Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: cinta oh cinta manusia


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» cinta oh cinta manusia

Please Mendaftar To Post


Oleh cinta oh cinta manusia

halimie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14867
Posting: 44
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 08:12


:kelip:Assalamualaikum sahabat sekalian.

Anda pernah bercinta,jatuh cinta @ dicintai....??

sejauh mana kejujuran si dia...............??

ana sekadar ingin berkongsi.....

ana juga pernah dicintai,bercinta dan mencintai.......

tetapi apa kita yakin pasangan kita tu benar jujur,ikhlas dan setia..??apa dia boleh menjaga batas pergaulan?? sekarang cinta remaja lebih kepada mahu keseronokan.....hanya mahu suka-suka bukan untuk dirikan masjid..cinta sekarang banyak yang melalaikan.....

Ana pernah kecewa bila orang yang bakal jadi suami kita tak jujur tak setia.....

pernahkah kita fikir......soal dosa dan pahala apabila kita leka dalam keseronokan bercinta??

hakikatnya walaupun kita dah khitbah bukan bermakna kita boleh suka-suka melanggar batas antara lelaki dan perempuan....


kepada kaum wanita....
jangan sesekali mudah memberi kepada yang bukan hak walaupun sekadar sentuh tangan anda....
kalau lelaki tu betul-betul ingin memperisterikan anda dia tidak akan berbuat sedemiakian sehingga anda menjadi milikny yang sah.

kepada insan bergelar lelaki.....
jangan sesekali anda memeberi harapan kepada wanita andai diri belum pasti akan tunaikan impian si dia,jangan sesekali anda menjanjikan kebahagiaan andai diri tak mampu setia..

wahai wanita...belajarlah menilai seseorang dengan penuh berhati-hati sebelum anda menerima cinta si dia

kepada semua pmbaca tulisan ana nii
ana mohon maaf andai ada yang menyentuh perasaab anda,ana sekadar ingin berkongsi berdasarkan pengalaman ana...

:bunga:


-----------------
Berkata Imam Fadhil b 'Iyad : Memadailah Allah sebagai kekasih, al-Quran sebagai penghibur dan mati sebagai peringatan.


Bookmark and Share

  


  Member Information For halimieProfil   Hantar PM kepada halimie   Pergi ke halimie's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 08:52


Bismillah
Salam

Ukhti/akhi... sesuatu penyampaian yang hendak disampaikan ada cerita disebalik apa yang pernah dilalui..

InsyAllah tabahkan hati. Allah Lebih Mengetahui.. Dia Lebih Memahami.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 09:15


macam mana ye...saya mengenali seorang pemuda ni dan memang niat kami untuk mendirikan rumahtangga pada masa yang akan datang.

saya memang da berharap padanya dan yakin yang dia adalah jodoh yang Allah tentukan buat saya kerana perhubungan kami mendapat restu kedua belah pihak dan mengenali dia buat saya semakin mula untuk mencari makna kehidupan yang sebenarnya dan memahami apa yang tersirat yang sedang berlaku di akhir zaman ini...dia berkata pada saya agar jangan terlalu berharap dan dia pun tidak lah mahu memberi sepenuh harapan kepada saya kerana pernah terluka pada masa lalu.

saya ingin memberikan rasa cinta saya ini kepada Allah terlebih dahulu dan dalam masa yang same saya perlukan cinta manusia............

saya ingin berubah tapi saya tiada kekuatan untuk itu kerana di sekeliling saya tiada mereka yang betul-betul menjalankan kehidupan sebagai seorang muslim dan muslimah..yang ada hanya mereka yang mengamalkan separuh saja amalan agama.selebihnye telah bercampur antara haq dan batil.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-10 17:26


Bismillah
Salam Alaiyk...

Semoga dirahmati & dikasihi Allah buat sahabat sekelian.

Ana bawakan kenyataan ini dari seorang yang bergelar "muslimin", boleh dijadikan ikhtibar dan peringatan bersama.

Mohon maaf jika ada kekurangan. Wallahua'lam.

p/s: mungkin kenyataan ini sesuai bagi mereka (wanita) yang pernah bercinta/berputus cinta/ mahu meraih cinta @ apa sahaja.

tapi tidak semua yang begini ye. Masih ada yang lelaki baik dan soleh. Cuma boleh jadikan ianya panduan dalam menagih cinta insan bergelar manusia. Berhati-hati sentiasa dengan perangkap iblis yang secara tidak sedar menggangu hidup muslim.

dipetik sebahagian dari kata-katanya.. kepada wanita yang "tidak boleh renggang dengan SMS atau belaian lelaki ajnabi".

!!! QUOTE !!!


KAMU KENA TAHU INI..

1-selagi kamu belum habis belajar...kamu kena tahu,

lelaki sekrang kebnyakknya tak boleh pakai termasuklah saya,hahaa.
lelaki sekrang hanya tahu habiskan duit makbapak.
lelaki sekarang suka mengikut nafsu semata-mata..habis madu dimakn sisa ditinggalkan
lelaki sekarang yang bercouple pasti akan pasang scandal dalam kamu tidak sedar..

2-kamu juga kena tahu...

lelaki begini tidak boleh pakai,
tidak layak untuk jadi bapa-bapa untuk anak kamu,(kalau KAWIN)
tidak maco sebab tidak terus2x jumpa mak bapak kamu..
lelaki begini kebnyakkannya nak mutiara bernilai kamu itu,
ringan-ringapu dah cukup memuaskan nafsu syaitannya...hohoh
lelaki begini lebih pentingkan awek dari family...
bla bla bla

penyelesaiannya..


1-benda ini sudah jadi penyakit hati kamu...
ibarat saya yang merokok ini,hehe
nak rawat amat susah...

benda yang mudah..

1-kamu main game,tak main game baca komik..quran dll sudah disebut orang lain,jadi saya tidak perlu ulang...

2-cari seorang laki yang kepaala masuk air macam saya,saya handsome..terima kasih..
laki yang memang bukan jenis cintan2x..berkawan dengan dia..
kamu mmng susah nak tinggal lelaki sebab itu saya suruh cari lelaki yang begini..hehe

slpas kamu berkawan dengan dia kamu akan berubah..insyaallah...
sebab lelaki begini lebhi minat untuk berkawan...no couple2x,

tapi bebannya pada kamu..

mereka suka terus terang..dan ada juga jenis yang xbnyak cakap..
susah untuk didekati...biasanya EGO seperti saya sebab perasan handsome,haaha...

kbnyakkan mereka lebih suka di top-up dan tidak mementingkan perasaan wanita,hehehehe.....

kamu sayang2x sekali,tapi kamu akan kena hembur dengan kata2x kesat or mungkin naishat yang menyakitkan hatimu or mungkin ditinggalkan dan kamu kena mengharap pula...hahaa

kamu akan dididiknya jika dia sudah anggap kamu sebagai adiknya...

amat berkira dengan perempuan walau wanita itu kawan baiknya..

kesannya:-kamu akan belaajr tentang silap diri dan belajar disakiti,hehe..:P


silap kamu:-

jika mencari lelaki yang pandai ayat,
jika cari lelaki yang suka puji kamu,bukan tegur kamu
jika cari lelaki yang terlampau caring dengan kamu...

semoga selamat dunia akhirat...


perkongsian ini sedikit sebanyak membantu remaja yang kian terleka untuk sedar akan perkara sebenar..oleh itu wanita/lelaki...sekalian yang dikasihi Allah..,
nak yang baik.. kena sama-sama jadi baik kan...

bila kita sering SMS atau call atau dating atau apa-apa sekarang... fikirkan bagaimana pula dikelak hari.. tak mustahil akan peroleh perkara sama yang dilakukan.

Semuanya satu pengajaran dan penelitian yang harus diambil kira. Baik lelaki/wanita, (muslim/muslimah), (muslimin/muslimat).

Segala yang kurang dari ana..yang lebih dari Allah. Mohon maaf sekali lagi atas penyampaian ini. Sama-sama renung dan fikirkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 20:56


Jangan mudah melafaz kasih,
Kasih itu pada siapa,
Jangan Mudah melafaz sayang,
sayang itu untuk siapa,
jangan mudah melafaz cinta,
cinta itu pada yang esa,
cintakan bunga,bunga kan layu,
cintakan manusia kan pergi.

LAGU UNIC....


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

Newrulehuda
Warga Rasmi
Menyertai: 20.06.2010
Ahli No: 40014
Posting: 2
Dari: negerisembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 10:20


Assalamualaikum ....


testing..testing...hehhe :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For NewrulehudaProfil   Hantar PM kepada Newrulehuda   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-06-10 17:45


salam..
bila kita sebut pasal cinta ni, macam-macam bermain di dalam hati kita ini. semua terpulang pada kita .ya allah berilah cinta ku kepadamu melebihi segala2 nya...amin.


-----------------
For Things to Change, I mUst Change First.
There is no FAILURE, Only Wrong Result,
So I Change My STRATEGY.


Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 20-06-10 19:43


Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...dalam mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
Amin...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094221 saat. Lajunya....