI..

MELUDAH PULAK MERATA-RATA..

DATUK TAKIYUDIN HASSAN (ORANG PAS) PUN DAH MUAK DENGAN KEBERSIHAN KELANTAN TU..

'SERAMBI MEKAH' LAH KONONNYA..

ISLAM APAKAH ITU...

TAPI NEGERI-NEGERI LAIN DI MALAYSIA PUN SAMA JUGAK KOTORNYA..

JADI MORALNYA..

KITA PATUT MALU DENGAN RAKYAT 'ISLAM' SINGAPURA YE..

:sopan:

:malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 10-03-11 00:07


Pada 09-03-11 17:44 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

wah lily mawar...sempat promote MENDAKI...apa-apa pun, rakyat malaysia ke rakyat singapura ke...kita tetap serupa...org melayu beragama islam...

kepada encik firdausnur dan encik rashdin tak payah lah nak berdebat pasal singapura..tak ada faedah...(mungkin ada faedah nya, dapat belajar tentang sejarah singapura)

cheers...dan welcome gerhana to ukhwah.com ;)



Saya setuju dengan Farishah ... Walau dimana kita berada, tak kira bangsa, budaya dan bahasa ... selagi kita beragama Islam ... kita adalah Ummah Muhammad ... sepatutnya kita tegakkan Islam bukan sebaliknya ... jangan Islam hanya pada nama ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-03-11 08:10


Pada 09-03-11 12:34 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-11 15:50 , gerhana posting:

!!! QUOTE !!!

tu yang menyedih kan... sana sini... serata malaysia dan indonesia, cakap negara kami begitu.... :(



Gerhana, mengapa mesti sedih dengan undang-undang yang dikenakan ... itu untuk mendidik bukan kita saja malah untuk generasi kita ... sekurang2nya tandas kita, tempat makan kita bersih .... seorang business woman dari Dubai ... pernah melahirkan kekaguman nya terhadap negara kita ... menurut beliau walaupun negara kita bukan negara Islam tetapi sistem kita mengikut cara Islam iaitu KEBERSIHAN ...


Semasa hayat Sheikh Ahmad Tantawi beliau sering diundang kesini, semasa pemerintahan Goh Chok Tong ... untuk mendapat khidmat nasihat beliau ....


waah,bagus tu......kurang2 tuan goh chok tong iktiraf juga ya ulama ternama kan???qardhawi pernah datang ke kota singa juga ke??jika pernah bila ya???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-03-11 08:13


Pada 09-03-11 12:26 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ...

Selamat datang ke forum ni Gerhana ... jangan terkejut ye kalau ke forum2 sprt ini .... Ada sesetengah forumer memang suka mengutuk orang-orang dinegara kita, tapi mereka sering terlepas pandang akan keburukkan dinegara sendiri .... fenomena pembuangan bayi merata2 yang dilakukan oleh org Islam dinegara mereka tak pula mereka risau .... Penipuan, yang paling mudah pemandu2 taxi yang sering menipu tambang sedangkan yang melakukan adalah orang-orang Islam ... sepatutnya org yang hidup dinegara Islam dibesarkan dalam negara yang mengaku negara Islam ... pekara2 mudah sprt ini tak sepatutnya berlaku ....


Malah banyak lagi pekara kalau nak diketengahkan .... sprt kata Ustaz Aljufri kuman dilautan nampak tapi gajah didepan mata ... mereka pura2 tak nampak ... Begitulah adat manusia ... Islam jatuh bukan kerena kafirin tapi kerana sikap org Islam tu sendiri ... tidak satu hati ... seharusnya sebagai umat Islam kita harus sama berdoa untuk penyatuan ummah ...


Sebagai aktivitis yang bergiat untuk masyarakat Islam di S'pura .... saya dan para aktivitis yang lain telah berusaha dengan niat semoga masyarakat Islam di S'pura menjadi ummah yang terbaik bukan saja untuk negara tapi untuk sejagat ...


Gerhana, hakikatnya ramai orang-orang kita yang berjaya tanpa mempamerkan diri mereka, berapa ramai anak-anak org kita yang dapat belajar hingga ke Universiti ... yang masuk keUniversiti tu kebanyakkan nya dari anak-anak yang ibu mereka itu asal Singapura .... tapi malangnya, ramai org lelaki Singapura yang berkawin dengan perempuan2 dari Indonesia yang tidak berpelajaran yang anak-anak mereka menjadi anak-anak yang kurang berpelajaran kerana pengabaian ibubapa mereka ...


Sekarang ini kami sedang berusaha untuk mendidik ibu2 dari warga asing ini untuk mengetahui secara terperinci sistem pendidikkan dinegara kita ....


Gerhana, kalau nak diceritakan banyaklah lagi ... tapi saya tetap bersyukur hidup sebagai rakyat Singapura ... dan sentiasa berdoa supaya masyarakat kita disatukan hati, diberikan kemudahan rezeki dan yang paling penting kekuatan iman ....


Gerhana, kita sepatutnya berbangga dengan tertubuhnya Mendaki ... ramai remaja2 terpelajar kita yang bergiat disana ... lihatlah kegiatan pelajar2 NUS, NTU, ini, SMU dan SIM ... saya bangga dengan mereka .... mereka sangat kuat bergiat dalam bidang dakwa .... cuba cari makalah keluaran mereka .... Kita kena banyak berdoa semoga Allah bantu mereka ...


yes....yayasan ni banyak bantu islam di sana.....saya admire juga cara orang-orang singapura tadbir masjid......boleh tak lily mawar terangkan sikit macam mana pentadbiran masjid di sana???

dan jika boleh terangkan juga pasal isu azan di masjid sana.....bagi orang di malaysia dapat gambaran jelas kerana selama ni dimomokkan bahawa masjid di sana tak boleh azan


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-03-11 08:14


Pada 09-03-11 17:44 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

wah lily mawar...sempat promote MENDAKI...apa-apa pun, rakyat malaysia ke rakyat singapura ke...kita tetap serupa...org melayu beragama islam...

kepada encik firdausnur dan encik rashdin tak payah lah nak berdebat pasal singapura..tak ada faedah...(mungkin ada faedah nya, dapat belajar tentang sejarah singapura)

cheers...dan welcome gerhana to ukhwah.com ;)




tengok siapa mula dulu...jjavascript:%20x()angan layan provokasi ;-) ;-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-11 19:10


Pada 10-03-11 08:10 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-11 12:34 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-11 15:50 , gerhana posting:

!!! QUOTE !!!

tu yang menyedih kan... sana sini... serata malaysia dan indonesia, cakap negara kami begitu.... :(



Gerhana, mengapa mesti sedih dengan undang-undang yang dikenakan ... itu untuk mendidik bukan kita saja malah untuk generasi kita ... sekurang2nya tandas kita, tempat makan kita bersih .... seorang business woman dari Dubai ... pernah melahirkan kekaguman nya terhadap negara kita ... menurut beliau walaupun negara kita bukan negara Islam tetapi sistem kita mengikut cara Islam iaitu KEBERSIHAN ...


Semasa hayat Sheikh Ahmad Tantawi beliau sering diundang kesini, semasa pemerintahan Goh Chok Tong ... untuk mendapat khidmat nasihat beliau ....


waah,bagus tu......kurang2 tuan goh chok tong iktiraf juga ya ulama ternama kan???qardhawi pernah datang ke kota singa juga ke??jika pernah bila ya???



ALAMAK QARDAWI YANG TUDUH SAIFUL TANPA BUKTI DAN 2 SAKSI TU YE...

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130995 saat. Lajunya....