Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
syahidatul: 6 hari yang lalu
raudhahasanah: 7 hari yang lalu
drzul-f: 12 hari yang lalu
hafiz_along_83: 13 hari yang lalu
halawatuliman: 29 hari yang lalu
nabilah: 29 hari yang lalu
aye: 31 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: HUKUM jual beli TOKEK


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» HUKUM jual beli TOKEK

Please Mendaftar To Post


Oleh HUKUM jual beli TOKEK

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-10 20:43


sekarang masyarakat kita dihebohkan dengan fenomena baru iaitu pencarian, jual beli TOKEK...disini kalau ad ustaz atau yang lebih arif tentang hukum hakam agama, boleh beri pendapat dan disertakan dengan nas dan hadisnya sekali...:)syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-10 07:48


mula2nya saya tak tahu Kenapa dahsyat sangat kecoh tokek ni.
baru-baru ni saya dapat tahu yang harga jualannya,seekor boleh mencecah 1.5juta.. huhuuu..

saya ada terbaca satu statement ni. harap kawan-kawan boleh sahkan kebenarannya..

# Yart - 28 Sep 2010, 10:33am
saya nak tanya haramkah duit jualan cicak tokek....

# Izza 4 - 28 Sep 2010, 11:19am
Heheheh..cicak poke mata hijau...menatang zaman dulu tak pernah dengar namanya..ingin ge nak tau jawapan..t/k

# Dr Azmi - 28 Sep 2010, 5:35pm
salam,

"Rasulullah SAW telah memerintahkan membunuh cicak dan beliau bersabda dulu cicak pernah meniup-niup kepada Ibrahim AS." (Ibnu Hajar Al-Asqalani, Fathul Bari, hadis no 3109)

Para ulama berpendapat bahawa tokek dan cicak adalah satu jenis, iaitu hukum tokek sama dengan hukum cicak, haram.

cicak (al-wazagh) dan tokek (saam abrash), dalam bahasa arab bezanya tokek adalah cicak besar." (Imam Nawawi, Syarah Shahih Muslim, hanya 7/406).

Dan jika suatu binatang haram dimakan, maka menjualbelikannya haram juga.

kaedah usul fiqih :
كل ما حرم على العباد فبيعه حرام

(Kullu maa hurrima 'ala al-'ibad nothing-bye'uhu haram).

"apa-apa yang telah diharamkan atas hamba, menjualbelikannya haram juga." (Imam Taqiyuddin an-Nabhani, Al-Syakhshiyah Al-Islamiyah, hanya 2/288).


Eniliana - 28 Sep 2010, 6:09pm
salam Dr.azmi,
apabila terbaca
"Dan jika suatu binatang haram dimakan, maka menjualbelikannya haram juga.

tiba-tiba terlintas difikiran dengan penjualan kucing, hamster,kura2 dan haiwan2 peliharaan..adakah semua ni pun haram dijual beli atau bagaimana?


# Dr Azmi - 02 Oct 2010, 8:11pm
salam eniliana, mengenai hukum jualbeli kucing dll seumpamanya. Terdapat beberapa khilaf dikalangan ulama mengenai hal ini.

pertama: HARUS, iaitu pendapat jumhur ulama, 4 mazhab, dan sebahagian pendapat ulama' salaf seperti Ibn Abbas, al-Hasan, Ibn Sirin, al-Hakam, Hammad, Al-Thauri, dll.

kedua: HARAM,iaitu pendapat Ahmad dalam satu riwayat, sebahagian ulama' salaf seperti Abu Hurairah, Tawus, Mujahid, Jabir dll.
mereka berdalilkan kepada satu hadis sahih iaitu Rasulullah ditanya tentang duit hasil jual beli kucing. lalu Nabi melarang daripadanya. -Sahih Muslim.

Dari sudut kaedah2 istinbat hukum, pendapat yang mengatakan HARAM lebih kuat kerana terdapat dalam hadis sahih Nabi melarangnya.

hukum asal seperti kaedah syarak ialah HARAM melainkan dengan dalil lain yang mengubahnya.

wallahu alam


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-10 15:47


apa yang menariknya pasal tokek ni ye... tak pernah tau pula...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-10 19:58


tokek ....cicak besar yang dah makan pupusss....heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-10-10 09:44


cicak ni memang subhanallah cute dan comel..mereka yang beli ni jadikan ia binatang peliharaan ke?macam ikan arowana juga agaknya..mahalnya bukan main..kata org berbangsa cina,bela arowana ada "ong"...bela cicak ni pun ada "ong" jugak agaknya bagi sesetengah org..

tapi kalau binatang ni binatang yang dah makin pupus,rasanya kerajaan kena ambil peranan dalam masalah ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112374 saat. Lajunya....