Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 30 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Betul ke Wanita ada Sixth sense??


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Betul ke Wanita ada Sixth sense??

Please Mendaftar To Post


Oleh Betul ke Wanita ada Sixth sense??

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-04-10 11:32


sekadar ingin tahu :kelip: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-04-10 15:19


Sixth sense??..Sixth sense dari segi apa tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 12:05


hehe..maksud saya wanita ni dikurniakan oleh Allah suatu perasaan (naluri) yang istimewa yang tak ada pada lelaki..saya ada dengar seorang pceramah cakap hal ni.

contoh:

seorang isteri akan dapat merasai kecurangan si suaminya walau macamna si suami cuba menyembunyikan pbuatan tersebut..(bukan su'dhon ni)

..erm..contoh lain:

seorang ibu akan dapat merasai satu perasaan yang luarbiasa kalau sesuatu pkara buruk bakal tjadi pada anak2nye...

betul ke? :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 12:09


adik saya ada banyak lagu sixth sense..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 12:14


Pada 28-04-10 12:09 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

adik saya ada banyak lagu sixth sense..

:-)




huhu... :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 263
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 12:52


tak tahu.sebab ana bukan perempuan :)
kalau duit 60 sen ada ar.haha
hmm...
bergantung pada kebersihan hati agaknya..bila hati bersih,boleh ada 6sense.


-----------------
Tak kira sekecil mana pun sebuah janji,tanggungjawab menunaikannya adalah besar sekali..terutama bila ia membawa harapan bersamanya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 13:15


jom baca novel 'detektif indigo' penulis = faisal tehrani...

ada kisah pasal budak-budak genius yang ada deria ke-6....dan mungkin lebih..



Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

adamaya
Warga Rasmi
Menyertai: 28.04.2010
Ahli No: 39736
Posting: 1

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 13:31


:-D

ya...saya sokong...kebanyakan wanita memang ada sixth sense yang kuat mengenai sesuatu perkara...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adamayaProfil   Hantar PM kepada adamaya   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 13:47


Sesiapa pun bakal ada sixth sense bila hatinya bersih dan dekat dengan Allah..

kerana hanya hati yang lunak dengan Allah mampu menggunakan mata hati dengan sebaiknya....

kbiasaannya para wali dan ulamak2 yang dikurniakan klebihan ini...

kalau nak kata kaum wanita sahaja...rasanya kurang tepatla agaknya..sebabnya deria dan rasa datangnya dari Yang Mencipta..apapun yang bakal berlaku mudah dikesan bila hubungan dengan Allah rapat....

wallahua'alam...
~sedang berusaha mndptkan sixth sense..huhu


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 14:24


alaaa.. gurau saja.. jangan lah menangis.. hehe..

betul tu.. bukan kaum wanita saja.. kaum lelaki pun mungkin ada sixth sense..

mungkin kita boleh kata macam ilham.. tak pun dapat petanda2 melalui sesuatu yang Allah bagi..

contoh macam ibu yang tahu benda buruk nak jadi kat anak.. atau isteri yang tahu suami main kayu tik tok (hehe..)

dekati diri pada Allah.. insyaAllah nanti Dia dekat dengan kita..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-04-10 23:03


saya ada

tapi sebelum kawin memang kuat.. sekarang ni sudah kurang... sangat sangat


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 10:28


Pada 28-04-10 12:05 , shyra_husna posting:

!!! QUOTE !!!

hehe..maksud saya wanita ni dikurniakan oleh Allah suatu perasaan (naluri) yang istimewa yang tak ada pada lelaki..saya ada dengar seorang pceramah cakap hal ni.

contoh:

seorang isteri akan dapat merasai kecurangan si suaminya walau macamna si suami cuba menyembunyikan pbuatan tersebut..(bukan su'dhon ni)

..erm..contoh lain:

seorang ibu akan dapat merasai satu perasaan yang luarbiasa kalau sesuatu pkara buruk bakal tjadi pada anak2nye...

betul ke? :)


Dari pengalaman sendiri.. Ada benarnya. Kalau kita jujur & ikhlas, ALLAH SWT akan bantu kita mengungkapkan kebenarannya.. walauapapun, kita janganlah sedih malah wajib bersyukur jika kita diberi petunjuk bahawa suami kita tu curang sebab ALLAH SWT nak selamatkan kita. Bukankah wanita-wanita yang baik tu, untuk lelaki yang baik?? :kelip:


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 11:35


Pada 28-04-10 13:47 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Sesiapa pun bakal ada sixth sense bila hatinya bersih dan dekat dengan Allah..

kerana hanya hati yang lunak dengan Allah mampu menggunakan mata hati dengan sebaiknya....

kbiasaannya para wali dan ulamak2 yang dikurniakan klebihan ini...

kalau nak kata kaum wanita sahaja...rasanya kurang tepatla agaknya..sebabnya deria dan rasa datangnya dari Yang Mencipta..apapun yang bakal berlaku mudah dikesan bila hubungan dengan Allah rapat....

wallahua'alam...
~sedang berusaha mndptkan sixth sense..huhu



kelebihan yang dkurniakan kepada pr wali & ulama tu sixth sense eh? sixth sense dengan 'kasyaf' tu sama eh? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 11:36


Pada 28-04-10 23:03 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

saya ada

tapi sebelum kawin memang kuat.. sekarang ni sudah kurang... sangat sangat




ya ka da bkurang..?? :malu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 11:37


Pada 28-04-10 13:31 , adamaya posting:

!!! QUOTE !!!

:-D

ya...saya sokong...kebanyakan wanita memang ada sixth sense yang kuat mengenai sesuatu perkara...




setuju jugak..heee.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 11:39


Pada 28-04-10 14:24 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

alaaa.. gurau saja.. jangan lah menangis.. hehe..

betul tu.. bukan kaum wanita saja.. kaum lelaki pun mungkin ada sixth sense..

mungkin kita boleh kata macam ilham.. tak pun dapat petanda2 melalui sesuatu yang Allah bagi..

contoh macam ibu yang tahu benda buruk nak jadi kat anak.. atau isteri yang tahu suami main kayu tik tok (hehe..)

dekati diri pada Allah.. insyaAllah nanti Dia dekat dengan kita..

:-)




:malu: insyaAllah..sama-sama taqarrubkan diri pada yang Mencipta..Dia juga yang Menciptakan 'rasa' / naluri tu kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 11:52


Pada 29-04-10 10:28 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-04-10 12:05 , shyra_husna posting:

!!! QUOTE !!!

hehe..maksud saya wanita ni dikurniakan oleh Allah suatu perasaan (naluri) yang istimewa yang tak ada pada lelaki..saya ada dengar seorang pceramah cakap hal ni.

contoh:

seorang isteri akan dapat merasai kecurangan si suaminya walau macamna si suami cuba menyembunyikan pbuatan tersebut..(bukan su'dhon ni)

..erm..contoh lain:

seorang ibu akan dapat merasai satu perasaan yang luarbiasa kalau sesuatu pkara buruk bakal tjadi pada anak2nye...

betul ke? :)


Dari pengalaman sendiri.. Ada benarnya. Kalau kita jujur & ikhlas, ALLAH SWT akan bantu kita mengungkapkan kebenarannya.. walauapapun, kita janganlah sedih malah wajib bersyukur jika kita diberi petunjuk bahawa suami kita tu curang sebab ALLAH SWT nak selamatkan kita. Bukankah wanita-wanita yang baik tu, untuk lelaki yang baik?? :kelip:





setuju dengan akak (Sorry,saya pggl akak lah ye) walaupun saya belum rasa sendiri pengalaman sebegitu..alhamdulillah atas kurniaan Allah... :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-10 15:16


Pada 29-04-10 11:37 , shyra_husna posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-04-10 13:31 , adamaya posting:

!!! QUOTE !!!

:-D

ya...saya sokong...kebanyakan wanita memang ada sixth sense yang kuat mengenai sesuatu perkara...




setuju jugak..heee.. :-D


Betul atau tidak ye...? :kelip:

Mungkin benar. "Sesungguhnya DIA Lebih Mengetahui."

Wallhua'lam.
:bunga:


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-05-10 20:32


Pada 29-04-10 11:36 , shyra_husna posting:

!!! QUOTE !!!





ya ka da bkurang..?? :malu:

amat amat kurang. mungkin faktor umur agaknya.. dah TUA


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 08:43


sixth sense atau naluri dari hati ni semuanya ada cuma yang membezakannya adakah kearah yang baik atau yang buruk, kadang sesetengah orang tu dapat rasa yang buruk saja dan kadang ada setengah tu dapat rasa yang baik saja, semuanya kuasa Allah, apa-apa pun mungkin bab ni perempuan lebih sikit agaknya, sebab hati mereka ni lembut dan halus sikit, tapi apa-apa pun semuanya dari Allah, kalau hati kita bersih insyaAllah kita dapat rasa perasaan tu...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-05-10 14:39


a'ah betul tu........."bila hati sudah bersih pandangannya menembusi hijab "bak lirik dalam lagu hijjaz.bak kata naqib ana, hati umpama segelas air..hati yang bersih umpama segelas air masak yang jernih, seketul taik cicak yang jatuh segera dapat kita kesannya.hati yang kotor umpama segelas air kopi, berketul2 taik cicak jatuh pun tak terasa kehadirannya.


-----------------
abu muadz


Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

YoYoY
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33472
Posting: 16
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:00


betul lah, saya baru saja kemalangan kat JB, mak saya call dr KL, tanya kabar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For YoYoYProfil   Hantar PM kepada YoYoY   Pergi ke YoYoY's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 20:27


apa pun instint ibu terhadap anaknya adalah yang terkuat....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aisha_humaira
Warga Rasmi
Menyertai: 14.06.2010
Ahli No: 39986
Posting: 5
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-10 21:25


betul.. saya perasaan org yang ads six sense ni... hatinya bersih.. baik dengan semua org d sekeliling.. sentiasa bsgka baik.. mcm2la yang baik-baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisha_humairaProfil   Hantar PM kepada aisha_humaira   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131865 saat. Lajunya....