Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Pegawai Tadbir Diplomatik


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Pegawai Tadbir Diplomatik

Please Mendaftar To Post


Oleh Pegawai Tadbir Diplomatik

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 13:17


ada sahabat-sahabat yang akan menduduki exam PTD 10 April ini?
dengar-dengar sekarang ni PTD bukan tetap ye? lantikan kontrak ye?
macam mana nak menghadapi exam PTD?


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 18:21


ptd...susah ke. ana dapat pula pagilan xam 10hb ni. tapi tak boleh nak pergi daa.. GB tak bagi lepas lah program...aduhai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 07:44


Kenapa tak pergi? selamba saja. GB tu kejam gila. hahahaha. tak pikri masa depan org.
pujuk lah dia. kalau tak selamba blah. hahahah


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-04-10 12:09


Pada 07-04-10 18:21 , faizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ptd...susah ke. ana dapat pula pagilan xam 10hb ni. tapi tak boleh nak pergi daa.. GB tak bagi lepas lah program...aduhai.


Mungkin ada hikmahnya :)
Mungkin ramai yang tak setuju dengan saya.
Tetapi mungkin ia perlu juga jadi pertimbangan. PTD secara umumnya menggubal dasar-dasar kerajaan dan melaksanakannya. Rata-rata dasar tersebut adalah dasar yang kufur. Bagi saya biarlah tak gaji besar mana asalkan ianya benar-benar halal.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

arnabputih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 39621
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 13:18


petang ni ada perbincangan mengenai PTD di radio IKIM.FM
boleh dengar. Tak pasti dalam pukul berapa.. may antara 2 pm - 4 pm

maaf ya.:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For arnabputihProfil   Hantar PM kepada arnabputih   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 10:42


wuzaraa kalau nak suruh orang-orang yang tak ada pemikiran agama gubal dasar, memang lah sampai bila-bila dasar memang macam tu sahaja.

tapi kalau ada ilmuan agama, lulusan agama masuk PTD, lebih ramai lebih bagus kerana mereka boleh menggubal dasar2 berpandu ilmu pengetahuan.

kalau nak kata bia gaji kecik asal halal, wuzara resign jadi jurutera lah...
sama saja semua kufur...........


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 09-04-10 11:15


Pada 09-04-10 10:42 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

wuzaraa kalau nak suruh orang-orang yang tak ada pemikiran agama gubal dasar, memang lah sampai bila-bila dasar memang macam tu sahaja.

tapi kalau ada ilmuan agama, lulusan agama masuk PTD, lebih ramai lebih bagus kerana mereka boleh menggubal dasar2 berpandu ilmu pengetahuan.

kalau nak kata bia gaji kecik asal halal, wuzara resign jadi jurutera lah...
sama saja semua kufur...........



Sampai begitu sekali jawapan anda ye...
Jurutera selagi mana melakukan perkara yang halal, maka halallah ia. Sedangkan jika melakukan perkara yang haram, maka haramlah ia. Standard kita halal dan haram, bukan kebiasaan.

Sedangkan bekerja pembuat dasar pemerintahan, bagaimana tinggi pun ilmu Islam, dasar tersebut perlu dirangka mengikut ideologi pemerintah. Sebab itu ramai PTD yang tak setuju dengan dasar-dasar yang mereka sendiri terlibat, tetapi tetap juga mereka siapkan kerana itu kerja mereka. Sepupu saya seorang lulusan APIUM menjadi PTD, akhirnya pemikirannya juga pemikiran kerajaan tetapi lebih bahaya kerana ia boleh bawakan dalil yang pelbagai. Nak berjuang untuk Islam, jauh sekali lah...

Terpulanglah, jika memang anda rasa merangka dan melaksanakan dasar tidak Islam itu diperbolehkan. Tetapi saya memang sama sekali terima ia diterapkan kepada saya. Semoga Allah juga yang membalasnya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 16:45


Pada 07-04-10 13:17 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

ada sahabat-sahabat yang akan menduduki exam PTD 10 April ini?
dengar-dengar sekarang ni PTD bukan tetap ye? lantikan kontrak ye?
macam mana nak menghadapi exam PTD?



esok, 10 april 2010 adalah ujian bertulis. stage pertama untuk memasuki skim ptd. untuk exam ni, kena banyak tau pasal pengetahuan am, matematik, esei...

banyak info pasal ptd ni..try search kat google..

apa pun, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan...all da best untuk yang akan ambil exam esok.. ;-)


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 19:44


huhu .. pernah samapai accesment saja .. bapak susah .. !


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 23:28


saya da sampai tahap asesment............tapi alhamdulillah lepas...
tapi bukan asesment PTD lah.................:D


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

drssm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39536
Posting: 33
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 12:23


saya pun dapat exam 2 hari ni tapi.... tak pergi pun sebab malas. dah tau exam pun payah nak lulus tambah lagi tak prepare apa pun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For drssmProfil   Hantar PM kepada drssm   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 12:47


Pada 07-04-10 18:21 , faizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ptd...susah ke. ana dapat pula pagilan xam 10hb ni. tapi tak boleh nak pergi daa.. GB tak bagi lepas lah program...aduhai.


Apa kes tak bagi lepas? pergi saja bah..itu tentang masa depan anda :)

Memang manusia yang rugi lah kalau tidak pergi, Ingat peluang bukan datang selalu


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 15:52


Pada 09-04-10 23:28 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

saya da sampai tahap asesment............tapi alhamdulillah lepas...
tapi bukan asesment PTD lah.................:D



akasia tak silap i, u p assesment untuk pgwai hal ehwal islam ek? dapat? so sekarang kat jabatan mana? imam masjid mana? waaah...mabruk alaik :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 22:44


syukran.............
carik angin luar masjid pulak... lah ni lam utan...
sarawak bumi bertuah.. ke ke ke ke............ :D

saja buka treadh ni, ramai dok bertanya.. tak reti den nak bagi jawapan apo..
hari ni da exam..boleh lah tuan mod lock topik :D


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 16:45


Pada 08-04-10 13:18 , arnabputih posting:

!!! QUOTE !!!

petang ni ada perbincangan mengenai PTD di radio IKIM.FM
boleh dengar. Tak pasti dalam pukul berapa.. may antara 2 pm - 4 pm

maaf ya.:-)


ya, platfom ikim boleh trgkan balik di mana fungsi2 sebenar ptd yang berfikiran syari'ah ni di mana platfom mereka sangat penting menjadi hrpn dasr2 baru kerajaan. bdw bakal zaujah ana ptd juga. kena nasihat tentang perkara yang terarah pada syariat.. sekarang tengah DPA kat INTAN, ada yang sosial2 benor. tu realiti kena tempuh , cuma pesoalannya adakah ptd ni kuat dalam juang, bila anda ptd maka anda memilih menjadi seorang pemimpin di mana-mana jabatan suatu hari nanti, anda yang wajib membina biah.. kalau batasan syariat tiada hadnya masa krsus, susahla nak tengok ianya gemilang dr sudut dasar yang di bentuk dan dilaksana.. mga diriku menjadi dai'e yang sebenar.. pada keluarga, dan masyarakat yang dahagakan mahu'izoh... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 16:54


sabarlah wuzaraa.. pada anta ni, semua dalam malaysia ni seolah-olah tak betul saja.. dari bab PTD, hubungan luar dengan As, sampailah ke bab bersanding dalam perkahwinan orang melayu sekarang.. sama saja dengan myhoney tu.. satu geng.. (saya memang kerap membaca posting dari mereka berdua ni).. anta jadilah PM baru ganti najib selepas ini.. tukar semua sekali.. insyaALLAH kami di sini akan menyokong..

saya dah 2 kali sampai ke tahap temuduga.. exam dan assessment tu kacang saja.. tapi sebab akademik saya tak bagus agaknya.. huhu..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 20:49


Walaupun susah tapi berbaloi-baloi dapat jadi PTD...Bilik dah ada air-cond pun ada orang tolong "kipaskan"..hehe..Tu belum kira kaki bodek dengan kaki report lagi.. :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 23:24


Pada 14-04-10 16:54 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

sabarlah wuzaraa.. pada anta ni, semua dalam malaysia ni seolah-olah tak betul saja.. dari bab PTD, hubungan luar dengan As, sampailah ke bab bersanding dalam perkahwinan orang melayu sekarang.. sama saja dengan myhoney tu.. satu geng.. (saya memang kerap membaca posting dari mereka berdua ni).. anta jadilah PM baru ganti najib selepas ini.. tukar semua sekali.. insyaALLAH kami di sini akan menyokong..

saya dah 2 kali sampai ke tahap temuduga.. exam dan assessment tu kacang saja.. tapi sebab akademik saya tak bagus agaknya.. huhu..



saya suka baca posting wuzaraa dan kak myhoney sebab kebanyakannya disertakan hujah dan dalil...bukan omong kosong ikut akal sendiri....dan itulah yang kita cari,standard perbuatan adalah mengikut hukum syara'. apa yang tidak selari dengan syara' tinggalkanlah walaupun pahit....
1 lagi,suruh wuzaraa jadi PM? impossible.... :jangan:
sebab wuzaraa takkan masuk dalam sistem pemerintahan kufur hari ini...
Rasulullah dah tunjuk minhajnya.... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-04-10 23:58


Pada 14-04-10 16:54 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!



sabarlah wuzaraa.. pada anta ni, semua dalam malaysia ni seolah-olah tak betul saja.. dari bab PTD, hubungan luar dengan As, sampailah ke bab bersanding dalam perkahwinan orang melayu sekarang.. sama saja dengan myhoney tu.. satu geng..


Zulkifli Nordin sejak jadi Ahli Parlimen Bebas menulis di blognya...
memuji Dato Seri Paduka Rais Yatim dan isterinya, adakan kuliah agama, tafsir dan tajwid di rumah mereka. Bahkan kadang-kadang sampai lebih seratus orang yang hadir...
Dia puji juga Tengku Adnan Mansur rajin solat awal dan berjamaah di Parlimen, maka jangan pandang buruk padanya.

Itulah jawapan saya kepada anda ye hafiz_along. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-10 16:38


saya suka baca posting wuzaraa dan kak myhoney sebab kebanyakannya disertakan hujah dan dalil...bukan omong kosong ikut akal sendiri....dan itulah yang kita cari,standard perbuatan adalah mengikut hukum syara'. apa yang tidak selari dengan syara' tinggalkanlah walaupun pahit....
1 lagi,suruh wuzaraa jadi PM? impossible.... :jangan:
sebab wuzaraa takkan masuk dalam sistem pemerintahan kufur hari ini...
Rasulullah dah tunjuk minhajnya.... :-D

eh.. awak pula yang jawab.. ke awak yang nak sangat jadi PM?? :-)

tahu pulak awak yang wuzaraa takkan masuk dalam sistem pemerintahan hari ini yang awak kata kufur tu..

saya kata.. jadi PM dan tukar semua.. saya rasa (diulangi).. saya rasa wuzaraa memang takkan ikut sistem kufur yang awak kata tu.. bukankah kuasa tu salah satu cara yang perlu untuk menegakkan pemerintahan islam?? tak rasa begitu??

(cakap pasal wuzaraa pulak kita ni.. dah macam personaliti ukwah pulak ustaz kita ni.. hehe)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-10 16:44


Pada 14-04-10 23:58 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-04-10 16:54 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!



sabarlah wuzaraa.. pada anta ni, semua dalam malaysia ni seolah-olah tak betul saja.. dari bab PTD, hubungan luar dengan As, sampailah ke bab bersanding dalam perkahwinan orang melayu sekarang.. sama saja dengan myhoney tu.. satu geng..


Zulkifli Nordin sejak jadi Ahli Parlimen Bebas menulis di blognya...
memuji Dato Seri Paduka Rais Yatim dan isterinya, adakan kuliah agama, tafsir dan tajwid di rumah mereka. Bahkan kadang-kadang sampai lebih seratus orang yang hadir...
Dia puji juga Tengku Adnan Mansur rajin solat awal dan berjamaah di Parlimen, maka jangan pandang buruk padanya.

Itulah jawapan saya kepada anda ye hafiz_along. :)


hmm.. memang patut dipuji.. maknanya bukan semua perkara di malaysia ni tak betul.. masih ada lagi mereka-mereka yang menegakkan islam dalam diri masing-masing walaupun islam tu tidak nampak seperti diangkat oleh pemerintah2 kita dalam negara kita ni.. mereka yang berada dalam skim PTD ni pun bukan semua suka dengan cara pemerintah sekarang ni memerintah.. tapi mereka ada azam untuk melakukan sesuatu, yang mungkin tidak siapa tahu, hanya mereka dengan ALLAH sahaja tau.. cuma masanya mungkin belum tiba.. mereka terasing.. tidakkah akan berbahagia mereka-mereka yang asing ini??


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 11:28


Pada 08-04-10 12:09 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-04-10 18:21 , faizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ptd...susah ke. ana dapat pula pagilan xam 10hb ni. tapi tak boleh nak pergi daa.. GB tak bagi lepas lah program...aduhai.


Mungkin ada hikmahnya :)
Mungkin ramai yang tak setuju dengan saya.
Tetapi mungkin ia perlu juga jadi pertimbangan. PTD secara umumnya menggubal dasar-dasar kerajaan dan melaksanakannya. Rata-rata dasar tersebut adalah dasar yang kufur. Bagi saya biarlah tak gaji besar mana asalkan ianya benar-benar halal.


assalamualaikum.

terima kasih saudaraku wuzaraa....kerana terlalu mudah memberi hukuman yang sebegitu rupa ke atas PTD....tapi siapakah kita yang sebenar2nya yang nak menentukan gaji diperoleh tu sama ada halal atau tidak? layakkah kita mengatakan seseorang itu kufur? layakkah kita menghukum??


-----------------
::: Bersama Membangunkan Ummah :::


Bookmark and Share

  


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 13:48


Pada 14-04-10 16:54 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

sabarlah wuzaraa.. pada anta ni, semua dalam malaysia ni seolah-olah tak betul saja.. dari bab PTD, hubungan luar dengan As, sampailah ke bab bersanding dalam perkahwinan orang melayu sekarang.. sama saja dengan myhoney tu.. satu geng.. (saya memang kerap membaca posting dari mereka berdua ni).. anta jadilah PM baru ganti najib selepas ini.. tukar semua sekali.. insyaALLAH kami di sini akan menyokong..



ada 'peminat' rupanya saya dan wuzara ini ..... dikatakan satu geng pulak...... macam 'geng bas sekolah' tu ke ? :-D

hafiz, wuzara bukan 'berdegang' kat sini sekadar nak tuko PM Malaysia saja .... tapi nak wujudkan khilafah dik oii ..... setakat PM malaysia Rasdin pun boleh jadi .....

:-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 14:00


Pada 16-04-10 11:28 , cipoi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-04-10 12:09 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-04-10 18:21 , faizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

ptd...susah ke. ana dapat pula pagilan xam 10hb ni. tapi tak boleh nak pergi daa.. GB tak bagi lepas lah program...aduhai.


Mungkin ada hikmahnya :)
Mungkin ramai yang tak setuju dengan saya.
Tetapi mungkin ia perlu juga jadi pertimbangan. PTD secara umumnya menggubal dasar-dasar kerajaan dan melaksanakannya. Rata-rata dasar tersebut adalah dasar yang kufur. Bagi saya biarlah tak gaji besar mana asalkan ianya benar-benar halal.


assalamualaikum.

terima kasih saudaraku wuzaraa....kerana terlalu mudah memberi hukuman yang sebegitu rupa ke atas PTD....tapi siapakah kita yang sebenar2nya yang nak menentukan gaji diperoleh tu sama ada halal atau tidak? layakkah kita mengatakan seseorang itu kufur? layakkah kita menghukum??



kat mana wuzara jatuhkan hukum kat sini ? pada saya ia sekadar pandangan umum....

saya lihat wuzara membawa pandangan bahawa dasar-dasar kerajaan yang kebanyakannya dasar yang kufur....itu benar saya setuju...

usaha menjayakan penggubalan dan perlaksanaan dasar yang kufur ini tentulah berdosa.... dan itu antara kerja-kerja PTD

pendapatan yang diperolehi juga adakah halal ?? itu persoalannya..... maka dibawakan statement oleh wuzara lebih baik gaji kecil asalkan benar-benar halal .... tapi kalau nak juga jadi PTD tu nak buat guano .... silakan saja lah...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 15:42


akhirnya.. wuzaraa dan myhoney kembali dengan gabungan yang hebat dalam 'menembak' posting2 yang tak sehaluan dengan mereka.. :-)

tak buat fan club ke myhoney dan wuzaraa..?? hehe


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 16:32


Pada 16-04-10 15:42 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

akhirnya.. wuzaraa dan myhoney kembali dengan gabungan yang hebat dalam 'menembak' posting2 yang tak sehaluan dengan mereka.. :-)

tak buat fan club ke myhoney dan wuzaraa..?? hehe



:lol: :lol: :lol: ....memang kelakar betul... tak jawab pun 'tulisan' saya tu hafiz ooooiii

Ada ke yang berminat nak join kalau akak tubuhkan fan club ??... hafiz presidennya dan hafiz jugalah jawatankuasa penajanya ???...bagaimana ??

kalau berlawanan pandangan itu hafiz istilahkan 'menembak' ….maka apa yang hafiz tak jelaskan disini ialah akak dengan wuzara pun saling menembak sebenarnya .. :D ada ketikanya kami saling berlawanan pandangan dan ada dalam hal-hal tertentu saya dan wuzara berkongsi sudut pandangan yang sama.

Saya betolkan pandangan anda tentang 'kerjasama kami' dalam hal tembak menembak ni.

Saya amat menghormati pandangan wuzara atau orang lainnya yang bertentangan dalam masalah2 yang mempunyai banyak kemungkinan sama ada fikh(undang-undang) dan lainnya, selagi kedapatan bukti yang munasabah dan selama masalah tersebut tidak ada nas yang terang untuk menamatkan perbedaan pandangan antara kami, maka ia terus terbuka untuk saling membawakan pandangan masing-masing.

Pada saya, tidak boleh ditolak keras pendapat dalam masalah2 yang menjadi bidang ijtihad termasuk hal demokrasi yang masih menjadi hadangan antara saya dengan sahabat-sahabat HT kerana kesukaran mereka untuk menghormati pandangan yang mengharuskan penegakan kuasa dan penolakan pemerintah kufur melalui lunas demokrasi.
Namun saya tetap membaca lontaran pandangan2 yang menjadi pegangan mereka dengan semangat toleransi dan saling kasih mengasihi selaku saudara sesama mukmin, dan sebolehnya saya mengambil pengetahuan dari mereka yang bertentangan dengan saya ini, tanpa sedikit pun merasa kalah dan luak pada saya ini. Tidak pasti ini hadis atau kata-kata hukama' “ ilmu pengetahuan dan hikmat itu adalah pusaka yang hilang dari mukmin, di mana dan dari siapa saja ia ditemui ia lebih berhak dan patut untuk memilikinya”...maka ada ketikanya anda akan dapati saya nampak selari dan ketika lainnya saya bersimpang pula dengan ustaz wuzara ni.

Saya kalau boleh tidak ingin tergesa-gesa mengambil keputusan atau menentukan sikap terhadap sesuatu atau tergesa-gesa menjatuhkan hukum kecuali saya yakini memang telah ada pengkajian dengan mendalam serta penuh dedikasi dan dibincang semasak-masaknya, sehingga jelas didepan mata kita perihal natijah kebaikan dan keburukannya. Perasaan ini telah saya tonjolkan dalam semangat saya mempertahankan tentang keharaman sanding/makan beradat yang ditentang hebat oleh ustaz2 ukhwah.com yang mengharuskannya kerana ingin membawa persandingan 'ala islam'...nak buat camano :malu:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 16:49


eh.. saya tak jawab ke?? hehe.. bukan geng bas sekolah astro tu.. geng upin dan ipin kat tv9 tu.. hehe

ooo.. lupa pula.. bukan saja menembak orang lain bahkan kadang-kadang menembak sesama sendiri..

(eh!! sejak bila pula aku dilantik jadi moderator untuk tajuk forum ni??)

memang demokrasi terpimpin (bak kata abdul wahib dalam 3 abdul) yang dikatakan mengutamakan rakyat kat malaysia ni tak cukup betul.. apa yang pemimpin kita dok amal selama ni pun bukannya dicedok dari islam sepenuhnya.. islam ada cara kepimpinan tersendiri.. manakala kita yang hidup sekarang ni adalah secara tak langsung telah 'terlahir' dari sistem yang telah lama bertapak di tanahair kita ni.. asal jawatan PTD tu pun rasanya (kalau tak silap lah) bukan pertamanya dipegang oleh orang tanahair kita sendiri.. kemudian dah lama lepas tu baru jawatan PTD (dulu bukan PTD, istilah apa entah) dibuka untuk orang tempatan.. nak salahkan pemimpin sekarang 100% rasanya agak melampau.. kita semua teraniaya.. nak buat camano..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 16:52


disebabkan itu, saya mencadangkan orang-orang seperti wuzara mahupun honey sendiri dan semua orang-orang HT ke, PAS ke, ambil lah tampuk pemerintahan kita sekarang.. jadi PM.. tak kisah lah wuzaraa ke, rashdin ke.. tapi tu cuma cadangan.. :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 17:59


!!! QUOTE !!!

eh.. saya tak jawab ke?? hehe.. bukan geng bas sekolah astro tu.. geng upin dan ipin kat tv9 tu.. hehe


hafiz pula jadi kak ros atau kak sally ....baru ngam kita...heheheh


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 18:05


Pada 16-04-10 16:52 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

disebabkan itu, saya mencadangkan orang-orang seperti wuzara mahupun honey sendiri dan semua orang-orang HT ke, PAS ke, ambil lah tampuk pemerintahan kita sekarang.. jadi PM.. tak kisah lah wuzaraa ke, rashdin ke.. tapi tu cuma cadangan.. :-)



perghhh.... bernasnya cadangan ini. Macam cadangan doraemon masa dok sembang2 dengan nobita.

mari donald duck nak bagi cadangan pulak :

apakata hafiz pergi pimpin najib pelan-pelan bawa turun takhta PM maka serta mertanya akak akan naik jadi PM Malaysia .... kita lupakan wuzara dan rashdin obama ..... Hafiz akan akak lantik sebagai penasihat kabinet doraemon nanti....waah semudah ABC ...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 21:34


Salam
ana sangat excited dengan tajuk posting ni sebab PTD merupakan antara cita-cita ana sejak kecil.lebih gembira bila ana ditawarkan oleh pakcik ana untuk hadiri interview kat wisma putra untuk jawatan tu bila ana konvo hujung tahun ni, insyaAllah.

ana excited sebab nak tau apa baik dan buruknya kerja PTD ni. tapi ana amat kecewa bila tiba-tiba perbincangan ni dicemari dengan 'hujah2' yang pada ana berbaur emosional dari pihak2 yang dalam banyak situasi, org yang sama...benar ada dalil dan fakta dalam setiap defence statements pihak2 terbabit, tapi tolonglah...Kenapa mesti emo? dalam posting2 yang lain jugak. kadang-kadang ana malas nak join perbincangan sahabat-sahabat sebab perkara2 macam ni lah. hanya baca posting pemula, then ana dah malas nak baca komen-komen dan 'hujah2 ilmiah' sahabat-sahabat. berhujah secara ilmiah ke macam ni? adakah situasi sebegini antara sebab umat Islam masih berpecah belah? bertikam lidah atas platform 'ilmiah' untuk perkara remeh-temeh? i'm begging for somebody out there, please...prove me wrong.

a deeply apologize from me to everybody and anyone concerned.

and by the way, i'm not saying that such discussion and 'debates' regarding the implementation of Islamic law in our government are 'remeh-temeh' and a small pieces thinking of mind. this site is a very good platform to have a different perspective and point of views when it comes to ummah's situation. what I meant is, please show our integrity and pride as intellectual musleems with regards to this matter.


Jazakumullahu khairan kathira :bunga:


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 22:05


!!! QUOTE !!!

Kenapa mesti emo? dalam posting2 yang lain jugak. kadang-kadang ana malas nak join perbincangan sahabat-sahabat sebab perkara2 macam ni lah. hanya baca posting pemula, then ana dah malas nak baca komen-komen dan 'hujah2 ilmiah' sahabat-sahabat. berhujah secara ilmiah ke macam ni? adakah situasi sebegini antara sebab umat Islam masih berpecah belah? bertikam lidah atas platform 'ilmiah' untuk perkara remeh-temeh? i'm begging for somebody out there, please...prove me wrong.


seriusnya....eh akak terasa lah pulak..

sorry...sorry sesangat.
jangan lah sedih pulak.

tak ada emo kat sini...tak ada bertikam lidah dan pecah belah....saja 'melawak' dengan alonghafiz....dia tu agak lucu jadi termengusik lah sikit.

sungguh...tak ada emo pun ..... sikit tak emo.

ok.... ainul yakan boleh teruskan perbincangan, akak pergi main jauh-jauh ... don't be sad.Hiburkan hati dengan signature ainul ni :

"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 22:13


Kak myhoney, ainul minta maaf kalau ada guris at akak. ainul tak berpihak pada sesiapa. cuma seperti yang ainul bagitahu tadi, ainul cuma sedih dengan situasi yang berlaku dalam komuniti ukhwah ni. cukuplah duniar luar sedang menangisi perpecahan umat islam. kita di dalam komuniti ukhwah ni, janganlah mengambil jalan yang sama ye? sebab org islam tak akan jatuh di dalam lubang yang sama 2x. biarlah kita yang di dalam komuniti ni menjadi satu 'badan' atas dokongan wehdatul fiqh dan wehdatul 'amal. nama pun portal komuniti UKHWAH kan? :kelip:

untuk kak myhoney, sekali lagi ainul minta maaf ye. ainul tak terniat untuk guris at akak. akak teruskan berdiskusi dalam portal ni. ainul suka baca posting2 akak yang penuh dengan fakta dan dalil (sebelum kemudiannya ada unsur2 dot..dot...dot..hehehe)

maaf ye kak.
ana mohon kemaafan untuk sahabat-sahabat yang lain jugak :bye:


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 22:27


!!! QUOTE !!!

Kak myhoney, ainul minta maaf kalau ada guris at akak. ainul tak berpihak pada sesiapa. cuma seperti yang ainul bagitahu tadi, ainul cuma sedih dengan situasi yang berlaku dalam komuniti ukhwah ni. cukuplah duniar luar sedang menangisi perpecahan umat islam. kita di dalam komuniti ukhwah ni, janganlah mengambil jalan yang sama ye? sebab org islam tak akan jatuh di dalam lubang yang sama 2x. biarlah kita yang di dalam komuniti ni menjadi satu 'badan' atas dokongan wehdatul fiqh dan wehdatul 'amal. nama pun portal komuniti UKHWAH kan?


InsyaAllah...ukhwah tetap 'subur' dalam dada sekalipun berdegang -degang kami bertikam pandangan disini....

'pertikaman pandangan memberi sedikit tekanan....tekanan akan memberi dorongan untuk berfikir dan menimbang....sedang memikir dan menimbang itu dapat menambah pengetahuan dan kematangan. Akak hargai cabaran2 dari beberapa teman di ukhwah ini sekalipun ada yang melihat akak seperti keras dan suka berbalahan, dan kadang-kadang melepas marah dan geram....semuanya tidaklah berpanjangan....sedikit kemarahan mungkin, tapi selebihnya adalah kasih sayang dan persaudaraan.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 22:30


asalnya buka posting nak saja tau macam mana nak menghadapi exam.
akhirnya jadi panjang berjela. tapi okkk lah perbincangan `ilmiah` .
harap-harap ada posting2 yang mungkin dapat membantu AinulYaqan dalam nak carik kerja tu. kerja lah rajin-rajin nanti.


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 22:54


alhamdulillah..Kalau begitu kata kak myhoney, lega at ainul. mudah-mudahan itulah yang akan berlaku dalam komuniti ini; rasa persaudaraan hanya kerana Allah :kelip:

untuk akasia, terima kasih. insyaAllah..ana akan kerja rajin-rajin nanti, hehehe :bye:


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 16-04-10 23:54


Salam...

Pertentangan pandangan dalam thread ini bermula apabila saya mempersoalkan skop kerja PTD yang merangka dan melaksanakan dasar-dasar yang bertentangan dengan hukum Islam. Ada yang merasakan ia tidak mengapa (merangka dan melaksanakan hukum selain Islam) dengan niat hendak melakukan perubahan. Sebenarnya, cara fikir ini sama sekali bathil, tetapi realitinya itulah mentaliti sebahagian dari kita.

Tak perlu kita skopkan kepada PTD, tetapi mari kita lihat pembahasan menghalalkan yang asalnya haram. Ia banyak terjadi, seperti menghalalkan terlibat dengan perbankan riba' , terlibat dalam saham konvensional, terapkan dasar kerajaan dalam jabatan agama, mengurus seni dan budaya yang bertentangan dengan Islam, menjadi SB, penggubalan undang-undang kufur, terlibat dengan pemerintahan kufur, ikut arahan Najib tunduk kepada Amerika, melaksanakan darsar dengan jadikan Yahudi Apco sebagai penasihat, melaksanakan percukaian kapitalisme, perlesenan arak dan perjudian, dan banyak kes lain. Maka mereka menghalalkan keterlibatan menggubal dan melaksanakan polisi kufur ini, dengan hujah antaranya raf'ul kharaj iaitu menghilangkan kesukaran. Maksudnya jika orang yang tidak Islamik yang berada diposisi tersebut maka akan lebih teruk lagi. Atau dengan kaedah lain yang hampir sama maknanya, dar'ul mafasid aula min jalb masolih (menolak keburukan itu lebih utama dari mendapatkan kebaikan). Maksudnya, mereka menolak keburukan (sekiranya ditadbir oleh golongan yang tidak Islamik) itu lebih utama dari mendapatkan kebaikan (dengan melaksanakan hukum Islam). Mungkin bagi mereka yang dosa adalah Menteri2 BN yang sekular, mereka yang Islamik melaksanakannya tidak mengapa, mungkin boleh dapat pahala.

Persoalannya apakah ia dibenarkan Islam?

Di dalam Al Quran, secara qathie sumber dan maknanya Allah menyatakan golongan yang berhukum dengan hukum selain Allah sama ada zalim, fasiq atau kufur. (Rujuk Surah Al Maidah ayat 44, 45 dan 47). Ada banyak lagi ayat yang membahaskan perkara ini. Pembahasan rukhsah hanya yang dinyatakan dalam surah Al Baqarah 185 hanyalah kepada apa yang telah ditunjukkan oleh dalil. Bukan manusia sendiri yang menentukan rukhsah keringanan bagi mereka. Ini hakikatnya menjadikan standard halal-haram bukan bersandarkan nasy syariah, tetapi akal dan hawa manusia kerana mereka sendiri yang menentukan itu rukhsah, bukannya berbalik kepada nas syara'. Wallahu'alam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 00:32


Subhanallah...terima kasih banyak-banyak untuk wuzaraa atas penerangan tu. betul ana bercita2 untuk menjadi seorang PTD nanti dan impian tu pulak seakan dipermudahkan dengan perantaraan pakcik ana dan kawannya di wisma putra.

tapi dengan hujah2 dari wuzaraa, kak myhoney, hafiz_along dan sahabat-sahabat yang, maaf ana tak tersebutkan, ana akan pertimbangkan semula twrn pakcik ana tu. serahkan saja pada Allah kan? itu yang terbaik. kadang-kadang sesuatu yang kita sukai, tak bermakna redha Allah turut mengiringinya.

untuk turut membahaskan dan berdiskusi tentang soal ni atas paltform agama, maaf ana bukan org yang hak. sekadar membc pandangan dan pertimbangkan, Boleh lah, hehehe

terima kasih sekali lagi :kelip:

jazakumullahu khairan kathira :bunga:


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 17-04-10 11:13


Pada 17-04-10 00:32 , AinulYaqan posting:

!!! QUOTE !!!

betul ana bercita2 untuk menjadi seorang PTD nanti dan impian tu pulak seakan dipermudahkan dengan perantaraan pakcik ana dan kawannya di wisma putra.




Zaman sekolah dulu saya pun ada cita-cita, pertama nak jadi pilot. Kedua nak kerja offshore, tak kisahlah either oil&gas atau marine. Selepas SPM, saya nak apply pilot tapi ada yang bagitahu pilot MAS kena bawa arak, maka saya batalkan. Masa tu saya bukanlah faham sangat bab agama, tetapi melibatkan perkara yang jelas haram seperti arak, saya terima saja. Maka saya pun apply scholarship Petronas, untuk jadi marine engineer, dapat. Tapi family saya kurang setuju , maka saya tolak. Dalam masa yang sama, saya dapat offer Mara untuk buat program persediaan Accounting ke Australia. Jadi Accountant ada ACCA atau CIMA, boleh dapat gaji berbelas ribu pada usia muda. Tetapi, seorang pakcik yang juga seorang pensyarah yang juga penggerak Jamaah Islah Malaysia (JIM) di JB menasihati cuba elakkan kerja yang ada kemungkinan melibatkan riba' dan aktuari. Maka, tersadailah saya di UTM buat mechanical engineering.

Keterlibatan saya dalam gerakan Islam semasa di UTM inilah yang mengubah persepsi saya 180 darjah. Cita-cita kita adalah untuk mendapat mardhatillah (keredhaan Allah), itulah yang perlu dipasak dalam lubuk hati kita. Apa pun kerjaya kita ia sekadar untukmencari sesuap makanan meneruskan kehidupan. Pilihlah apa saja kerja yang jelas halal, yang tidak menjerumuskan kita kepada perkara-perkara syubhah apalagi yang jelas haram. Tak kisahlah di sektor kerajaan, swata atau kerja sendiri, asalkan kita tidak terperangkap antara halal dan haram dan dalam masa yang sama tidak menghalang kita dari menghambakan diri dalam perjuangan Islam. Selebihnya kita serahkan kepada Allah swt. Saya teringat kata-kata seorang ulama' jamaah tabligh, "kalau kita kejar dunia, selamanya dunia tidak akan cukup untuk kita kejar. Tetapi jika kita kejar akhirat, dunia akan datang mencukupi kita". Alhamdulillah.

Just my2cents,
wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 16:32


Menyentuh soal pekerjaan yang tidak dicemari unsur2 ghibah dan syubhat, ana sedar dengan perkara tu sejak dari bangku sekolah lagi.

hingga sekarang, ana masih mencari relevansi dan hikmah Allah atas takdir-Nya mencorak perjalanan pendidikan ana dari sekolah hingga sekarang (nak habis studi ni, huhu..insyaAllah). lepas upsr, ana ada apply untuk sambung form 1 di sekolah agama sebab ana dah mula berminat dengan suasana Islamik. tapi tak dapat. belajar di sek.menengah harian dalam kelas aliran agama (jadi lah kan? hehehe :-P ) hingga form 3.

lepas PMR, ana apply lagi untuk sambung form 4 di sekolah agama (lebih-lebih lagi Maahad), tapi masih tak dapat jugak, huhu instead i had been offered to mrsm.

tak apalah...life must go on? ana pun studylah dengan cita-cita nak jadi doktor muslimah pula, tapi result ana tak cukup mantop nak further study kat oversea. entah Kenapa bila lihat ramai kawan-kawan ditwrkan study kat oversea tapi bukan ana (mengikut sistem mrsm, twrn belajar kat oversea dengan biasiswa mara adalah melalui trial spm ikut piawaian mara sendiri), entah Kenapa semangat study ana down.

lepas spm, dapat twrn upu dalam bidang sains walau ditwrkan ke uia (tapi bukan medic, huhu lagi sekali), ana tolak sebab dah tak berminat dengan perkara2 berkaitan sains ni. apakah? hehehe :-P

ana apply uitm dan nak quote dari wuzaraa, hehehe, tersadailah ana di uitm ni ambil law. totally in civil. ana minat dengan law ni, jadi ana belajar bersungguh2 dengan impian nak jadi peguam lah pulok. mujur ana terlibat dengan jmh yang menyebabkan ana masih bertahan dengan prinsip muslimah walau dikelilingi kawan-kawan yang dot..dot..dot..hehehe.alhamdulillah
:-)

so sekarang, kalau ana nak jadi peguam syari'e, mengikut sistem uitm, ana kena ambil dip lanjutan dalam syariah 1 tahun+honest in law (ikut sistem U lain, macam chambering) 1 tahun. semuanya, campur 3 tahun ana ambil degree ni, 5 tahun ana kena belajr untuk jadi peguam syarie (bila nak kahwin ni? hehehe)

tiba-tiba, pakcik ana twrkan kerja PTD. suka lah ana kan? tapi membaca hujah dan fakta dari wuzaraa, kak myhoney dan sahabat-sahabat lain, terpaksalah ana pertimbangkan semula. tak pelah, kalau betul bukan rezeki ana nak jadi PTD, sementara nak sambung belajar lagi untuk jadi peguam syarie, ana akan cuba apply job lain yang sesuai dengan prinsip ana. biarlah ana kena lalui jalan yang panjang untuk jadi peguam syarie, mungkin itu yang terbaik buat ana kan dan terkandung hikmah Allah di dalamnya.


:sopan:


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 18-04-10 09:08


Pada 17-04-10 16:32 , AinulYaqan posting:

!!! QUOTE !!!



ana akan cuba apply job lain yang sesuai dengan prinsip ana.



Itu yang sebaiknya.
Saya ada seorang sahabat, asalnya seorang peguam tetapi sekarang meninggal terus kerjaya tersebut. Sanggup meninggalkan kemewahan hidup dan sekarang berdakwah sepenuh masa.

Cuba anda baca ini... Harapan Murid

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 12:04


Pada 16-04-10 17:59 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

eh.. saya tak jawab ke?? hehe.. bukan geng bas sekolah astro tu.. geng upin dan ipin kat tv9 tu.. hehe


hafiz pula jadi kak ros atau kak sally ....baru ngam kita...heheheh



alaaa.. baru ingat nak jadi mail... 2 seringgit, 2 seringgit!!

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 12:08


Pada 16-04-10 18:05 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-10 16:52 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

disebabkan itu, saya mencadangkan orang-orang seperti wuzara mahupun honey sendiri dan semua orang-orang HT ke, PAS ke, ambil lah tampuk pemerintahan kita sekarang.. jadi PM.. tak kisah lah wuzaraa ke, rashdin ke.. tapi tu cuma cadangan.. :-)



perghhh.... bernasnya cadangan ini. Macam cadangan doraemon masa dok sembang2 dengan nobita.

mari donald duck nak bagi cadangan pulak :

apakata hafiz pergi pimpin najib pelan-pelan bawa turun takhta PM maka serta mertanya akak akan naik jadi PM Malaysia .... kita lupakan wuzara dan rashdin obama ..... Hafiz akan akak lantik sebagai penasihat kabinet doraemon nanti....waah semudah ABC ...



alamak.. d.duck nak bagi cadangan lah pulak.. haha..

cakap memang semudah ABC.. ABC pun susah nak cari sekarang ni.. bukan semua kedai ada.. huhu.. (makan XYZ lah lepas ni..)

siapa pun boleh cakap.. senang saja.. bagi lah hujah2 panjang berjela2 kat sini.. kita dari dulu dah memang begini.. nak salahkan nenek moyang kita dulu ke?? kasihan mereka..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 12:18


apa pun. kita tak perli emo di sini.. (yang kata orang lain emo tu pun emo jugak agaknya..)

terpulanglah pada anda semua sama ada nak jadi PTD atau tidak.. masing-masing tahu tempat letak sesuatu sama ada patut atau tidak.. kalau nak kaji lebih terperinci. memang ada benarnya apa ustaz wuzaraa bagitau tu.. bukan setakat dalam PTD saja, skim apa pun, kerja apa pun sama ada swasta atau kerajaan, kalau dah tak ikut islam, maka persoalan dibenarkan islam atau tidak itu memang patut timbul..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

Bugsfriend
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2008
Ahli No: 32643
Posting: 6

blank  


posticon Posting pada: 29-04-10 23:44


Saya sebenarnya bersetuju dengan wuzara. Memang itulah antara lain tugas seorang PTD. PTD melaksankan dasar-dasar dan polisi-polisi kerajaan dan memastikan ianya berjalan licin. Dan ini termasuklah perkara-perkara yang sebenarnya bertentangan dengan Syariah.

Saya sering juga mendengar beberapa azamsesetengah PTD untuk melakukan perubahan dalam penggubalan dan pelaksanaan polisi kerajaan. Tetapi, ianya hanya tinggal impian. Ini kerana, PTD merupakan personel kerajaan yang amat penting dalam pelaksanaan polisi kerajaan berdasarkan perjanjian 'Saya Yang Menurut Perintah.' Tetapi, tengok jugalah ke Kementerian dan Bahagian mana anda ditugaskan. Itulah kenyataan pahit yang perlu ditelan.

Ibu saudara bermula sebagai PTD M41. Sekarang sudah menjadi Ketua Pengarah Agensi AntiDadah Kebangsaan (AADK). Itulah antara gambaran tingkat kerjaya PTD, tapi tidaklah semua.

Apa pun, dalam dunia akhir zaman ini, seperti kata Rasulullah, menjaga agama adalah seperti menggenggam bara api. Kita berdoa dan berusaha agar pendapatan yang kita perolehi benar-benar halal.

Wuzaraa, anda pernah mendengar ceramah dan membaca buku Imran Nazar Hosein? Tentu anda juga tertarik dengan idea beliau kerana ada misi yang dikongsi bersama. Saya banyak belajar dari beliau.

Wassalam.


-----------------
My son

Muhammad Amin Aiman (close up) - 1 tahun


  


  Member Information For BugsfriendProfil   Hantar PM kepada Bugsfriend   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-10 16:49


Salam...

Bugsfriend, anda sepertinya silent rider. Lama benar tidak memberi komentar. :)

Hari ini ada bentuk cara fikir, dimana mereka telah menetapkan suatu keputusan terlebih dahulu kemudian, dicar-cari dalilnya. Sebagai contoh, hari ini 30 April hari akhir penyerahan borang income tax bagi mereka yang bekerja makan gaji. Dalam Islam, sumber dana negara datang dari 2 sumber utama, iaitu milik negara dan milik umat. Sumber hasil negara antaranya adalah kharaj, usyur, ghanimal, fai, usyuir dan rikaz, anfal, jizyah, hasil dari himar, marafiq dan lain-lain sumber yang ditunjukkan oleh Al Quran, sunnah dan ijma' sahabah. Sumber dana kedua adalah harta milik ummat, seperti segala galian bumi yang tidak terbatas, gunung ganang, air ddsbnya. Semua sumber ini jika dikelolakan, insyaAllah lebih dari cukup.

Tetapi hari ini, sumber2 ini dijadikan milik syarikat2 dan para kapitalis. Maka kita sebaliknya dipaksa membayar segala bentuk cukai. Walhal CUKAI BAIK CUKAI PENDAPATAN, CUKAI LANGSUNG MAHUPUN TIDAK LANGSUNG HUKUMNYA ADALAH HARAM. Tetapi hari ini, wujud ramai cerdik pandai yang menghalalkan cukai ini dan malah MEWAJIBKAN pembayaran cukai, dan menghukum berdosa orang yang tidak membayar cukai. Nampak tak, mereka bekerja melaksanakan sistem kufur dan malah menghalalkan segala bentuk hukum kufur ini dengan cuba menyesuaikan hukum kufur ini dengan Islam. Begitulah juga wujud pegawai-pegawai yang melaksanakan sistem kufur ini, mereka menghalalkannya dengan alasan ingin melakukan perubahan. Semudah itu mereka menghalalkan keharaman, matlamat menghalalkan cara.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Bugsfriend
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2008
Ahli No: 32643
Posting: 6

blank  


posticon Posting pada: 21-11-10 18:51


Assalamu'alaikum wuzaraa. Ya, saya jarang login di sini. Terima kasih atas penjelasan itu. Saya baru lulus temuduga PTD dan akan melapor diri bulan depan.

Rasulullah menyebut di akhir zaman ini kebanyakan manusia tidak hirau halal dan haram sumber pendapatan. Dan fenomena ini adalah sesuatu yang bersifat global termasuk di negara kita. Di luar sana juga terdapat anak-anak muda yang melakukan kerja yang menyebabkan identiti dan kewajipan mereka sebagai Muslim tergadai seperti mendedahkan aurat dan tidak dibenarkan solat oleh majikan. Mereka terpaksa bekerja untuk mendapat sesuap nasi dan membantu ibu bapa yang uzur.

Saya sekarang sedang berusaha untuk mengumpul dana untuk visi saya untuk menyertai Perkampungan Islam seperti yang dicadangkan oleh Shaykh Imran Nazar Hosein.

Bookmark and Share

  


  Member Information For BugsfriendProfil   Hantar PM kepada Bugsfriend   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-11-10 20:23


tahniah bugsfriend...anda mhkin salah seorang yang bercita2 mahu mengubah dasar2 dan polisi2 kerajaan yang tidak selari dengan syariah..bagus lah tu...sekurang2nya anda punya misi dakwah walau kelihatan melawan arus dari apa yang telah menjadi kelaziman..

ptd pada saya (dan ramai org) bukan mudah nak dapat.. namun adik saya yang baru gred dari univ punya rexeki mendapat tempat. dan beliau pun akan melapor diri dalam sbulan lagi...berbanding saya, beliau punya ketrampilan dan gaya komunikasi yang mantap..masakan tidak, dulu beliau dalam bidang komukasi...hehe...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alhaq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1790
Posting: 85

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-12-10 10:14


tidak perlu salahkan PTD.....doa-doa lah jika dapat PTD, dapat di jabatan yang elok dan sesuai.....yang kurang terlibat dengan polisi yang bertentangan dengan syarak...

contoh nya kalau dapat jabatan hal eh wal org asli..boleh lah tolong org asli..ataupon jabatan kebajikan...ha..senang nanti boleh lah cadangkan polisi baru untuk mudahkan urusan permohonon org fakir miskin dapat kan bantuan.....tidakkah itu elok and bermanfaat untuk umat?
kita perlukan orang-orang seperti anda ..i/allah lama nanti polisi kita akan berubah sikit demi sedikit...bukan senang nak ubah 100%

ada ramai kawan-kawan yang jadi PTD...semua mereka cuba make a difference...ada yang di Kementerian Pertanian..ada di hospital dan membantu nurse2....ada di Kementerian Perumahan melihat2 rumah2 terbengkalai..dan ada juga yang menjaga Permata bagi memastikan bangunan permata siap ikut jadual (walaupon dia tak setuju dengan permata..heheh)...dan mereka semua yang menjadi tukang jawab soalan untuk menteri di parlimen...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alhaqProfil   Hantar PM kepada alhaq   Quote dan BalasQuote

Bugsfriend
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2008
Ahli No: 32643
Posting: 6

blank  


posticon Posting pada: 12-12-10 19:55


Terima kasih syemarly.

Ya alhaq. Saya seringkali terfikir tentang haluan kerjaya saya ini. Saya sedar tentang kedudukan PTD ini. Dan saya sangat bersetuju dengan wuzaraa.

Harapan saya semoga satu hari nanti saya mempunyai kebebasan yang sebenar dalam haluan mencari rezeki ini. Sukar untuk saya memberi ulasan yang panjang bagi perkara ini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For BugsfriendProfil   Hantar PM kepada Bugsfriend   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152642 saat. Lajunya....