Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 9
Ahli: 0
Jumlah: 9




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: suggest me please...


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» suggest me please...

Please Mendaftar To Post


Oleh suggest me please...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 19:56


salam..

saya nak minta pandangan dripada rakan-rakan yang senior yang da lama bekreja..

bagaimana ek kita nak menggandakan income..maksud saya lebih kepada bagaimana nak menambah properties... saya ni da kerja setahun tapi rasa macam mengalir saja duit tu...at the end saya rasa macam tak ada apa-apa saja..even saving tu boleh lah kata ada memandangkan saya ni bukan jenis boros (malah agak berkira dan sedikit kedekut pada benda-benda yang tak jadi keperluan atas saya..hehe) tapi saya rasa untuk jadi jutawan memang entah sampai bila takkan jadi kenyatan..hehe

so bagaimana ek dengan in come yang ada ni boleh jadi modal untuk tambah properties.. jangan cakap masuk direct selling pula sebab saya ni jenis tak suka nak bejual beli dr org ke org..nak percaya dengan sistem mlm dan piramid, huh..sorry lah..

saya ada cadangan nak beli rumah..tapi ayah saya kata jangan rumah tu pula jadi liabiliti..nak simpan or melabur ke dinar emas dan emas..erm.. tak berapa paham pula..main saham? ishk..ayah saya macam tak bagi even dia pun sama ada pegang share...saya rasa ayah saya buka tegah tak tentu pasal..agaknya sebab saya ni baru pegang duit agaknya..

apapun Kalau ada suggestion boleh share sini ek..kot2 ramai lagi yang konfuz macam saya....thank you :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-12-10 10:52


beli rumah tu okay tapi tak boleh lah beli sebarangan saja.
saya bagi contoh suami saya ye..
dia beli rumah2 murah dalam 40k tu tapi di kawasan yang ada demand.kami tak tinggal di rumah2 tu tapi sewakan.
sewa yang dikenakan setiap bulan adalah sama dengan nilai yang pelru dibayar kepada bank. pendek kata, installment kami dibayar penyewa.maka ia tidak menjadi liabiti kepada kami langsung. perbelanjaan yang perlu cuma kerja-kerja pembaikan ketika bertukar penyewa.cukup masa,(insyaAllah beberapa tahun saja lagi) rumah itu menjadi milik penuh kami. dan kami masih boleh mendapat pendapatan melalui sewa.
oleh kerana lokasi strategik, rumah2 yang ada sudah pun mencapai nilai dua kali ganda dari harga asal.
TETAPI.. untuk menjadi seperti ini mestilah bijak memilih rumahnya.
kalau main beli saja, setakat boleh buat aset sajalah bukan pelaburan dan juga sebagai pemlik rumah sewa, mesti rajin.mengiklan, mengemaskini status rumah dan sebagainya.

kalau tidakmempunyai masa, masih ada lagi cara-cara lain untuk invest.
semoga berjaya!!! :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-10 12:25


jom main saham...cari yang halal lah..jangan join somporno saja...forex itu pun tak halal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-12-10 06:47


mimi:
o..awak beli rumah 2nd hand lah ek..so tinggi tak kos nak baik pulih before nak sewakan kat org..?

engrfeez:
main saham? suggest saham bagaimana..atau awak ada masuk ka?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-12-10 08:22


uik..bukan rumah 2nd hand.
rumah 2nd hand lebih mahal dari yang baru sebab ikut harga pasaran akan sentiasa naik dan naik...
ni rumah baru.rumah kos rendah.sebab tu dapat dalam 40k saja.suami yang beli..hehehe


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-10 08:40


..

1st hand better than 2nd hand...tapi kena tanggung cost during construction, once dah siap..ok lah

Ok, 1st survey or direct tanya town planning punya org, ada xproposal rumah kat area mana-mana...buat research sikit, location tu dekat dengan apa..(better dekat dengan universiti) .. ambil flat/rumah kedai dulu, 1step..monthly less than 1k..

Once dah siap, iklan kan..for sure ramai budak-budak university nak sewe..then, plus management fee+loan+etc =dalam rm550.. awak ambil sewa dengan student tu ikut laaaa...kalau dalam rm900, dapat lah awak rm350..

Location yang tengah panas = shah alam, seksyen 7 :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-10 21:26


beli lah saham..daftar dalam bursa dulu..so beli lah company2 yang betul bisnes nya...macam tnb,petronas dan sebagainya..tapi main saham kadang-kadang boleh jadi rugi...kena pandai predict..huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 15:29


saya syor ente beli saja dinar emas

income dia dari setahun ke setahun akan meningkat

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 16:52


Pada 08-12-10 15:29 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

saya syor ente beli saja dinar emas

income dia dari setahun ke setahun akan meningkat


macam best saja..cerita sikit :P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ctrosmizi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2010
Ahli No: 40641
Posting: 4
Dari: tangkak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-10 22:06


em saya setuju dengan znia80. saya sendiri pun cadang nak beli dinar emas. sekarang ni kan kerajaan negeri kelantan yang tak kenal dengan kehebatan mentadbir negeri kelantan ke arah kemajuan ekonomi tengah sibuk mempromsikan rakyatnya agar membeli dinar emas.haa..kenalah sahut cabaran tu. kita sekarang ni nak memantapkn kedudukan ekonomi islam. bukan melayu ye,macam mana? nak tau dengan lanjut layari lah laman web kerajaan kelantan.rasanya lah.atau tanya saja haji husam musa tu.beliau tu pakar ekonomi kerjaaan kelanatan.



Bookmark and Share

  


  Member Information For ctrosmiziProfil   Hantar PM kepada ctrosmizi   Pergi ke ctrosmizi's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-02-11 19:51


Saudara Syemarly,

Alhamdulillah awak ada perancangan untuk menggandakan income in d beginning..should be proud of it since tak ramai golongan muda yang boleh fikirkan tentang pelaburan masa depan ni.
normally, mula-mula dapat kerja memang agak culture shock, iye lah first time pegang duit sendiri kan..sekurang2nya awareness tu dah ada..do maintain it ya, syabas=)

just for sharing, actually ada banyak option yang boleh diambil..since currently tengah join programme Islamic Capital Market under Security Commissioner..Alhamdulillah..exposed to new knowledge regarding Islamic banking products and capital market..currently is d right time to do investment since Islamic Capital Market still in d early stage...and developing progress.thus, grab d chance..antaranya boleh invest dalam unit trust yang Islamic.

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-02-11 20:02


selain tu, investment in property pun quite ok..since property d nature is appreciated, compared to vehicles yang depreciated..time muda2 lah senang nak dapatkan financing untuk membeli property..
in capital market pula, d oppurtunity is huge..saya nak cerita pun masih belum expert lagi..al maklum lah..masih dalam training lagi.. :)
boleh layari website bursa malaysia dan Security Commissioner untuk mendapatkan maklumat lanjut..bagi golongan muda Melayu macam kita2 ni adalah sangat-sangat digalakkan untuk grab d chance in d Islamic Capital Market..remember concept of Time Value of Money..seringgit hari ini adalah lebih berharga dari seringgit pada tahun hadapan..lebih awal start lebih bagus, can earn more..wish u all d best..Insya Allah ilmu2 yang diperolehi boleh dikongsi bersama..boleh roger2 nanti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105729 saat. Lajunya....