Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 16 jam, 34 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu
muslimin23: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
syahidatul: 26 hari yang lalu
raudhahasanah: 27 hari yang lalu


Hebahan Aktiviti
Topik: Kem Remaja Gemilang 2010


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Hebahan Aktiviti
    »» Kem Remaja Gemilang 2010

Please Mendaftar To Post


Oleh Kem Remaja Gemilang 2010

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 00:49


/

Mukadimah

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh!

Kem Remaja anjuran IQ dan INTIS kembali lagi. Dengan pengisian yang lebih padat dan mantap. Merangkumi pemantapan kepada asas-asas akidah Islamiah, pemantapan ilmu tentang kepentingan dan amali solat, memahami sunnah-sunnah harian Rasulullah SAW. Peserta juga akan ditekannya untuk sering membaca al-Quran dan memperbaiki bacaannya Dan yang terbaru! Praktikal pengurusan jenazah yang jarang-jarang diajar untuk golongan remaja. Juga tidak dilupakan slot motivasi belajar agar golongan remaja dapat mengetahui teknik belajar yang berkesan.

Siapa yang layak menyertainya?

Remaja berumur 13 hingga 16 tahun

Apakah yang akan diperolehi oleh anak-anak yang menyertai program ini?

    * Peserta akan memahami tentang asas akidah Islam serta hal-hal yang merosakkan akidah
    * Peserta akan memahami tatacara solat dengan dalil-dalil dari hadis yang soheh, bahaya meninggalkan solat, serta tatacara solat ketika sakit, musafir dan sebagainya.
    * Peserta akan memahami zikir dan doa harian yang diamalkan Rasulullah SAW, adab-adab sehariannya.
    * Memahami akhlak Islamiah khususnya akhlak dengan ibu bapa
    * Peserta mampu mensolatkan jenazah, mengkafaninya, serta memandikan jenazah



     Apa kelebihan program ini?

    * Lebih 80% aktiviti di dalam kumpulan, dan hanya sekitar 15-20% sahaja kuliah
    * Nota-nota disokong dengan hadis-hadis yang sahih dengan rujukan kitab-kitab yang muktabar
    * Peserta turut akan dilatih bergerak secara berkumpulan, melakukan ‘presentation’ sekaligus melatih teknik komunikasi mereka.
    * Rekod kemajuan peserta akan diberikan pada majlis penutup. Sesi perjumpaan ibu bapa dan fasilitator yang jarang-jarang ditemui di dalam program-program motivasi yang lain

28 November Ahad/1 Disember Rabu

08.30 am : Pendaftaran Peserta

09.30 am : Taklimat program kepada peserta

10.00 am : Ice breaking- sesi perkenalan dengan ahli kumpulan

10.45 am : LDK 1- Asas Akidah Islam

12.00 pm : Rehat/Makan tengahari/Persiapan diri

01.00 pm : Solat Zuhur Berjemaah

02.00 pm : LDK 2- Perkara-perkara yang membatalkan keIslaman

03.00 pm : Rehat

03.15 pm : LDK 3- Sunnah-Sunnah Harian

04.15 pm : Rehat/Solat Asar/Minum Petang

05.00 pm : Riadah

06.00 pm : Persiapan diri

06.40 pm : Makan Malam

07.15 pm : Solat Maghrib

07.45 pm         : Kuliah Maghrib- Anak Soleh

08.45 pm : Solat Isya

09.00 pm : LDK 4- Kesempurnaan bersuci

10.30 pm : Minum malam

11.00 pm : Zikir sebelum tidur dan tidur

29 November Isnin/ 2 Disember Khamis

04.45 am         : Bangun dan persiap diri

05.00 am : Qiamullail

06.00 am         : Solat Subuh

06.40 am : Halaqah al-Quran

07.30 am         : Riadah

08.00 am : Hemat diri

08.30 am : Sarapan pagi

09.00 am : LDK 5- Kesempurnaan solat

10.00 am : Rehat

10.15 am         : Sambungan LDK 5

12.30 am : Rehat dan Makan tengahari

01.00 pm : Solat Zohor

02.00 pm : LDK 6- Pengurusan Jenazah

03.00 pm         : Rehat

03.15 pm         : Persiapan war game

04.00 pm : Bersiap dan bergerak ke empangan

04.30pm         : Minum petang dan solat Asar

05.00 pm : War Game

06.00 pm         : Bergerak pulang

06.30 pm : Persiap diri dan makan malam

07.15 pm : Solat Maghrib

07. 30 pm        : Halaqah al-Quran

08.30 pm : Solat Isya’

09.00 pm : Sambungan LDK 6- Pengurusan Jenazah

11.00 pm : Minum malam

11.30 pm : Tidur

30 November 2010 Selasa/ 3 Disember 2010 Jumaat

04. 45 am        : Bangun tidur dan persiapan diri

05.00 am : Qiamullail

06.00 am : Solat Subuh

06.30 am : Halaqah al-Quran

07.30am         : Riadah

08.00 am : Khidmat diri dan Sarapan pagi

08.30 am : LDK 7: Persediaan Presentation Kumpulan

09.15 am         : Presentation setiap kumpulan

10.15 am : Minum pagi

10.30 am : Motivasi Cemerlang Akademik

12.00 pm         : Rehat

01.00 pm : Solat Zohor

02.00 pm : Ujian Penilaian 1

03.00 pm         : Ujian Penilaian 2

04.00 pm         : Minum petang, persiapan pulang dan solat Asar

05.15 pm : Majlis penutup serta perjumpaan ibu bapa dan fasilitator

Sila muat turun/download borang penyertaan di bawah:

/

/


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 12:23


tempat program kat mana ni? ana macam berminat nak hantar anak saudara...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 14:22


Pada 08-11-10 12:23 , asmahulhusna posting:

!!! QUOTE !!!

tempat program kat mana ni? ana macam berminat nak hantar anak saudara...



:salam

Di Institut al-Qayyim Mengkuang, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 16:38


ala..kat kl/sgor tak ada ke..nak hantar adik-adik yang liat nak sembahyang dan baca buku lah..hehe..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-11-10 17:55


Ada-ada, insya-allah kami INTIS akan buat. Dulu pernah anjur di Masjid Hasanah Bangi


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 13:52


daftarkan adik-adik dan anak-anak anda sekarang


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-10 18:50


Ayuh sertai program ini, masa masih anda untuk mendaftar. Rasai perbezaannya dengan kem-kem progam yang lain.


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100762 saat. Lajunya....