Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 5 hari yang lalu
le_petit_khai: 12 hari yang lalu
HIKAL: 12 hari yang lalu
amyazma: 18 hari yang lalu
nurul_peace: 26 hari yang lalu
marul: 31 hari yang lalu
Martyr: 34 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Bayi menangis sehingga bibir biru (KISAH BENAR)


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Bayi menangis sehingga bibir biru (KISAH BENAR)

Please Mendaftar To Post


Oleh Bayi menangis sehingga bibir biru (KISAH BENAR)

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-10 06:48


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera... :-)

Pernahkah ANDA menghadapi perkara ini? Saya pernah sekali.

Ketika itu Muadz dah agak penat tapi adik dan kakak saya masih mahu bermain dengannya. Disebabkan lama tak berjumpa, saya tak sampai hati nak ambil Muadz. Tetapi tiba-tiba dia menangis dengan sangat kuat.

Saya terus ambil dan dukung dia tetapi dia terus menangis sehingga tiba-tiba sahaja dia terdiam. Saya tengok mukanya, bibirnya kebiruan dan matanya mula naik ke atas. Alhamdulillah ketika itu ibu ada bersama.Dia terus tepuk-tepuk belakang Muadz sehingga Muadz menangis semula tetapi dalam keadaan lemah.

Kemudian, saya terus susukan dan tidurkan dia. Tentu panik bila tiba-tiba anak jadi begitu, bukan? Satu pengajaran buat saya untuk tidak membiarkan bayi menangis lama.

Apabila bayi menangis dengan kuat dan lama, bayi akan kekurangan oksigen. Ini boleh mengakibatkan bayi kejang, sawan, pengsan atau mungkin berhenti bernafas terus. Bahaya bukan...

Sebelum kejadian yang tidak diingini berlaku baiklah kita ambil langkah berjaga-jaga dan memastikan keperluan bayi dipenuhi sebaiknya. Bagaimana untuk tahu apa yang bayi inginkan?

Sumber >> RahsiaTangisanBayi.Com

.


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-10 12:00


bukan saja bayi yang bahaya kalau dibiarkan menangis lama-lama....org dewasa pun tak selamat Kalau nangis lama-lama sangat....mungkin akan buta macam kasim selamat....

memang penting memiliki ilmu untuk faham erti tangisan seorang bayi...

ada bayi menangis lapar susu...
ada bayi menangis kerana nak tidur...
ada bayi menangis sebab kembung perut..
ada bayi menangis sakit ruam lampin
ada bayi menangis sebab semut gigit..
ada bayi menangis kerana gangguan iblis...

semua jenis tangisan di atas normal tapi pengasuh atau ibu kena tahu nak kenalpasti jenis2nya..supaya kita boleh ambik usaha yang tepat nak diamkan bayi kita...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 115
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-10 19:52


hehe buta macam kasim selamat ye...nangis lah kerana takutkan azab ilahi kerana setitis air mata keinsafan akan memadamkan api neraka..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-12-10 20:23


salam..info yang berguna untuk ibu2..insyaAllah.(",) Semoga kita sama-sama mendapat ilmu yang bermanfaat..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-10 02:16


untuk info semua,

Penyakit sawan, biasanya terjadi seawal setahun bayi tersebut, dan cara atasinye, cepat-cepat masukkan jari anda ke dalam mulut bayi tersebut (elak lidah/gigi bayi luka), mandikan bayi tersebut..sejukkan badan bayi tersebut.. Ibubapa perlu prihatin terhadap bayi yang berpenyakit sawan. Penyakit sawan boleh mengakibatkan terencat akal jika sawan tak dapat di atasi dengan segera (less than 5minutes).

~Jiran kawan saya mengalami sawan (1st time kena) ketika berusia 22thn, sekarang dia seperti orang istimewa (dia terencat dan terpaksa gugur status student di ppp)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 05:27


Kita perlu ambil iktibar dan bertindak. Untuk bertindak, kepada yang tidak berpengalaman harus mencari ilmu bagi mengelakkan hal ini berlaku di masa hadapan. Situasi macam kisah di atas akan menyebabkan sesetengah ibu panik.

Rujuk - Kenapa Bayiku Menangis?


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113582 saat. Lajunya....