Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 4 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
syahidatul: 30 hari yang lalu
raudhahasanah: 31 hari yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: ...anda peminat catur?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» ...anda peminat catur?

Please Mendaftar To Post


Oleh ...anda peminat catur?

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 21:37


salam..

bayak2 indoor game...catur rasanya yang paling popular...

actually saya nak tau lah ramia sangat ke yang suka main catur? saya ni nak kata minat sangat tu tak ada lah..tapi tau lah main..cuma bila main tu entah bila nak cekmate pun tak tau lah..hehe..

Kalau ada yang minat tu tentu saja biasa p mana-mana tournament kan..mesti hebat punya.. sejak bila minat main ni? baljar dr mana?

boleh jadi ada yang tak minta sebab game ni memeningkan kepala kan..haha...

saya ni baru saja balik dr kejohanan catur skola2 negeri sgor..huh...hebat2 jugak orang-orang tu...ada budak drjah 2 da masuk peringkat negeri...waa...hebat gila...

so anda pula bagaimana? :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 23:07


saya minat juga main catur ni tapi taklah hebat dan sampai masuk tournament hihi.. abang saya yang ajar main masa saya sekolah rendah.. lawan orang gitu2 sajalah.


berhenti main untuk jangka masa yang sangat lama sebab takut menerima kekalahan :D entah apalah istimewa chess ni.. untuk game lain tak pula. sekarang dah kembali main.. lawan dengan chess program dan live chess di internet..


pernah juga pergi tengok chess tournament di Johor ni.. baru sekali pun..memang hebat2..budak-budak dah hebat main. ada yang kalahkan orang dewasa. Ada budak-budak pemain antarabangsa..ramai national master. Ada budak tu kalahkan pemain national master dewasa.


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 09:39


Salam...Saya pun suka juga main catur...Saya mula main sejak sekolah menengah lagi...Bagus main catur ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-10 13:43


achu pun suka main catur...tapi tidaklah sampai joint tournnament ...bakat terpendam yang tak pernah diserlahkan pun.hehe just main untuk masa terluang saja....kat sekolah dulu lau dengan member memang tak pernak tewas ...dekat rumah lawan abang dengan kakak pun tak pernah tewas lagi.champion kat rumah lah katakan..tapi bila da masuk peringkat ipt jumpa roomate yang memang ratu catur....perlawanan pun lebih mencabar...yang tak tahannya banyak kalah dari menang...huhu...tapi tak apa sebab cukup seronok walaupun da tak boleh sandang champion.....


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 12:21


Salam..

Saya tak eti nak main catur2 ini..tapi anak saya yang sulung tu (6thn) emang terror lah juga..lajar dr papa dia....semua dia tahu..macam mana nak susun buah catur....siapa patut jalan dulu....ishh entahla..fenin kepala.....tapi yang bestnya sekarang ini yang kecik (1/3mth) pula dok follow abang dia...seret papan catur kehulu-hilir kalau nak ajak abang dia main....kalau abang dia tak layan..mahu pecah pinggan dengar dia nangis.....aduhai adik....bila kenang2 balik...cuteeeee sangat...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-04-10 20:17


waaa..good lah tu cupgurl.. dari awal lagi anak-anak da minat chess ni sure2 lah nanti sekolah hebat matematik ni..hihi... erm.. bagus2.. rata-rata ygs aya tengok masa tournament skola2 sgor, ramai anak-anak cina yang baru tahun 2 dan 3 da wakili daerah mereka...hebat itu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 10:47


Tak pandai main, ada yang sudi ajar ke.. boleh buat lawan catur ini..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-10 13:23


minat tengok orang main catur sahaja .. .. ..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-04-10 17:55


Pada 23-04-10 13:23 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

minat tengok orang main catur sahaja .. .. ..




aik..suka tengok saja??? best sangat ke? rasanya game ni lah yang palingf tak besy untuk d tonton..Kalau main tu ada lah pekdahnye.. setakat tengok tu nak sorak pun tak boleh...hehe... :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-10 21:18


Pada 23-04-10 17:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!





ehe...

sebab tengok org main catur dengan suami, tak kira lah sama ada tepi jalan ke, dalam tv ke... suami akan bagitahu sebab apa gerakan tu dibuat, sebab apa gerakan tu silap buat. lepas itu yang paling best dia akan bagitahu samaada orang yang tengah main tu main secara 'tricky' atau secara 'lurus bendul'

tapi Kalau disuruh saya main.. minta maap :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-10 22:00


Pada 23-04-10 17:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-10 13:23 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

minat tengok orang main catur sahaja .. .. ..




aik..suka tengok saja??? best sangat ke? rasanya game ni lah yang palingf tak besy untuk d tonton..Kalau main tu ada lah pekdahnye.. setakat tengok tu nak sorak pun tak boleh...hehe... :-P




btol3!! bosan kalau jadi pnonton saja.. da lah tak boleh sorak. kalau sikit kena marah,, nt hilang fokus..hehe..saya memang minat main catur..kalau lawan tu,,mng lah jugak.last masuk tournament pun masa sekolah slu..huhu..da lama tak main ini.. :-(


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-10 19:28


salam,

jom buat game lawan catur........ jom3 .......:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

pausputih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37466
Posting: 63

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-04-10 20:12


Emmm menarik juga idea tu dan boleh dibincangkan ke peringkat parlimen tu...:-)


-----------------
Sesungguhnya yang baik itu belum tentu benar,namun sesungguh-sungguhnya yang benar itu sememangnya baik....


Bookmark and Share

    


  Member Information For pausputihProfil   Hantar PM kepada pausputih   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-05-10 19:24


Pada 23-04-10 22:00 , ellina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-10 17:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-10 13:23 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

minat tengok orang main catur sahaja .. .. ..




aik..suka tengok saja??? best sangat ke? rasanya game ni lah yang palingf tak besy untuk d tonton..Kalau main tu ada lah pekdahnye.. setakat tengok tu nak sorak pun tak boleh...hehe... :-P




btol3!! bosan kalau jadi pnonton saja.. da lah tak boleh sorak. kalau sikit kena marah,, nt hilang fokus..hehe..saya memang minat main catur..kalau lawan tu,,mng lah jugak.last masuk tournament pun masa sekolah slu..huhu..da lama tak main ini.. :-(



untuk menjadi pemain catur amatur, kena pandai atur strategi. ada sesetengah pemain hanya tahu mengira, tapi bila diubah strategi ala 'medan perang', ramai tergolek.

jadi ada kepentingannya menjadi penonton ni.... :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-05-10 23:42


Boleh asah kepala bila main catur ni...macam-macam startegi kena buat kalau nak checkmate kan lawan...actually bagus blajarmain nya...tapi jangan sampai tak bertempat dah lah main bila pandai


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-05-10 10:06


bagusnya dapat main catur..dah lama sangat tak main catur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-05-10 10:50


Minat juga tapi bosan nak tunggu game tamat :D


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah_z
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2008
Ahli No: 32717
Posting: 3
Dari: TERENGGANU

blank  


posticon Posting pada: 04-05-10 09:13


salam...
saya memang minat sangat-sangat main catur ini... family saya semua pandai main.. saya dr peringkat sekolah sampai IPT main catur.. tapi tak sampai tahap master lagi.. minggu depan ad tournament kat KL.. insyaAllah nanti bulan depan main MASUM untuk universiti.. doa kan saya boleh sampai tahap master.. amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyyah_zProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah_z   Quote dan BalasQuote

Husnatun
Warga Rasmi
Menyertai: 25.03.2010
Ahli No: 39562
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 10:51


Pada 04-05-10 09:13 , sumaiyyah_z posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
saya memang minat sangat-sangat main catur ini... family saya semua pandai main.. saya dr peringkat sekolah sampai IPT main catur.. tapi tak sampai tahap master lagi.. minggu depan ad tournament kat KL.. insyaAllah nanti bulan depan main MASUM untuk universiti.. doa kan saya boleh sampai tahap master.. amin....


Waalaikumsalam

Mesti terror sumaiyyah ni :-) Insya-Allah moga berjaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HusnatunProfil   Hantar PM kepada Husnatun   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 11:50


Orang yang pandai main catur ni, pandai matematik.. betulkah?
Tapi kebiasaanya macam tu lah kan..

saya tak reti main catur, dam aji boleh lah.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 15:37


Rasulullah melarang umat Islam bermain catur. Dari Sulaiman bin Buraidah, dari bapaknya .a,. katanya Nabi saw. bersabda:” Siapa yang bermain permainan Nardasyir(sejenis catur), maka seolah-olah dia melumuri tangannya dengan daging & darah khinzir.
Hadis Riwayat Muslim

Moga boleh dikongsi bersama.sebelum ni pun ana tak tahu tentang ini.


-----------------
Tak kira sekecil mana pun sebuah janji,tanggungjawab menunaikannya adalah besar sekali..terutama bila ia membawa harapan bersamanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 17:17


Pada 04-05-10 15:37 , ajefikrah posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah melarang umat Islam bermain catur. Dari Sulaiman bin Buraidah, dari bapaknya .a,. katanya Nabi saw. bersabda:” Siapa yang bermain permainan Nardasyir(sejenis catur), maka seolah-olah dia melumuri tangannya dengan daging & darah khinzir.
Hadis Riwayat Muslim




ishk..biar betul? tak pernah dengar pun..tapi tak pernah mana-mana ulamak sebut pasal ni..maksud saya para alim2 d malaysia lah..Kalau tak, sure2 lah ramai yang tahu malah cuba mengelak untuk main..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 06-06-10 10:12


Pada 04-05-10 11:50 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Orang yang pandai main catur ni, pandai matematik.. betulkah?
Tapi kebiasaanya macam tu lah kan..

saya tak reti main catur, dam aji boleh lah.. :D


Salam...Saya nak tanya sikit...Apa kaitan catur dengan matematik ek?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

tirmidzi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2011
Ahli No: 41766
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-10-11 04:29


saya minat main catur.. dari sekolah lagi.... kalau ada sesiapa minat nak lawan boleh lah..

lokasi kl..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziProfil   Hantar PM kepada tirmidzi   Pergi ke tirmidzi's Website   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-10-11 16:57


Assalamualaikum ,

saya peminat catur juga...

tahu main catur tapi tak terror.

sekarang pun dah kurang main sebab tak ada geng nak lawan...

ayah, abang, adik semua terror dr saya..

hehehe.

:bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-03-12 23:14


assalamualaikum

zaman sekolah dulu minat catur. Pernah mewakili sekolah dalam pertandingan catur. Masa tu otak memang rasa bijak... Hehehe perasan. tapi sejak dah bekerja ni mungkin lama tak asah terus tak reti dan tak minat dah.

Kenangan dulu saya lawan catur dengan senior kelas kejuruteraan mekanikal. Lawan punya lawan saya menang, dia tak puas hati dia ajak saya lawan lagi... Kami lawan sampai senior lain tegur suruh berhenti... Hehehe... Kenangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-12 15:49


Assalamualaikum

Nanti bila beli catur, jangan lupa buang/ patahkan lambang salib yang ada diatas kepala KING tuu... ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

cikgu_ayu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2012
Ahli No: 42086
Posting: 35

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-12 22:29


Pada 23-03-12 15:49 , eme86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Nanti bila beli catur, jangan lupa buang/ patahkan lambang salib yang ada diatas kepala KING tuu... ;-)



salam

oh dan ya, kami adik beradik kalau main catur memang akan pastikan king tu 'cacat'. Yakni kami patahkan tanda salib tu... Heh

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_ayuProfil   Hantar PM kepada cikgu_ayu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117565 saat. Lajunya....