Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 5 jam, 2 minit yang lalu
Daeng_Jati: 1 hari, 9 jam, 30 minit yang lalu
RedPetunia: 3 hari yang lalu
sahabat_amin: 5 hari yang lalu
Gorodkovie: 7 hari yang lalu
Swarig123: 10 hari yang lalu
sunan-faqih: 16 hari yang lalu
ajefikrah: 21 hari yang lalu
Kang: 23 hari yang lalu
owl_UM: 25 hari yang lalu
rasian: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: BONGKAR:menteri rogol amah


Carian Forum

Moderator: Admin, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» BONGKAR:menteri rogol amah

Please Mendaftar To Post


Oleh BONGKAR:menteri rogol amah

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-11 08:31


Kisah seorang pembantu rumah Indonesia dirogol oleh majikannya yang merupakan seorang menteri bermula apabila sebuah badan kebajikan dan hak asasi manusia, Migrant Care, menerima sepucuk surat aduan daripada adik mangsa. Surat tanpa tarikh yang ditaip dengan mesin taip biasa itu mendakwa kakaknya yang bernama Robengah telah diperkosa oleh seorang menteri kerajaan Malaysia beberapa kali. Gambar: Surat tanpa tarikh kes ini.



“Kakak saya telah diperkosa oleh majikannya Pak Menteri beberapa kali. Hingga satu hari tanggal 19/02/07, kuasa Allah perbuatan kejinya itu telah terlihat oleh Datin isterinya yang sangat baik melayan semua pembantu rumah. Datin telah hantar kakak saya pulang ke Indonesia keesokannya, tanggal 20/02/07,” cerita adik mangsa kepada badan yang menjaga kebajikan pekerja Indonesia yang bekerja di luar negeri itu.

Melalui surat inilah, Migrant Care telah menyiasat laporan ini dengan menghantar tiga sukarelawannya ke rumah Robengah yang terletak di Banjarnegara, Jawa Tengah, Indonesia.


Migrant Care adalah Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat (Member of Migrant Forum in Asia and International NGO Platform on Migrant Workers’ Convention) yang beralamat di Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati, Jakarta Timur 13220 Indonesia.

Banyak kes yang berjaya diselesaikan oleh mereka dalam menjaga kebajikan pekerja Indonesia di Malaysia. NGO ini juga membantu rakyat Malaysia yang ingin mencari saudara mara mereka di Indonesia sebagaimana yang berlaku kepada keluarga Azreen Che Ishak, gadis dari kampung Sawah, Rantau, Negeri Sembilan yang dibawa ke Lombok, Indonesia.

Perjalanan ke Banjarnegara pada 24 Julai 2007 merupakan satu perjalanan yang panjang bagi para sukarelawan ini. Ia bermula sehari sebelum itu lagi apabila mereka bertolak dari Jakarta ke Jawa Tengah pada 23 Julai. Namun, demi tugas, mereka ke sana untuk mengesahkan laporan yang mereka terima itu.

Perjalanan ke Banjarnegara

Ketika dalam perjalanan, mereka terngiang-ngiang kata-kata rayuan adik mangsa rogol ini yang meminta kasihan belas agar kehormatan wanita Indonesia ini dibersihkan.

“Tolong kami Pak. Bersihkan kehormatan wanita Indonesia yang mencari rezeki buat anak-anak yang sekolah. Apakah memperkosa pembantu rumah pekerja asing yang tak bisa baca dan tak bisa tulis, adalah satu budaya orang kenamaan di Malaysia,” rayu adik mangsa dalam surat aduan itu.

Melalui alamat yang diberikan adik mangsa itu, mereka berjaya menemui Robengah yang sedang sibuk mempersiapkan makanan untuk pekerja yang sedang mempersiapkan rumah baru mereka.

Mereka ke sana untuk mendapatkan cerita sebenar dari mangsa sendiri. Ini kerana, surat aduan itu penuh keyakinan kakaknya akan ceritakan segala-galanya.

“Kakak saya akan ceritakan segala-galanya. Saya sertakan foto majikannya bersama kakak saya yang berdiri disebelahnya (bertudung biru) bersama pembantu rumah yang lain dan Datin isterinya,” cerita surat aduan itu lagi.

Namun mereka bertiga juga teringat pesan adik mangsa itu. Ini kerana, beliau bimbang kes yang berlaku kepada wanita Monggolia, Altantuya Shariibuu berulang kepada kakaknya.

“Tolong bapak rahsiakan alamat kakak saya kerana Pak Menteri itu punya banyak wang dan kenalan di Indonesia. Khuatir nanti keluarga kakak saya akan diapa-apakan seperti kasus Altantuya di Malaysia,” tulis adik mangsa itu lagi.

Mereka bertiga sampai di rumah Robengah kira-kira jam 11 pagi. Namun, suasana yang ada tidak membolehkan isu pemerkosaan ini ditanya terus kepadanya sehingga jam lewat petang. Ini kerana suami serta dua anaknya sentiasa berada di sisinya.

Mereka hanya berjaya mendapat sejarah kerja Robengah di rumah majikannya di Kuala Lumpur selama lapan tahun itu. Dalam pada itu, mereka juga sempat bergambar bersama.

Pengakuan Robengah

Namun, selepas pulang ke rumah salah seorang dari mereka iaitu kira-kira jam 8.30 malam, mereka menelefon Robengah melalui anaknya.

Dalam perbualan telefon itulah, Robengah mengaku diperkosa majikannya. Tetapi beliau meminta sangat-sangat isu pemerkosaan itu tidak diperbesarkan kerana dia malu dan takut.

Maklumlah, dia hanya orang kecil sedangkan Pak Menteri itu orang besar dan berpengaruh.

Suami Robengah juga menelefon mereka semua supaya isu ini tidak diperbesarkan dan menganggap ini adalah satu cobaan untuk keluarganya.

Pada 26 Julai sekali lagi para sukarelawan ini menelefon Robengah melalui ibu pejabat mereka di Jakarta.

Robengah kali ini juga meminta agar ia tidak diperbesarkan namun dia mengesahkan telah diperkosa menjelang pulang ke kampung halamannya.

Menurut adiknya, kali terakhir Robengah diperkosa pada 19 Februari 2007 dan kejadian ini telah terbongkar apabila dilihat sendiri oleh isteri menteri ini.

Robengah kemudiannya telah dihantar pulang oleh isteri menteri itu pada keesokan harinya iaitu pada 20 Februari 2007.

Kenyataan media

Selepas membuat penyiasatan dan menemubual mangsa inilah, Migrant Care telah mengeluarkan satu kenyataan media pada 1 Ogos 2007. Ia telah ditandatangani oleh tiga orang iaitu Wahyu Susilo (Policy Analyst), Anis Hidayah (Executive Director) dan Alex Ong (Country Director).

Kenyataan ini telah disiarkan kembali oleh Tenaganita, sebuah NGO hak asasi pekerja pada 26 Disember baru-baru ini selepas dokumen siasatan kes ini didedahkan oleh WikiLeaks.

Dokumen siasatan kes pemerkosaan ini dikatakan telah sampai ke kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur, kedutaan Amerika di Jakarta dan pejabat Perdana Menteri ketika Datuk Seri (kini Tun) Abdullah Ahmad Badawi adalah Perdana Menterinya.

Berdasarkan dokumen dari kedutaan Amerika inilah WikiLeaks mendedahkan kembali kes ini kerana dokumen yang didedahkan oleh WikiLeaks semuanya daripada dokumen yang bocor dari Amerika.

Pendedahan ini kemudiannya diangkat oleh blogger Rocky baru (Ahirudin Atan), pemimpin akhbar The Malay Mail, dalam blognya baru-baru ini.

Bermula dari situlah Harakahdaily menyiasat kes ini dan mendapat cerita ini. Menurut maklumat awalnya, menteri ini sudah bersara tetapi selepas disiasat rupanya menteri ini masih kekal dalam kabinet Datuk Seri Najib Razak sekarang.

– HarakahDaily

http://www.kl-today.com/?p=9491


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-11 09:00


.
ni dia robengah


dan ini pula link ke dokumen tu

http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/from-around-the-blogs/37065-rogol-amah-nah-nama-menteri-itu-terpapar-dalam-laporan-ini-


yang menariknya mari lihat yang last sekali tu sila enlarge dan anda akan dapat lihat nama yang dipadamkan tu

.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

motivasiagama
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2010
Ahli No: 40743
Posting: 14
Dari: Nilam puri. Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-01-11 09:10


Andai benar ada menteri yang terlibat, perlu dihukum dengan lebih berat agar menjadi pengran berguna kepada kepimpinan lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For motivasiagamaProfil   Hantar PM kepada motivasiagama   Pergi ke motivasiagama's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-01-11 07:49


haa yang ni xeel dan forummer lain tak nak ambil tahu ke???hahahaha


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-01-11 07:49


complete beb.. barisan apco nasional memang dah tekenai seantero dunia dengan kes2 gampang haramjadah pemipimngoknye.. kahkah, Kalau tu pung rakyat Malaysia tak nampak juga lagi.. memang rabun macam otomen lew jawabnye..


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

motivasiagama
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2010
Ahli No: 40743
Posting: 14
Dari: Nilam puri. Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-11 23:33


akhi rashdin tak baik kita mengunkan bahasa sebegini... erm boleh saya tau siapa menteri yang terlibat

Bookmark and Share

  


  Member Information For motivasiagamaProfil   Hantar PM kepada motivasiagama   Pergi ke motivasiagama's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 04-01-11 09:42


Saudara motivasiagama, sebenarnya cerita ini telahpun hangat diperkatakan dalam blog blog lain lebih dahulu. Saudara kita rashdin copy dan paste untuk tatapan dalam laman ukhwah. Nama menteri yang tercatat dalam laporan2 yang dipastekan ialah *** yang**** dari Parlimen J*****. Saya percaya ramai yang telah mengikuti cerita ini dari laman2 blog lain sebelum dari laman ukhwah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-01-11 18:22


memang ramai sekarang sedang ikuti kes ni...saya hairan Kenapa orang di portal ni tamai buat tak tahu saja pasal kes ni...bila pasal anwar huii habis kecoh dibuatnya


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 05-01-11 09:39


oh Malaysia tanahairku.... mengapa dan mengapa.. wahai menteri yang terlibat.. bertaubatlah..


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 10:31


Pada 04-01-11 18:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

memang ramai sekarang sedang ikuti kes ni...saya hairan Kenapa orang di portal ni tamai buat tak tahu saja pasal kes ni...bila pasal anwar huii habis kecoh dibuatnya



sebab aku tiada di tempat kejadian, dan aku tidak pernah bercakap face to face dengan robengah ini.Adakah benar ia dirogol ataupun hanya surat layang yang digembar gempurkan. Baik pemerintah dan pembangkang semuanya ada kepentingan masing-masing. Maka aku tidak akan komen apa yang ada di luar pengetahuan aku.

harap En Rashidin mengerti.


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 10:45


Pada 05-01-11 10:31 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-01-11 18:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

memang ramai sekarang sedang ikuti kes ni...saya hairan Kenapa orang di portal ni tamai buat tak tahu saja pasal kes ni...bila pasal anwar huii habis kecoh dibuatnya



sebab aku tiada di tempat kejadian, dan aku tidak pernah bercakap face to face dengan robengah ini.Adakah benar ia dirogol ataupun hanya surat layang yang digembar gempurkan. Baik pemerintah dan pembangkang semuanya ada kepentingan masing-masing. Maka aku tidak akan komen apa yang ada di luar pengetahuan aku.

harap En Rashidin mengerti.



tak kira lah face to face ke tak tu tak penting....wahai engnrfeez hahahahahaha isu ni dah hot di negara jiran dan seluruh dunia sudah persoalkan isu ni

nampak sangat anda ni tak ambil peduli :lucu: :lucu: :lucu:

kenapalah ada juga adegan sebegini dalam portal ni ya???macam raja lawak saja anda ni

dulu altantuya pun semua tak ambil peduli kasihan pula tengok ayah dia tuntut keadilan untuk anaknya lepas tu anak sekarang isu ni....nah ada lagi isu ni

http://milosuam.blogspot.com/2011/01/mangsa-rogol-menteri-takut-dibom.html


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 10:46


Saya percaya orang di portal ini bukan buat tak tahu tetapi dah lama tahu dari laman2 web lain. Cerita ini bukan cerita baru dan telah banyak diperkatakan dalam laman portal lain. Portal ini bukan seperti portal2 lain yang banyak mengaibkan. Jika tuduhan itu tidak benar anda telah mengaibkan tertuduh tetapi jika tuduhan itu benar pula anda telah mengaibkan mangsa (kerana menyebarkan wajah mangsa). Biarlah kita beretika kerana portal ini bukan portal2 lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 10:53


Pada 05-01-11 10:46 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Saya percaya orang di portal ini bukan buat tak tahu tetapi dah lama tahu dari laman2 web lain. Cerita ini bukan cerita baru dan telah banyak diperkatakan dalam laman portal lain. Portal ini bukan seperti portal2 lain yang banyak mengaibkan. Jika tuduhan itu tidak benar anda telah mengaibkan tertuduh tetapi jika tuduhan itu benar pula anda telah mengaibkan mangsa (kerana menyebarkan wajah mangsa). Biarlah kita beretika kerana portal ini bukan portal2 lain.


cuba lihat kes2 yang panas di malaysia sejak 1998 lalu(saya takkan bias pada mana-mana pun)

dari kes liwat,kes perwaja steel,kes norita,kes IFC,kes seperti topik ni,kes enjin jet hilang dan etc yang disalahkan orang bawah tapi orang atas terlepas...keadilan jenis apa tu???alih2 banyak kes2 ni senyap saja kecuali liwat sebab tu paling kuat sekali nak disabitkan.

cuba perhati dengan mata hati kita and you'll find out the reason of this issue


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 11:22


kerana memerhati dengan mata hatilah maka marah kita hendaklah kerana Allah. Tidak menyatakan sesuatu yang menunjukkan marahnya kita di portal ini bukan bermakna kita menyokong mereka atau kita langsung tidak berjuang. Saya bersetuju dengan banyak pandngan saudara tetapi dibimbangi saudara berjuang atas dasar marah dan emosi. Maaf jika tindakan saya tidak disenangi saudara. Saudara tetap saudara seakidah saya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 12:37


Pada 05-01-11 11:22 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

kerana memerhati dengan mata hatilah maka marah kita hendaklah kerana Allah. Tidak menyatakan sesuatu yang menunjukkan marahnya kita di portal ini bukan bermakna kita menyokong mereka atau kita langsung tidak berjuang. Saya bersetuju dengan banyak pandngan saudara tetapi dibimbangi saudara berjuang atas dasar marah dan emosi. Maaf jika tindakan saya tidak disenangi saudara. Saudara tetap saudara seakidah saya.



tak apa saya terima....oh ya lagi satu isu palestin orang kita selalu lihat kekejaman zionis terhadap saudara di palestin tapi pernahkah terfikir siapa dalang di belakang zionis yang perangi rakyat palestin tu???pernah tak kita lihat siapa di sebenarnya di sebalik isu tu

http://ibnuyaacob.com/?p=1420
dia ni sebenarnya yang memberi maklumat begitu tepat hingga zionis boleh pin point semua pemimpin hamas

bak orang kan anak yang menjadi fitnah kepada orang tua..sekarang dah banyak jadi apa cer


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-11 17:16


!!! QUOTE !!!



cuba lihat kes2 yang panas di malaysia sejak 1998 lalu(saya takkan bias pada mana-mana pun)

dari kes liwat,kes perwaja steel,kes norita,kes IFC,kes seperti topik ni,kes enjin jet hilang dan etc yang disalahkan orang bawah tapi orang atas terlepas...keadilan jenis apa tu???alih2 banyak kes2 ni senyap saja kecuali liwat sebab tu paling kuat sekali nak disabitkan.

cuba perhati dengan mata hati kita and you'll find out the reason of this issue



Kenapa mata hati anda hebat sangat ke? mulia sangat ke sampai boleh judge org itu salah org ini salah? Jangan siapa2 memandai nak bagi komen yang bukan dilihat depan mata sendiri kerana mata hati kita belum tentu sebersih yang kita sangka.


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-01-11 09:03


maaf baru ada kesempatan menulis....hari tu menteri yang terlibat ada beritahu nak failkan saman


yang ini dari kenyataan media di seberang

.

Portal Malaysiakini, juga turut memetik kenyataan akhbar tersebut(Kompas.com), berikut laporan yang dipetik dari Malaysiakini.


.

jadi inikah keadilan yang selalu dilaung2kan itu???dunia2 apa nak jadi ni ya.....penuh betul dengan macam-macam konspirasi :cry: :cry: :-( :-(


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-01-11 09:05


Pada 05-01-11 17:16 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



cuba lihat kes2 yang panas di malaysia sejak 1998 lalu(saya takkan bias pada mana-mana pun)

dari kes liwat,kes perwaja steel,kes norita,kes IFC,kes seperti topik ni,kes enjin jet hilang dan etc yang disalahkan orang bawah tapi orang atas terlepas...keadilan jenis apa tu???alih2 banyak kes2 ni senyap saja kecuali liwat sebab tu paling kuat sekali nak disabitkan.

cuba perhati dengan mata hati kita and you'll find out the reason of this issue



Kenapa mata hati anda hebat sangat ke? mulia sangat ke sampai boleh judge org itu salah org ini salah? Jangan siapa2 memandai nak bagi komen yang bukan dilihat depan mata sendiri kerana mata hati kita belum tentu sebersih yang kita sangka.




eh Kenapa sampai begitu pula???diakui diri banyak kurang tapi akal ada pakai.......cuba ikuti betul-betul isu baru tahu cerita ;-) ;-) ;-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-11 15:37


Pada 08-01-11 09:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maaf baru ada kesempatan menulis....hari tu menteri yang terlibat ada beritahu nak failkan saman


yang ini dari kenyataan media di seberang

.

Portal Malaysiakini, juga turut memetik kenyataan akhbar tersebut(Kompas.com), berikut laporan yang dipetik dari Malaysiakini.


.

jadi inikah keadilan yang selalu dilaung2kan itu???dunia2 apa nak jadi ni ya.....penuh betul dengan macam-macam konspirasi :cry: :cry: :-( :-(


salam,
saudara rashdin, kalau melibatkan tuduhan zina/rogol ni apa petunjuk dari Al-Quran/Sunnah? kalau tuduhan yang dilemparkan tanpa bukti, macam mana pula ye ustaz?

saya rasa lah, kenyataan di atas itu ada betulnya, kalau si empunya diri tak ada buat dakwaan apa-apa, that's it... kecuali kalau kita dapat datangkan bukti yang konkrit seperti yang ditetapkan dalam Islam, baru ada kes... atau pak menteri tu mengaku.

tuduhan zina/rogol/liwat ni, kalau libatkan org PR atau BN, hukum dan tatacaranya dalam Islam sama saja, betul tak?

betulkan saya kalau silap, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 09-01-11 07:55


pengajaran untuk rais yatim ..lain kali mulut tu jaga sikit..jangan jadi lidah syaitan kelak makan diri. tuhan tu adil..seperti yang dia selalu cakap " win win" hahaha..boleh lah selepas ini cari kotak banyak-banyak buat bubuh fail yang patut dibubuh berundur perlahan-lahan bagitau media nak bagi perhatian kepada keluarga pulak..tapi aku tak yakin Rais buat benda tu dan aku juga tak berapa yakin Rais tak buat. kira "win win lah tu"



Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-01-11 10:53


Pada 08-01-11 15:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-11 09:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maaf baru ada kesempatan menulis....hari tu menteri yang terlibat ada beritahu nak failkan saman


yang ini dari kenyataan media di seberang

.

Portal Malaysiakini, juga turut memetik kenyataan akhbar tersebut(Kompas.com), berikut laporan yang dipetik dari Malaysiakini.


.

jadi inikah keadilan yang selalu dilaung2kan itu???dunia2 apa nak jadi ni ya.....penuh betul dengan macam-macam konspirasi :cry: :cry: :-( :-(


salam,
saudara rashdin, kalau melibatkan tuduhan zina/rogol ni apa petunjuk dari Al-Quran/Sunnah? kalau tuduhan yang dilemparkan tanpa bukti, macam mana pula ye ustaz?

saya rasa lah, kenyataan di atas itu ada betulnya, kalau si empunya diri tak ada buat dakwaan apa-apa, that's it... kecuali kalau kita dapat datangkan bukti yang konkrit seperti yang ditetapkan dalam Islam, baru ada kes... atau pak menteri tu mengaku.

tuduhan zina/rogol/liwat ni, kalau libatkan org PR atau BN, hukum dan tatacaranya dalam Islam sama saja, betul tak?

betulkan saya kalau silap, wassalam.



yang ni betul dan tepat sekali :-D ;-) ;-)

yang bukti tu dari migrant care yang keluarkan dokumen ni tapi mungkin berlaku kebocoran hingga didedahkan oleh blogger umno sendiri dan kini sesama mereka gaduh besar...jika mahukan kepastian boleh rujuk di blog2 pro umno kerana isu ni ditimbulkan oleh pihak mereka.....

jika sebelum ni fitnah adun zina di koc keretapi tapi sudah dinafikan sekeras2nya oleh adun tersebut dan orang yang buat isu tu sudah dirujuk kepada polis dan orang tu sudah mengaku pada adun tersebut.

cuma satu ayat saja yang ada pada saya iaitu------>Nauzubillah apakah jenis nafsu ni???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-04-11 00:21


Pada 09-01-11 10:53 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-11 15:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-11 09:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

maaf baru ada kesempatan menulis....hari tu menteri yang terlibat ada beritahu nak failkan saman


yang ini dari kenyataan media di seberang

.

Portal Malaysiakini, juga turut memetik kenyataan akhbar tersebut(Kompas.com), berikut laporan yang dipetik dari Malaysiakini.


.

jadi inikah keadilan yang selalu dilaung2kan itu???dunia2 apa nak jadi ni ya.....penuh betul dengan macam-macam konspirasi :cry: :cry: :-( :-(


salam,
saudara rashdin, kalau melibatkan tuduhan zina/rogol ni apa petunjuk dari Al-Quran/Sunnah? kalau tuduhan yang dilemparkan tanpa bukti, macam mana pula ye ustaz?

saya rasa lah, kenyataan di atas itu ada betulnya, kalau si empunya diri tak ada buat dakwaan apa-apa, that's it... kecuali kalau kita dapat datangkan bukti yang konkrit seperti yang ditetapkan dalam Islam, baru ada kes... atau pak menteri tu mengaku.

tuduhan zina/rogol/liwat ni, kalau libatkan org PR atau BN, hukum dan tatacaranya dalam Islam sama saja, betul tak?

betulkan saya kalau silap, wassalam.



yang ni betul dan tepat sekali :-D ;-) ;-)

yang bukti tu dari migrant care yang keluarkan dokumen ni tapi mungkin berlaku kebocoran hingga didedahkan oleh blogger umno sendiri dan kini sesama mereka gaduh besar...jika mahukan kepastian boleh rujuk di blog2 pro umno kerana isu ni ditimbulkan oleh pihak mereka.....

jika sebelum ni fitnah adun zina di koc keretapi tapi sudah dinafikan sekeras2nya oleh adun tersebut dan orang yang buat isu tu sudah dirujuk kepada polis dan orang tu sudah mengaku pada adun tersebut.

cuma satu ayat saja yang ada pada saya iaitu------>Nauzubillah apakah jenis nafsu ni???



ibnu musa,kan amah tu dah ngaku dia dirogol cuma dia tak nak buat laporan polis kerana khuatir atas keselamatan dan untuk menutup malunya..

kita bukanlah menuduh tapi terbukti amah tu sendiri yang mengaku..


-----------------
jangan menyesal jadi manusia


Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-04-11 10:17


..soalan percaya atau tidak tentang tuduhan terhadap sseorang, tersimpan dalam sanubari setiap org..kita sukar memaksa apa yang terselit di balik jiwa kita..namun kita mesti berdisiplin, kita tidak menuduh orang tanpa bukti yang sah di sisi syarak..Allah mengetahui apa yang sebenarnya..kita hanya bertindak berdasarkan peraturan..ada lagi mahkamah agung di akhirat yang maha adil..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133037 saat. Lajunya....