Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: [email protected]@qudwah???


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» [email protected]@qudwah???

Please Mendaftar To Post


Oleh [email protected]@qudwah???

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-12-10 13:28


Assalamualaikum

mana istilah yang nak diguna pakai bagi melambangkan ikutan?kebanyakan org gna idola.....mana yang terbaik sebenarnya?


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-10 13:49


mungkin istilah yang paling sesuai dalam bahasa Melayu ialah qudwah hasanah...biar masyarakat nampak tokoh yang patutnya jadi ikutan mereka bukan sahaja hebat dalam bidangnya,tapi hebat dari segi akhlaknya dan hubungan dengan masyarakat..contohnya seperti Ismail Haneya..PM Palestin sekarang..wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-12-10 14:06


Pada 13-12-10 13:49 , harakian posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin istilah yang paling sesuai dalam bahasa Melayu ialah qudwah hasanah...


lah...Kalau in bm istilah yang harus digunakan adalah contoh taulada.. qudwah hasanah tu kan in ba.. manakala idola adalah kata serapan dr bi ke bm.. tapi terpulangla nak gunakan yang mana sebab bukannya nak buat ayat dalam penulisan kan... 8-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 09:15


idola ini adalah perkataan asal english idol yang bermaksud sesuatu yang disembah. Berhala juga di dalam kamus bermaksud idol. Penggunaan idol agak kurang tepat berbanding role model.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 13:21


Pada 15-12-10 09:15 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

idola ini adalah perkataan asal english idol yang bermaksud sesuatu yang disembah. Berhala juga di dalam kamus bermaksud idol. Penggunaan idol agak kurang tepat berbanding role model.


memang idola berasal dr perkataan idol...brmksud sembahan.tapi memang kbnyakn kita gna prktaan idola kan tanpa perasaan pun maksud prktaan asal 2..bagaimana ye nak kurgkn kebiasaan ni dalam masyarakat kita?

:berfikir:


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 16-12-10 08:43


kita lebih senang menciplak english dari arab, cuba kita ubah sebagai contoh 'sekalipun' kita guna 'waima'. 'I' gantikan 'ana'. 'problem' gantikan 'musykil'

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101276 saat. Lajunya....