Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
RedPetunia: 1 hari, 1 jam, 30 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 30 minit yang lalu
sahabat_amin: 3 hari yang lalu
Gorodkovie: 5 hari yang lalu
Swarig123: 8 hari yang lalu
sunan-faqih: 14 hari yang lalu
ajefikrah: 19 hari yang lalu
Kang: 21 hari yang lalu
owl_UM: 23 hari yang lalu
rasian: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-10-10 11:38


Assalamualaikum......

Apa pendapat anda tentang wanita bertudung labuh atau berniqab meletakkan gbrnya dalam ruangan sosial seperti fb,myspace,tagged dan lain-lain?

Sedangkan tujuan sebenar memakai tudung labuh atau berniqab itu adalah untuk melindungi dirinya daripada dipandang oleh lelaki bukan mahram....

Kerana perkara ini pernah dibahas atau ditimbulkan dalam fb...syukran... :bunga:


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 20-10-10 23:21


Salam ...

Pada saya sebaik-baiknya jangan meletakkan gambar dan kalau nak sangat tunjukkan gambar had kan ruangan itu untuk wanita sahaja ... atau hadkan ruangan itu untuk ahli keluarga (mahram).

Pendapat saya yang kuno ini, mengapa menceritakan hal-hal peribadi untuk tontonan org ramai diseluruh dunia ... dulu hal-hal peribadi ditulis di dalam diary dan diary itu disimpan ditempat yang tidak membolehkan sesiapa baca, tapi Kenapa sekarang ini ramai yang menggunakan ruangan sprt fb, myspace, tagged untuk menceritakan keburukkan rumahtangga, pasal mertua, maki hamun ibubapa ... wajarkah pekara saperti itu...?

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-10 16:19


saya setuju dengan pendapat ukti lily_mawar....bagi saya tak salah nak ada fb sebab mungkin tujuannya untuk mencari kawan-kawan lama...tapi tak perlu lah sampai letak gbr peribadi,paparkan masalah kita dan sebagainya...

Malah,bagi saya gbr 2 sesuatu yang terlalu peribadi...sebagai seorang perempuan kita kena jaga gbr2 kita supaya tak mudah dilihat dan diambil org....lagi pun,org yahudi sedang berusaha untuk menjatuhkan umat Islam dengan cara yang paling halus dan tanpa kita sedar...
kemungkinan mereka boleh edit gbr kita dan padankan dengan gbr yang tidak senonoh...wallahualam...tapi perkara seperti itu tidak mustahil berlaku....


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-10 14:57


bagi saya benda ni ada pro dan contra...

mungkin apa yang saudari2 cakap kan ni betul..

tapi pada pandangan saya...rasanya elok juga wanita bertudung yang sempurna letak dalam fb...asalkan jangan terlalu banyak dan keterlaluan...
saya cakap elok letak bukan apa...sebab.....untuk menarik minat wanita-wanita lain supaya bertudung sepurna macam tu jugak...

misalnya dia tengok seorang wanita tudung labuh yang sempurna dan cantik...dia mungkin terdetik dan terbuka hati untuk pakai macam tu bila dia tengok sesuatu yang indah itu (bertudung sempurna).

pendek kata...ia salah satu promosi secara tak langsung untuk galakkan wanita lain bertudung dengan sempurna..

sama juga macam alam yang terbentang luas di dunia ni..Allah jadikan sesuatu yang indah itu untuk manusia melihat dan belajar dari apa yang dilihatnya..supaya jadi lebih beriman....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

cikguzaini
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2010
Ahli No: 40338
Posting: 1
Dari: Jitra

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-10 12:00


assalamualaikum..saya sokong Musafir_Ufuk_Timur......tapi segalanya bergantung kepada niat... samaada hendak menunjuk-nunjuk kecantikan diri atau sekadar pengenalan diri..
Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab .a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' bahawasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikguzainiProfil   Hantar PM kepada cikguzaini   Pergi ke cikguzaini's Website   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-10 18:12


Em...betul juga 2...tapi saya kurang setuju dengan wanita bertudung labuh yang mletakkan gbrnya dengan pelbagai gaya...lepas itu lelaki yang bukan mahram komen-komen...emm...bukan kah itu dah menarik minat lelaki?? wallahualam....semoga mereka tetapi dilindungi..dan niat mereka meletakkan gbr bertujuan memperlihatkan Islam itu indah....


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-10 18:03


Kalau bebetul nak COVER... set hi privacy. boleh saja nak buat.

melainkan letak memang untuk hlite dia berniqab, dia berlitup dll


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-10 18:54


Assalamualaikum...saya setuju bahawa semua wanita tak sepatutnya mempamerkan gambar/ wajah mereka di FB...kalau buat privacy pun masih rasa tak selamat...zaman IT sekarang ini semua boleh buat (curi @baca maklumat peribadi)...apatah lagi nak tengok gambar....bahaya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-10 19:58


..luaskan sikit scope bertudung tu..kenapa tudung labuh sahaja? muslimah yang bertudung sederhana tak wajar dilindungi ke? bagaimana yang tak bertudung?

Conflict dalamanku ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-10 20:12


rasanya tajuk ini sesuai untuk semua scope...dalam erti kata lain...fokusnya adalah pada WANITA...janganlah menilai seseorang itu pada pakaiannya...nilailah pada agama dan hatinya...(saja mencelah...hhehehe)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-10 21:20


my opinion, boleh saja letak pic as long bukan seorang-seorang..hehe..and, former friends still boleh teka mana satu kita.....kawan baru tu, insyaALLAH dia boleh kenal kita...
mine letak pic 5years back, tapi kawan-kawan still boleh kenal :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

noimie
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2010
Ahli No: 40452
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-11-10 10:06


tak ada masalah agaknya.. dalam tu pun memang kawan-kawan yang kenal kita kan.. lock sajalah bagi yang bukan friends tak boleh tengok.

Bookmark and Share

  


  Member Information For noimieProfil   Hantar PM kepada noimie   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-10 11:04


Pada 31-10-10 18:54 , ai_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...saya setuju bahawa semua wanita tak sepatutnya mempamerkan gambar/ wajah mereka di FB...kalau buat privacy pun masih rasa tak selamat...zaman IT sekarang ini semua boleh buat (curi @baca maklumat peribadi)...apatah lagi nak tengok gambar....bahaya...


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

Isu yang menarik. Persoalannya... yang bertudung labuh @ tidak... masing-masing ada tanggungjawab menjaga dan menundukkan pandangan serta hati.

Bagi hukum ini, perlu rujuk yang arif..

Cumanya, sekadar pendapat.. tak perlulah diperlihatkan wajah kepada golongan umum. Seorang wanita harus sedar.... pada wajah itu tersembunyi rahsia disebalik peribadi dan anggotanya (perbincangan ini luas jika hendak dibincangkan).

Ada yang berpendapat bahawa tidak mengapa diletakkan gambar untuk mengenal diri..ia, benar atas niat dan tujuannya.... NAMUN, zaman kini bukan lagi begitu. Malah lebih bahaya apabila wajah itu sentiasa dilihat, terbayang atau etc oleh yang bukan muhrim....maka bermula nafsu yang secara tidak disedari wujud perasaan diantara lelaki/wanita.

Makanya, mengapa perlu dipamerkan pada profile wajah anda muslimah? apakah anda yakin bahawa ianya dilindungi dan semuanya seperti yang difikir pada kita baik..... sehingga kita leka dan alpa bahawa ianya menjatuhkan air muka dan mengundang pelbagai fitnah serta keaiban.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-10 18:19


Assalamualaikum...topik ini saya bagi tajuk lebih menjurus kepada wanita tudung labuh kerana saya percaya niat seseorang itu untuk memakai tudung labuh adalah untuk melindungi dirinya daripada lelaki yang hatinya sakit...

Persoalannya Kenapa wanita tudung labuh yang mahu melindungi dirinya daripada mata2 lelaki meletakkan gbrnya? bukankah gbr itu terlalu privacy dan bermakna bagi seorang wanita? maksud saya ni lebih tertumpu kepada wanita yang meletakkan gbrnya secara sendirian...

Apatah lagi sekiranya gbr tesebut di 'komen'oleh lelaki...bagi saya,saya tak setuju seorang wanita meletakkan gbrnya...kalau mereka nak kenal kita,berjumpalah dengan mereka...kerana harga diri kita tinggi nilainya...jangan jadi terlalu murh mempamerkan sesuatu yang saya anggap terlalu peribadi...

Malahan,bangsa yahudi atau israel yang memiliki syarikat fb itu masih boleh melihat,mnyimpan dan mengambil gbr kita walaupun setelah dibuat privacy...kerana mereka 'tuan rumah'...tidak mustahil mereka boleh tau segala-galanya...

Wallahualam...

~Jaga akhlak,jaga diri,hiasi peibadi~


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-10 21:53


Apa yang kita fikir tidak selalunya sama seperti apa yang orang lain fikirkan. Mungkin mereka ada alasan tersendiri...namun, segalanya berbalik kepada hati yang mengaturkan nilaian buat diri.


p/s; Boleh percaya FB ni 100% safety walaupun di 'privacy'....?hati-hatilah sesama kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-11-10 12:06


tak mengapa lah,simpan saja lah gambar itu buat tatapan suami sudey..seboleh2 elakkan dari sebarang asbab kepada fitnah..jangan fikir di kala niat kita yang baik,semua org pun niat baik macam kita juga..kita saja niat baik,org lain banyak yang berniat jahat terhadap kita..

Bookmark and Share

  


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 08:47


salam, pada pandangan saya lah semuanya ada kebaikan dan keburukannya,
rasanya kalau nak letak gambar biar lah kena pada tempatnya, kalau ia banyak membawa keburukan lebih baik dielakan, tapi kalau ia membawa kebaikan cukup lah sekadar orang mengenali gambar itu dan gambar yang baik dan tidak keterlaluan penampilannya walaupun ia bertudung labuh, kerana cara bergambar juga memainkan peranan, waallahualam


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 17:48


Pada 03-11-10 08:47 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

salam, pada pandangan saya lah semuanya ada kebaikan dan keburukannya,
rasanya kalau nak letak gambar biar lah kena pada tempatnya, kalau ia banyak membawa keburukan lebih baik dielakan, tapi kalau ia membawa kebaikan cukup lah sekadar orang mengenali gambar itu dan gambar yang baik dan tidak keterlaluan penampilannya walaupun ia bertudung labuh, kerana cara bergambar juga memainkan peranan, waallahualam



Emm...betul 2...kalau dah dalam 1 hari letak gbr banyak-banyak dengan plbagai gaya,apa tujuan sebenarnya 2? wallahualam...semoga niatnya tak terpesong.... :-)


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 23:02


Assalamualaikum...biasanya kalau letak gambar banyak-banyak ....niatnyer nak tunjuk kat org lain...lainla kalau bukan gambar kita(haiwan, alam, makanan, benda), entahla....sendiri fikir niat masing-masing...(^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

HanaKhalilah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2009
Ahli No: 38037
Posting: 12
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-11-10 17:00


Salam,
ini sekadar perkongsian apa yang hana diberitahu oleh seseorang tapi tidak pasti kesahihannya, katanya "facebook ini dicipta bagi ,mengumpul semua maklumat tentang gaya hidup, fahaman,gambar ahli-ahli yang berdaftar dengan fb ni terutama islam tujuaannya adalah untuk memudahkan golongan yang ada kepentingan membuat serangan saraf" Hana pun ada facebook, tapi dah buang semua gambar dan maklumat peribadi yang ada yang hana rasa boleh disalahgunakan. Hana cuma buka fb cuma tengok trend masyarakat sekarang ni. Penguna fb yang tak letak gambar sendiri keep up always. memang ramai wanita memakai tudung termasuk lah hana sendiri yang letak gambar peribadi ni tapi dicadangkan buang saja lah walaupin niat anda baik. banyak cara lain nak berbuat baik. Maaf kepada yang terkecil hati. Ni cuma pendapat peribadi hana.

Bookmark and Share

  


  Member Information For HanaKhalilahProfil   Hantar PM kepada HanaKhalilah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 05-11-10 19:36


tok sah lah nak pergi tunjuk gambar tu pada tatapan umum.

ish..awat lah dok buat lagu itu.

karang ada yang nak buat benda tak baik...
free saja gambaq tu.

kalau tanya saya, jawapannya, jangan nak buat pasai. lagi-lagi...gambar yang memang nak tunjuk muka


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-10 11:49


Sinar nak ajak semua berfikir..... sama yang berpurdah atau tidak...


Kita fikir, adakah kita merelakan gambar kita di copy 'paste' seterusnya dijadikan seperti layangan yang sering terdapat pada mana-mana medium?

Relakah kita untuk menjual gambar kita dengan murah dan membiarkan di'edit' atau diperolehi oleh yang bukan muhrim?


Muslimahku sekelian......tak salah kamu kedekut, down-to-date dan dicerca atau di kata.. setidaknya., kamu kedekut kerana apa yang dimiliki kini hanya buat suami dan yang berhak.

Lagi..

Mungkin ada yang berkira dan sangat berhati....takut. Memang...sangat perlu..sebab ia memberi kesan bukan sekadar jangkamasa pendek tetapi turut mempengaruhi jangka masa panjang.

Fikir-fikirkanlah. Maafkan jika ada yang terkilan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-11-10 20:34


!!! QUOTE !!!

Muslimahku sekelian......tak salah kamu kedekut, down-to-date dan dicerca atau di kata.. setidaknya., kamu kedekut kerana apa yang dimiliki kini hanya buat suami dan yang berhak.

Lagi..

Mungkin ada yang berkira dan sangat berhati....takut. Memang...sangat perlu..sebab ia memberi kesan bukan sekadar jangkamasa pendek tetapi turut mempengaruhi jangka masa panjang.

Fikir-fikirkanlah. Maafkan jika ada yang terkilan..



8-)

Sometimes we need to think in negative way as long as it lead you to the better way of your life....kalau ayat ini salah tolong betulkan.... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-10 22:17


Pada 06-11-10 20:34 , ai_islam posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Muslimahku sekelian......tak salah kamu kedekut, down-to-date dan dicerca atau di kata.. setidaknya., kamu kedekut kerana apa yang dimiliki kini hanya buat suami dan yang berhak.

Lagi..

Mungkin ada yang berkira dan sangat berhati....takut. Memang...sangat perlu..sebab ia memberi kesan bukan sekadar jangkamasa pendek tetapi turut mempengaruhi jangka masa panjang.

Fikir-fikirkanlah. Maafkan jika ada yang terkilan..



8-)

Sometimes we need to think in negative way as long as it lead you to the better way of your life....kalau ayat ini salah tolong betulkan.... :-D


yes...it's true. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-10 09:55


Assalamualaikum...

betul kata sahabat-sahabat di atas...contoh yang paling dekat,kakak saya sendiri...

Gbr yang dia letak 2 sebenarnya dekat frenster...da lama dah...lepas itu ada org bagi tau yang seorang perempuan ni copy gbr dia dan letak dalam fb...

Walaupun gbr 2 berpurdah tapi kakak saya tetap tak suka dan dah suruh perempuan 2 dlete...tapi sampai sekarang dia tak dlete...apa motifnya simpan gbr org?? 2 baru perempuan yang copy...kalau lelaki??

Apa yang HanaKhalilah cakap 2 pun betul juga...tak slap saya,saya pernah terbaca dalam majalah SOLUSI...


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 07:50


** Artikel Ini, Ana Ambil Dari FB Sahabat ana.. Moga bermanfaat buat kalian & fkir2kan lah Kenapa @ sebab apa ana tegaskan jangan letak gambar dalam FB... ~
Ya Akhawat Fil Islaam, Wahai , Walau Di Mana Jua Antunna Berada..

Atas Dasar ukhwah & Kasih yang Tidak Terhingga terhadap Antunna, PS Amat-amat Memohon daripada Lubuk Hati yang Paling Mendalam....

'SILA DELETE KESELURUH gambar-gambar ANTUNNA YANG MASIH TERSISA DI FACEBOOK DENGAN KADAR SEBERAPA SEGERA!'.

Terutamanya kepada Mereka yang Belum Berpurdah, Gambar-gambar Antunna di Ambang Bahaya dan boleh menjadi Asbab Fitnah yang Maha Dahsyat kepada Diri, Keluarga dan kepada Addenul Islam itu Sendiri.

Bagi Memastikan Antunna Melakukannya pada SAAT DAN KETIKA INI juga, di bawah ini PS sertakan Beberapa Artikel Beserta Bukti Kukuh bagi Meyakinkan Antunna untuk main'DELETE' Gambar-Gambar tersebut Tanpa Ragu2.


~ TANGAN KOTOR : MEMBOGELKAN GAMBAR MUSLIMAH DENGAN SUPER IMPOSE

Super Impose yang semakin menjadi kegilaan dunia hari ini, telah menyebabkan berlakunya beberapa kezaliman terhadap wajah wanita yang bertudung. Kesal juga, sejak kebelakangan ini, ternampak beberapa bentuk serangan media dengan menggunakan istilah-istilah lucah yang agak meluat untuk menyebutkannya di sini.

Post kali ini, saya cuba menarik para pembaca untuk memahami situasi yang terjadi. Istilah-istilah kotor yang saya maksudkan di atas, cuba dikembangkan. Antara cara-cara mengembangkan otak kotor terhadap wanita muslimah, ialah dengan menggunakan SUPER IMPOSE.

Iaitu, mengambil beberapa keping gambar perempuan bertudung yang dirasakan secocok dengan gambar bogel, kemudian gambar perempuan tersebut dipotong dibahagian yang sesuai. Biasanya garisan tudung tersebut. Kemudian, di”tampal” pada tubuh mana-mana yang tidak berpakaian.

Maka, akan terhasil seorang wanita yang bertudung, tetapi tidak berpakaian. Kerja-kerja ini tidak lain adalah untuk menghina Islam, bahkan menghina wanita muslimah yang sentiasa menjaga aurat mereka. Persoalan di sini, dimanakah saluran mudah untuk mendapatkan gambar-gambar muslimah kita?

Oh ya, FACEBOOK adalah jalan paling mudah dan berkesan. Sejak kebelakangan ini, nampak seperti wanita muslimah Indonesia dan Malaysia yang menjadi mangsa! Hah.. Adakah anda sedar, entah-entah gambar saudara mara kita pula yang kena.

Lebih teruk apabila gambar tersebut dibuat animasi dengan format GIF. Animasi yang boleh ditampal dengan mudah di web-web lucah. Asalnya ia merupakan gambar kaku, tetapi apabila diubahsuai dan diset dalam format GIF, akan terhasil animasi bergerak. Antaranya AKSI-AKSI RANJANG yang agak mengaibkan untuk disebut di sini.

Baca Selanjutnya --> http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/06/tangan-anda...


~ AWAS MUSLIMAHKU !!








ASAL FOTO INI ADALAH BERTUDUNG SEMPURNA, NAMUN TELAH DIEKSPLOITASI MELALUI TEKNIK SUPER IMPOSE DAN SINAR tak-RAY UNTUK MENAMPAKKAN BAHAGIAN DALAMAN. MAKA KEPADA PARA MUSLIMAH DIKASIHI ALLAH SEKALIAN ,TOLONG DELETE FOTO-FOTO ANDA DALAM MANA-MANA LAMAN PERIBADI ANDA SEPERTI fACEBOOK ,BLOG @ fRIENDSTER SEBELUM MENJADI MANGSA DAN FOTO-FOTO ANDA TERSEBAR DI INTERNET OLEH MUSUH2 ISLAM DAN KAKI PORNOGRAFI

Mungkin proses eksploitasi ini tidak dapat dilakukan jika mana gambar ini sudah tetap..namun sebagai langkah berjaga-jaga, seelok-eloknya tidak wajarlah bagi seorang muslimah mempamerkan gambarnya kepada bukan mahramnya. Jika difikir-fikirkan, Kenapa sibuk mempamerkan wajah pada orang tatapan ramai ?..NAK TUNJUK CANTIK??? {PS : NAK KEPUJIAN LELAKI????} Hmmm..cukuplah pamerkan pada suami kalian nanti..renung-renungkanlah.

Baca Selanjutnya --> http://serikandiumar93.blogspot.com/2010/06/awas-m...


HATI-HATI : FACEBOOK MEMUDAHKAN SI BERTUDUNG DITELANJANGKAN

Susulan daripada artikel saya sebelum ini, yang berkaitan dengan gambar perempuan bertudung yang dieksploitasikan, saya rasa perlu untuk mengulas lebih lanjut tentang istilah “body scanning”. Mungkin ia kelihatan agak tak masuk akal untuk dihasilkan. Tapi, sila baca beberapa kaedah di bawah, yang MEMUNGKINKAN proses ini akan berhasil.

1. Semua orang sudah tahu, bahawa pakaian tidak boleh ditembusi. Tetapi di Airport telah meletakkan sistem “mengkantoikan” anggota badan secara penuh. Dahulu, kita tidak pernah terfikir ia akan berlaku. Tetapi sekarang, ia sudah berlaku.

Ok, ada yang mengatakan bahawa, itu adalah anggota badan secara langsung, bukan melalui gambar. Penjelasannya pada nombor 2.

2. Cuba kita lihat di dalam ruangan Facebook. Kebanyakan pelayar Facebook yang memakai pakaian menutup aurat, tetapi adakah tidak boleh diimaginasikan bentuk tubuh mereka?

Contoh, di dalam gambar 1, si A melakukan aksi 1, gambar kedua pula melakukan aksi 2, sehinggalah 5 keping gambar, dan kesemuanya aksi yang berbeza (walaupun aksi bersahaja dan memakai niqab).


Maka, berdasarkan ukuran baju, lipatan kain, dan sebagainya, memungkinkan tubuh badannya diolah dalam bentuk 3D. Ia adalah hasil imaginasi yang dapat diterjemahkan daripada 5 gambar tersebut. Bukan sahaja 5, 1 pun sudah cukup.





Semua orang tahu, tubuh badan wanita semuanya sama, gemuk bentuknya begini, kurus bentuknya begini, pinggang lebar bentuknya begini, dan sebagainya. Maka, daripada gambar yang tertera, mereka mengolah kepada bentuk 3D, kerana manusia punyai imaginasi.

Senang cerita, kalau anda tengok perempuan bertudung, anda akan dapat mengimaginasi sehingga “menelanjangkan” tubuhnya, walaupun aurat semuanya ditutup. Maka, Islam mengajar kita untuk “menjaga pandangan”, walaupun kepada mereka yang menutup aurat.

Baca Selanjutnya--> http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/06/hati-hati...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Demi Kasih dan Cinta PS kepada Antunna, Sekali Lagi PS pohon....

' TOLONG DELETE DENGAN SEGERA, KESEMUA GAMBAR ANTUNNA @ FACEBOOK, SEKALIPUN IANYA TELAH DI'LOCK'.

SEBELUM IANYA DIEKSPLOITASI OLEH MUSUH-MUSUH ISLAM, sama ada MENGGUNAKAN TEKNIK 'SUPER IMPOSE', 'SINAR tak-RAY' ATAU '3D BODY SCANNING' UNTUK MENGAIBKAN MARUAH KAUM MUSLIMAH YANG MEMELIHARA AURATNYA, SETERUSNYA MENCEMARKAN KESUCIAN ADDENUL ISLAM"

Waakhiran Laisa Biakhirin,

Demi ukhwah dan Kasihku Kepada Kalian, PS Amat-amat Memohon Agar Disebarluaskan Info ini kepada Seramai Mungkin Sahabiah2 Antunna di Luar Sana...

& Seterusnya, buat Ikhwahku yang KuKasihi, Sebarluaskan juga Info ini kepada seluruh Mahrammu, Kaum Kerabatmu, mahupun teman-teman Muslimahmu di FB....Demi Memelihara Kesucian Maruah Akhawat Kita dan Menjaga Kemurnian Addeenul Islam yang Sama-sama Kita Cintai...

_    _ _ _ _ _ _ _ _

kalau barat dah maju macam 10 tahun ke depan...kita ni ketinggalan 10 tahun ke belakang...jadi tak mustahil mereka boleh guna tknologi mereka untuk buat bukan-bukan...betul tak?? masyarakat kita ni mudah berprasangka baik...kadang-kadang kita kena letak juga rasa curiga 2 even pada org yang kita kenal...kalau tak,tak wujud lah pribahasa hrapkan pgar,pagar makan padi...betul tak???

Wallahualam...ni hanya pendapat ana....


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 14:40


Pada 20-10-10 11:38 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum......

Apa pendapat anda tentang wanita bertudung labuh atau berniqab meletakkan gbrnya dalam ruangan sosial seperti fb,myspace,tagged dan lain-lain?

Sedangkan tujuan sebenar memakai tudung labuh atau berniqab itu adalah untuk melindungi dirinya daripada dipandang oleh lelaki bukan mahram....

Kerana perkara ini pernah dibahas atau ditimbulkan dalam fb...syukran... :bunga:



salam.. setuju, tapi bagaimana pula letak gambar dalam ukhwah ni? sama juga kan? kaum adam boleh tengok juga...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 16:44


Pada 12-11-10 14:40 , mas_ayu posting:

salam.. setuju, tapi bagaimana pula letak gambar dalam ukhwah ni? sama juga kan? kaum adam boleh tengok juga...



Wsalam...yap...2 pun ana setuju...sepatutnya tak letak gbr dekat mana-mana ruang sosial...


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 18:54


Pada 03-11-10 23:02 , ai_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...biasanya kalau letak gambar banyak-banyak ....niatnyer nak tunjuk kat org lain...lainla kalau bukan gambar kita(haiwan, alam, makanan, benda), entahla....sendiri fikir niat masing-masing...(^_^)


betul-betul..kalau letak 1 mungkin supaya kawan-kawan kenal..tapi kalau banyak-banyak .. ;-) ..mm,,fikir-fikirkan ..tapi kadang-kadang letak gambar makanan..benda setiap saat pun org cakap jk..semua nak taynag ..macam mana lah tu..apa-apa balik kepada niat & tanya lah diri ..agak-agak kalau Rasulullah saw ada kat sebelah..suka ka baginda dengan apa yang kita buat.. :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 21:58


Pada 12-11-10 18:54 , hanisahani posting:

betul-betul..kalau letak 1 mungkin supaya kawan-kawan kenal..tapi kalau banyak-banyak .. ;-) ..mm,,fikir-fikirkan ..tapi kadang-kadang letak gambar makanan..benda setiap saat pun org cakap jk..semua nak taynag ..macam mana lah tu..apa-apa balik kepada niat & tanya lah diri ..agak-agak kalau Rasulullah saw ada kat sebelah..suka ka baginda dengan apa yang kita buat.. :berfikir:




Huhu...sangat suka ayat anda...betul-betul...bila letak itu ini,org cakap nak tyang...hehehe...apa-apa pun,berbalik pada niat kita...moga-moga niat kita baik....

Bila org da mula bercakap macam 2,lebih elok kita letak gbr2 kebesaran Allah seperti pemandangan dan sebagainya...bila org tengok dan puji,kan dapat pahala 2...

Emm...tapi kan,apa pendapat antum tentang gadis bertudung labuh yang meletakkan gbrnya bermake up?? emmm....


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 23:34


Salam, haram bagi wanita untuk menayangkan perhiasan atau bersolek kepada selain daripada yang berhak.

Nabi pernah berpesan bahawa maksiat jangan didekat-dekatkan, kerana bimbang maksiat yang kita anggap remeh itulah yang akan menjadi asbab Allah murka dengan kita.


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 14:43


Pada 12-11-10 23:34 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, haram bagi wanita untuk menayangkan perhiasan atau bersolek kepada selain daripada yang berhak.

Nabi pernah berpesan bahawa maksiat jangan didekat-dekatkan, kerana bimbang maksiat yang kita anggap remeh itulah yang akan menjadi asbab Allah murka dengan kita.



Wsalam...syukran ustadz...

Emm...persoalan tentang boleh atau tidak gbr diletakkan dalam ruangan sosial,ada yang cakap boleh dan ada yang cakap tak patut...

tapi kalau gbr tersebut dah menarik perhatian org terutama lelaki untuk melihatnya,apa pula hukumnya walaupun dia pakai tudung labuh dan mnutup aurat? sedangkan mata2 bukan mahram tetapi melihat gbr tersebut?


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-11-10 22:00


"Assalamualaikum"....make up/ berhias(barang [email protected] pakaian)...pada pendapat saya boleh... tapi dalam kuantiti sedikit, nipis(make-up), sederhana ikut syarak(pakaian) dan tidak berlebihan(barang kemas) dan seterusnya kita tak tunjuk pada org lain...sekadar untuk diri kita sahaja... sebabnya apabila kita pakai berlebihan maka org lain akan perasan(kita jadi perhatian)....dan terikut-ikut nak pakai BERLEBIHAN macam kita....jadi secara tersembunyinya atau tak sedar kita menarik mereka ke jalan yang bertentangan dengan agama.

sama juga untuk topik kita....bila dah ada yang start...pasti ada yang lain akan ikut letak gambar....

*correction sikit(post yang lalu): Sometimes we need to think in negative way as long as it lead us to the better way of our life....kalau ayat ini salah tolong betulkan.... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 11:17


Pada 13-11-10 22:00 , ai_islam posting:

!!! QUOTE !!!

"Assalamualaikum"....make up/ berhias(barang [email protected] pakaian)...pada pendapat saya boleh... tapi dalam kuantiti sedikit, nipis(make-up), sederhana ikut syarak(pakaian) dan tidak berlebihan(barang kemas) dan seterusnya kita tak tunjuk pada org lain...sekadar untuk diri kita sahaja... sebabnya apabila kita pakai berlebihan maka org lain akan perasan(kita jadi perhatian)....dan terikut-ikut nak pakai BERLEBIHAN macam kita....jadi secara tersembunyinya atau tak sedar kita menarik mereka ke jalan yang bertentangan dengan agama.

sama juga untuk topik kita....bila dah ada yang start...pasti ada yang lain akan ikut letak gambar....

*correction sikit(post yang lalu): Sometimes we need to think in negative way as long as it lead us to the better way of our life....kalau ayat ini salah tolong betulkan.... :-D


Waalaikumussalam...betul 2...hehe...setuju dan ayat post laju 2...huhu...

Emm...betul...kalau nak maka up npis2 2 tak ksah lah untuk dari sendiri atau ahli keluarga sahaja...ataupun org lain tidak perasan..

tapi sekiranya memang tujuan mletakkan gbr bermake up ke dalam fb untuk mnunjuk2 kecantikan diri walaupun anda bertudung labuh,baiklah fikirkan sekali lagi niat anda...

Kerana apabila org perasan terutama lelaki ajnabi,apakah hukumnya? malahan ada pula yang komen...astaghfirullahalazim...

Pada pendapat sahabat-sahabat semua,bagaimana untuk menasihati mereka-mereka seperti ini terutama sahabat kita??


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-10 21:21


assalamualaikum....nak tegur kena ada caranya dan bertempat juga.... sebabnya kalau tegur terang-terang dalam fb malu pula si dia...bagi saya kena slowtalk(nasihat dalam kadar bergurau) dulu...dan then post/share islamic article (melalui message_fb)...saya ini bukannya boleh dikategorikan muslimah pun...tapi saya suka kalau ada org / kawan-kawan yang post artikel2 islamik @ cerita2 iktibar pada zaman dulu....mungkin pada mulanya si dia tak hendak baca...tapi insyaallah satu hari nanti akan tergerak hatinya untuk membaca artikel tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

ummi_murni
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2010
Ahli No: 40535
Posting: 10
Dari: Bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 20:51


Assalamualaikum :bunga:

lumrah manusia....sentiasa memandang setiap gerak geri perempuan yang bertudung labuh :berfikir: Kenapa ye? :berfikir: dr dulu lagi....org perempuan sendiri suka meneliti dan mencari aib org perempuan tudung labuh. Tidak eloklah macam tu.... :jangan: jangan khaskan hanya untuk yang bertudung labuh sahaja....adakah itu bermakna yang tidak bertudung labuh boleh lakukannya? apa beza tudung labuh, tudung bawal, tudng lain-lain dan yang tidak bertudung? Mereka sama! meraka ialah perempuan islam yang diwajibkan bertudung..cuma sejauh mana mereka nak menepati piawaian bertudung tu yang membezakan mereka.... jadi.. apa salahnya jika menasihati itu dilakukan secara umum... jangan khusus...:bunga:


-----------------
`SeMoGa KiTa DiRaHmAtI ALLAH`

"Allah sedang berbicara kepadamu tentang SABAR dan IKHLAS.... SABAR dan IKHLAS itulah Islam."


Bookmark and Share

  


  Member Information For ummi_murniProfil   Hantar PM kepada ummi_murni   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-11-10 18:16


Salam....betul cakap ukhti ummi murni...

kenapa perempuan yang bertudung labuh sentiasa dipandang??

saya pun mencari jawapannya....kadang-kadang saya malu pakai tudung labuh...sebab apa? sebab kadang-kadang saya banyak buat salah dalam tngkah laku saya,jadi saya fikir,tentu org lain akan pandang org tudung labuh ini prangainya begitu dan begini...pdahal salahnya berpunca dr saya...tak patut org lain yang bertudng labuh juga dipandang serong...

memang patut org yang tak pakai tudung atau yang pakai tudung biasa-biasa juga dinasihati...tetapi mari kita utamakan org yang tahu hukum...jika tidak,kita akan dibidas balik oleh mereka-mereka yang tidak bertudung atau bertudung biasa...bagi yang tidak dapat menerima,mungkin mereka akan pertikaikan kenapa org pakai tudung labuh letak semacam gbr dalam fb? boleh pulak? adakah mereka faham bahawa mungkin ada segelintir dr mereka mahu berdakwah melalui tudung? wallahualam...


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 13:18


Pada 18-11-10 18:16 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam....betul cakap ukhti ummi murni...

Kenapa perempuan yang bertudung labuh sentiasa dipandang??

saya pun mencari jawapannya....kadang-kadang saya malu pakai tudung labuh...sebab apa? sebab kadang-kadang saya banyak buat salah dalam tngkah laku saya,jadi saya fikir,tentu org lain akan pandang org tudung labuh ini prangainya begitu dan begini...pdahal salahnya berpunca dr saya...tak patut org lain yang bertudng labuh juga dipandang serong...

memang patut org yang tak pakai tudung atau yang pakai tudung biasa-biasa juga dinasihati...tetapi mari kita utamakan org yang tahu hukum...jika tidak,kita akan dibidas balik oleh mereka-mereka yang tidak bertudung atau bertudung biasa...bagi yang tidak dapat menerima,mungkin mereka akan pertikaikan Kenapa org pakai tudung labuh letak semacam gbr dalam fb? boleh pulak? adakah mereka faham bahawa mungkin ada segelintir dr mereka mahu berdakwah melalui tudung? wallahualam...



Menarik topik ni dibahaskan...
Kalau gambar itu boleh mendatangkan fitnah pelbagai pihak, tak perlu lah upload gamba itu... tak kira lah pakai tudung labuh.... lagi-lagi yang free hair... ini masalah aurat... wajib tutup terutama kaum Hawa... Jadi, kesimpulannya tak perlu lah letak2 pic ini.. moga-moga kita mendapat keredhaan Allah.. Ameen...

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 18:19


Pada 20-11-10 13:18 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!


Menarik topik ni dibahaskan...
Kalau gambar itu boleh mendatangkan fitnah pelbagai pihak, tak perlu lah upload gamba itu... tak kira lah pakai tudung labuh.... lagi-lagi yang free hair... ini masalah aurat... wajib tutup terutama kaum Hawa... Jadi, kesimpulannya tak perlu lah letak2 pic ini.. moga-moga kita mendapat keredhaan Allah.. Ameen...



betul-betul...bagi ana,walaupun dr segi fiqh,ada pendapat kata tak haram,tapi tak perlu lah letak...semua ni untuk kselamatan dari kita juga... ^_^

lagi pun,bukan kah muslimah yang menjaga gbr2nya daripada dilihat oleh lelaki ajnabi itu lebih baik? kerana muslimah seperti ini berusaha mnjauhi ftnah daripada dirinya...



-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 11:11


betul-betul...bagi ana,walaupun dr segi fiqh,ada pendapat kata tak haram,tapi tak perlu lah letak...semua ni untuk kselamatan dari kita juga... ^_^

lagi pun,bukan kah muslimah yang menjaga gbr2nya daripada dilihat oleh lelaki ajnabi itu lebih baik? kerana muslimah seperti ini berusaha mnjauhi ftnah daripada dirinya...



:kelip: betul itu pencinta ilahi...
Mengelak lagi baik kan..
Fitnah akhir zaman... Sapa tahu kan???
Moga Allah selamat seluruh umat Islam Sedunia...
Ameen...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 16:34


Pada 22-11-10 11:11 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

betul-betul...bagi ana,walaupun dr segi fiqh,ada pendapat kata tak haram,tapi tak perlu lah letak...semua ni untuk kselamatan dari kita juga... ^_^

lagi pun,bukan kah muslimah yang menjaga gbr2nya daripada dilihat oleh lelaki ajnabi itu lebih baik? kerana muslimah seperti ini berusaha mnjauhi ftnah daripada dirinya...



:kelip: betul itu pencinta ilahi...
Mengelak lagi baik kan..
Fitnah akhir zaman... Sapa tahu kan???
Moga Allah selamat seluruh umat Islam Sedunia...
Ameen...



Alhamdulillah...ada kawan ana yang da tukar gbr profile fbnya...walaupun ana tak tahu masih adakah gbr2 yang lain di dalam album fbnya...sekurang2nya dia berusaha untuk mncegah ftnah daripada mndatangi dirinya.... :-) :-)


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-10 16:36


Pada 22-11-10 16:34 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-10 11:11 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

betul-betul...bagi ana,walaupun dr segi fiqh,ada pendapat kata tak haram,tapi tak perlu lah letak...semua ni untuk kselamatan dari kita juga... ^_^

lagi pun,bukan kah muslimah yang menjaga gbr2nya daripada dilihat oleh lelaki ajnabi itu lebih baik? kerana muslimah seperti ini berusaha mnjauhi ftnah daripada dirinya...



:kelip: betul itu pencinta ilahi...
Mengelak lagi baik kan..
Fitnah akhir zaman... Sapa tahu kan???
Moga Allah selamat seluruh umat Islam Sedunia...
Ameen...



Alhamdulillah...ada kawan ana yang da tukar gbr profile fbnya...walaupun ana tak tahu masih adakah gbr2 yang lain di dalam album fbnya...sekurang2nya dia berusaha untuk mncegah ftnah daripada mndatangi dirinya.... :-) :-)



:-) ye..
Alhamdulillah...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-10 18:32


salam..
antara sedar tak sedar, dalam ukhwah ni pun ramai yang letak pic bertudung labuh dan xbertudung labuh....betul tak...maaf kalau ada yang terasa...
so, apa bezanya..ramai juga lelaki yang dok komen..erm...maaf kalau ada yang terasa...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 01:43


Pada 25-11-10 18:32 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
antara sedar tak sedar, dalam ukhwah ni pun ramai yang letak pic bertudung labuh dan xbertudung labuh....betul tak...maaf kalau ada yang terasa...
so, apa bezanya..ramai juga lelaki yang dok komen..erm...maaf kalau ada yang terasa...



yup..
sapa makan cili dia terasa pedas kan.
mari muhasabah diri...
Mencari Keredhaan Allah...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 11:55


Emm...betul 2...jangan jadikan ukhwah.com ni sebagai tiket untuk kita letak gbr sebab laman ni berbentuk islamik...

Ingat! iman 2 ada turun naiknya.... ^_~


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 11:59


Pada 26-11-10 11:55 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Emm...betul 2...jangan jadikan ukhwah.com ni sebagai tiket untuk kita letak gbr sebab laman ni berbentuk islamik...

Ingat! iman 2 ada turun naiknya.... ^_~



ye... setuju... :-)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

sutera_puteh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2006
Ahli No: 23993
Posting: 61
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 26-11-10 13:51


nak letak boleh..tapi tak perlu ber album2..banyak sangat..just letak perkongsiaan pun ok..lebih baik letak pic yang tak perlu tunjuk muka dkt2...bergaya sana sini...just pic ramai-ramai dengan kawan-kawan.jauh-jauh...tak pun...just private pic saja..


-----------------
Jangan cari alasan; carilah penyelesaian


Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_putehProfil   Hantar PM kepada sutera_puteh   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-11-10 14:07


betul 2...bila letak gbr seorang-seorang,dkt2 dan banyak gaya pulak 2,macam nak mnunjuk lah pulak...hmmm... :berfikir:

tapi kan,kalau org 2 tak pakai purdah tapi nak letak gbr dalam fb or somewhre else,dia tutup muka dia macam pakai purdah...apa pendapat kalian?? :kelip:


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-10 23:02


Pada 26-11-10 14:07 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

betul 2...bila letak gbr seorang-seorang,dkt2 dan banyak gaya pulak 2,macam nak mnunjuk lah pulak...hmmm... :berfikir:

tapi kan,kalau org 2 tak pakai purdah tapi nak letak gbr dalam fb or somewhre else,dia tetapi muka dia macam pakai purdah...apa pendapat kalian?? :kelip:



macam itu ada juga ke??? :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mencari_Cinta_Illahi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2010
Ahli No: 40334
Posting: 121
Dari: Neraka Dunia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 07:05


Ada agaknya...hehehe.... :-D


-----------------
Muhasabah diri...mencari cinta Illahi.....♥



  


  Member Information For Mencari_Cinta_IllahiProfil   Hantar PM kepada Mencari_Cinta_Illahi   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-11-10 11:05


Pada 28-11-10 07:05 , Mencari_Cinta_Illahi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada agaknya...hehehe.... :-D



:berfikir: macam-macam jenis org kan.......


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-11 23:41


FACEBOOK?

TAHUKAH ANDA FB ITU MILIK YAHUDI?

ORANG PAS BANYAK AKAUN dalam FB NI..

BUKAN SAHAJA ORANG TUDUNG LABUH..

TOK GURU NIK AZIZ PUN ADA FB..

ISLAM LAH KONON..

SAYA CABAR TGNA DELETE AKUN FB YE?

TAPI TGNA MASUK KAH FORUM UKHWAH NI?

ENTAH-ENTAH DOK SIBUK BALAS KOMEN DI FB..

NAK CARI PENGUNDI LAH KATAKAN..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-11 06:38


Assalamualaikum,

Semua yang dibuat berasaskan niat - apa niat sesseorang itu ada akaun FB? Tak boleh menilai sangat seseorang perempuan itu mengikut labuh tudungnya atau tebal tudungnya. Ada yang lebih buruk perangainya dr yang tak bertudung. Semua berbalik pada niat. Kenapa bertudung?

Tak silap saya, akaun FB tu boleh dipapar pada rakan-rakan sahaja - hadkanlah pada orang-orang tertentu sahaja yang boleh tengok kita. Nak tanya, bagaimana pulak kalau suami yang letak gambar isteri kat FB? Isteri bertudung labuh .... bagaimana tu???

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-11 17:50


Pada 26-02-11 06:38 , ija1508 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Semua yang dibuat berasaskan niat - apa niat sesseorang itu ada akaun FB? Tak boleh menilai sangat seseorang perempuan itu mengikut labuh tudungnya atau tebal tudungnya. Ada yang lebih buruk perangainya dr yang tak bertudung. Semua berbalik pada niat. Kenapa bertudung?

Tak silap saya, akaun FB tu boleh dipapar pada rakan-rakan sahaja - hadkanlah pada orang-orang tertentu sahaja yang boleh tengok kita. Nak tanya, bagaimana pulak kalau suami yang letak gambar isteri kat FB? Isteri bertudung labuh .... bagaimana tu???


DUNIA SEKARANG DAH MODEN..

JADI TAK HAIRANLAH SEKARANG RAMAI ORANG BERTUDUNG LABUH PUN TERJEBAK SAMA..

TAK MENGHAIRANKAN JIKA BERLAKU KES SEPERTI ZINA MELIBATKAN ORANG ALIM NI..

POKOK PANGKALNYA MEREKA PUN ADA 'NAFSU'..

MANUSIA MANA YANG TAK ADA NAFSU KAN.. :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-11 09:15


Ya, semua orang bernafsu dan tak menghairankan yang berpakaian macam orang alim tetapi sebenarnya bukan alim, sekadar pakaiainnya saja yang macam alim. Tapi, tanggapan org di sekitar (lebih-lebih lagi yang bukan Islam) orang yang bertudung labuh ni lebih komited kepada Islam, jadi perlakuan lebih diperhati dan diadili. Bezakan seorang perempuan gro ditangkap khalwat dan seorang ustazah ditangkap khalwat, reaksinye berbeza, saya rasa. Pakaian membayangkan peribadi seseorang. Kalau pakaian dah dijaga, Alhmadulillah, kena jugak jaga akhlaknya, ye tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-11 11:51


Pada 27-02-11 09:15 , ija1508 posting:

!!! QUOTE !!!

Ya, semua orang bernafsu dan tak menghairankan yang berpakaian macam orang alim tetapi sebenarnya bukan alim, sekadar pakaiainnya saja yang macam alim. Tapi, tanggapan org di sekitar (lebih-lebih lagi yang bukan Islam) orang yang bertudung labuh ni lebih komited kepada Islam, jadi perlakuan lebih diperhati dan diadili. Bezakan seorang perempuan gro ditangkap khalwat dan seorang ustazah ditangkap khalwat, reaksinye berbeza, saya rasa. Pakaian membayangkan peribadi seseorang. Kalau pakaian dah dijaga, Alhmadulillah, kena jugak jaga akhlaknya, ye tak?


SETUJU..

PAKAIAN TAK SEMESTINYA MELAMBANGKAN PERIBADI..

DALAM HATI SIAPA YANG TAHU KAN..

DI LUAR CANTIK MANIS..SOPAN..PEMALU..

TAPI DI DALAM ALLAH SWT SAJA YANG TAHU..

SYAITAN AKAN MENGGODA TAK MENGENAL SIAPA..

SEDANGKAN NABI YUSUF AS PUN DI UJI DENGAN WANITA CANTIK..

TAMBAH PULAK MANUSIA SEPERTI ORANG ALIM YANG BERBANGGA DENGAN KOPIAH DAN LEBAI MEREKA TU...

KALAU WANITA CANTIK LALU DEPAN DEPA SAYA JAMIN HABIS AKAN 'TERBANG' KOPIAH LEBAI MEREKA..

MELELEH AIR LIUR PULAK TU..

TERBELIAK BIJI MATA..

BERANI JAMIN..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-11 12:16


FIRDAUSNUR tahap iman seseorang kita tak tahu.

kalau org dah berkopiah dan bertudung, mereka dah amal agama,
kata-kata awak macam nak menghalang org bertudung dan berkopiah, cubalah komen elok-elok, komen awak menunjukkan mental awak macam org berumur 4 tahun, awak kata fb tu yahudi memang semua org tahu, tapi awak masih lagi menggunakan yahoo kan, bkankah itu juga yahudi..banyak lagi barang yahudi awak guna tanpa disedari

jangan hina satu-satu kaum untuk membangkitkan kaum lain, juga akhlak awak, ia melambangkan peribadi awak,

untuk mengingatkan saja, tak salahkan sesiapa, fikir dulu baru tulis, jaga hati tu penting, maaf ye komen sikit

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 28-02-11 18:10


Pada 28-02-11 12:16 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

FIRDAUSNUR tahap iman seseorang kita tak tahu.

kalau org dah berkopiah dan bertudung, mereka dah amal agama,
kata-kata awak macam nak menghalang org bertudung dan berkopiah, cubalah komen elok-elok, komen awak menunjukkan mental awak macam org berumur 4 tahun, awak kata fb tu yahudi memang semua org tahu, tapi awak masih lagi menggunakan yahoo kan, bkankah itu juga yahudi..banyak lagi barang yahudi awak guna tanpa disedari

jangan hina satu-satu kaum untuk membangkitkan kaum lain, juga akhlak awak, ia melambangkan peribadi awak,

untuk mengingatkan saja, tak salahkan sesiapa, fikir dulu baru tulis, jaga hati tu penting, maaf ye komen sikit



BENAR KATA ANDA..

TAHAP IMAN KITA TAK TAHU..

REALITINYA, GOLONGAN PAK LEBAI DAN TUDUNG LABUH NI LEBIH 'TERSASAR KEISLAMAN MEREKA..

PAKAI DAH ELOK..TUTUP HABIS..

TAPI SIKAP MEREKA YANG SEBENAR BERSELNDUNG DI SEBALIK PAKAIAN TU..

ITU YANG SAYA NAK 'HIGHLIGHT'KAN DI SINI..

BUKAN SEMUA YANG BERTUDUNG LABUH DAN PAK LEBAI ITU JAHAT..

TAPI YANG SEGELINTIR INILAH YANG MEROSAKKAN KEINDAHAN ISLAM..

ANDA NAK TAHU TAK SEBAB APA?

SEBAB 'KUASA POLITIK' LAH DEPA JADI MACAM NI..

NAK KATA 'KEBULURAN' TAK JUGAK..

YANG DOK DI UNIVERSITI BERCAMBAH..

YANG JADI DOKTOR.. AKAUNTAN.. LAWYER TAK ADA SIAPA MENGHALANG..

DOK MAKAN AYAM, NASI DAGANG, SATE TAK ADA SIAPA MENGHALANG PUN..

BANYAK RAKYAT MALAYSIA MATI PUN BANYAK MATI SEBAB KENCING MANIS..JANTUNG..KEMALANGAN..

BUKAN SEBAB DI TEMBAK, DI BOM, DAN DI BUNUH KERAJAAN SEKARANG NI..

ITUPUN TIDAK TUDUH KERAJAAN MACAM-MACAM..

MACAM LAH DEPA TU 'ISLAM' SANGAT..

NAK PERGI BERJUANG SYAHID DI LIBYA, IRAQ, PALESTIN TAK BERANI PULAK YE?

ASYIK DOK POM PANG DALAM UKHWAH NI SAJA PUN..

:sopan:

:sopan:

SAYA NAK TANYA ANDA..

ANDA MESTI ORANG PAS KAN?

ANDA TEGUR TAK RASHDIN, MYHONEY WUZARAA DAN LAIN-LAIN..?

MENGAPA MEBISU SAJA?

DEPA SIAP DOK HINA SAYA..HINA ORANG UMNO..

SEBAB APA YE?

SEBAB DEPA SE'KAPAL' DENGAN ANDA KAN?

ADIL KAH MACAM NI..

NABI SAW PUN TAK MENGIRA PARTI APA SEBELUM DIA TARBIAH UMATNYA..

CEPAT JAWAB JIKA ANDA ISLAM..

ADIL ATAU TAK ADIL YE?

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 09:08


tuan, saya bukan org pas atau org umno, saya org islam yang cuba nak amal agama, jika tuan berkata mengenai keburukkan org bertudung dan berkopiah, macam mana perasaan org macam saya yang memakai kopiah ni,

sesolah olah tuan menyekat org yang nak amal agama seperti saya ni,

nabi tak ajar manusia menyembah Allah dengan cara politik,ekonomi atau ketenteraan, nabi ajak manusia terus pada Allah.

pernahkah anda pergi ke israel?

org israel tak takut dengan ketenteraan,ekonomi atau politik yang org islam ada, tapi dia takut jika amal islam secara sempurna,

zaman firaun, semua org tahu kekejamannya, masing-masing pakat buat demontrasi, bakar patung firaun, buat propaganda jatuhkan firaun, tapi semua tu tak berjaya.

kalau nak tegakkan islam ikut apa yang nabi dan sahabat buat, baru berjaya, kalau tak jangan mimpi lah nak takluk dunia

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-11 09:42


Pada 01-03-11 09:08 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

tuan, saya bukan org pas atau org umno, saya org islam yang cuba nak amal agama, jika tuan berkata mengenai keburukkan org bertudung dan berkopiah, macam mana perasaan org macam saya yang memakai kopiah ni,

sesolah olah tuan menyekat org yang nak amal agama seperti saya ni,

nabi tak ajar manusia menyembah Allah dengan cara politik,ekonomi atau ketenteraan, nabi ajak manusia terus pada Allah.

pernahkah anda pergi ke israel?

org israel tak takut dengan ketenteraan,ekonomi atau politik yang org islam ada, tapi dia takut jika amal islam secara sempurna,

zaman firaun, semua org tahu kekejamannya, masing-masing pakat buat demontrasi, bakar patung firaun, buat propaganda jatuhkan firaun, tapi semua tu tak berjaya.

kalau nak tegakkan islam ikut apa yang nabi dan sahabat buat, baru berjaya, kalau tak jangan mimpi lah nak takluk dunia



LAH..TAK MENGAKU LAH PULAK..

SINDROM PENAFIAN LAH NI YE..

JANGAN LAH MALU NAK MENGAKU..

LAGIPUN NAJIB TAK BUNUN ANDA PUN..

MENGAKU SAJALAH YE.. :sopan:


ANDA TANYA SAYA PERNAH PERGI ISRAEL?

BILA PULAK SAYA MENGAKU SAYA NI 'PEJUANG ISLAM'?

CUBA SEMAK POSTING SAYA SEBELUM NI..

ADAKAH SAYA NAK KE ISRAEL..?

ANDA SEMAK POSTING RASHDIN, WUZARAA, MYHONEY TU..

MEREKA TU 'PEJUANG ISLAM' SEJATI..

MADAH BERJUANG LAH.. TAKBIR LAH.. APA LAH..

CUBA TANYA DEPA BERANI TAK NAK KE ISRAEL/LIBYA/MESIR/ALGERIA/IRAQ?

BUKAN DEPA BERANI PUN..

HANYA DOK POM PANG DALAM UKHWAH NI SAJA PUN..

PEJUANG ISLAM LAH KONON..



ANDA KATA ANDA AMAL AGAMA?

AMAL AGAMA APANYA..

ANDA JAWAB SOALAN SAYA PUN TIDAK..

SILA JAWAB SOALAN SAYA DI ATAS TU..

ANDA ADIL ATAU TIDAK?

MENGAPA HANYA SAYA ANDA NAK 'SOUND" YE..

TAKUT SANGAT KAH DENGAN DEPA TU..

DENGAN MANUSIA ANDA TAKUT LAH PULAK..

DENGAN ALLAH SWT ANDA TAK TAKUT..

APA NAK JADI ANDA NI YE..

CEPAT JAWAB YE JIKA ANDA ISLAM..


:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 10:11


apa ada pada umno dan pas, kedua-duanya tak ada kepntingan untuk saya,

so buat apa saya nak protes dan support,

selama saya hidup tak pernah mengundi pun, saya tak tulis pun yang awak ni pejuang, baca elok-elok, just tanya adakah awak pernah pagi ke tak ke israel, awak tu yang tak faham soalan.

sekali saya tegaskan disini saya bukan pro pas atau pun umno,
saya ahli sunnah wa jamaah,

i love islam tak hendak perpecahan,

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-11 10:17


Pada 01-03-11 10:11 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

apa ada pada umno dan pas, kedua-duanya tak ada kepntingan untuk saya,

so buat apa saya nak protes dan support,

selama saya hidup tak pernah mengundi pun, saya tak tulis pun yang awak ni pejuang, baca elok-elok, just tanya adakah awak pernah pagi ke tak ke israel, awak tu yang tak faham soalan.

sekali saya tegaskan disini saya bukan pro pas atau pun umno,
saya ahli sunnah wa jamaah,

i love islam tak hendak perpecahan,



ANDA LOVE ISLAM KAN?

SAYA CABAR ANDA NASIHAT RASHDIN, WUZARAA DAN MYHONEY TU..

CEPAT SAYA NAK LIHAT SEKARANG..

KOMEN DI POSTING DEPA SEKARANG JUGAK..

SAYA NAK LIHAT BUKTI KEBERANIAN ANDA..

SEKADAR CAKAP SAJA TAK ADA MAKNANYA..

CEPAT YE JIKA MENGAKU ANDA ISLAM TULEN..

ALLAH SWT PUN DOK TENGAH TENGOK ANDA NI.. :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 10:33


tak ada paksaan dalam agama,

kenapa awak tertekan ke apa ni? hehhehee

love islam tak semestinya buat apa yang awak suruh,
mentality 4 tahun betul lah awak ni, matang lah sikit

Allah tengok saya ye, Allah tak tengok awak lah ye, hehehheh
lawak betul.

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-11 10:38


Pada 01-03-11 10:33 , znia80 posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada paksaan dalam agama,

Kenapa awak tertekan ke apa ni? hehhehee

love islam tak semestinya buat apa yang awak suruh,
mentality 4 tahun betul lah awak ni, matang lah sikit

Allah tengok saya ye, Allah tak tengok awak lah ye, hehehheh
lawak betul.



KALAU MACAM TU..

SAH LAH ANDA SOKONG PAS.. :sopan:

NAK LARI SOALAN SAYA LAH TU..

ANDA NI SEBENARNYA PENAKUT DENGAN ORANG PAS..

ANDA BUKAN TAKUT ALLAH SWT PUN..

NAK MENGAKU PUN TAK NAK.. :sopan:

BERANI APANYA.. PENGECUT TAK HENGAT..

ALLAH SWT DAH TULIS APA YANG ANDA JAWAB SEKARANG NI..

NANTI DI AKHIRAT JANGAN TUDUH SAYA PULAK YE..

TANGAN ANDA TAIP TU YANG AKAN MENJAWAB..

ANDA NAK LARI KE MANA?

KE MARIKH? KE MUSYTARI?

DAH TAK BOLEH LARI DAH MASA TU..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

pakmat
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2010
Ahli No: 40356
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 10:55


Topik: Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?




ada ke cerita "POLITIK"us kat sini?...
:berfikir:

macam budak-budak... :-? :berfikir: :-o

Bookmark and Share

  


  Member Information For pakmatProfil   Hantar PM kepada pakmat   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-11 11:02


Pada 01-03-11 10:55 , pakmat posting:

!!! QUOTE !!!

Topik: Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?




ada ke cerita "POLITIK"us kat sini?...
:berfikir:

macam budak-budak... :-? :berfikir: :-o




SAYA MINTA PAK MAT KOMEN SIKIT PASAL WANITA BERTUDUNG LABUH NI..

ADA SEBARANG KOMEN? :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

almustasyar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2011
Ahli No: 40999
Posting: 43
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 23:07


Pada 01-03-11 10:55 , pakmat posting:

!!! QUOTE !!!

Topik: Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?




ada ke cerita "POLITIK"us kat sini?...
:berfikir:

macam budak-budak... :-? :berfikir: :-o


entah lah ..... ada juga mamat yang tak reti nak beza benda-benda ini .... bab tudung pun boleh jadi POLITIK ..

Kalau kata tak matang nanti terasa pulak ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For almustasyarProfil   Hantar PM kepada almustasyar   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-03-11 06:33


Pada 01-03-11 23:07 , almustasyar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-11 10:55 , pakmat posting:

!!! QUOTE !!!

Topik: Wanita tudung labuh letak gambar dalam FACEBOOK? Apa pendapat anda?




ada ke cerita "POLITIK"us kat sini?...
:berfikir:

macam budak-budak... :-? :berfikir: :-o


entah lah ..... ada juga mamat yang tak reti nak beza benda-benda ini .... bab tudung pun boleh jadi POLITIK ..

Kalau kata tak matang nanti terasa pulak ....


KALAU SAYA TERASA ANDA NAK KATA APA YE?

PAS TU LAGI LAH TERUK..

BAB PTPTN JADI POLITIK..

BAB RAMBUT ROSMAH JADI POLITIK..

BAB SPRM JADI POLITIK.

BAB PDRM JADI POLITIK..

BAB SPR JADI POLITIK..

BAB KAPAL TLDM JADI POLITIK..

BAB PELAJAR DI MESIR JADI POLITIK..

BAB FELDA JADI POLITIK..

KALAU ORANG PAS 'PATAH GIGI' DEPA PUN AKAN SALAHKAN UMNO KAN?

MACAM-MACAM ADA ------> ASTRO..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

puterililin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18843
Posting: 32
Dari: bumi ALLAH

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 07:39


amalkan apa yang dipelajari...
setiap amalan bermula dr niat...

hindarilah perpecahan,,sesekali berbeza pandangan tak salah..ia membuat minda kita berfikir...

moga hidayah ALLAH SWT untuk kita semua..


-----------------
...berpesan-pesan dengan kebaikan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For puterililinProfil   Hantar PM kepada puterililin   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 10:34


kat ukhwah ni ada carake moderator tutup saja tajuk ini sebab perbincangan dah jauh lari dari tajuk.

Saya setuju dengan yang berkata ia bermula dengan niat. Bila nak buat sesuatu, biarlah dengan niat yang baik, dan berbaik sangka yang lain pun begitu. Kalau tidak, sampai bila pun tak habis cerita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-03-11 11:38


Pada 02-03-11 10:34 , ija1508 posting:

!!! QUOTE !!!

kat ukhwah ni ada carake moderator tutup saja tajuk ini sebab perbincangan dah jauh lari dari tajuk.

Saya setuju dengan yang berkata ia bermula dengan niat. Bila nak buat sesuatu, biarlah dengan niat yang baik, dan berbaik sangka yang lain pun begitu. Kalau tidak, sampai bila pun tak habis cerita.



SAYA SUKA KALAU ISU POLITIK DISEKAT..

TAK KIRALAH UMNO KA..PAS KA..PKR KA..

TUTUP TERUS LAH SENANG..

ADMIN PATUT BUAT AMARAN KEPADA PIHAK SOKONG UMNO-PAS-PKR NI..

INI TIDAK DOK DIAM SAJA..

LEPAS NI KALAU TAK TUTUP TIMBUL LAGI ISU POLITIK DALAM FORUM NI..

ISU LAIN TAK KECOH PUN..

MAI TANG ISU POLITIK RAMAI PULAK NAK KOMEN YE..

BIASALAH SIKAP MANUSIA..

BAB MENGUTUK, BERGOSIP NO. 1..

BAB ILMU PENGETAHUAN MALAS PULAK NAK KOMEN YE..

BAB BELI BUKU ILMIAH PUN SAMA LAH JUGAK..

BAB BELI HARAKAH, MANGGA, KEADILAN, MASTIKA, URTV CEPAT PULAK DI BELI YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ukhwah_kaseh
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2011
Ahli No: 40987
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 18:10


bagi pendapat iman...tak salah....perempuan itu menutupi aurat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhwah_kasehProfil   Hantar PM kepada ukhwah_kaseh   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.205583 saat. Lajunya....