Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Hidup tanpa hp..boleh ke???


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Hidup tanpa hp..boleh ke???

Please Mendaftar To Post


Oleh Hidup tanpa hp..boleh ke???

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 12:34


salam..
tadi ada tengok topik ini kat tv9..menarik jugak..so nak kongsikan kat ukhwah ini..boleh ke kalian hidup tanpa hp???pendek kata kemana2 saja hp wajib ada...bak kata tetamu nasi lemak kopi o 2..hidup tak sempurna tanpa hp...kalian pula macam mana??jom kongsikan pandangan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 13:20


salam...dulu masa study dip, ada teman sekuliah tak guna hp..
tengok ok saja dia...maintain.....
last sem dia guna sebab dah ada jawatan dalam MPP....hehe


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 13:41


Dunia kini memerlukan juga kemudahan ini, lihat kepada situasi pelajar-pelajar dan pensyarah kini, kemudahan ini suatu manfaat yang perlu bagi tujuan kebaikan.

handphone, internet.. perlu. Assignment banyak menggunakan internet (email), berhubung dengan rakan-rakan & pensyarah pula banyak menggunakan handphone (kelas, perjumpaan segera, dll).

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurafi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19332
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 17:14


boleh agaknya, sebab saya jenis tak guna enset sangat pun..guna just untuk set alarm bangun pagi saja..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurafiProfil   Hantar PM kepada nurafi   Quote dan BalasQuote

nhuda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2009
Ahli No: 38441
Posting: 47

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 18:39


hp dan teknologi lain dicipta untuk memudahkan manusia.
teknologi ni kalau ada, kita boleh hidup, kalau tak ada pun boleh hidup.
kalau kita memilih untuk tidak menggunakan teknologi yang ada, bermakna kita memilih untuk tidak memudahkan kehidupan kita. itu saja.


-----------------
-- koleksi nasyid


Bookmark and Share

  


  Member Information For nhudaProfil   Hantar PM kepada nhuda   Pergi ke nhuda's Website   Quote dan BalasQuote

newkleur
Warga Rasmi
Menyertai: 17.04.2010
Ahli No: 39686
Posting: 4
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 19:13


as-salam..
dalam hidup ini, suatu2 barang itu boleh dikatogerikan untuk dua aspek , keperluan atau tambahan/sampingan..

jadinya, itu terpulang pada individu untuk nak kategorikan Hp tu kat mana..huhu
sebab ada saja orang yang menganggap Hp satu keperluan..
dan ada yang anggap tu satu benda yang sampingan, tak pakai pun tak apa..huhu >,


-----------------
Takkan surut walau selangkah,
Takkan henti walau sejenak,
Cita hidup kami hidup mulia,
Atau syahid mendapat SYURGA..


Bookmark and Share

  


  Member Information For newkleurProfil   Hantar PM kepada newkleur   Pergi ke newkleur's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 19:45


depends on individu tu lah.. pada saya..saya perlu dengan hp..sangat-sangat.. tapi tak lah sampai ada 2 nombor or 2 hp macam sesetangah mmber tu..ngalahkan bisnesman pula mereka tu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 20:02


zaman ketika hp sebeso botol air, public phone banyak dan boleh di guna bila-bila masa jika da kecemasan.

zaman sekarang, Kalau tak ada hp yang berKREDIT ;) semput juga jika timbul kes kecemasan. public phone tinggal pondok, takpun telefon tanpa gagang ;)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 19:57


SALAM...
saya dulu kalau hp kadang-kadang letak pun tak tau kat mana hehehe..mklumla suka silent hp hehe... saya tak suka bunyi yang keluar dari hp tu rasa macam bising sngat....tapi bila dah silent tu selalunya letak atas meja study sebab bila hp bunyi saja mesti begegar meja haha...tapi bila dah sem 5 dan 6 jrng silent hp sebab banyak asssgmnt dan banyak kena cntc kawan-kawan tapi masih juga silent hp cuma kali ini hp selalu disisi heee.. tapi sekarang ini sejak dah kerja hp teramat lah pentng...bila tak budak krdit ini rasa macam tak boleh sngat sebab susah nak cntc boss heee....tapi bila dah malam saya masih silentkan hp hee sampai kena marah lah sebab selalu silent hp, walaupon dulu saya angp hp ini tak penting tapi bila dah kerja ini rasa hp ini amat dperlukan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-10 08:27


Saya tengah tak ada hp, isteri saya termasuk dalam handbag bawa ke kerja. Berdering2 lah telefon tu.. padan muka dia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 12:19


Pada 20-04-10 08:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya tengah tak ada hp, isteri saya termasuk dalam handbag bawa ke kerja. Berdering2 lah telefon tu.. padan muka dia.


cerita ni pun ada ya, boleh terima pakai juga.. :sopan:

tapi ada ke padan muka?

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-10 12:38


Pada 20-04-10 12:19 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-04-10 08:27 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya tengah tak ada hp, isteri saya termasuk dalam handbag bawa ke kerja. Berdering2 lah telefon tu.. padan muka dia.


cerita ni pun ada ya, boleh terima pakai juga.. :sopan:

tapi ada ke padan muka?


Hihi.. dah tu saja cerita yang saya ada.
Saja sakat dia, kejap lagi balik sekolah confirm dia baca punya. :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 15:04


macam mana wuzaraa,
boleh ke hidup tanpa hp satu hari ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-04-10 16:12


Pada 20-04-10 15:04 , Nur_Espace posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana wuzaraa,
boleh ke hidup tanpa hp satu hari ni?


Payah lah...
saya dah beli sim kad baru, petang ni kena beli hp lagi satu.
kalau isteri saya terambil hp, ada satu lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 22:01


susah sikit hidup tanpa HP ni...sekarang macam dah jadi satu keperluan....


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 23:06


aah kan..hp ni sekarang bukan lagi jadi barang kehendak tapi dah jadi macam barang keperluan dah.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 10:46


Susah untuk diri sendiri dan menyusahkan untuk orang nak cari. kalau buat appointment dengan orang yang tak ada hp mahu pening kepala.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 15:16


Assalamualaikum

dulu sebelum ada hp..xkesah sangat..boleh saja hidup..tapi semenjak ada hp rasa tak boleh berpisah pulak..bukan guna sangat..tapi tak tahulah Kenapa..boleh nampak depan mata pun dah cukup puas hati walaupun kadang-kadang kekeringan kredit..hikhik..

'ala kulli hal,hp ni penting sebenarnya terutama ketika kecemasan.so,manfaatkan hp demi kebaikan.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

floranfauna
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2009
Ahli No: 38150
Posting: 7
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 19:41


selari dengan kemajuan teknologi keperluan hp memang amat penting pada masa sekarang. kalau suatu ciptaan itu membawa kebaikan dan manfaat gunakanlah sebaiknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For floranfaunaProfil   Hantar PM kepada floranfauna   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 22:21


Pada 21-04-10 19:41 , floranfauna posting:

!!! QUOTE !!!

selari dengan kemajuan teknologi keperluan hp memang amat penting pada masa sekarang. kalau suatu ciptaan itu membawa kebaikan dan manfaat gunakanlah sebaiknya


yup, hp sekarang ni bukan saja pakai untuk call dan kena call..dah macam-macam fungsi...boleh jadi diary, radio,tv, kamus & macam-macam lagi lah...


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-10 14:33


Pada 18-04-10 19:45 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

depends on individu tu lah.. pada saya..saya perlu dengan hp..sangat-sangat.. tapi tak lah sampai ada 2 nombor or 2 hp macam sesetangah mmber tu..ngalahkan bisnesman pula mereka tu..



salam..
macam terkena saja..huhu..tapi rata-rata sekarang masing-masing pakai 2hp..ada sebab munasababnya...huhu.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-10 17:50


memang boleh saja hidup kalau tak ada handphone ni..tapi payah sikit lah...orang tak tau nak contact macam mana and kita sendiri pun susah nak contact orang...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

YoYoY
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33472
Posting: 16
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 18:02


ada seorang lecturer saya, specialist dalam EMF (Electromagnetic Field), dia memang tak pakai handphone, dia pernah cakap , " kalau lah awak tau apa saya tau mesti awak tak pakai handphone'.

Bookmark and Share

  


  Member Information For YoYoYProfil   Hantar PM kepada YoYoY   Pergi ke YoYoY's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 22:36


Pada 12-05-10 18:02 , YoYoY posting:

!!! QUOTE !!!

ada seorang lecturer saya, specialist dalam EMF (Electromagnetic Field), dia memang tak pakai handphone, dia pernah cakap , " kalau lah awak tau apa saya tau mesti awak tak pakai handphone'.


Assalamualaikum
em..teringin nak tau apa reason lect awak tak guna HP...
nanti awak beritahu lah bila dah dapat info tu ye....thanks... :bye:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 10:44


Assalamualaikum

saya bermimpian untuk tidak menggunakan hP...
tapi Hp penting jugak........ :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-05-10 11:32


atas masing-masing sebenarnya...lau fkirkan,bukannya wajib ada pun....i'm Sorry

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-05-10 11:52


boleh saja hidup tanpa hp...tapi mungkin susah sikit...

Bookmark and Share

  


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 20:03


HP adalah salah satu agenda new world order untuk mengubah manusia terhadap kebergantungan kepada HP.....zaman Rasulullah boleh juga sampai umatnya kezaman ini tanpa HP....


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 21:27


Pada 18-04-10 18:39 , nhuda posting:

!!! QUOTE !!!

hp dan teknologi lain dicipta untuk memudahkan manusia.
teknologi ni kalau ada, kita boleh hidup, kalau tak ada pun boleh hidup.
kalau kita memilih untuk tidak menggunakan teknologi yang ada, bermakna kita memilih untuk tidak memudahkan kehidupan kita. itu saja.



ye..betul itu..saya sokong!


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-10 04:04


Pada 13-05-10 10:44 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

saya bermimpian untuk tidak menggunakan hP...
tapi Hp penting jugak........ :berfikir:



-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141231 saat. Lajunya....