Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: CARA TEGURAN UNTUK RAKAN SEBILIK


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» CARA TEGURAN UNTUK RAKAN SEBILIK

Please Mendaftar To Post


Oleh CARA TEGURAN UNTUK RAKAN SEBILIK

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-11 18:10


Assalamualaikum
saya pelajar IPTA.. dan duduk dekat hostel. saya duduk sebilik 3 orang dan semua muslim,saya nak minta bantuan dari sahabat-sahabat halaqah macam mana saya nak menegur rakan sebilik saya yang berpakaian tidak menutup aurat dihadapan sesama muslimat & tidak solat. saya nak saja tegur api tidak ada kekuatan cara yang boleh untuk menegur rakan sebilik saya..saya tak berani nak bersuara. bagi lah saya tips dan cara yang berhikmah untuk menegur mereka.


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-11 18:25


Pada 24-01-11 18:10 , miftahul_jannah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
saya pelajar IPTA.. dan duduk dekat hostel. saya duduk sebilik 3 orang dan semua muslim,saya nak minta bantuan dari sahabat-sahabat halaqah macam mana saya nak menegur rakan sebilik saya yang berpakaian tidak menutup aurat dihadapan sesama muslimat & tidak solat. saya nak saja tegur api tidak ada kekuatan cara yang boleh untuk menegur rakan sebilik saya..saya tak berani nak bersuara. bagi lah saya tips dan cara yang berhikmah untuk menegur mereka.




doakan saja..
hidayah boleh datang bila-bila masa yang ALLAH SWT mahu.. :-)
tak semestinya hidayah HANYA datang kepada ORANG ALIM..
orang TAK ALIM pun akan beroleh HIDAYAH.. :-)

ALLAH SWT MAHA ADIL.. :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-01-11 20:49


sbelum masuk U lepas dapat result saya dapat U saya dimaklumkan kena dok kamsis..dan setiap mlm before masuk U tu saya akan berdoa supaya roomate saya nanti jenis yang sekepala dengan saya atau paling tak dia tak kontra prangianye dengan saya..then alhamdulillah...masa masuk bilik tu saya dapati ia kosmet saya dan kelakuannya pun even tak skpala tapi bukan jenis yang 'huhahuha' lah..baik saja orangnya...dan paling best dia bukan kaki rokok...cuma apa yang saya tak suka adalah dia suka invite kawan-kawan dia study sampai larut mlm d bilik kami..dan sebagai tanda protes saya akan bawa bantal dan slimut saya tidur kat bilik member sebelah..haha...tu saja mampu saya buat sebab saya tak suka nak gaduh2..at last memang dia terasa lah akan tindakan saya macam tu...so saya sarankan Kalau awak bukan jenis yang outspoken atau sukekan kedamaian maka anda pikirkanlah cara halus yang tak ada kena menhene dengan tegurran besuara....hehe...erm..paham ke saya cakap ni? :P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 25-01-11 09:44


Pertama, anda harus menjadi lebih baik daripadanya dalam banyak perkara.
Kedua, anda harus selalu berbuat baik padanya seperti membantu ketika dia susah, selalu memberikan hadiah atau buah tangan (walaupun sekecil kecil barangan) atau belanja makan.
Ketiga, selalu letakkan buku2 agama di atas meja atau katil anda.
Akhir sekali, ajaklah rakan anda tidur di rumah anda.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.087217 saat. Lajunya....