Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Adakah aku di takdirkan untuk hidup SINGLE?


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Adakah aku di takdirkan untuk hidup SINGLE?

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah aku di takdirkan untuk hidup SINGLE?

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-10 21:43


Assalamualaikum..

Jikalau ini adalah dugaan buat ku
Jikalau ini adalah takdir buat ku

aku redha..dan aku tidak memandang negetif dan mengeluh, Ya Allah. Aku sentiasa redha di atas setiap dugaan yang Engkau berikan untukku....bagai mana dengan sahabat di ukhwah...adakah seperti ana?


kongsikanlah...sharing is caring..

Salam..ukhwah


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-10 23:02


Bismillah
Assalamualaikum

Ukhti miss_sinar79,

Boleh ana cadangkan.. buat sahabat yang mengalami masalah mencari jodoh, cubadaftarkan diri dilaman ini>>>HTTP://HALAQAH.NET

Ada pihak yang prihatin boleh bantu. Jadi ahli kemudian ikuti borang yang disediakan. Semoga dipermudahkan segala urusan yang baik olehNYA.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 08:15


Insayaallah sinar, ada seseorang yang terbaik dari Allah yang ditakdirkan oleh Allah buatmu..AMIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 08:15


Insayaallah sinar, ada seseorang yang terbaik dari Allah yang ditakdirkan oleh Allah buatmu..AMIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 08:40


jangan kecewa ukhti...
semuanya dalam perancangan ALLAH...
insyaallah...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 08:44


Pada 09-11-10 23:02 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah
Assalamualaikum

Ukhti miss_sinar79,

Boleh ana cadangkan.. buat sahabat yang mengalami masalah mencari jodoh, cubadaftarkan diri dilaman ini>>>HTTP://HALAQAH.NET

Ada pihak yang prihatin boleh bantu. Jadi ahli kemudian ikuti borang yang disediakan. Semoga dipermudahkan segala urusan yang baik olehNYA.



syukran jazillan, terima kasih di atas cadangan itu.


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 08:46


Pada 10-11-10 08:15 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

Insayaallah sinar, ada seseorang yang terbaik dari Allah yang ditakdirkan oleh Allah buatmu..AMIN



terima kasih salabiaca...semoga ada sinar itu ana..:)


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 08:47


Pada 10-11-10 08:40 , Nu_uL posting:

!!! QUOTE !!!

jangan kecewa ukhti...
semuanya dalam perancangan ALLAH...
insyaallah...



Assalamualaikum

sinar tak pernah rasa kecewa, nu_ul, tapi sinar akan lebih tabah dalam menghadapi orang sekeliling yang menjengkelkan..hati sinar tetap bersangka baik dengan Allah...adalah hikmahnya..terima kasih nu_ul

salam


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 15:31


mungkin ada seseorang yang terbaik"disimpan" oleh Allah buat sinar..insyaallah..AMIN

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

hati_suci83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36571
Posting: 52
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 22:30


insyaAllah...sabar maybe ada hikmah di sebalik semua yang berlaku..tabah dan sentiasa sabar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_suci83Profil   Hantar PM kepada hati_suci83   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-10 21:11


Setiap makhluk yang diciptaNya,dihadirkan berpasangan....dont worry:)Allah ada sesuatu buat kamu...
siapa yang tahu kan...


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 11-11-10 22:03


Jangan pernah redha dengan maksiat...

Ya Rahim, apa saja yang Engkau anugerahkan kepadaku daripada apa yang aku cintai, maka jadikanlah ia kekuatan untukku mencintai apa yang Engkau cintai. Dan apa saja yang Engkau singkirkan daripada apa yang aku cintai, maka, jadikanlah ia keredaan untukku dalam mencintai apa yang Engkau cintai.


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 10:24


Assalamualaikum

semoga doa kalian semua di terima..syukran jazillan...


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 19:02


dugaan masing-masing memang sukar untuk diramalkan kesudahannya..
kadang-kadang saya pun terkeluar soalan, adakah saya ditakdirkan hidup dan mati tanpa zuriat? tapi bila kewarasan/ketenangan kembali, saya cuma anggap masih belum sesuai masanya.saya tetap akan berusaha/berdoa..cuma yang merunsingkan saya..sekiranya saya tidak sihat, adalah tidak adil untuk membiarkan suami tanpa zuriat. kuatkah iman saya untuk mencadangkan sesuatu yang begitu berisiko? atau haruskan saya tarik diri supaya dia dapat membina keluarganya tanpa waswas?
kita sama sedang diduga cuma bentuk dugaan yang tidak sama..saya harap ada hikmah untuk kita bersama di atas dugaan ini :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 19:25


Pada 10-11-10 15:31 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin ada seseorang yang terbaik"disimpan" oleh Allah buat sinar..insyaallah..AMIN


aminnn terima kasih salabianca...


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 19:26


Pada 10-11-10 22:30 , hati_suci83 posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah...sabar maybe ada hikmah di sebalik semua yang berlaku..tabah dan sentiasa sabar...


insyallah..sinar akan sentiasa bersabar di atas dugaan ini..terima kasih syukran jazillan..


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 19:26


Pada 11-11-10 21:11 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Setiap makhluk yang diciptaNya,dihadirkan berpasangan....dont worry:)Allah ada sesuatu buat kamu...
siapa yang tahu kan...



insyAllah..terima kasih...


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 19:34


Pada 13-11-10 19:02 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

dugaan masing-masing memang sukar untuk diramalkan kesudahannya..
kadang-kadang saya pun terkeluar soalan, adakah saya ditakdirkan hidup dan mati tanpa zuriat? tapi bila kewarasan/ketenangan kembali, saya cuma anggap masih belum sesuai masanya.saya tetap akan berusaha/berdoa..cuma yang merunsingkan saya..sekiranya saya tidak sihat, adalah tidak adil untuk membiarkan suami tanpa zuriat. kuatkah iman saya untuk mencadangkan sesuatu yang begitu berisiko? atau haruskan saya tarik diri supaya dia dapat membina keluarganya tanpa waswas?
kita sama sedang diduga cuma bentuk dugaan yang tidak sama..saya harap ada hikmah untuk kita bersama di atas dugaan ini :)



Assalamualaikum

begini lah kehidupan di dunia, mimi_eniliana. Dari kecil sehingga ke liang lahad kita tidak pernah sunyi di duga. Perkara yang mudah bila kita meletakkan diri kita sebagai hamba Allah dan yang lebih penting amalan kita di akhirat dan jangan terlalu memikirkan hal - hal dunia..Allah maha pengasih dan penyayang...

Sekarang sinar di duga dengan tidak berjodoh...dan mimi_eniliana di duga dengan tidak mempunyai zuriat..

Sekadar memberikan pandangan, Allah memberi poligami kerana Allah menyayangi wanita...

Di dunia ini tiada satu pun milik kita, mimi_eniliana.

semua yang kita ada adalah pinjaman dan suatu hari nanti pasti kita akan di tinggalkan ataupun kita meninggalkan..

kalau kita faham keadaan kita di muka bumi Allah ini, kita tidak terlalu tamak dan riak...

sama-sama lah kita bersabar di atas segala ujian yang melanda kita...Jangan mengaku beriman selalu diri tidak di uji..

tabahkan hati dan sentiasa lah berdoa adalah hikmahnya..


Assalamualaikum


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 10:30


buah yang ranum sememangnya sangat sedap, jadi kena tunggu dia masak ranum lah...sampai musim dia nanti, gugur lah dia nanti

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 12:11


kita buat perancangan, Allah juga buat perancangan, yakinla perancangan Allah adalah yang terbaik,

pasangan awak sudah ditetapkan, cuma lambat dengan cepat saja,
rahmat Allah sangat luas, mintalah dgnnyer, saya yakin akan dikabulkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 18:44


Pada 15-11-10 10:30 , madyie posting:

!!! QUOTE !!!

buah yang ranum sememangnya sangat sedap, jadi kena tunggu dia masak ranum lah...sampai musim dia nanti, gugur lah dia nanti


mendalam maksudnya..syukran jazillan..


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 18:46


Pada 15-11-10 12:11 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

kita buat perancangan, Allah juga buat perancangan, yakinla perancangan Allah adalah yang terbaik,

pasangan awak sudah ditetapkan, cuma lambat dengan cepat saja,
rahmat Allah sangat luas, mintalah dgnnyer, saya yakin akan dikabulkan



syukran jazillan..terima kasih kerana memberikan saya semangat..saya tidak pernah putus asa dengan rahmat Allah..dan saya setiasa bertanggapan baik terhadap ujian yang Allah turunkan kepada saya...Hanya Allah yang mengetahui yang terbaik untuk saya...


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-10 10:12


bila saya baca posting kawan-kawan kat sini..rasa bersemangat..ada suntikan baru..sebenarnya..saya pun fikir kan soal jodoh..entah ada ada ke seseorang yang "dijanjikan" buat saya...kalau nak diikutkan, perancangan saya ingin mendirikan rumah tangga pada pertengahan september 2010 yang lalu..tapi, ada halangan keluarga lelaki...saya hampir hilang arah..tapi tak ada apa yang lebih baik selain kembali kepada-NYA..
apa yang berlaku, semuanya ada hikmah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-10 10:58


Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-10 12:15


“Ya Allah, Tuhan yang Maha Memiliki Rahsia, Tuhan yang Maha memegang kasih sayang seluruh jiwa kami, Tuhan yang Maha Penentu, Tuhan yang Maha Menyatukan jiwa-jiwa kami, ya Allah. Aku merupakan hamba yang lemah, hamba yang tidak mampu mengawal diriku daripada fitrah seorang manusia yang memerlukan teman, memerlukan kekasih, memerlukan suami/isteri, memerlukan keluarga.
Ya Allah aku tidak mampu menahan diriku daripada terjeremus ke dalam kemaksiatan. Ya Allah, jika masanya telah tiba, jika apa yang aku mohon ini merupakan sesuatu yang terbaik disisiMu ya Allah, terbaik buat agamaku ya Allah, terbaik buat diriku, keluarga dan seluruh mukminin dan mukminat ya Allah, maka aku memohon kepadaMu ya Allah agar aku ditemukan dengan jodoh yang terbaik di sisiMu ya Allah. Setiap yang terbaik di sisiMu ya Allah, pasti terbaik buat diriku ya Allah.
Namun ya Allah, jika masanya untuk dipertemukan dengan jodohku belum tiba ya Allah, maka ya Allah. Aku memohon kepadaMu agar Kau tunjukkan jalan-jalan untuk aku memiliki jodohku ya Allah. Aku memohon agar Kau tunjukkan aku tuntutun-tuntutanMu yang perlu aku lakukan untuk memiliki jodohku ya Allah. Ya Allah, Tuhan yang Maha Memakbulkan doa, Tuhan yang Maha Penentu jodoh, ya Allah jauhilah aku daripada kemaksiatan, jauhilah aku daripada perkara-perkara yang tidak dapat memberikan manafaat, jauhilah aku dariapda perkara-perkara yang Engkau murkai dan perkara-perkara yang menyesatkan diriku ya Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-10 22:13


Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...

Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 19:07


Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...


mungkin yang posting ini masih mentah dalam hal - hal begini..biasalah itu..nanti giliran dia akan sampai...:)


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 23:00


Pada 20-11-10 19:07 , miss_sinar79 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...


mungkin yang posting ini masih mentah dalam hal - hal begini..biasalah itu..nanti giliran dia akan sampai...:)



pendapat anda apa? share lah sedikit...hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-10 19:10


Pada 20-11-10 23:00 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-11-10 19:07 , miss_sinar79 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...


mungkin yang posting ini masih mentah dalam hal - hal begini..biasalah itu..nanti giliran dia akan sampai...:)



pendapat anda apa? share lah sedikit...hehe...


pedapat yang bagaimana yang saudara maksudkan? mungkin perkara ini bagi saudara adalah sebuah lawak...hanya jauhari yang mengenal manikam..maksudnya bila masa dan saat ketika sesuai dengan umur saudara, mungkin pada ketika itu yang dahulunya menerima sebagai lawak tapi akhirnya saudara menerima sebagai sesuatu yang sebaliknya. itu lah lumrah kehidupan.


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 08:30


Ini bukan lawak lah..ini pertanyaan? Persoalannya saya hairan Kenapa begitu ramai sangat yang beria nak kahwin? Adakah mereka menyakal kahwin itu hanya menyelesaikan segala masalah yang mereka alami? Tidakkah mereka tahu betapa berat yang tanggungjawap yang akan dipikul sebagai suami isteri?

Tapi Kenapa persoalan saya tu org cakap lawak? Hish saya bertambah hairan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 12:04


Pada 22-11-10 08:30 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Ini bukan lawak lah..ini pertanyaan? Persoalannya saya hairan Kenapa begitu ramai sangat yang beria nak kahwin? Adakah mereka menyakal kahwin itu hanya menyelesaikan segala masalah yang mereka alami? Tidakkah mereka tahu betapa berat yang tanggungjawap yang akan dipikul sebagai suami isteri?

Tapi Kenapa persoalan saya tu org cakap lawak? Hish saya bertambah hairan..


kenapa lah berfikiran begitu? kawin kan adalah salah satu sunnah... sebagai umat nabi muhammad kita kena berusaha dan jangan putus asa...bukan setakat nak berkawin saja...aduhai...salah pengertian ke atau tersalah pandang...


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 13:28


sebab kita meletakkan pengertian begitu, orang-orang macam kita yang selalu berpesan kepada anak muda remaja sekarang spy berkahwin seolah-olah berkahwin menyelesaikan seluruh masalah yang ditanggung. memang benar itu sunnah Nabi, tapi hakikatnya bila anak muda berkahwin tanpa mengerti akan tnggjawap yang akan dipikul kelak, maka kita terpaksa menanggung lambakan penceraian pada masa ini.

Apa yang terbaik adalah, mengajar mereka akan keseluruhan sunnah yang diajar oleh Nabi, diikuti persediaan tangggjawap untuk melayari alam rumahtangga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 13:52


kalau kita bercakap soal cari jodoh tak semestinya kita menekankan soal jodoh semata - mata en engrfeez. berkawin ini untuk mengelakkan penzinaan yang berpanjangan dan mengelakkan anak - anak haram terbit dari perkongsian haram....


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-10 01:35


Apa pun pendapat saya, zina dan anak haram masih boleh dikawal jika kawalan ketat seperti perlaksanaan hukum hudud, kawalan bahan lucah, kawalan pergaulan bebas dan banyak lagi diawasi.

Berkahwin semata-mata untuk elak zina dan anak haram akan bertmbah teruk kerana berkahwin memerlukan fahaman ilmu rumahtangga yang tinggi.

Bagi yang terlampau nak kahwin, fikir dulu dan betulkan niat sebelum kahwin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 12:59


salam....saya tak arif sangat pasal rumahtngga ni..saya pun belum kawin.tapi memang perasaan nak kawin 2 ada...rsnye lumrah lah sebagai seorang manusia yang normal...memang betul perkahwinan ni merupakan 1 amanah dan bukan mudah untuk sempurnakn t/jawab 2...tapi perkahwinan merupakan satu-satunya cara untuk menjalinkan perhubungan yang melibatkan soal hati secara halal..bagi anak-anak muda yang disuruh kawin untuk elakkan zina 2,bagi saya bagus lah...biar mereka sendiri lalui dan faham btpa sukarnye nak jalani hidup berumahtngga..bukan setakat nak penuhi tuntuan batin smta2..kalau tak,mereka akan cma rasa lazatnya maksiat 2...sedangkan 2 lah punca keruntuhan masyarakat kita sekarang...memang kita boleh ajr segala ilmu mengenai rumahtngga dan sediakn bekalan scukupnya...tapi apa yang dilalui sebenarnya lebih mematangkn kita berbanding apa yang kita dengar dan lihat..ni akan menjadikan kita lebih brsedia untuk hadapi hdup yang mndtg


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 14:33


Pada 24-11-10 12:59 , CahayaPembukaan posting:

!!! QUOTE !!!

salam....saya tak arif sangat pasal rumahtngga ni..saya pun belum kawin.tapi memang perasaan nak kawin 2 ada...rsnye lumrah lah sebagai seorang manusia yang normal...memang betul perkahwinan ni merupakan 1 amanah dan bukan mudah untuk sempurnakn t/jawab 2...tapi perkahwinan merupakan satu-satunya cara untuk menjalinkan perhubungan yang melibatkan soal hati secara halal..bagi anak-anak muda yang disuruh kawin untuk elakkan zina 2,bagi saya bagus lah...biar mereka sendiri lalui dan faham btpa sukarnye nak jalani hidup berumahtngga..bukan setakat nak penuhi tuntuan batin smta2..kalau tak,mereka akan cma rasa lazatnya maksiat 2...sedangkan 2 lah punca keruntuhan masyarakat kita sekarang...memang kita boleh ajr segala ilmu mengenai rumahtngga dan sediakn bekalan scukupnya...tapi apa yang dilalui sebenarnya lebih mematangkn kita berbanding apa yang kita dengar dan lihat..ni akan menjadikan kita lebih brsedia untuk hadapi hdup yang mndtg





setuju2 :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 14:36


makan strawbeery tak sama gan tengok strawberry....itulah maksudnya
2 perkara yang berbeza perbuatan dan maknanya....heheh....

apa yang saya merapu ni...huhuhu


heheh :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 17:37


Pada 24-11-10 14:36 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

makan strawbeery tak sama gan tengok strawberry....itulah maksudnya
2 perkara yang berbeza perbuatan dan maknanya....heheh....

apa yang saya merapu ni...huhuhu


heheh :D


perumpamaan yang simple...huhu :-)


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 02:12


Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...


ye lah.
Fitrah manusia...
Mestiii laaaa..
Nabi contoh ikutan terbaik...
Sekurang2 nya... ada sunnah yang kita ikut...
Terbaik :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 00:25


Pada 26-11-10 02:12 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...


ye lah.
Fitrah manusia...
Mestiii laaaa..
Nabi contoh ikutan terbaik...
Sekurang2 nya... ada sunnah yang kita ikut...
Terbaik :-)



betul 2...sunnah lain bukan semua org senang nak ikut...ni lah satu-satunya sunnah yang memang menepati fitrah semua manusia normal...jadi baik jahat seseorang 2,nikah lah sunnah yang paling di ingini dan mudah dituruti... :-D


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 00:26


Pada 26-11-10 02:12 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


apa punya posting da...


ye lah.
Fitrah manusia...
Mestiii laaaa..
Nabi contoh ikutan terbaik...
Sekurang2 nya... ada sunnah yang kita ikut...
Terbaik :-)



betul 2...sunnah lain bukan semua org senang nak ikut...ni lah satu-satunya sunnah yang memang menepati fitrah semua manusia normal...jadi baik jahat seseorang 2,nikah lah sunnah yang paling di ingini dan mudah dituruti... :-D


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 02:37


sebagai orang yang dah bergelar isteri saya menyokong pendapat engferz.

andai perkahwinan tu hanya untuk memenuhi tuntutan nafsu dan mengamalkan sunnah TANPA diiringi dengan rasa tanggungjawab diantara kedua pasangan maka hancur lingkup lah perkahwinan itu. lelebih jika tiada kesabaran dan ketabahan yang tinggi untuk mengharungi sebarang ujian. bila dipersoal Kenapa perlu berkahwin, rata-rata bagi jawapan untuk elak berterusan zina + lahir anak haram. bukankah itu sudah terlihat kita mengutamakan nafsu dahulu berbanding tanggungjawab sebenar suami isteri?

bila kita lihat semakin hari semakin tinggi kadar penceraian, maka sesuatu perlu diperhatikan dan dinilai sebaiknya..mereka itu menurut sunnah dan mereka menuntun nafsu ke jalan yang halal.. tapi akhirnya bercerai walau dengan alasan yang paling remeh. jadi kekuatan dalaman juga perlu diberatkan supaya mampu mengharungi gelombang kecil mahupun tsunami dalam rumah tangga.

wallahua'lam.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-10 23:23


Nurkamar,

Hanya org yang dah berkahwin saja memahami erti perkahiwnan. budak-budak yang tak kahwin lagi, sila lah lengkap kan diri ye. Bab kahwin semu keluar sunnah ye.

Kahwin ini tiada salahnyer..malah terlalu banyak baiknya..cuma menjadi umat akhir zaman ini..perlulah memikirkan cabaran yang bakal dilalui..

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-10 19:56


Pada 28-11-10 02:37 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

sebagai orang yang dah bergelar isteri saya menyokong pendapat engferz.

andai perkahwinan tu hanya untuk memenuhi tuntutan nafsu dan mengamalkan sunnah TANPA diiringi dengan rasa tanggungjawab diantara kedua pasangan maka hancur lingkup lah perkahwinan itu. lelebih jika tiada kesabaran dan ketabahan yang tinggi untuk mengharungi sebarang ujian. bila dipersoal Kenapa perlu berkahwin, rata-rata bagi jawapan untuk elak berterusan zina + lahir anak haram. bukankah itu sudah terlihat kita mengutamakan nafsu dahulu berbanding tanggungjawab sebenar suami isteri?

bila kita lihat semakin hari semakin tinggi kadar penceraian, maka sesuatu perlu diperhatikan dan dinilai sebaiknya..mereka itu menurut sunnah dan mereka menuntun nafsu ke jalan yang halal.. tapi akhirnya bercerai walau dengan alasan yang paling remeh. jadi kekuatan dalaman juga perlu diberatkan supaya mampu mengharungi gelombang kecil mahupun tsunami dalam rumah tangga.

wallahua'lam.





setuju...betul pendapat anda ;D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-12-10 00:06


assalamu'alaikum...apa khabar semua? mga sihat2 hendaknya..
sekadar menyelit & berkongsi sesuatu..=)



”Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untukku. Aku akan terus berbaik sangka kepada Allah… DIA akan mengubat, melapang dan memberi kemenangan di sebalik ujian ini. Ya. Aku tidak tahu, kerana ilmuku terbatas. Tetapi kerana Allah yang Maha Penyayang telah memilih ujian ini untuk diriku maka aku yakin ilmu-Nya Maha luas. Yang pahit ini akan menjadi ubat. Yang pedih ini akan menjadi penawar. Ya, Allah tingkatkanlah imanku bagi mendepani setiap ujian dari-Mu!”

http://genta-rasa.com



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-10 01:49


Pada 01-12-10 00:06 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

assalamu'alaikum...apa khabar semua? mga sihat2 hendaknya..
sekadar menyelit & berkongsi sesuatu..=)



”Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untukku. Aku akan terus berbaik sangka kepada Allah… DIA akan mengubat, melapang dan memberi kemenangan di sebalik ujian ini. Ya. Aku tidak tahu, kerana ilmuku terbatas. Tetapi kerana Allah yang Maha Penyayang telah memilih ujian ini untuk diriku maka aku yakin ilmu-Nya Maha luas. Yang pahit ini akan menjadi ubat. Yang pedih ini akan menjadi penawar. Ya, Allah tingkatkanlah imanku bagi mendepani setiap ujian dari-Mu!”

http://genta-rasa.com



ye...
dugaan..
rintangan..
sabar ye, moga Allah berikan kekuatan..
ameen...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 115
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-10 19:45


salam..sabar ya ukhti..cintailah allah.nescaya cinta pasangan soleh turut kau miliki..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-12-10 09:12


Pada 01-12-10 19:45 , alongmina posting:

!!! QUOTE !!!

salam..sabar ya ukhti..cintailah allah.nescaya cinta pasangan soleh turut kau miliki..



amin..Ya Allah...mga Allah ketemukan dengan jodoh yang terbaik dunia & akhirat...insya Allah..
mga ana pun diberi kekuatan untuk bersabar dengan ujian Allah... :-)
salah satu cara untuk kuatkan hati..amalkan surah Yassin..selawat 11 kali..& niat lah untuk diberi kekuatan ,kesabaran..dipermudahkan segala urusan,,insya Allah kita takkan rasa berat dengan ujian yang mndatang..
& sebagai seorang Muslim,,yakin lah satu perkara, Allah pastikan makbulkan doa kita, samaada lambat atau cepat, Allah tidak pernah hampakan doa hamba2Nya..yakin dengan doa ukhti,, doa keluarga & tak lupa sahabat di ukhwah.com.. :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-10 13:33


aku redha jika iti ketentuan ilahi..mungkin ada hikmat di sebalik nya

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

nor_207
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.01.2010
Ahli No: 39013
Posting: 36
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 17:18


Menjadi single itu bukan satu kesalahan. Meskipun ramai yang memandang sinis, namun hanya kita yang tahu bagaimana diri kita.

Yang lambat jodoh itu tidak semestniya lebih baik daripada yang lambat jodohnya. Jua bukan lebih cantik atau lebih solehah. Jodoh itu bukan kita yang rancang. Saya yakin tidak pernah ada wanita yang mahu jodohnya lambat.

Bersabarlah wahai hati. Tenanglah wahai diri yang sedang diuji. Isilah hari-hari mu dengan usaha memberi sumbangan untuk keluarga dan agama.


-----------------
Ya Allah, bantulah aku untuk redha dengan apa yang belum Engkau tentukan untukku dan jadikanlah aku hamba yang bersyukur atas nikmat-Mu


Bookmark and Share

  


  Member Information For nor_207Profil   Hantar PM kepada nor_207   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-10 19:33


Pada 22-11-10 13:28 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

sebab kita meletakkan pengertian begitu, orang-orang macam kita yang selalu berpesan kepada anak muda remaja sekarang spy berkahwin seolah-olah berkahwin menyelesaikan seluruh masalah yang ditanggung. memang benar itu sunnah Nabi, tapi hakikatnya bila anak muda berkahwin tanpa mengerti akan tnggjawap yang akan dipikul kelak, maka kita terpaksa menanggung lambakan penceraian pada masa ini.

Apa yang terbaik adalah, mengajar mereka akan keseluruhan sunnah yang diajar oleh Nabi, diikuti persediaan tangggjawap untuk melayari alam rumahtangga.


betul-betul...ana setuju,
Tapi masalahnya anak muda sekarang belajar tanggungjawab dalam melayari rumahtangga belumpun habis...mereka dah belayar dulu :berfikir:
Kena sama-sama fikir jalan penyelesaian...


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-10 05:57


Kepada yang belum berkahwin, jangan terlalu tangisi akan jodoh. ingat pada janji ALLAH akan tiba bila sampai masa dan keadaannya.

Jadilah manusia yang hebat dan sentiasa bersyukur. Positifkan diri bila menerima musibah dan ujian dari ALLAH.

teringat satu cerita, penunggang motosikal di jalanraya sentiasa cemburu melihat penumpang yang berada dalam kereta kerana sejuk,nyaman dan tidak panas mengaharungi jalanraya. Manakala pemandu kereta sentiasa berasa cemburu dengan penunggang motosikal kerana tidak sangkut dalam traffic jem dan sentiasa cepat menuju ke destinasi yang dituju.

Nah,samalah keadaan dengan berkahwin, yang bujang/single sentiasa cemburu terhadap pasanagn berkahwin..dan yang berkahwin juga ramai menginginkan untuk hidup single.

Belajar lah untuk terima apa yang ALLAH tentukan untuk kita dan pada masa yang berusaha mencapai impian kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 09:56


Terima kasih engrfeez..hati menjadi tenang bila membacanyer...Allah belom lagi memberi apa yang kita inginkan..bererti sesuatu itu belom sesuai untuk kita di waktu ini..Rahsia Allah..tak siapa tahu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

pure_water
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34665
Posting: 1
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 13:07


antara doa-doa yang cepat dimakbulkan oleh Allah ialah.doa hambanya yang ingin berkahwin bagi mengelakkan dr maksiat .Gunakan doa sebagai senjata .dan Allah lebih tahu kondisi diri kita berbandng kita sendiri..berdoalah bersungguh2 agar dia mempercepatkan jodoh dan seterusnya menggapai pernikahan berkah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pure_waterProfil   Hantar PM kepada pure_water   Pergi ke pure_water's Website   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 15-12-10 19:59


Pada 20-11-10 19:07 , miss_sinar79 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-11-10 22:13 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


kenalah berhati-hati di dalam penulisan ok......


Bookmark and Share

  


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-12-10 22:49


songkok aji02 insyaALLAH pas ini lebih berhati-hati...cuma geram saja dengan sesetengah saudara kita yang melihat kahwin ini menyelesaikan segala masalah..

sila baca buku "aku terima nikahnya" angka peneceraian meningkat dan lebih membimbangkan angkat ini meningkat dikalangan "ustaz/ustazah" atau dengan kata lain golongan yang cerdik ilmu agamanya..

oleh sebab itu berhati-hati..

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 16-12-10 01:43


betul tu..takut nanti org tersalah tafsir...saudara mungkin banyak ilmu untuk dikongsikan... bersama kita berkongsi ilmu rumahtangga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-10 07:50


rumahtangga yang bahagia terbina atas rasa tanggungjwab dan kasih sayang...bukan sekadar boleh menjalankan tanggungjawab,tetapi mampu memberikan kasih sayang, belas kasihan dan ihsan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 08-01-11 00:04


mis sinar, saya pun kadang-kadang ada terfikir macam tu. sekarang umur saya dah 25 years. tapi sampai sekarang saya masih tak jumpa seorang lelaki yang boleh memahami saya. lebih lebih lagi kawan-kawan ramai yang dah bertunang, dah kahwin, da ada anak. lagi lah terasa. saya pulak masih lagi belajar 2013 baru habis. kadang-kadang terfikir jugak, bila da habis study umur dah 27. tapi belum tentu akan dapat jodoh lagi. tapi, mis sinar, walau apa pun org cakap kat kita, hanya kita dan ALLAH sahaja yang tahu. bukan kita tidak usaha. tapi jodoh belum sampai lagi. ingat senang ke nak cari seorang pasangan yang baik? sekarang ni agak susah. lebih lebih lagi dengan masalah sosial yang berleluasa sekarang. saya selalu berdoa supaya saya akan dapat seorang jodoh yang baik. jangan sesekali putus asa.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

saudagar
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2011
Ahli No: 40792
Posting: 3
Dari: pasir gudang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-11 00:19


ambo pun samo.........single-mingle lagi sampai lah sekarang.
bujang alif ba ta.............:D

Bookmark and Share

  


  Member Information For saudagarProfil   Hantar PM kepada saudagar   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-01-11 19:40


Pada 16-11-10 10:58 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ramai sangat yang nak kawin ye? Best sangat ke kahwin itu? huhuhu..banyak sunnah Nabi ajar, tapi ramai betul berminat dengan sunnah ini...persoallanya mampu ke kalian? hehe...


insyaAllah best.kalau tak best, tkkn lah ada lelaki yang nikah 4.. :-P


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-11 16:27


saya tak mampu nak tahu lelaki yang kita tak kenal tu (nak pilih jadi suami) baik ke tak, macam mana peribadinya, kehidupan dia seharian adakah dia akan jadi suami yang baik...NANTI?...kita bimbangkan hal sekeliling yang tak mampu kita kawal (contoh: berapa ramai lelaki yang baik masih tinggal?) ...ada, jangan risau...kalau bimbang sangat, memohonlah pada yang Maha Mendengar dan berserah (pasti tak bersedih hati kelak) sambil usaha..dalam kalam suci, banyak janji-Nya yang tak pernah dimungkiri...selagi keyakinan kita pada kehidupan sentiasa positif, insya Allah, ada yang jauh lebih baik untuk kita...yang penting, bersangka baik pada Allah..jika dah kahwin kelak, lagi banyak perlu bersangka baik...(ingatan untuk diri juga)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-11 22:05


baik luaran tak semestinya baik juga dalamannya. harimau tunjuk belang awal awal, tapi kucing simpan kukunya. dua dua sedia menerkam bila bila masa

just my 50 cent


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-01-11 01:27


Pada 09-11-10 21:43 , miss_sinar79 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Jikalau ini adalah dugaan buat ku
Jikalau ini adalah takdir buat ku

aku redha..dan aku tidak memandang negetif dan mengeluh, Ya Allah. Aku sentiasa redha di atas setiap dugaan yang Engkau berikan untukku....bagai mana dengan sahabat di ukhwah...adakah seperti ana?


kongsikanlah...sharing is caring..

Salam..ukhwah



Assalamualaikum

insyaALLAH..jodohkan sampai. cuma mungkin perlu bersabar menunggu&berusaha mencari..ALLAH MAHA MENGETAHUI atas segala sesuatu...cuma kita cepat melatah dengan keadaan ini bila mana..faktor dari sekeliling.. semoga ALLAH temukan JODOH yang terbaik yang telah tertulis di luh mahfuz.. :bunga: :bunga:


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.184814 saat. Lajunya....