Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: putus asa...kecewa....terkilan..sedih...pilu...


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» putus asa...kecewa....terkilan..sedih...pilu...

Please Mendaftar To Post


Oleh putus asa...kecewa....terkilan..sedih...pilu...

hati_suci83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36571
Posting: 52
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 11:50


Kenapa aku rasa macam nasib aku ini asyik malang saja...kadang-kadang rasa dah give up dan dah malas nak buat apa pun....sangat kecewa dengan apa yang aku sedang lalui..aku cuba untuk jadi kuat tapi hakikatnya Tuhan saja yang tahu sampai bila aku nak jadi macam ini...entahlah...masuk ini dah kali kedua mencuba tapi hasilnyer memang menghampakan... :cry: aku dah tak sanggup tengok mereka kecewa...kalau boleh aku nak lari saja dr semua benda ini..menghilangkan diri...mungkin lagi bagus... :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_suci83Profil   Hantar PM kepada hati_suci83   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 14:53


Bismillah
Assalamualaikum

hati_suci83,

Banyakkan istighfar.. tenangkan hati bahawa dugaan itu satu ujian. Allah dekat dan sayang pada anda..sebab itu diberi cubaan untuk lihat sejauhmana kesabaran, kesyukuran dan redha kamu atas kegagalan dilalui.

Allah tidak menjadikan semua itu sia-sia melainkan punyai hikmah dan DIA Maha Tahu sekadar mana kemampuanmu.

Masalah itu menjadikan diri lebih berpengalaman dimasa akan datang. Lebih bijak dan tabah untuk menongkah arus/badai yang datang dikemudian hari..ia sebagai persiapan dan kemahiran bagi diri untuk lebih bijak melaluinya. Positif dan kuatkanlah hatimu dengan keyakinan dan pengharapan padaNYA.

Firman Allah dalam Surah Al-Ikhlas; Ayat 2
"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat."

Gagal kali pertama, ke-2, ke-3 atau .... tidak bermakna gagal selamanya sehingga ke akhirnya. Segalanya punyai jalan dan penyelesaiannya..yang penting tidak terus mengalah dan tarik diri...selagi mampu, cuba dan teruslah tabah.. InsyaAllah akan ada kemanisannya setelah kepahitan.

Setelah kekecewaan pasti ada kegembiraan, selepas kesusahan pasti ada kemudahanNYA.

FirmanNYA dalam Surah Alam Nasyrah; Ayat 5- 8

5. oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

6. (sekali lagi ditegaskan): Bahawa Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

7. kemudian apabila Engkau telah selesai (daripada sesuatu amal Soleh), maka bersungguh-sungguhlah Engkau berusaha (mengerjakan amal soleh Yang lain),

8. dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah Engkau memohon (Apa Yang Engkau gemar dan ingini).


Banyak amalkan Surah Al-Nashrah ya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 17:25


Kenapa ni? tak sanggup melihat mereka kecewa? siapa? cuba buat apa tu? bunyik macak kecewa betul-betul ni..cerita sikit..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hati_suci83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36571
Posting: 52
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 16:47


terima kasih SiNaRaBaDi.......sekarang ini saya tengah cuba untuk rasional saja...entahlah kadang-kadang rasa macam give up betul dr dulu sampai sekarang asyik memendam rasa saja...dah tak kuat rasanya sekarang ni....tapi insyaAllah saya cuba untuk beristigfar sebab saya tahu apa yang berlaku ada hikmahnyer...walaupon saya sendiri tak tahu apa hikamahnyer.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_suci83Profil   Hantar PM kepada hati_suci83   Quote dan BalasQuote

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-10 20:59


memang betul setiap apa yang berlaku tu ada hikmahnya...bukan nasib kita yang malang tapi ALLAH nak menguji sejauh mana keredhaan seseorang terhadap dugaan yang diberi..mungkin untuk kita lebih bersyukur dengan apa yang ada...

saya pernah mengalami ujian daripada Allah bertimpa2 sampai saya nak menyalahkan takdir tapi mujur saya cepat tersedar....dan sekarang saya dapat melihat hikmah allah berikan disebalik dugaan yang diberi...

nak bagi tip sikit apabila kita ditimpa masalah kita kena melihat kehidupan orang lain yang lebih banyak masalah daripada kita.dan baru kita tahu sebenarnya masalah kita tak seberat mana dan lari daripada masalah bukan penyelesaiannye.............


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-10 23:30


sesungguhnya ALLAH takkan uji sesuatu yang d luar kemampuan hamba2-NYA...baik bruk yang datang dalam hdup kita,semuanya merupakan ujian...boleh ditimpa kesusahan,2 tanda ALLAH nak uji sjauh mana ksbran kita dan brpa banyak kita brgantung harap pada-NYA..kesenangan yang datang,tanda ALLAH nak uji sjauh mana rasa syukur kita,sama ada kita masih brgntung harap pda-NYA or kita telah lupa pada-NYA...dengan mengingati ALLAH,ht pasti menjadi tenang..insyaALLAH...


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-10 10:33


dalam quran juga menyebut....

"adakahkamu mengaku diri kamu beriman sedangkan kamu belum lagi diuji..."

bersabar...ujian yang datang menunjukkan Allah sayang pada kita..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-10 17:06


allah tidak akan mnguji makhluk-Nya sesuai dengan kmampuannya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

drssm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39536
Posting: 33
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-10 20:45


hati_suci83,

banyakkan bersabar...sebab saya juga sedang merasai apa yang anda rasa..tapi hidup tetap kena diteruskan selagi DIA memberikan kita nafas..walau apa pun berlaku itu adalah ujian dari Allah untuk melihat sejauh mana keimanan kita padaNYA...kekadang kita merasakan, kita tidak punya apa-apa didunia tetapi hakikatnya Allah ingin memberikan kebaikan yang banyak di akhirat... so, bersyukurlah kerana kita manusia yang terpilih untuk menjadi kesayangan Allah. sesungguhnya ganjaran pahala diatas segala kesabaran kita mengharungi dugaan ini amat besar nilaiannya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For drssmProfil   Hantar PM kepada drssm   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-10 22:29


jangan bersedih duhai sahabat. jika tidak di dunia, Allah akan ganjarkan pahala di akhirat. bersabarlah


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-10 16:04


Pada 23-12-10 20:45 , drssm posting:

!!! QUOTE !!!

hati_suci83,

banyakkan bersabar...sebab saya juga sedang merasai apa yang anda rasa..tapi hidup tetap kena diteruskan selagi DIA memberikan kita nafas..walau apa pun berlaku itu adalah ujian dari Allah untuk melihat sejauh mana keimanan kita padaNYA...kekadang kita merasakan, kita tidak punya apa-apa didunia tetapi hakikatnya Allah ingin memberikan kebaikan yang banyak di akhirat... so, bersyukurlah kerana kita manusia yang terpilih untuk menjadi kesayangan Allah. sesungguhnya ganjaran pahala diatas segala kesabaran kita mengharungi dugaan ini amat besar nilaiannya....


ye.betul itu...kuatkan semangat dan sentiasa muhasabah diri ye.... ;-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-10 17:03


sabar & syukur :) ...

senyum sokmo deh :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-10 17:07


sabar dan solat :)

senyum sokmo deh :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-01-11 20:23


surah Al-BAQARAH Ayat 155: Dan sesungguhnya Kami akan memberikan percobaan sedikit kepada kamu,seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan.Dan sampaikan berita gembira kepada orang-orang yang sabar.

banyakkan bersabar...


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-01-11 23:36


Banyakkan berdoa minta Allah bantu dalam menghadapi ujian ... Banyakkan baca Al-quran, InsyaAllah, hati akan tenang ...

Kalau mampu buatlah tahajjud dan lakukan solat hajat, minta Allah ringankan dugaan dan beri jalan yang terbaik untuk dilakukan ...

Yakin lah yang Allah itu Maha mendengar dan Maha mengasihani ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

faridah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 11059
Posting: 25
Dari: bumi allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-11 01:54


Assalamualaikum....saya pun rasa sedih dan kecewa juga..tapi saya yakin..apa yang berlaku pasti ada hikmah...cuma kita perlu banyak bersabar..kerana benda yang baik..selalunya dapat lambat...hope setiap apa yang berlaku...saya sentiasa sabar...doakan saya ya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For faridahProfil   Hantar PM kepada faridah   Quote dan BalasQuote

ymf
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2011
Ahli No: 40834
Posting: 5
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-11 10:10


salam..
apa yang Allah inginkan pasti terjadi, meskipun tak seiring dengan keinginan kita...tapi apa yang kita inginkan tak mungkin menjelma jika tak sejalan & seiring dengan kehendak-Nya..

yakinlah, segala yang terjadi ada hikmah disebaliknya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ymfProfil   Hantar PM kepada ymf   Quote dan BalasQuote

mohdsiss
Warga Rasmi
Menyertai: 16.01.2011
Ahli No: 40823
Posting: 1
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-01-11 07:10


Salam ...

Pesan saya, bersabar dan bersolat. Mohon agar Allah swt memudahkan segala urusan di dunia dan diakhirat serta diberikan yang terbaik dalam kehidupan ...

Wasalam ..



Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdsissProfil   Hantar PM kepada mohdsiss   Pergi ke mohdsiss's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-01-11 16:51


Pada 12-12-10 20:59 , alamin313 posting:

!!! QUOTE !!!

memang betul setiap apa yang berlaku tu ada hikmahnya...bukan nasib kita yang malang tapi ALLAH nak menguji sejauh mana keredhaan seseorang terhadap dugaan yang diberi..mungkin untuk kita lebih bersyukur dengan apa yang ada...

saya pernah mengalami ujian daripada Allah bertimpa2 sampai saya nak menyalahkan takdir tapi mujur saya cepat tersedar....dan sekarang saya dapat melihat hikmah allah berikan disebalik dugaan yang diberi...

nak bagi tip sikit apabila kita ditimpa masalah kita kena melihat kehidupan orang lain yang lebih banyak masalah daripada kita.dan baru kita tahu sebenarnya masalah kita tak seberat mana dan lari daripada masalah bukan penyelesaiannye.............




Pada 15-01-11 20:23 , alamin313 posting:

!!! QUOTE !!!

surah Al-BAQARAH Ayat 155: Dan sesungguhnya Kami akan memberikan percobaan sedikit kepada kamu,seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan.Dan sampaikan berita gembira kepada orang-orang yang sabar.

banyakkan bersabar...




Alhamdulillah wa syukurillah atas perkongsiannya. Benar,

sabar itu mudah diungkap dan dipersoal
sabar juga pahit dan perit untuk dilalui

tetapi..

nikmat kesabaran akan dirasai bila hati redha dan syukur dengan apa yang diterima dan kemenangannya akan dilihat kelak walaupun lambat kebenaran dan janji kebahagiaan akan hadir bagi yang tabah dan tenang menghadapi cubaan dan ujian keimanan.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

haniras
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2011
Ahli No: 40849
Posting: 12
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-11 19:18


sabar saja ye...setiap yang berlaku itu pasti ada hikmah di sebaliknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanirasProfil   Hantar PM kepada haniras   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-11 15:56


kalau kita susah pasti ada orang lagi susah dari kita,
kalau kita sedih pasti ada orang lagi sedih dari kita,
ingatlah kalau kita ingin berjaya jangan kenal erti putus asa,
kerana orang yang berjaya kebiasanya bermula dengan
belajar erti kesusahan dan kepayahan...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-02-11 17:34


Pada 12-12-10 20:59 , alamin313 posting:

!!! QUOTE !!!

memang betul setiap apa yang berlaku tu ada hikmahnya...bukan nasib kita yang malang tapi ALLAH nak menguji sejauh mana keredhaan seseorang terhadap dugaan yang diberi..mungkin untuk kita lebih bersyukur dengan apa yang ada...

saya pernah mengalami ujian daripada Allah bertimpa2 sampai saya nak menyalahkan takdir tapi mujur saya cepat tersedar....dan sekarang saya dapat melihat hikmah allah berikan disebalik dugaan yang diberi...

nak bagi tip sikit apabila kita ditimpa masalah kita kena melihat kehidupan orang lain yang lebih banyak masalah daripada kita.dan baru kita tahu sebenarnya masalah kita tak seberat mana dan lari daripada masalah bukan penyelesaiannye.............


Assalamualaikum
100% agreed, yakinlah dengan janji2Nya..sesungguhnya Dia tidak akan menguji kita sekiranya ianya di luar batasan kemampuan kita..yakinlah..ada hikmah di setiap apa yang berlaku dalam hidup kita, teruskan berdoa dan bersabar dengan ujian yang diberikan..Insya Allah..ada jalannya.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119199 saat. Lajunya....