Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Bahasa Inggeris


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Bahasa Inggeris

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahasa Inggeris

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 07:47


Macam mana lah nak baiki kelemahan bahasa inggeris saya ni. Da banyak pergi English class pun tak pandai pandai juga. Ni yang susah masa dah kerja ni. semuanya kena English. Grammar semua berterabur. Vocab tak cukup. Orang cakap pun kadang-kadang tak faham sangat. Bos pun marah sebab English teruk sangat. anda semua boleh speak and write in English fluently ke. sesiapa yang lemah English baik betulkan cepat cepat. Nati dah kerja lagi susah

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 08:06


erm..sebanarnye pada pengamatan saya suasana yang perlu ada bagi membantu kita memperbaiki dan menguasai sesuatu bahasa...Kalau pernah attend kelas or rajin baca bahan bacaan pun susah jugak Kalau tak d prektikkan. kena ada org lain yang sekitar kita boleh btutur bahasa berkenaan.. saya ambil contoh diri saya sendiri lah...saya ni nama saja lahir dan menetap semasa kanak-kanak (sek rendah d Malaysia da) di US, tapi tak mahir sangat pun.. sebab tak ada suasana bila kat sini sebab bila balik malaysia mak ayah hantar saya dok kg sama atok dan nenek (sampai lah sekarang menetap d kg) dengan alasan nak saya pelajari bm dengan baik dan betul disamping lebih penerapan nilai2 islam..see..dr sini dapat dlihat bila da bersuasana begini susah nak mebentuk sesuatu d luar area yang kita mahukan..erm..ikutkan boleh saja buat apa-apa cara bagi atasi masalah ni..seperti yang saya cakap, kena ada usaha untuk memprektikkan even da pergi macam-macam kelas..sekian, wassalam.


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 11:48


Huhu...masalah kita sama rupanya ye...emm...ingat pas spm ni nak pergi clas speaking BI...huhu...ok tak? kalau org cakap 2 faham lah juga...tapi nak mnulis 2 lah yang masalah...grammar lah apa lah...tapi kalau bm,memang tip top...saya suka bm...hehehe... ^_^


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 22:09


Vocab tak banyak...
orang cakap boleh lah faham sikit-sikit tapi nak cakap @ tulis tak mahir sangat.. aduyai...

samalah bahasa arab pun...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 22:57


Pada 26-11-10 11:48 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Huhu...masalah kita sama rupanya ye...emm...ingat pas spm ni nak pergi clas speaking BI...huhu...ok tak? kalau org cakap 2 faham lah juga...tapi nak mnulis 2 lah yang masalah...grammar lah apa lah...tapi kalau bm,memang tip top...saya suka bm...hehehe... ^_^



cepat... cepat... belajar bahasa ingeris... penting ma...
Bahasa antarabangsa... Mesti kuasai.. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 27-11-10 07:42


dulu saya tak ada lah pentingkan sangat english ni.tapi sejak belajar nak jadi teacher ni, saya rasa umat Islam memang perlu kuasai bahasa ni.bukan apa, sebab cuba fikirkn kalau musuh Islam serang kita melalui tulisan dalam bahasa inggeris, kita dah tak faham.sekarang pun kalau interview mesti nak kemahiran bahasa inggeris.lagipun tak salah kan belajar banyak bahasa?menambah pengetahuan =)

p/s:tapi memang diakui susah nak menerapkan minat belajar bahasa ni pada para pelajar terutamanya Melayu.mereka tak nampak kepentingan bahasa ni


-----------------
hanya DIA yang mengetahui diriku lebih dr diriku sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-10 11:26


Pada 27-11-10 07:42 , nuzra_awatif posting:

!!! QUOTE !!!

dulu saya tak ada lah pentingkan sangat english ni.tapi sejak belajar nak jadi teacher ni, saya rasa umat Islam memang perlu kuasai bahasa ni.bukan apa, sebab cuba fikirkn kalau musuh Islam serang kita melalui tulisan dalam bahasa inggeris, kita dah tak faham.sekarang pun kalau interview mesti nak kemahiran bahasa inggeris.lagipun tak salah kan belajar banyak bahasa?menambah pengetahuan =)

p/s:tapi memang diakui susah nak menerapkan minat belajar bahasa ni pada para pelajar terutamanya Melayu.mereka tak nampak kepentingan bahasa ni



yup..
betul..
kerja-kerja dakwah pun kena Kuasai Bahasa Inggeris...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-11-10 13:29


Emm...2 lah yang payah sikit...belajar kejp,balik kang da lupa da...sebab apa? sebab org keliling kita semua cakap melayu...lepas itu tak banyak praktis...huhu...


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-10 20:47


Pada 27-11-10 13:29 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Emm...2 lah yang payah sikit...belajar kejp,balik kang da lupa da...sebab apa? sebab org keliling kita semua cakap melayu...lepas itu tak banyak praktis...huhu...



Mencari_Cinta_Illahi kena lah mula dulu speaking inggeris...
Insya Allah... Bahasa ini kena praktik baru dapat kuasai...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 07:03


Pada 27-11-10 20:47 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-11-10 13:29 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Emm...2 lah yang payah sikit...belajar kejp,balik kang da lupa da...sebab apa? sebab org keliling kita semua cakap melayu...lepas itu tak banyak praktis...huhu...



Mencari_Cinta_Illahi kena lah mula dulu speaking inggeris...
Insya Allah... Bahasa ini kena praktik baru dapat kuasai...



Malu...hehehe... :malu: :sopan: :-D


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 11:07


Pada 28-11-10 07:03 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-11-10 20:47 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-11-10 13:29 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Emm...2 lah yang payah sikit...belajar kejp,balik kang da lupa da...sebab apa? sebab org keliling kita semua cakap melayu...lepas itu tak banyak praktis...huhu...



Mencari_Cinta_Illahi kena lah mula dulu speaking inggeris...
Insya Allah... Bahasa ini kena praktik baru dapat kuasai...



Malu...hehehe... :malu: :sopan: :-D



malu pula..
nak pandai speaking kan... jangan malu... nanti ketinggalan...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 11:09


Pada 28-11-10 11:07 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-11-10 07:03 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-11-10 20:47 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-11-10 13:29 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Emm...2 lah yang payah sikit...belajar kejp,balik kang da lupa da...sebab apa? sebab org keliling kita semua cakap melayu...lepas itu tak banyak praktis...huhu...



Mencari_Cinta_Illahi kena lah mula dulu speaking inggeris...
Insya Allah... Bahasa ini kena praktik baru dapat kuasai...



Malu...hehehe... :malu: :sopan: :-D



malu pula..
nak pandai speaking kan... jangan malu... nanti ketinggalan...



Hehehe...true...true...true... :-D :sopan:


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 20:30


Step untuk improve english...my opinion lah

~mix around w ppl (chinese mostly)

~tengok movies english (1st step, w malay subtitle)(tv3 pun dah ada eng subtitle right?)

~rajin-rajin, tengok blog yang best, yang kita minat (eng version)

~chat used YM w oversea, jangan malaysia saja....Uk ke, US kee...

~suka baca newspaper? change to eng version...like star, (eng dia very tough juga, but better )

~start w our daily dairy..spend 30minutes write about our activities...

lama-lama, insyaALLAH...ada lah kesan

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-10 10:12


setuju sangat dengan cadangan mujahadah85..
dulu saya pun malu2 nak speak in english..
tapi saya usaha juga...
saya berkawan dengan kawan-kawan dr luar negara...
baca newspaper english, tengok movie, dengar lagu dan so on yang boleh bantu saya improve...
sekarang, alhamdulillah saya dah ada sedikit keyakinan berbanding dulu..

yang paling penting, jangan malu2 dan sentiasa berusaha..


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-10 11:23


Pada 28-11-10 20:30 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Step untuk improve english...my opinion lah

~mix around w ppl (chinese mostly)

~tengok movies english (1st step, w malay subtitle)(tv3 pun dah ada eng subtitle right?)

~rajin-rajin, tengok blog yang best, yang kita minat (eng version)

~chat used YM w oversea, jangan malaysia saja....Uk ke, US kee...

~suka baca newspaper? change to eng version...like star, (eng dia very tough juga, but better )

~start w our daily dairy..spend 30minutes write about our activities...

lama-lama, insyaALLAH...ada lah kesan


Kalau baca semua 2 faham lah juga...tapi yang tak pndainya grammar...bila masa nak guna 2,bila masa nak guna ni...huhu...pening... :-D :malu:


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-12-10 20:37


Grammer? erkkk....saya pun xstrong grammer...bukan apa... im not reporter, im not english teacher..im technical person, as long ppl around me paham and delivered something dengn baik...its ok...

Kalau nak grammer better, do some english test ~ google it.. Good luck erkk :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-01-11 00:07


Banyakkan baca buku English dan baca Suratkhabar, bila baca kuatkan nada suara tapi janganlah kuat sampai seluruh keluarga dengar, sekadar telinga kita dengar, InsyaAllah, dengan sendirinya kita akan jadi lancar bercakap dalam bahasa English ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 17-01-11 07:07


Jangan khuatir. Saya berpendapat first step untuk improve 'English' ialah jangan malu comunicate dalam bahasa itu. Cakaplah walaupun terpaksa mencampur adukkan dengan bahasa melayu. Slowly anda akan dapati vocab anda akan b ertambah dari hari ke hari. Saya berkata mengikut pengalaman saya sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 01:34


Salam Kak Ngah,

Yang utama nak pandai, tak boleh malu. Kedua, kena rajin. Bila dah ada dua dua. insyaAllah berjaya.

Jangan malu nak berkomunikasi menggunakan BI - lantaklah grammar berterabur ke apa, loghat macamana pun. ada yang akan gelakkan kita, but tak luak apa pun pada kita, ye tak? Rajin rajinlah guna.

Janganlah fikir sangat pasal vocab dan grammar tu - apa yang penting orang paham apa yang kita nak cakap. Kalau kita tak faham, tanyelah ...

Selamat berjaya.

Say it can be done and it shall be done :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119095 saat. Lajunya....