Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kaze: 3 jam, 13 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 2 hari yang lalu
Daeng_Jati: 2 hari yang lalu
RedPetunia: 4 hari yang lalu
sahabat_amin: 6 hari yang lalu
Gorodkovie: 9 hari yang lalu
Swarig123: 12 hari yang lalu
sunan-faqih: 17 hari yang lalu
ajefikrah: 23 hari yang lalu
Kang: 24 hari yang lalu
owl_UM: 27 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: upm>>>Pentadbiran Pendidikan


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» upm>>>Pentadbiran Pendidikan

Please Mendaftar To Post


Oleh upm>>>Pentadbiran Pendidikan

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 29-07-10 22:05


Assalamualaikum,

Ana nak tanya berkenaan jurusan pentadbiran pendidikan yang ditawarkan oleh UPM.

1) Adalah program ni hanya dibuka di UPM sahaja?
2) Adakah ini jurusan baru, kerana sebelum ni jarang dengar (ataupun ana tak alert). :-(
3) Apakan skop jurusan dan bidang kerjaya sekiranya mengikuti program ini?

Berdasarkan pada sumber internet, program ni lebih diberi keutamaan kepada calon2 yang mempunyai pengalaman kerja??


Mohon kepada kawan-kawan terutama yang datang dari UPM untuk menjelaskannya.

Mohon pandangan.



Terima kasih.


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 22:07


salam..izinkan saya mencelah...

actually saya salah seorang student kos pentadbiran pendidikan under fakulti pendidikan d ukm...saya tak pasti apa beza kos ni d ukm dan upm..tapi rasanya sama saja..sebab ada kawan yang ambil kos yang sama d usm...cuma boleh saya kata kuliah d ukm fully in bm bebanding d upm agaknya berperantarakan bi...

skop kos ni pada masa depan biasanya more to mentadbir dan mengurus hal ehwal pendidikan seperti jadi gb or pengetua dan gpk2 d skola2..atau jadi pegawai-pegawai d ppd, jpn dan kementerian2... tapi pada saya tak semestinya belajar ni sebab nak jadi pentadbir atau memburu kerjaya d jabatan pendidikan...untuk sekadar ilmu pun saya rasa amat berguna bagi menguruskan hal ehwal karier guru2...itupun jika anda ni seorang guru...

kos ni nak kata baru entah lah..tapi saya sedar ada kos ni pun sejak saya nak apply sambung baljar melalui list yang diberikan tahun lalu...huhu..dan melihat drpada senior2 d fakulti ternyata ia memang bidang yang da lama ada tapi kita saja tak sedar sebab maybe before tu ia tak ada kaitan dengan kita...dan apa yang saya sedar kos ni hanya terbuka untuk master dan phd..degree more to opsyen untuk subjek2 d skola2..

saya tak rasa kos ni untuk mereka yang bpengalaman kerja...lebih-lebih lagi kerja yang berkaitan pentadbiran sebab saya bukan lah kerja d ofis dan mentadbir..saya hanya suka-suka saja ambil kos ni sebab macam menarik saja...(tapi sbenatnye saya ada sdkit kesal kerana kos ni banyak guna teori2...tu yang buat saya pening sikit,,huhu)..

kesimpulannya....erm...terpulang lah...
soalannye...kenapa cik farah_hanan bertanyekan soalan ni...nak apply ke atau d offer?

hope jawapan saya boleh membantu sikit sebanyak lah...lagi bagus Kalau ada student kos ni dr upm menjawab soalan-soalan ni..wallahu a'lam..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 31-07-10 09:29


Terima kasih syemarly atas kongsian maklumat yang berguna.

Seperti pertanyaan, Saya ditawarkan jurusan ni dan saya agak keliru dengan tawaran yang diberikan. Sepatutnya dah start belajar, tapi atas sebab2 tertentu, saya terpaksa menangguhkan dulu pengajian saya ke semester berikutnya.

Untuk makluman, saya bekerja di sektor swasta lebih kurang 4 tahun dan langsung tiada perkaitan dengan kerier perguruan. Asalnya, saya apply dalam bidang psycology (sesuai dengan karier saya sekarang), tapi dapat jurusan ni. So teringin jugak nak tau serba sedikit berkenaan bidang ni.

memang betul, dari makluman yang diterima kos ni banyak menggunakan teori dari praktikal. Sebab tu sestengah pihak ada yang cakap, sekiranya dapat kos ni baik buat part time dari full time. Dan sekiranya seseorang itu ada kelebihan/potensi belajar bersendirian, itu adalah lebih baik.

sesiapa yang mendalami bidang ni, mai lah pakat-pakat share maklumat.


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095586 saat. Lajunya....