Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-06-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: penjejak87
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43055

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
hafiz_along_83: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
penjejak87: 19 hari yang lalu
Kakngah: 26 hari yang lalu
ezaty: 30 hari yang lalu
Sabila: 36 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: pelajar ponteng sekolah...salah siapa?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» pelajar ponteng sekolah...salah siapa?

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajar ponteng sekolah...salah siapa?

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 14:36


ibu bapa atau guru yang patut dipersalahkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 15:58


assalamualaikum..

dalam hal ni kita tidak boleh nak menyalahkan guru atau ibu bapa...
semata-mata..
ini kerana pelajar sekarang tak sama macam pelajar-pelajar dulu...
situasi ini dilihat di sekolah ana..
kebanyakan pelajar-pelajar yang kurang pandai memang tidak mahu sekolah...
terutama yang di kelas-kelas akhir...
di tambah pula dengan keadaan ekonomi keluarga yang susah...
hingga menyebabkan pelajar ini tidak datang sekolah...
dengan alasan nak bantu ibu atau ayah berniaga atau sebagainya..
bila ditanya kenapa tak nak ke sekolah..
takpalah mak ayah saya pun kerja kampung sahaja..
saya pun nak ikut mak ayah jeqlah..
macam tulah mentaliti pelajar sekarang..
tapi bukan semualah macam itu..
ni kes bagi pelajar yang tak kurang pandai dan tidak berkemampuan


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 17:20


pada saya apa yang penting bukan salah guru. Kalau ponteng kelas di mana mereka lepak sekadar dalam kawasan sekolah tu memang guru punya tggjwab.. tapi Kalau budka2 ponteng sekolah meant dia dr rumah terus melencong tanpa jejak kaki ke sekolah tu d luar bidang tugas guru kerana mana mugkin guru2 nak ambil perhatian kat masalah tu semata-mata yang dluar bidangnya sedangkan masalah2 dalam sekolah pun termampu nak d atasi. melainkan Kalau budak tu dr rumah datang jejak sekola lepas itu keluar semula tu guru baru harus terbabit sama sebab once murid datang sekolah tu namnaya da menajdi tagjawab guru untuk menjaga pelajarnye...

erm..ada bantahan? :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 18:37


bagi saya perkara yang paling salah adalah mencari kesalahan.
adalah lebih baik mencari tindakan/plan langkah2 pembaikan :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 20:25


Pada 09-12-10 18:37 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya perkara yang paling salah adalah mencari kesalahan.
adalah lebih baik mencari tindakan/plan langkah2 pembaikan :)



setuju, sekarang bukan masaya nak cari sapa salah sapa betul...cari jalan penyelesaian..itu yang penting.


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 23:29


erm tak tahu lah nak cakap bagaimana....tapi tadi ada borak dengan pakcik yang juga seorang guru sekolah rendah...dia cakap selepas ini,setiap pelajar akan ada kelas KAFA selama 3 jam setiap hari...means kalau start pukul 2,habis pukul 5...dan kalau start pukul 3,habis pukul 6...lama-lama memang lah budak-budak sekolah akan bosan...boleh jadi tu salah satu faktor budak-budak ponteng..sebelum ni kebanyakan yang ponteng,pelajar sekolah menengah..takut2 selepas ini terjadi di kalangan pelajar sekolah rendah pula..


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-12-10 10:18


Pada 09-12-10 20:25 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-12-10 18:37 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya perkara yang paling salah adalah mencari kesalahan.
adalah lebih baik mencari tindakan/plan langkah2 pembaikan :)



setuju, sekarang bukan masaya nak cari sapa salah sapa betul...cari jalan penyelesaian..itu yang penting.




setuju sesangat... :D dr kenyataan saya pun saya tak menyalahkan sesiapa pun...cuma saya berpendapat usah kaitkannya dengan guru semata-mata sebab selalunye bila mmbabitkan hal murid sekolah biasanya golongan yang selalu kena adalah guru. sedangkan belum tentu 100% guru harus dipersalahkan.

antara murid sekolah renda dan menegah yang selalu ponteng ni biasanya sekolah menegah. sekolah rendah tak sangat melainkan yang berada d bandar2 dan berbekgroundkan parents bekerjaya. sebenarnya banyak jugak faktor menyumbang kepada gejala ni..bukan sekadar orang-orang dan manusia2 tapi suasana dan persekitarannya juga turut mneyumbang.

untuk cara atasi? fuh, senang saja.. semua pihak kena dok satu meja bincang penyelesaian. tanpa hadap mengahdap ni pihak2 ni akan saling tolak menolak mengatakana itu tigas dia dan dia. bila da ad keputusan maka haruslah ia dilaksanakan..bukan sekadar sebagai syarat saja.. :-(


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119199 saat. Lajunya....