Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kenapa kebanyakkan ahli UKHWAH macam ni???


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kenapa kebanyakkan ahli UKHWAH macam ni???

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa kebanyakkan ahli UKHWAH macam ni???

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 20:49


assalamualaikum...

maaf sekiranya posting ini mengguris hati mana-mana individu....tetapi apa yang saya nampak di sini....ahli ukhwah lebih cenderung berbincang atau berborak mengenai perkara2 yang biasa..yang kurang manfaat....atau lebih terangnya perkara2 yang agak sia-sia...berbanding berbincang mengenai hal-hal ilmu dan agama....

tidak semua macam tu....tapi dari apa yang saya perhatikan....ramai ahli ukhwah lebih cenderung memberi komen pada tajuk2 forum yang berunsurkan biasa-biasa saja....iaitu bukan pada yang ilmu2 dan agama2....

adakah ahli ukhwah sudah tidak berminat dengan benda-benda yang berfaedah??? adakah ahli ukhwah lebih suka membincangkan benda-benda yang sia-sia??

maaf lagi sekali...ini pendapat saya dari apa yang saya perhati kan....reply dan komen lebih banyak pada tajuk2 yang kurang unsur ilmuan dan agama.....

saya tidak cakap..yang posting ramai di komen itu adalah 100% sia-sia....tapi jika dibanding dengan posting yang paling penting iaitu berkenaan dengan ilmu dan agama...ia kurang....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 21:27


Bismillah

Posting yang berguna sekali. First person yang membangunkan usul dan perkara ini.

Saudara, pernah login forum halaqah.net.. disana kita boleh lihat berapa ramai yang inginkan ilmu dan berapa ramai yang masih ditahap mencari dan menjadi. Tidak semua yang kita fikirkan itu sia-sia..tetapi harus dipelajari dan diambil kisahnya disebalik setiap kekurangan yang kita lihat. Kadang perkara yang dianggap mudah itu sebenarnya, ramai yang tidak sedar dan ambil berat. Bagaimana pun, ianya harus ditapis..

Benar lah, lihat saja pada tujuan laman ini, ana masih ingat seorang warga ukhwah menyatakan tempat ini bukan tempat untuk menuntut ilmu dan sekadar menjalinkan ukhwah.. :fikir: bagaimana ni.. ini juga antara persoalan sinar hingga kini.. Ingin mencari pasangan dan berkenal-kenalan. Wajarkah persoalannya? Apakah ilmu itu tidak penting?

Mungkin kerana tiada pemantau yang kukuh dengan hujah dan ilmu yang ada...seperti seorang warga ukhwah.. “Kosong” (Lama tak lihat sahabat ini online). Menanti dan inginkan ilmu.. masalahnya bila tiada yang berilmu ingin memulakan..dan yang menunggu pula terus leka dengan fantasi.

Pada 28-07-10 20:49 , Musafir_Ufuk_Timur posting:

!!! QUOTE !!!


adakah ahli ukhwah sudah tidak berminat dengan benda-benda yang berfaedah??? adakah ahli ukhwah lebih suka membincangkan benda-benda yang sia-sia??

maaf lagi sekali...ini pendapat saya dari apa yang saya perhati kan....reply dan komen lebih banyak pada tajuk2 yang kurang unsur ilmuan dan agama.....

saya tidak cakap..yang posting ramai di komen itu adalah 100% sia-sia....tapi jika dibanding dengan posting yang paling penting iaitu berkenaan dengan ilmu dan agama...ia kurang....


Tidak semua seperti yang dimaksudkan saudara. Lihat saja pada topic yang pernah dibuka sebelum ini antara; “lelaki/wanita, bercinta yang diharamkan” dan “kebanyakkan wanita melanggar hukum hijab”.. disitu boleh lihat respond dan apa disebaliknya. Alhamdulillah, disokong oleh “kosong”. Kagum dengan part yang diambil beliau. Ada sahabat seorang juga pernah mencadangkan membuka ruang untuk fardhu ain.. tetapi boleh nilai dari segala pembentangan yang telah dinyatakan.

Mungkin musafir dan yang lain berminat boleh bersama usahakan memajukan dan meletakkan ilmu dan agama ditempat pertama dalam ruangan mencari ilmu dan memberi ilmu. InsyaaAllah ana bersedia...

Sekadar meluahkan pendapat dan pandangan boleh... kita lihat, fikir dan dengar.. jika berguna, ambil ikhtibar. Jika tidak, berdiam itu lebih baik.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 21:52


memang tidak semua yang di maksudkan saya itu sia-sia....

ya...memang ada yang respon tentang posting2 yang berguna....tapi jumlah nya sedikit...apa yang saya nampak di sini banyak ahli lebih cenderung dengan perbincangan2 yang biasa-biasa saja..yang bukan untuk ilmu dan agama...

mereka lebih kepada perbincangan2 yang santai.....saya tidak menghalang santai2 ini...cuma terkilan....santai2 ini lebih banyak dari yang ilmu2....

macam situasi negara sekarang.....ada dunia hiburan...tidak salah berhibur...tapi biar lah berpada-pada...tapi apa yang berlaku sekarang...tidak lagi berpada-pada..di tv,radio,dan sebagainya lebih banyak hiburan berbanding rancangan2 ilmuan...

ini ibarat yang boleh kita lihat.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 07:51


tanda-tanda kiamat .. :-)

Well, accept my mistakes, Wawa d antaranya.. Wawa minta maaf.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 09:05


terima kaih wawa...

saya juga minta maaf kalau posting ni mengguris hati dan perasaan wawa...tujuan nak posting ni untuk semua demi kebaikkan...bukan kepentingan peribadi dan juga bukan untuk kondem sesiapa...

sahabat yang baik adalah yang saling tegur menegur..bukan yang saling ampu mngampu dan meng Ia kan selalu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 09:12


:) alhamdulillah.. jujurnya saya memang tak mampu nak bercakap tentang hal-hal agama.. perkara ni terlalu berat bagi saya. walaupun demikian, apa yang saya perhatikan, kebanyakan ahli ukhwah (setakat 3mggu saya kembali online ni), saya nampak cara yang dilakukan adalah berdakwah secara santai.. ia bukan berbentuk hiburan, tetapi cara nasihat yang halus.. kisah tempoyak ikan patin juga tersirat pengajaran bagi mereka yang mahu berfikir.. maafkan Kalau saya tersilap, tolong perbetulkan..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 09:18


seperkara lagi.. kami ni memang kurang berilmu, jadi mungkin kami pun tak pandai nak bezakan mana topik ilmiah, yang mana topik bukan ilmiah.. itulah kelemahan kami, dalam mencari ilmu, kami memerlukan orang yang lebih arif..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 29-07-10 09:59


sekadar pandangan. rasanya portal ukhwah banyak juga memberi ilmu yang bmanafaat kepada semua terutama ahlinya. Cuma bila topik2 berkaitan ilmu, terutama berkaitan ilmu agama, ramai yang lebih suka membaca dari respon kembali. Nak respon berkaitan ilmu agama ni kenalah arif, silap respon lain pula jadi nya begitu juga dengan ilmu2 yang lain. so saya rasa mereka lebih suka ambil sikap membaca saja topik tu dr respon. Kalau topik yang remeh temeh ni , respon apa pun tak ada kesan sangat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 14:55


Pada 29-07-10 09:59 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

sekadar pandangan. rasanya portal ukhwah banyak juga memberi ilmu yang bmanafaat kepada semua terutama ahlinya. Cuma bila topik2 berkaitan ilmu, terutama berkaitan ilmu agama, ramai yang lebih suka membaca dari respon kembali. Nak respon berkaitan ilmu agama ni kenalah arif, silap respon lain pula jadi nya begitu juga dengan ilmu2 yang lain. so saya rasa mereka lebih suka ambil sikap membaca saja topik tu dr respon. Kalau topik yang remeh temeh ni , respon apa pun tak ada kesan sangat....


saya setuju dengan saudara izdham....nak bagi respon tentang hal-hal agama ni kena lah arif...kalau tak kena gayanya, habisla..apapun portal ukhwah banyak memberi info pada saya... :-)


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 29-07-10 15:28


salam...saya akui memang lately ni banyak topik d ukhwah.com lebih kepada santai2...tapi cuba anda lihat kembali topik2 yang lama...anda akan dapati bahawa ukhwah.com ni suatu ketika dulu serius mmbincangkan pelbagai topik serius dan macam-macam ilmu...sama ada secara direct mahupun secara santai walaupun isu-isu tu isu besar...lu..org arif nak bawa bincang tentang hal tihat lah..ada tu...tentang hal agama pula...seperti kawan-kawan yang lain beritahu bukan semua arif nak jawab benda-benda ni...so sapa yang mampu nak jawab jawab saja lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 20:56


Pada 29-07-10 09:59 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

sekadar pandangan. rasanya portal ukhwah banyak juga memberi ilmu yang bmanafaat kepada semua terutama ahlinya. Cuma bila topik2 berkaitan ilmu, terutama berkaitan ilmu agama, ramai yang lebih suka membaca dari respon kembali. Nak respon berkaitan ilmu agama ni kenalah arif, silap respon lain pula jadi nya begitu juga dengan ilmu2 yang lain. so saya rasa mereka lebih suka ambil sikap membaca saja topik tu dr respon. Kalau topik yang remeh temeh ni , respon apa pun tak ada kesan sangat....


ana setuju,,, :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 21:16


jadi topik ini bermanfaat tak? huhu...ada perbincangan agama tak dalam topik ini? kita tak boleh jadi apa yang kita nak..kita kena mulakan apa yang kita nak... itulaha cabaran dan hakikat akhir zaman ini.. selamat mencuba..

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 21:43


Pada 29-07-10 14:55 , insyirah_hr posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-07-10 09:59 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

sekadar pandangan. rasanya portal ukhwah banyak juga memberi ilmu yang bmanafaat kepada semua terutama ahlinya. Cuma bila topik2 berkaitan ilmu, terutama berkaitan ilmu agama, ramai yang lebih suka membaca dari respon kembali. Nak respon berkaitan ilmu agama ni kenalah arif, silap respon lain pula jadi nya begitu juga dengan ilmu2 yang lain. so saya rasa mereka lebih suka ambil sikap membaca saja topik tu dr respon. Kalau topik yang remeh temeh ni , respon apa pun tak ada kesan sangat....


saya setuju dengan saudara izdham....nak bagi respon tentang hal-hal agama ni kena lah arif...kalau tak kena gayanya, habisla..apapun portal ukhwah banyak memberi info pada saya... :-)



Salam. setuju dengan izdham & insyirah...bagi yang kurang arif bab-bab perbincangan agama (termasuk saya) adalah lebih baik kalau setakat membaca saja..biarlah perbincangan diteruskan oleh kawan-kawan yang lebih arif..

lagipun saya kira tidak jadi masalah kalau setakat nak komen di posting2 yang lebih santai asalkan komen tidak melalut & menyakitkan hati org lain.


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 21:47


Pada 29-07-10 21:16 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

jadi topik ini bermanfaat tak? huhu...ada perbincangan agama tak dalam topik ini? kita tak boleh jadi apa yang kita nak..kita kena mulakan apa yang kita nak... itulaha cabaran dan hakikat akhir zaman ini.. selamat mencuba..


tentulah ada manfaat..sekurang2nya kita mengeluarkan pendapat tentang topik ini..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 22:09


Pada 29-07-10 21:47 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-07-10 21:16 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

jadi topik ini bermanfaat tak? huhu...ada perbincangan agama tak dalam topik ini? kita tak boleh jadi apa yang kita nak..kita kena mulakan apa yang kita nak... itulaha cabaran dan hakikat akhir zaman ini.. selamat mencuba..


tentulah ada manfaat..sekurang2nya kita mengeluarkan pendapat tentang topik ini..



jadi apa beza topik ini dengan topik yang lain?...semua topik untuk keluarkan pendapat... :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 09:13


Salam...

mungkin teguran tu ada baiknya.. kita mungkin boleh mula buka minda kita berbincang topik2 yang lebih mengasah minda..

tak ada sesiapa pun salah kat sini..=)

Topik atau perbincangan tak semestinya terhad pada ilmu agama.. tapi ilmu2 macam maths, kimia, phsychology apa-apa saja ilmu yang memberi manfaat sedia untuk dibawa ke tengah..

tapi ilmu politik tu kurangkn sikit lah.. hehehehe


-----------------
::....mencari ketenangan
menjiwai peranan...::


Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 17:49


Pada 29-07-10 22:09 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-07-10 21:47 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-07-10 21:16 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

jadi topik ini bermanfaat tak? huhu...ada perbincangan agama tak dalam topik ini? kita tak boleh jadi apa yang kita nak..kita kena mulakan apa yang kita nak... itulaha cabaran dan hakikat akhir zaman ini.. selamat mencuba..


tentulah ada manfaat..sekurang2nya kita mengeluarkan pendapat tentang topik ini..



jadi apa beza topik ini dengan topik yang lain?...semua topik untuk keluarkan pendapat... :kelip:


perbezaan topik ni dengan topik lain ialah tajuknya berlainan hehe..

betullah tu semua topik lain pun untuk keluarkan pendapat & inilah juga point saya..."mengeluarkan pendapat adalah salah satu manfaat yang kita boleh dapat"


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 21:56


ala...layan saja...biasanya org yang baru join ukhwah.com ni tak biasa lagi dengan suasana kat sini...sebab tu lah kita kena explore habis2an dulu before nak lontarkan idea..tu adalah cara untuk elakkan topik yang sama d bincang banyak kali...tapi saya tak kisah betapa kali pun pasal ahli2nye pasang surut baru lama muncul...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 31-07-10 13:55


salam a'laik.. dah lama ana tak jenguk laman kat ukhwah ini.. memang wajar warga ukhwah untuk membincangkan soal agama dan akidah.. namun seseorang perlu ada disini untuk monitor atau mengutarakan isu keagamaan terlebih dahulu.. jika kita warga ukhwah dapat membincangkan topik2 yang melibatkan isu yang membimbangkan ini dengan semangat jihad di jalan Allah, ana yakin masalah yang melanda di negara kita ini pasti dapat diselesaikan dengan izin Allah.. misalnya rancangan Halaqah yang diudarakan di tv9 setiap hari selasa jam 10 malam... ia mampu memberi kesedaran pada kita semua.. Dengan izin Allah pasti..

Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3079
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-07-10 18:55


orang cakap tak kenal maka tak cinta..begitulah hendaknya..tak perlu nak disamakan ukhwah dengan website yang lain..apa yang baik diambil apa yang lagha kita tinggalkan...



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-10 08:56


salam...........

saya sedikit terkilan di sini...tujuan saya posting ini untuk sama-sama kita perbaiki jika kita ada kesilapan...dan teguran dilontarkan adalah dasar kasih sayang sesama sahabat....tapi sebaliknya menjadi lain pula.....

ada bibit2 seolah-olah tak puas hati dan macam nak bergaduh....tak mahu lah macam ni...kita bincang dengan baik dan nyatakan dengan cara orang yang berilmu dan berakal...jangan kita menjawab dengan nafsu amarrah...nanti lain jadinya...

saya setuju dengan pendapat yang rata-rata nya cakap..nak bercakap soal agama kena pengetahuan yang mendalam..mungkin sebab itu kurang respon...

tapi saya rasa mungkin alasan ini tidak tepat diguna pakai...kerana bagi saya...jika seseorang itu tidak arif agama..dia lagi lah WAJIB REPLY...iaitu bertanya tentang apa yang dibincangkan...bukan berdiam diri dan serah pada yang pakar....tetapi jika kita tidak arif lah kita kena komen dan bertanya tentang agama itu...betul tak?

sebab itu point saya sebelum ini...ramai ahli tidak respon kepada topik2 yang berkaitan agama dan ilmu...dan kepentingan kita sebagai HAKIKAT SEORANG MANUSIA..mereka nampak lebih berminat kepada yang biasa-biasa berbanding yang agama...bukan minta untuk mengutarakan pendapat2 berkaitan agama....cukup lah sekadar memberi respon dengan bertanya sekiranya tidak tahu....pada posting2 berkaitan ilmu dan agama...BUKANKAH ITU AKAN MEMERIAHKAN POSTING YANG BERUNSUR AGAMA DAN ILMU DAN KEPENTINGAN DALAM KEHIDUPAN?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

anazalil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39780
Posting: 68
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-08-10 09:32


Assalamualaikum....

Mungkin ada beberapa perkara yang kita perlu kita perhatikan.... ana kurang bersetuju menjadikan kurang faham agama sebagai alasan untuk berdiam diri. Pandangan ana.... agama adalah apa yang kita amalkan seharian... kalau kita amal sama seperti yang trdapat dalam al Qur'an, maka itulah agama kita. kalau kita amal tak sama dengan al Qur'an... itu lah juga sebenarnya agama kita.

sebab tu... kita kena nyatakan apa yang menjadi amalan kita... supaya kita dapat mengenali diri kita melalui komentar dan pandangan ukhwah yang lain.

Seperkara lagi.... memandangkan kita semua hanya berukhwah secara siber.... kita tak dapat melihat secara nyata kelemahan dan kesilapan ukhwah kita yang lain... kerana itu, pendedahan dan perakuan dari diri sendiri adalah penting..... di sini akan menjadikan perbincangan dalam portal ini bermanfaat.... islah diri adalah salah satu tugas dakwah.

wallahu 'alam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anazalilProfil   Hantar PM kepada anazalil   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-10 10:03


anazalil....saya setuju tu...

kita tak boleh jadikan apa-apa saja alasan untuk berdiam diri..nanti kita akan di cop bodoh sombong...sebab tak tahu..tapi tak mahu bertanya.....

ya pengakuan diri sendiri tu penting....bukan nak aib kan diri tapi untuk pedoman dan pengajaran...think positif..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-08-10 10:10


!!! QUOTE !!!

tapi saya rasa mungkin alasan ini tidak tepat diguna pakai...kerana bagi saya...jika seseorang itu tidak arif agama..dia lagi lah WAJIB REPLY...iaitu bertanya tentang apa yang dibincangkan...bukan berdiam diri dan serah pada yang pakar....tetapi jika kita tidak arif lah kita kena komen dan bertanya tentang agama itu...betul tak?

sebab itu point saya sebelum ini...ramai ahli tidak respon kepada topik2 yang berkaitan agama dan ilmu...dan kepentingan kita sebagai HAKIKAT SEORANG MANUSIA..mereka nampak lebih berminat kepada yang biasa-biasa berbanding yang agama...bukan minta untuk mengutarakan pendapat2 berkaitan agama....cukup lah sekadar memberi respon dengan bertanya sekiranya tidak tahu....pada posting2 berkaitan ilmu dan agama...BUKANKAH ITU AKAN MEMERIAHKAN POSTING YANG BERUNSUR AGAMA DAN ILMU DAN KEPENTINGAN DALAM KEHIDUPAN?


!!! QUOTE !!!


Mungkin ada beberapa perkara yang kita perlu kita perhatikan.... ana kurang bersetuju menjadikan kurang faham agama sebagai alasan untuk berdiam diri. Pandangan ana.... agama adalah apa yang kita amalkan seharian... kalau kita amal sama seperti yang trdapat dalam al Qur'an, maka itulah agama kita. kalau kita amal tak sama dengan al Qur'an... itu lah juga sebenarnya agama kita.

sebab tu... kita kena nyatakan apa yang menjadi amalan kita... supaya kita dapat mengenali diri kita melalui komentar dan pandangan ukhwah yang lain.

Seperkara lagi.... memandangkan kita semua hanya berukhwah secara siber.... kita tak dapat melihat secara nyata kelemahan dan kesilapan ukhwah kita yang lain... kerana itu, pendedahan dan perakuan dari diri sendiri adalah penting..... di sini akan menjadikan perbincangan dalam portal ini bermanfaat.... islah diri adalah salah satu tugas dakwah.



Semoga Allah merahmati dan memberi kebaikan atas usaha ini. Cumanya, ana rasa.. amalan yang dibuat perlu dinyatakan itu..mungkin baik dari sudut bermuhasabah (check list untuk diri sendiri), dalam masa sama rujuk kepada guru atas amalan dan kehidupan seharian. Fitrah manusia ada ketika terlupa, tersalah, dll.. salinglah memperingati dengan langkah dan pendekatan yang bijaksana dan berhemah.. untuk islah. InsyaAllah.

Wallahua'lam


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-08-10 22:05


Pada 28-07-10 20:49 , Musafir_Ufuk_Timur posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

maaf sekiranya posting ini mengguris hati mana-mana individu....tetapi apa yang saya nampak di sini....ahli ukhwah lebih cenderung berbincang atau berborak mengenai perkara2 yang biasa..yang kurang manfaat....atau lebih terangnya perkara2 yang agak sia-sia...berbanding berbincang mengenai hal-hal ilmu dan agama....

tidak semua macam tu....tapi dari apa yang saya perhatikan....ramai ahli ukhwah lebih cenderung memberi komen pada tajuk2 forum yang berunsurkan biasa-biasa saja....iaitu bukan pada yang ilmu2 dan agama2....

adakah ahli ukhwah sudah tidak berminat dengan benda-benda yang berfaedah??? adakah ahli ukhwah lebih suka membincangkan benda-benda yang sia-sia??

maaf lagi sekali...ini pendapat saya dari apa yang saya perhati kan....reply dan komen lebih banyak pada tajuk2 yang kurang unsur ilmuan dan agama.....

saya tidak cakap..yang posting ramai di komen itu adalah 100% sia-sia....tapi jika dibanding dengan posting yang paling penting iaitu berkenaan dengan ilmu dan agama...ia kurang....


saya masih kurang faham lagi dengan perkara yang sia-sia tu. Bagi saya ilmu itu luas tak terhad pkhususannya. Islam sendiri tak mhadkan ilmu tu terhadap agama saja, ilmu dalam islam pun terlalu luas sehingga nak masuk tandas pun di ajar dalam islam. adakah itu pun dikira sia-sia kerana perkara itu terlalu remeh dan temeh?? ilmu tu tak ada hadnya cuma terpulang pada kita untuk menilai atau memanafaatnya. kadang-kadang kita terlalu angkuh kononnya dahagakan ilmu tetapi kita tak sedar yang simple di sekeliling kita juga ilmu. Ilmu dalam agama islam tak semestinya yang terdapat dalam rukun islam saja tetapi juga meluas terhadap semua makhluk.

kadang-kadang tertanya juga Kenapa selalu kita mengharapkan org lain memulakan dulu, Kenapa tidak kita saja yang memulakan dulu. sekirannya kita rasa ada topik yang sia-sia, Kenapa tidak adakan topik yang manafaat pada semua, kongsi segala yang kita ada. jangan terlalu mengharapkan org lain yang buat untuk kita.

sekadar pandang..maaf kalau tersinggung.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

anazalil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39780
Posting: 68
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-08-10 11:55


Assalamualaikum...

Ana nak respon akhi idzham. bagi ana, sia-sia tu brgantung kepada individu.... Ada setengah isu sangat mnfaat kepada seseorang tetapi sia-sia saja pada org lain, sebab mungkin tiada manfaat bgnya.

bagi ana, ilmu tu penting... tapi lebih penting lagi adalah amalnya. kalau kita bicara ilmu....tapi hanya untuk tahu @ mencari salah org lain...maka kita tersilap. Matlamat tntut ilmu adalah amal dengan ilmu tu... biarpun sekecil2 amalan... Ia tetap di nilai oleh Allah.

Seperkara yang mungkin kita kena ambil perhatian, kita kena rai pandangan dan pendirian org lain, biarpun ia remeh pada kita. InsyaAllah, Allah snjung muliakan kita. Amin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anazalilProfil   Hantar PM kepada anazalil   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-10 16:11


saya setuju dengan pendapat izdham dan anazalil...


-----------------
nampak salah orang, muhasabah diri sendiri.. mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain.. ampunilah kami ya Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

rostanmohd
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39839
Posting: 42
Dari: Ipoh

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-10 08:19


asalamualaikum......ahli ukhwah semua.....semua yang saya baca dan saya lihat semuanya ilmu.....ilmu itu luas pengertiannya...salah satunya ialah ilmu=tahu.....ramai yang ahli ukhwah yang tidak tahu walaupun benda-benda itu remeh temeh.....contohnya dalam pantun dan sajak.banyak ilmu di sana walaupun kadang-kadang tu nakal dan sinis.ilmu agama tu semestilah kita kena kembangkan dan ilmu bukan itu boleh disesuaikan dengan keadaan.positive thinking insya......ilmu itu akan dapat pahala.........


-----------------
Insan yang lemah..........


Bookmark and Share

  


  Member Information For rostanmohdProfil   Hantar PM kepada rostanmohd   Quote dan BalasQuote

Musafir_Ufuk_Timur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39841
Posting: 192
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-08-10 09:00


persoalan saya bangkit kan adalah kurangnya respon pada yang lebih penting..
adakah saya kata yang remeh temeh itu tidak penting???

jika hendak berbahas...baca dulu petikan baik-baik...point yang dibangkit kan adalah posting yang biasa-biasa lebih mendapat sambutan berbanding yang betul-betul berteraskan agama dan ilmu..

tidak pula saya berkata yang remeh temeh...atau isu santai itu tak membawa apa-apa manfaat..harap anda faham..

jika pandangan saudara saudari yang mengatakan ilmu ini luas...even remeh temeh...Kenapa mesti saudara saudari bangkang posting ini? bukan kah posting ini juga terdapat ilmu yang dibincangkan?

wahai saudara sesama islam sekalian..posting di aju untuk sama-sama memperbaiki diri...bukan sama-sama memperkecil kan masing-masing..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Musafir_Ufuk_TimurProfil   Hantar PM kepada Musafir_Ufuk_Timur   Quote dan BalasQuote

rostanmohd
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.05.2010
Ahli No: 39839
Posting: 42
Dari: Ipoh

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-10 13:02


heheeh...bagi saya yang remeh temeh dan yang tak mendapat respon tu lebih kurang...cuma ikut pandangan masing-masing...saudara kata tajuk ni penting dan lebih baik.....orang lain pula tidak semestinya berpendapat begitu..........bagi saya semua penting..............wallahwalam.......


-----------------
Insan yang lemah..........


Bookmark and Share

  


  Member Information For rostanmohdProfil   Hantar PM kepada rostanmohd   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-10 13:10


Assalamualaikum..

Setiap individu ada kepakaran, pengetahuan dan pengalaman yang berbeza. Jika masing-masing menyumbangkannya pastilah Portal Komuniti Ukhwah lebih meriah.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 09-05-11 11:14


Biasala ... dari dulu lagi macam tu ... tak ada apa yang nak dihairankan ... sesuai dengan status ukhwah.com ni sebagai forum remaja ... ahlinya ramai remaja ... sebab tu kalau topik bab-2 jodoh atau jiwang bukan main galak lagi ... hit dia saja sampai beribu ...

kalau nak sesuatu yang ilmiah dan ada perdebatan yang lebih ilmiah, ada forum lain yang tidak memerlukan ahli yang terlalu ramai ...



Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-05-11 15:02


Assalamualaikum,

Ada betulnya yang mengatakan tajuk dan hal yang dibincangkan bergantung kepada siapa yang menjadi ahli. Ukhwah ni kebanyakan ahlinya remaja, jadi secara logiknya lebih banyak topik2 berkaitan mereka yang dibincangkan. Tapi, tak semua topik remaja itu ringan, betul tak?

Saya sendiri tak arif nak bincang pasal agama, nanti tersilap cakap, dapat pulak dosa. Dan saya juga tak minat nak bincang soal agama di forum seperti ini - saya lebih suka bertanya pada yang sudah diiktiraf sebagai ada kepakaran. Saya rasa ada beberapa forum wujud untuk tujuan itu - laman JAKIM, sebagai contoh. Maaf ya, bukan nak kata ahli Ukhwah tak pandai.

Saudara (?) Musafir_Ufuk_Timur mungkin boleh beri cadangan tajuk yang berbentuk agak berat/ilmiah? Atau ahli-ahli lain ada tajuk yang nak dibincangkan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-05-11 17:28


senyap da semua? tak apalah encik MUT, Kalau tak ada org nak respon dan bincang isu-isu ilmiah dan agama sebenarnya ramai lagi yang ada idea cuma masa saja mengahalang nak respon apatahlahgi respon panjang lebar..orang-orang yang tak arif pula tak respon pasal agaknya memang persoalan tu jugak mereka terpkir dan hanya menantikan jawapan dr persoalan tu..Kalau nak bersoal jawab pun selepas solan2 yang asal tu dijawab tapi malangya mungkin orang-orang berkaliber tak ada yang boleh nak jawab soalan-soalan agama dan ilmiah tu,.,


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-11 19:24


saya setuju dengan apa yang di utarakan itu

Bookmark and Share

  


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142098 saat. Lajunya....