Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-09-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Swarig123
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43060

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 7 jam, 57 minit yang lalu
al-biruni03: 1 hari, 19 jam, 41 minit yang lalu
Swarig123: 9 hari yang lalu
marul: 12 hari yang lalu
mfy87: 26 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: gambar makam rasul yang jarang didapati(di luar dan terus dari dalam kawasan pagar)


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» gambar makam rasul yang jarang didapati(di luar dan terus dari dalam kawasan pagar)

Please Mendaftar To Post


Oleh gambar makam rasul yang jarang didapati(di luar dan terus dari dalam kawasan pagar)

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 14:07


ni gambar makam rasullullah s.a.w yang payah nak di dapati.....





.


dan inilah dia makam nabi junjungan kita disemadikan.....


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 14:40


Beberapa persoalan yang bermain di fikiran saya. Dari mana sumber ini diperolehi. Makam Rasulullah SAW di kelilingi dinding grill dari sisi Raudah, sisi kiblat dan sisi Babul Jibril,tidak seperti di dalam photo. Di sisi makam Rasulullah SAW terdapat 2 lagi makam sahabat iaitu Saidina Abu Bakr ra dan Saidina Umar ra. Makam yang tunjukkan menyerupai makam2 Khalifah Uthmaniah tapi masih tidak mustahil demikianlah makam Rasulullah SAW kerana Khalifah Uthmaniah pernah memerintah di Semenanjung Arab.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 14:49


Pada 27-07-10 14:40 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Beberapa persoalan yang bermain di fikiran saya. Dari mana sumber ini diperolehi. Makam Rasulullah SAW di kelilingi dinding grill dari sisi Raudah, sisi kiblat dan sisi Babul Jibril,tidak seperti di dalam photo. Di sisi makam Rasulullah SAW terdapat 2 lagi makam sahabat iaitu Saidina Abu Bakr ra dan Saidina Umar ra. Makam yang tunjukkan menyerupai makam2 Khalifah Uthmaniah tapi masih tidak mustahil demikianlah makam Rasulullah SAW kerana Khalifah Uthmaniah pernah memerintah di Semenanjung Arab.



sebenarnya ada pintu lain yang direct ke makam baginda.....dinding grill tu mak saya cakap selepas grill tu ada lagi macam barricade dan untuk pergi direct ke makam memang ada pintu lain tapi belah belakang kata mak saya seperti yang ada dalam gambar tu....

jarak makam baginda dengan makam 2 sahabat tu seingat saya cuma berapa langkah saja....

jika di luar grill tu memang ada tanda yang mana makam baginda dan sahabat cuma kedudukan mereka tu anjak sedikit dari grill.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 15:08


Pintu lain? Sebenarnya makam Rasulullah boleh ditinjau dan kelihatan dari grill arah kiblat. Memang makamnya ditutup kain sedemikian tetapi dengan kain berwarna hijau. Belakang kawasan makam Rasulullah SAW adalah rumah Saiditina Fatimah. Rasulullah SAW dimakamkan dirumah baginda. Mungkin ada benarnya photo itu tapi agak berlainan dari rupa makam sebenar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 16:06


Bismillah

SubahanAllah.. antara mimbar Baginda SAW ke Maqam nabi adalah digelar "taman raudah" antara tempat yang dimakbulkan doa dan ramai yang menunaikan solah sunat ditempat ini. Jika niat baik dan ada rezeki..dikurniakan kesempatan & peluang tersebut. Menurut apa yang ayah ana beritahu, maqam nabi ini dipagar tinggi, kecuali ada orang kenamaan, baru dibenarkan untuk dibuka.

Wallahua'lam


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 17:02


Pada 27-07-10 15:08 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Pintu lain? Sebenarnya makam Rasulullah boleh ditinjau dan kelihatan dari grill arah kiblat. Memang makamnya ditutup kain sedemikian tetapi dengan kain berwarna hijau. Belakang kawasan makam Rasulullah SAW adalah rumah Saiditina Fatimah. Rasulullah SAW dimakamkan dirumah baginda. Mungkin ada benarnya photo itu tapi agak berlainan dari rupa makam sebenar.



ya...memang ada pintu lain pun selain dari grill tu...


sekarang ni jika dari grill tu dia dah tutup habis hingga nak masuk tangan pun dah tak boleh macam saya cakap tadi ada barricade jika dibka dari grill.....ada masanya makam akan dibuka itu pun untuk tujuan membersihkan kawasan2 dalam makam tu....


p/s--->tapi tak salahkan jika berdoa supaya dilembutkan hati penjaga makam supaya dijemput masuk ke dalam kawasan pagar makam kan???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 17:55


bismillahirrahmanirrahim

maha suci allah yang mengurniakan kurniaan yang besar pada nabi junjungan kita nabi muhammad s.a.w...
gambar macam ni memang susah nak dapat,pernah dengar kadang-kadang jemaah nak masuk pun bukan senang,jika yang dapat bersyukur dengan kurniaan allah yang maha besar.. wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 18:42


Sebenarnya makam nabi masih boleh dilihat dari grill arah kiblat. Begitu juga dari grill arah Baqi' kecuali dari grill arah Raudah yang agak kelam. Tiada barracade/dinding dari grill arah kiblat dan kalau adapun barracade /dinding harus dari rumah Saiditina Fatimah ra. Sepanjang pemergian saya belum pernah dengar jemaah dapat masuk ke dalam kawasan makam. Walaubagaimanapun sebagaimana yang saya katakan mungkin benar photo ini sebab setahu saya kali terakhir kawasan tersebut didecorate ialah pada zaman Kerajaan Uthmaniah so photo ini menggambarkan seni sezamannya .

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 20:00


subhanallah..insyaALLAH..suatu hari nanti saya pun akan ke sana..


-----------------
bersama meninggikan martabat ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 21:20


Pada 27-07-10 18:42 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya makam nabi masih boleh dilihat dari grill arah kiblat. Begitu juga dari grill arah Baqi' kecuali dari grill arah Raudah yang agak kelam. Tiada barracade/dinding dari grill arah kiblat dan kalau adapun barracade /dinding harus dari rumah Saiditina Fatimah ra. Sepanjang pemergian saya belum pernah dengar jemaah dapat masuk ke dalam kawasan makam. Walaubagaimanapun sebagaimana yang saya katakan mungkin benar photo ini sebab setahu saya kali terakhir kawasan tersebut didecorate ialah pada zaman Kerajaan Uthmaniah so photo ini menggambarkan seni sezamannya .



Kenapa buat double psoting???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 06:16


Maaf, bukan double posting tapi saya cuma ulangi keyakinan saya. Saya melihatnya dari mata kepala saya sendiri. Bukan sekali. Saya bukan berkata mengikut cerita orang. Makam Rasulullah antara tarikan saya ke Madinah. Tapi kita di sini bukan untuk mengatakan siapa benar siapa salah, saya tetap mengatakan tidak mustahil photo itu benar cuma beberapa kemusykilan photo dan statement.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 08:18


memang tiada barricade dari grill arah kiblat saya tegaskan di belah dalam grill tu memang dah ada barricade bagi mengelak dari perkara yang tak diingini....jika ikutkan pun grill tu pun tak wujud pun pada zaman dulu-dulu dan jemaah boleh masuk terus ke makam....dan sebab itu jugalah saya kata,gambar ni jarang dan susah didapati....bukan senang nak dapat peluang mengambil gambar makam rasul dari dalam kawasan pagar.......gambar yang begini kata ibu saya selalu diambil oleh kakitangan masjid dan selalunya akan ditapis oleh kerajaan arab saudi bagi mengelakkan perkara2 khurafat berlaku.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 09:54


lagipun tak salahkan doakan supaya penjaga makam dilembutkan hati untuk membenarkan jemaah ziarah makam dari dalam kawasan pagar


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-09-10 23:05


Saya pernah diberi gambar ini ... ada yang kata itu gambar maqam Rasulullah ... Wallahuallam bissawab

http://i148.photobucket.com/albums/s6/lily_mawar/maqamrasulullah31.jpg

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-09-10 14:19


Sekalipun tidak mustahil gambar itu gambar makam Rasulullah SAW, sebagai mutawwif saya meragui gambar itu atas 3 alasan.
1. Terdapat 2 lagi makam sahabat bersebelahan dengan makam Baginda.
2. Makam Baginda binaan atasnya mendatar bukan condong sebagaimana dalam gambar. Makam yang condong dengan nisan berserban adalah rekebentuk makam2 sultan2 Uthmaniah seperti makam Sultan Muhammad AlFateh, Sultan Sulaiman dll.
3. Tiada pencahayaan dari bahagian atas ruang makam sebenar sebagaimana dalam gambar.
Bagaimanapun pandangan saya, dengan melihat gambar-gambar demikian hendaknya timbullah rasa kecintaan pada Baginda dengan berziarah dan melihat dengan mata kepala sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

farfenna
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35349
Posting: 153
Dari: melaka

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-11 02:26


Assalamualaikum
sila lihat video ini.mungkin boleh membantu?



~Klik sini


-----------------
http://farizfansuri.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For farfennaProfil   Hantar PM kepada farfenna   Pergi ke farfenna's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-02-11 21:31


Ya benar, its look like a fake. Memang benar berdasarkan pengalaman saya di Turki, makam2 dengan nisan berserban lebih banyak ditemui di Turki hatta nisan orang awam. Persoalan yang paling meragukan saya ialah
1. mengapa tiada makam Saiyidina Abu Bakr Assiddiq ra dan Saiyidina Umar Al Kattab ra bersebelahan makam Rasulullah SAW di dalam photo tersebut.
2. ruang makam tersebut terlalu terang dan luas berbanding keadaan sebenar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124281 saat. Lajunya....