Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: bagaimana nak meningkatkan motivasi diri???


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» bagaimana nak meningkatkan motivasi diri???

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana nak meningkatkan motivasi diri???

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 15:13


Assalamualaikum wbt..

Apa yang sahabat sekalian buat bila motivasi diri dah menurun? macam mana cara nak meningkatkan motivasi diri? 2,3 hari ni rasa tak semangat saja nak buat kerja. macam mana ye....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 11:22


assalamualaikum, tiada siapa akan membantu kita kalau kita tak berusaha untuk diri sendiri..


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 16:32


AssaLamu'aLaikum,

Tetapkan apa matlamat awak yang sebenarnya,
jangan ambil peduli kata-kata serong org sekeliling
Sabar, ambil masa untuk buktikan.-tuntut sebanyak mana ilmu yang boleh.
Fikirkan..Bayangkan saat manisnya apabila kejayaan itu dicapai-->Target.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

znia80
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.03.2010
Ahli No: 39509
Posting: 38
Dari: petaling jaya, rantau panjang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 16:43


banyak mengingati maut isyaallah datangla motivasi tu,

Bookmark and Share

  


  Member Information For znia80Profil   Hantar PM kepada znia80   Pergi ke znia80's Website   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 17:30


banyakkan membaca buku2 motivasi, baca dan hayati kisah-kisah hidup orang lain di sekeliling kita dan kita akan sedar, sebenarnya ramai lagi orang diluar sana yang mempunyai masalah yang lebih berat dari kita. Dan sentiasa berfikiran positif.. ;-)


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27678
Posting: 78
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 08:32


Terima kasih atas nasihat sahabat. Maksud saya di atas motivasi di tempat kerja. Bila sampai di tempat kerja, semangat nak buat kerja tu tak ada. Kerja banyak nak kena diselesaikan. Bila buat kerja sikit rasa malas saja tapi terpaksa siapkan juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-10 00:10


buat kerja dalam keadaan relaks dan tidak tertekan.

anggap kerja itu sebagai satu permainan


-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-10 00:11


buat sesuatu pekerjaan dengan niat hanya kerana allah

insya4JJ1 akan menjadi mudah


-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 28-05-10 00:38


Pada 27-05-10 08:32 , mawarnanmerah posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih atas nasihat sahabat. Maksud saya di atas motivasi di tempat kerja. Bila sampai di tempat kerja, semangat nak buat kerja tu tak ada. Kerja banyak nak kena diselesaikan. Bila buat kerja sikit rasa malas saja tapi terpaksa siapkan juga.



Assalamualaikum

Pada pendapat saya kerja itu adalah 1 tanggungjawab yang perlu kita selesaikan, Maka perasaan malas itu haruslah dibuang jauh-jauh. Kita kena menganggap kerja itu sesuatu yang menyeronokkan dan kita pun akan lebih bersemangat tinggi untuk melakukan kerja-kerja yang diberikan. :)

Ambil masa untuk rehat sebentar jika terlalu banyak kerja ya :bunga:


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Kosong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2010
Ahli No: 39819
Posting: 58
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-05-10 08:10


Pada 27-05-10 08:32 , mawarnanmerah posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih atas nasihat sahabat. Maksud saya di atas motivasi di tempat kerja. Bila sampai di tempat kerja, semangat nak buat kerja tu tak ada. Kerja banyak nak kena diselesaikan. Bila buat kerja sikit rasa malas saja tapi terpaksa siapkan juga.



Assalamualaikum


Punca terjadi rasa malas, lemah semangat, tiada penumpuan kerja akhirnya paling parah ......membawa putus asa.......adalah disebabkan beberapa faktor dalaman diri dan faktor luaran...


1. Kelemahan dalamam/ peribadi - pengetahuan, keyakinan diri, cara pengurusan dll

2. Gangguan /kesan pergolakan rumahtangga

3. Gangguan / kesan tempat kerja /rakan kerja

4. Gangguan /kesan kekurangan kewangan dan beban hutang.



Cara mengatasi masalah lemah semangat/ malas dan sebagainya, cuba kaji sedalam mana seriusnya perkara ini. Kalau ianya boleh membantutkan kerjaya atau boleh membawa kemusnahan kerjaya pada jangka masa panjang, ambilllah langkah2 segera!


Langkah 1:
Cari kunci2 penting masalah.

Langkah 2:
Jika terdapat terlalu banyak masalah, selesaikan dulu masalah yang paling meruncing atau yang paling tenat.

Langkah 3 :
Berkongsi masalah/pengalaman dengan sahabat yang diyakini. Banyak masalah dapat diselesaikan dengan cuma berbincang sebentar dengan seseorang.

Langkah 4 :
Anggap setiap kerjaya itu sebagai ibadah, iaitu dengan meniatkan sebagai mencari rezeki yang halal untuk perbelajaan keluarga di samping untuk beribadat kepada Allah. Ini akan menjadikan satu motivasi yang sangat berkesan didalam hati.

Langkah 5 :
Lazimkan bertaubat dan berzikir. Sebahagian masalah/kerunsingan adalah sebagai peringatan Allah kepada kita supaya insaf akan kelemahan diri atau dosa2 kita. Dengan cara selalu bertaubat dan berdoa sungguh-sungguh kepada Allah akan menjadikan kerjaya dan rezeki kita mendapat barakah.

Langkah 6:
Jangan lupa sedekah sunnat dan berzakat bila cukup haul. Zakat adalah hak orang lain yang ada pada kita. Ianya bukan milik kita. Apabila kita makan sesuatu yang bukan hak kita, maka ianya akan menjadi kekotoran jiwa yang membawa kemalasan!

Selamat mencuba!


-----------------
0


Bookmark and Share

  


  Member Information For KosongProfil   Hantar PM kepada Kosong   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-10 09:44


cari di youtube video mengenai motivasi.....


-----------------
cobaan sora 1 2 3, ehem




Bookmark and Share

  


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 00:14


salam..
selain daripada yang dicadangkan oleh sahabat-sahabat di atas boleh juga
cuba ubah persekitaran tempat kerja..biar nampak lain dr hari2 sebelum ni ..letakkan something yang boleh bagi hati senang..kata-kata motivasi @ apa-apa saja perhiasan ( pokok bunga @ yang menarik untuk dilihat ..kerja memang takkan habis..so boleh buat ikut keutamaan..yang mana perlu didahulukan..buat slow2 ..satu persatu..insya Allah =)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 15:15


janganla malas2.. nati kena buang kerja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 16:25


sekarang ana pula kena praktikkan semua cadangan di atas..cari semangt ni..nak siap marking paper sebelum habis cuti..mari kita cari semangat sesama ..ayuh..chaiyok =)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

anazalil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39780
Posting: 68
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 16:35


Assalamualaikum...

Ana sokong pandangan kosong, terutamanya yang no 4. Kerja adalah ibadah. Ana nak kongsi sikit. Kenapa kerja itu ibadah? ada beberapa sebab :

1. dengan kerja, kita mndapat sumber, dngan sumber kita dapat memberi nafkah atau membantu suami memberi nafkah kepada keluarga. Beri nafkah keluarga adalah wajib.

2. Dengan kerja sebenarnya kita telah mengamalkan prinsip tolong menolong. Cuba mawar teliti, bila mawar laksanakan kerja, mawar tolong orang lain tak. Tolong menolong dalam perkara kebaikan dan taqwa adalah perintah Allah.

3. Dengan bekerja kita telah menepati janji. Hatta kita datang kerja, kita punch jam 8 pagi tu pun ibadah kerana kita menunaikan janji. Kita telah janji dengan majikan untuk masuk kerja jam 8 dan keluar jam 5 petang, kita janji kita akan menaip surat dan sebagainya melalui senarai tugas yang diberi... majikan pula janji bila kita buat tu semua... majikan akan bayar kita gaji sekian. Ertinya setiap kali kita buat kerja tu.... setiap huruf yang kita klik depan komputer adalah kerana menunaikan janji dengan majikan. Menunaikan janji adalah ibadah, kerana Allah suruh kita menunaikan janji.

Setiap kali kita laksana perintah Allah, sebenarnya kita sedang mentaati perintahNya, Setiap kali kita mentaati perintahNya, ertinya kita sedang mengabdikan diri kepadaNya, setiapkali kita mengabdikan diri kepadaNya, ertinya kita sedang beribadah kepadaNya.

Cuba kita ingat balik Kenapa kita bekerja? Kita nak apa dengan kerja? Apakah kita dah dapat apa yang kita cari dari kerja? Kalau ana, ana akan cakap, ana bekerja kerana mahu mencari rezeki untuk tunaikan tanggungjawab ana. Ana bekerja untuk mencari keredhaan Allah. Kalau ana nak cari keredhaan Allah melalui setiap kerja yang ana buat, ana akan terus buat kerja lebih dari apa yang bos suruh, ana akan buat kerja dengan kualiti yang terbaik untuk dapat kepuasan hati ana dan mendapatkan keredhaan Allah.

wallahu a'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anazalilProfil   Hantar PM kepada anazalil   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-10 22:37


salam...info yang berguna untuk diri ana juga untuk lebih bersemangat ktika bekerja.insyaAllah...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108275 saat. Lajunya....