Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: boleh ke pakai baju non muslim


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» boleh ke pakai baju non muslim

Please Mendaftar To Post


Oleh boleh ke pakai baju non muslim

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-05-10 18:31


salam
saya nak tanya boleh ke org islam pakai baju bekas org bukan islam. sebab org bukan islam ni kan ada anjingla, pegang babila. kalau baju macam bundle tu kan, kita beli di tempat yang majoritinya non muslim, jadi apa hukum nya dalam Islam?

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-10 23:05


Pada 23-05-10 18:31 , habrah posting:

!!! QUOTE !!!

salam
saya nak tanya boleh ke org islam pakai baju bekas org bukan islam. sebab org bukan islam ni kan ada anjingla, pegang babila. kalau baju macam bundle tu kan, kita beli di tempat yang majoritinya non muslim, jadi apa hukum nya dalam Islam?


InsyaAllah, tak ada masalah....

ustaz saya pernah kata, kalau berkunjung rumah apek kemudian dihidangkan makanan atau minuman, tak ada nya kita kena tanya " hang dah samak ke gelas ni pek , bukan mulut hang pernah makan bab.. ke ?"....kita boleh saja minum dengan gelas yang dihidangkan itu kecuali peralatan makan tu sedang diisi dengan benda-benda haram tu...

cuma tak salah kalau rasa was-was....samak lah pakaian tu :-D ...seorang teman saya membeli rumah milik seorang cina....dia mengupah budak-budak pondok buat kerja pembersihan...yakni samak rumah tu sebelum masuk menginap
...wallahuallam...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 13:51


ok terima kasih myhoney .. awak selalu ada saja beri pendapat pa ukhwah

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 14:00


betul tu,tak ada masalah kalau nak pakai baju non muslim


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 14:15


jadi kalao masuk rumah sewa orang cina pernah duduk pun ok ke .

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 15:09


Pada 24-05-10 14:15 , habrah posting:

!!! QUOTE !!!

jadi kalao masuk rumah sewa orang cina pernah duduk pun ok ke .


ok....tak ada masalah....

seorang saudara baru (cina)yang keluarganya masih budha...saban minggu balik dan bermalam di rumah keluarganya...tak salah pun..


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 15:28


bagaimana kalau kita dapat tau rumah tu dulu pernah diduduki org cina yang bela anjing?

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 15:43


samak lah kalau was-was......ramai yang buat proses 'samak' bila beli rumah cina....ia mudah saja...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 16:24


saya pun pernah menyewa rumah bekas kuil hindu....

ok sahaja alhamdulillah


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 12:57


jadi maknaya kita tak perlu rasa was was lah bila nak beli rumah or baju terpakai

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 13:18


Pada 25-05-10 12:57 , habrah posting:

!!! QUOTE !!!

jadi maknaya kita tak perlu rasa was was lah bila nak beli rumah or baju terpakai


tak perlu menyukarkan diri ke tahap itu....islam itu mudah dan praktikal, anda tidak diberatkan untuk buat samak atas sangkaan sahaja...maknanya anda cuma rasa baju tu mungkin dipakai cina dan kena anjing, sedang anda tak nampak betul-betul pun baju tu kena anjing...

tentang rumah cina yang anda ingin duduki...saya nasihatkan untuk ketenteraman hati dan sikap yang lebih menjaga kebersihan....samak lah....bukan sukar pun....

jiran saya dulu pernah mengasuh anak china dan keluarga china berkenaan memang membela anjing dan pernah lihat budak tu pegang anjing pun....tak ada dia samak anak cina ini setiap kali mak pak dia hantar budak tu kerumahnya...

saya rasa anda boleh google atau bertanya kepada ustaz2 tentang kedudukan serta pandangan fikah tentang anjing atau bab.. .


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102878 saat. Lajunya....