Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 2 hari yang lalu
nabilah: 2 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu


Teknologi
Topik: Camera DSLR Nikon or Canon


Carian Forum

Moderator: Administrator, Martyr
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teknologi
    »» Camera DSLR Nikon or Canon

Please Mendaftar To Post


Oleh Camera DSLR Nikon or Canon

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 17:32


Assalamualaikum

Siapa boleh share disini, mana lagi ok antara Nikon or Canon...
Siapa ada experience dalam dunia fotografi ini harap boleh share.

Tujuan membeli sebagai hobi bukan untuk tujuan bisnes atau sebagainya.

Wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 10:42


salam..bro..kalau nak berminat2 dan berjinak2 dengan kamera dslr ni... boleh masuk web ni... Insya Allah ramai akan membantu. tapi kat situ masuk,,,,search dan baca dulu baru tanya. heheheh..

http://www.fotomedia.com.my/


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 11:34


Nak beli D90 tapi mahal sangat..beli Canon 1000d saja ok tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 11:36


berapa bajet ? lepas itu tengok lah model..Kalau berpadanan...apa salah nya tapi nak compare.. D90 ni best kurang sama dengan 550d punya spec... yang 1000d ni tak pasti


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 18:23


dslR nikon lebih lask berbanding canon..adik ambil fotografi kat uitm pun prefer cmera itu...gambar?..memang superb!

Bookmark and Share

  


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 18:25


ktgori kmre dlsR memang mahal bro..beli sajalah tokse kira rege sangat, janji berbaloi tahan lama,alah membeli menang memakai bak kata..

Bookmark and Share

  


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 23:38


terbaru nikon d90 nak drop harga...betul ke? ke gossip?kalau betul turun memang wajib lah kena angkat satu..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Kokseikokde
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2008
Ahli No: 32873
Posting: 48

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 09:28


kalau ada bajet lebih beli saja yang mahal terus supaya xmenyesal dikemudian hari..kalau suka nikon ambik D90, kalau suka Canon ambik saja 50D..

juga boleh refer kat forum http://photosantai.com/forum/

macam yang en rdwira cakap..search & baca dulu baru tanya..jangan masuk saja terus tanya kamera apa yang bagus.. bila dah beli tu khatam dulu manual book

Bookmark and Share

  


  Member Information For KokseikokdeProfil   Hantar PM kepada Kokseikokde   Quote dan BalasQuote

ifahman
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2010
Ahli No: 40205
Posting: 5
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-10 09:03


saya nak jual DSLR Sony Alpah A330 RM1500....
barang masih tip top...jarang guna...snap pun tak banyak
berminat call 0132057799 atau email saya di [email protected]
pembeli sekitar Chearas dan KL

Bookmark and Share

  


  Member Information For ifahmanProfil   Hantar PM kepada ifahman   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-10 15:46


kalau nak banding nikon dan canon ...nikon lebih bermutu..canon hanya iklan saja banyak..macam faizzudin cakap lah..sebab mula-mula kita hanya nak guna sebagai hobi..tapi hobi dalam bab kamera ni boleh buat kita semakin suka dengan nya..so untuk puas hati beli nikon..pasti puas hati...


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

  


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-08-10 22:01


Lepas raya ingat nak sambar satu lah Nikon D90..masih tak cukup duit ini..tengah kumpul..hehehe

fahmi, so far sony ok ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Kokseikokde
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2008
Ahli No: 32873
Posting: 48

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-10 08:25


Pada 26-08-10 15:46 , ellina posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak banding nikon dan canon ...nikon lebih bermutu..canon hanya iklan saja banyak..macam faizzudin cakap lah..sebab mula-mula kita hanya nak guna sebagai hobi..tapi hobi dalam bab kamera ni boleh buat kita semakin suka dengan nya..so untuk puas hati beli nikon..pasti puas hati...



apa bukti nikon lebih bermutu & canon xbermutu ?
gambar xcantik bukan kamera yang tak bermutu tapi tukang ambik gambar tu yang tak bermutu sebenarnya

Bookmark and Share

  


  Member Information For KokseikokdeProfil   Hantar PM kepada Kokseikokde   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-10 14:27


well personally i love canon~ memang orang akan suka banding canon dan nikon tapi both of them sama-sama memberi prestasi yang baik.. camera compact canon sangat baik.. i love canon ixus.. sumtimes it can give an even result as dslr does.. it depends on the man behinds the camera.. kalau dapat nak canon 550d.. 1000d rasanya ok untuk beginner tapi bagus juga kalau beli yang lebih advnce sebab takut pakai beginner 1000d cepat rasa bosan and nak upgrade.. tapi up to u.. bgntg juga pada budget..

Canon: Delighting You Always~ (^_^)


-----------------
::....mencari ketenangan
menjiwai peranan...::


Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 01-09-10 13:08


saya rasa apa-apa jenis camera pun kalau kita tau guna, tau mode dan pcahayaan dan angle yang betul tentu hasilnya menarik. kalau guna camera digital biasa pun boleh dapat hasil yang menarik bbanding camera dlsr kalau tak tau guna.

saya pernah baca artikel di national geographic. seekor monyet berjaya mengunakan camera digital menghasilkan gambar-gambar yang menarik...

apa-apa pun saya suka guna nikon D90

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 02-09-10 16:10


kalau bukan ada tujuan khusus saya cadangkan guna compact saja...tapi sekerang ada compact yang fungsinya seperti dslr..

ada juga sistem micro four-third(4/3) untuk tukar lens...

yang latest sony nex3 dan nex5..

canon g11 juga bagus untuk low light...

tapi kalau berani sambar lah leica m9..harga dalam 8k saja...haha...

Bookmark and Share

  


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-10 02:04


ramai juagk expert dalam ukhwah ini pasal dslr camera ye..boleh buat topik bncg pasal ini...ehehhe

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09711 saat. Lajunya....