Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 10 jam, 15 minit yang lalu
dentistinhouston: 12 jam, 12 minit yang lalu
ezequielvince: 13 jam, 33 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 26 hari yang lalu
muslimin23: 28 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Beza Wanita Dulu dan Kini Pada Tuala Wanita


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Beza Wanita Dulu dan Kini Pada Tuala Wanita

Please Mendaftar To Post


Oleh Beza Wanita Dulu dan Kini Pada Tuala Wanita

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-10 08:50


Nak kongsi satu artikel berkenaan wanita:

Maafkan aku jika tajuk ini agak menyentuh sensiviti kenjantinaan. Lama sudah aku ingin mengeluarkan pandangan yang tersimpan dalam benak sanubari ini tetapi masa sering mencemburui aku dan saat ini. Aku meluangkan masa sebentar untuk mengarang. Mengapa aku katakan beza wanita dulu dan kini adalah pada tuala wanita? Kerana, semakin berkembangnya kemajuan dalam dunia ini, maka semakin advance seorang wanita memakaikan sesuatu pada badan mereka tanpa memikirkan kesan jangka masa panjangnya khususnya berkenaan tuala wanita yang menjadi sesuatu yang wajib di saat berdepan dengan period.

Jika kita kembali kepada zaman dahulu, ibu-ibu kita, semasa masih muda, nenek dan moyang wanita kita tidak kenal akan tuala wanita yang semakin rancak di pasaran kerana mereka hanyalah memakai tuala "good morning", tuala mandi yang dikoyak kecil dan kain batik sebagai alas. Aku yang mengetahui fakta agung ini pada mulanya juga tergelak kerana agak mustahil untuk berbuat begitu. Tetapi setelah aku menekuni akan hikmah di sebalik sesuatu itu, lihatlah ibu-ibu kita, nenek dan keturunan di atas sana, mereka terhindar daripada penyakit berbahaya kerana tidak memakai bahan kimia ketika datang bulan dan mereka melahirkan ramai zuriat buat penyambung ummat di atas muka ini!

Mungkin sukar untuk diterima dengan kenyataan ini, selain penyakit berbahaya, ramai wanita sekarang susah mendapat zuariat juga kerana tuala wanita. Begitu hebatkah tuala wanita moden ini sehingga berjaya memandulkan seorang wanita? Ya, lihatlah betapa ramainya wanita yang mengadu di blog dan website yang berkaitan sakit puan, penjualan herba dan banyak lagi kerana gagal memberi zuriat kepada sebuah keluarga yang dibina. Sedih? Memang sedih!!

Baca sambungannya di CetusanHati.com

ada gambar, tak reti nak letak gambar di sini..maaf ye



Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-10-10 09:30


satu lagi yang saya dok terfikir....entah apa bahan yang diletak pada tuala wanita hari ini kerana ia seperti mencabut rasa malu dalam diri wanita.......
isu tuala wanita pun nak dieksploit untuk menarik ghairah lawan jenis, padahal tuala wanita harus dilihat sebagai suatu yang menjaga hygene wanita dan mengurus urusan kesihatan wanita tanpa perlu membuka keaiban wanita.......tengok saja iklan tuala wanita kat TV hari ni, memualkan.....bukan promosi tuala wanita tapi promosi aurat wanita....secara berlebihan pulak tu.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-10 10:31


setuju....melampau sangat promotion tentang tuala wanita...dulu tak macam ni pun..



Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-10 16:21


insyaAllah...semoga cahaya Ilahi dikurniakan anak-anak yang cerdas dan cergas :D


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-10 17:53


Pada 23-10-10 09:30 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

satu lagi yang saya dok terfikir....entah apa bahan yang diletak pada tuala wanita hari ini kerana ia seperti mencabut rasa malu dalam diri wanita.......
isu tuala wanita pun nak dieksploit untuk menarik ghairah lawan jenis, padahal tuala wanita harus dilihat sebagai suatu yang menjaga hygene wanita dan mengurus urusan kesihatan wanita tanpa perlu membuka keaiban wanita.......tengok saja iklan tuala wanita kat TV hari ni, memualkan.....bukan promosi tuala wanita tapi promosi aurat wanita....secara berlebihan pulak tu.



Macam-macam dunia canggih kini kan. Ana pun tak tahu nak kata apa selain, terkejut melihat kebiasaan saja bagi sesetengah mereka.

Syukran faithfuller.. tapi bagaimana kah? hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-10 19:05


dalam pada tu hati-hati juga dengan MLM yang kebanyakannya memberikan keuntungan haram kepada si penjual.
sebab sekarang ni tuala wanita pun dah jadi produk MLM.. selepas itu macam biasa, harga barangan MLM mesti beratus2 peratus lebih tinggi dari yang sepatutnya..
sampaikan pantyliner 10 keping pun RM10.. entah hapa2. khasiatnya silap-silap bermodalkan 20 sen saja sekeping..aduhh


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-10 21:12


MLM adalah multi level marketing.
kebiasaannya menawarkan produk tahap ajaib.
contoh, krim L****W daripada nak kurus sampai ke sakit semput..semua boleh baik dengan sapu satu jenis krim saja.
contoh bagi tuala wanita, hanya dengan herba yang dipercik di atas kapas, sudah boleh mendakwa segala jenis penyakit dari yang ringan hingga ke tahap kanser rahim boleh disembuhkan!!
sudah lah tidak relevan, bayaran untuk percikan herba tersebut mengalahkan rempah termahal dunia..hehehhe


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-10 00:18


Pada 24-10-10 21:12 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

MLM adalah multi level marketing.
kebiasaannya menawarkan produk tahap ajaib.
contoh, krim L****W daripada nak kurus sampai ke sakit semput..semua boleh baik dengan sapu satu jenis krim saja.
contoh bagi tuala wanita, hanya dengan herba yang dipercik di atas kapas, sudah boleh mendakwa segala jenis penyakit dari yang ringan hingga ke tahap kanser rahim boleh disembuhkan!!
sudah lah tidak relevan, bayaran untuk percikan herba tersebut mengalahkan rempah termahal dunia..hehehhe



rasanya, usahawan muslim kena beralih kepada mengusahakan produk tuala wanita sama, yang bersih, berkualiti dan menyihatkan...ni asyik-asyik buat kopi saja....kopi janda lah, kopi jantan lah....kopi tenaga lah.... :-D

cumanya, saya sokong juga pad wanita yang berherba ni....setakat pengalaman yang saya pernah cuba, ada kelebihannya berbanding pad biasa...

sebaik-baiknya hati-hati memilih tuala wanita...keluar duit lebih sikit tak pa jika memberi keselesaan dan tiada kesan sampingan....kadang tuala wanita ni ramai yang memilih yang 'kokak' dan murah kerana 'sayang duit'. Namun yang murah seringnya kurang berkualiti. ...dan memudaratkan pula nanti,


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-10-10 09:16


betul tu.. dah boleh buat buku kalau kira senarai kopi ini..hihihi

saya pernah juga cuba beberapa jenis pad/pantyliner herba.ada yang tak relevan harganya.ada juga yang logik saja.dari yang herba kampung hinggalah yang menggunakan green tea.tapi ada satu jenis tu buat saya rasa pelik..macam ada menthol.. geli2 dibuatnya..kekekkee...



ingat tak zaman dulu..zaman tu saya masih kanak-kanak. kalau beli tuala wanita di kedai runcit, peniaga akan bungkus dulu dengan suratkabar sebelum masuk dalam beg plastik. jika tidak pun, untuk bungkus tuala wanita, peniaga akan masukkan dalam beg plastik hitam. ada rasa macam malu2 kalau beli tuala wanita untuk mak. lepas beli, mesti saya kayuh basikal laju2 sebab nak cepat sampai rumah...hahaha..
macam-macam nama samaran diberi..roti keringlah, biskut kering lah.. waktu itu, sangat sukar mulut nak mengungkapkan perkataan "pad" depan khalayak.. indahnya sifat malu waktu tu kan.. :)
zaman2 tu, tuala wanita yang mak2 kita(mak saya saja agaknya?) pakai.. yang murah2 saja. dengan pelekatnya yang sehalus selotep tapi bukan main subur/sihat mak2 kita ni. ada lagi tak yang brand2 macam dulu tu? pakai kapas saja..susah nak jumpa sekarang.semuanya berlumba-lumba meletak gel2 ajaib penyerap supaya boleh guna selama mungkin setiap keping tualanya.huhuuu
kadar serapannya rendah membuatkan terpaksa bertukar berkali2 tapi secara tak langsung ia menjadikan kita bersih dari teperap dengan bahan buangan...


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-10 19:38


Pada 24-10-10 17:12 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Huhu...cetusan hati 2 nickname saya...Kenapa curik?? haip!! huhu....



lah ye ke..manalah saya tau kan..idea kadang-kadang sama..huhuhu.lagipun tak nampak pun cetusanhati kat mana-mana? nickname tu mencari cinta illahi tu...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-10 19:44


dalam pada tu hati-hati juga dengan MLM yang kebanyakannya memberikan keuntungan haram kepada si penjual.
sebab sekarang ni tuala wanita pun dah jadi produk MLM.. selepas itu macam biasa, harga barangan MLM mesti beratus2 peratus lebih tinggi dari yang sepatutnya..
sampaikan pantyliner 10 keping pun RM10.. entah hapa2. khasiatnya silap-silap bermodalkan 20 sen saja sekeping..aduhh



em, betul jugak..takut ada yang ambil kesempatan letak harga terlalu tinggi..tapi, bukan hak mereka ke nak menetapkan harga?huhuhu


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

adel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 40342
Posting: 31

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-10 19:45


Pada 24-10-10 21:12 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

MLM adalah multi level marketing.
kebiasaannya menawarkan produk tahap ajaib.
contoh, krim L****W daripada nak kurus sampai ke sakit semput..semua boleh baik dengan sapu satu jenis krim saja.
contoh bagi tuala wanita, hanya dengan herba yang dipercik di atas kapas, sudah boleh mendakwa segala jenis penyakit dari yang ringan hingga ke tahap kanser rahim boleh disembuhkan!!
sudah lah tidak relevan, bayaran untuk percikan herba tersebut mengalahkan rempah termahal dunia..hehehhe



wah,setuju2..macam tak logik saja kalau satu produk boleh menyembuhkan semua penyakit sedangkan setiap penyakit tu puncanya berbeza-beza..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-10-10 15:19


secara peribadi, saya sebenarnya tak gemar dengan tuala wanita yang berherba.

sama ada sedar atau tak, kita dah mendedahkan kepada orang keliling kita sedang memakai pad. aroma bau yang cukup semerbak bila kawan-kawan yang memakainya berjalan disebelah. tu belum bercampur aduk dengan bau 'bendera yang mengalir'.dari aspek kesihatan, mungkin ada yang berubah.. dan mungkin ada yang tidak tetapi tidak di warwar...

perihal betapa sihatnya mak, nenek kita dulu-dulu akibat tidak memakai pad mungkin masih boleh dipertikai... bagi saya ia bergantung juga pad tahap kebersihan masing-masing... sebab andai kain itu dipakai berejam2 sampai lenjun, dan tidak dicuci bersih pun masih ada kesan buruknya pada diri si pemakai...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:24


salam..saya suka hendak berkongsi sedikit sebanyak yang saya tahu..
sebenarnya betul seperti yang dikatakan, orang-orang dulu lebih sihat berbanding generasi hari ini kerana mereka hanya menggunakan kain sebagai tuala wanita..kain itu pula diperbuat daripada kapas dan tidak ada bahan kimia..kain tu pulak tak boleh tampung banyak, mudah bocor, so kena rajin tukar..bila dah rajin tukar tu yang menjamin kebersihan..tambahan pula bahagian bawah wanita adalah tertutup dan kedap sepnjang masa, menggalakkan pembiakan bakteria apatah lagi selepas mmbuang air ia akan basah..kelembapan akan menyebabkan bakteria mmbiak..sebab tu rasa gatal, tak selesa..even pakai pantiliner pun..

hakikatnya tahukah anda bagaimana tuala wanita hari ini dibuat?
ia bukan daripada kain/kapas, tetapi bahan BUANGAN!


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:24


ia terbukti berdasarkan kenyataan ini: “Kebanyakan Tuala Wanita yang dikilangkan hari ini mengandungi rayon dan sintetik walaupun telah dinasihatkan oleh pakar perubatan bahawa bahan yang paling selamat adalah 100% kapas tulen”


Layari Laman Web ini:
www.internethealthlibrary.com/WomensHealth/sanitary-protection.htm

Setakat ini tidak ada rawatan yang menggunakan ubat yang boleh mencerutkan ketumbuhan fibroid tetapi ada kemungkinan ubat-ubatan tradisional seperti akar kayu atau daun-daun yang kemungkinan mempunyai kesan, khusus terhadap rahim yang boleh mencerutkan ketumbuhan fibroid. Bidang ini masih lagi terbuka luas dan usaha yang boleh mendapatkan ramuan untuk mencerutkan ketumbuhan fibroid, saya percaya kemungkinan akan menjadi satu penemuan yang luar biasa.


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:27


Setakat ini tidak ada rawatan yang menggunakan ubat yang boleh mencerutkan ketumbuhan fibroid tetapi ada kemungkinan ubat-ubatan tradisional seperti akar kayu atau daun-daun yang kemungkinan mempunyai kesan, khusus terhadap rahim yang boleh mencerutkan ketumbuhan fibroid. Bidang ini masih lagi terbuka luas dan usaha yang boleh mendapatkan ramuan untuk mencerutkan ketumbuhan fibroid, saya percaya kemungkinan akan menjadi satu penemuan yang luar biasa.

Dato Dr Hamid Arshad Pakar Sakit Puan

i


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:29


Dipetik dari UTUSAN PENGGUNA (Julai 2002)

Tahukah anda bahawa kebanyakan tuala wanita (dan tampon) diperbuat dan dilunturkan dengan sebatian klorin yang mengandungi sisa organo klorindan karsinogen yang diketahui - dioksin!EPA AS telah menamakan dioksin sebagai karsinogen paling berbahaya diketahui oleh sains.

Kajian EPA pada tahun 1996 mengaitkan pendedahan dioksin dengan peningkatan risiko bagi endometriosis (jangkitan padalapisan uterus). EPA telah merumuskan bahawa orang yang mengalami pendedahan yang TINGGI terhadap dioksin mungkin berisiko menanggung kesan lain yang boleh:

* Melemahkan sistem imun. * Meningkatkan risiko panyakit radangan pelvik. * Mengurangkan kesuburan dan kesukaran mendapatkan anak. * Berkemungkinan menganggu perkembangan janin dan kanak - kanak (bagi perempuan


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:29


Dipetik dari UTUSAN PENGGUNA (Julai 2002)

Tahukah anda bahawa kebanyakan tuala wanita (dan tampon) diperbuat dan dilunturkan dengan sebatian klorin yang mengandungi sisa organo klorindan karsinogen yang diketahui - dioksin!EPA AS telah menamakan dioksin sebagai karsinogen paling berbahaya diketahui oleh sains.

Kajian EPA pada tahun 1996 mengaitkan pendedahan dioksin dengan peningkatan risiko bagi endometriosis (jangkitan padalapisan uterus). EPA telah merumuskan bahawa orang yang mengalami pendedahan yang TINGGI terhadap dioksin mungkin berisiko menanggung kesan lain yang boleh:

* Melemahkan sistem imun. * Meningkatkan risiko panyakit radangan pelvik. * Mengurangkan kesuburan dan kesukaran mendapatkan anak. * Berkemungkinan menganggu perkembangan janin dan kanak - kanak (bagi perempuan


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:30


sambungan>>
Dalam ujian di luar Negara, tuala wanita telah didapati mengandungi 400 bahagian trillion (bpt)dioksin. Walaupun industri kertas telah menetapkan paras sedemikian adalah terlalu rendah untuk menimbulkansebarang masalah kesihatan, kajian-kajian telah menunjukkan dioksin berpindah dengan mudah daripada produk kertas. Ikan dan hidupan liar lain telah mati selepas pendedahan kepada doskecil sebanyak 38 bahagian apa quadrillion dioksin.

Secara purata, wanita menggunakan kira-kira 15,000 tuala wanita sepanjang hayatnya. Kesan pendedahan berterusan kepada dioksin yang selamanya tersimpan dalam sel lemak mungkin menjadi kumulatif dan boleh membawa maut.


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

DiLa313
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2010
Ahli No: 40463
Posting: 9

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 21:32


sambungan>>
DIKELUARKAN DENGAN PENGGUNAAN BANYAK BAHAN KIMIA

Untuk membuat tuala wanita, setiap pulpa kayu pada mulanya direndam didalam air, didalam besen besar. Kebanyakan bahan kimia dan pewarna yang diperlukan, dimasukkan pada peringkat ini. (Pulpa itu kemudiannyadigeser dan diberus serta dimasukkan dengan udara untuk menggebukannya).

lebih lanjut>>
http://dilla9002.blogspot.com/2010/07/mencegah-lebih-baik-daripada-merawat.html

http://kempenkesedaranbarah.blogspot.com


-----------------
Cinta Tuhan cinta yang abadi, cintakan selain Tuhan cinta murahan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For DiLa313Profil   Hantar PM kepada DiLa313   Pergi ke DiLa313's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 13:59


Pada 25-10-10 09:16 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu.. dah boleh buat buku kalau kira senarai kopi ini..hihihi

saya pernah juga cuba beberapa jenis pad/pantyliner herba.ada yang tak relevan harganya.ada juga yang logik saja.dari yang herba kampung hinggalah yang menggunakan green tea.tapi ada satu jenis tu buat saya rasa pelik..macam ada menthol.. geli2 dibuatnya..kekekkee...



ingat tak zaman dulu..zaman tu saya masih kanak-kanak. kalau beli tuala wanita di kedai runcit, peniaga akan bungkus dulu dengan suratkabar sebelum masuk dalam beg plastik. jika tidak pun, untuk bungkus tuala wanita, peniaga akan masukkan dalam beg plastik hitam. ada rasa macam malu2 kalau beli tuala wanita untuk mak. lepas beli, mesti saya kayuh basikal laju2 sebab nak cepat sampai rumah...hahaha..
macam-macam nama samaran diberi..roti keringlah, biskut kering lah.. waktu itu, sangat sukar mulut nak mengungkapkan perkataan "pad" depan khalayak.. indahnya sifat malu waktu tu kan.. :)
zaman2 tu, tuala wanita yang mak2 kita(mak saya saja agaknya?) pakai.. yang murah2 saja. dengan pelekatnya yang sehalus selotep tapi bukan main subur/sihat mak2 kita ni. ada lagi tak yang brand2 macam dulu tu? pakai kapas saja..susah nak jumpa sekarang.semuanya berlumba-lumba meletak gel2 ajaib penyerap supaya boleh guna selama mungkin setiap keping tualanya.huhuuu
kadar serapannya rendah membuatkan terpaksa bertukar berkali2 tapi secara tak langsung ia menjadikan kita bersih dari teperap dengan bahan buangan...



:-) Ukhti mimi..ada lagi rasanya. P cari dikedai brand yang sama, kalau tak ada juga..buat sendiri lagi selamat dan sesuai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 14:02


Pada 30-10-10 15:19 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

secara peribadi, saya sebenarnya tak gemar dengan tuala wanita yang berherba.

sama ada sedar atau tak, kita dah mendedahkan kepada orang keliling kita sedang memakai pad. aroma bau yang cukup semerbak bila kawan-kawan yang memakainya berjalan disebelah. tu belum bercampur aduk dengan bau 'bendera yang mengalir'.dari aspek kesihatan, mungkin ada yang berubah.. dan mungkin ada yang tidak tetapi tidak di warwar...

perihal betapa sihatnya mak, nenek kita dulu-dulu akibat tidak memakai pad mungkin masih boleh dipertikai... bagi saya ia bergantung juga pad tahap kebersihan masing-masing... sebab andai kain itu dipakai berejam2 sampai lenjun, dan tidak dicuci bersih pun masih ada kesan buruknya pada diri si pemakai...




betul tu... kena pandai urus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116428 saat. Lajunya....