Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Men are born to succeed, not fail.
-- Henry David

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 2 hari yang lalu
nabilah: 2 hari yang lalu
aye: 3 hari yang lalu
tereturubuzu: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 23 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: pegalaman hidup yang tak dapat dilupakan....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» pegalaman hidup yang tak dapat dilupakan....

Please Mendaftar To Post


Oleh pegalaman hidup yang tak dapat dilupakan....

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 03:32


salam...

jom kongsi pegalaman hidup yang berlaku pada anda yang tidak boleh dilupakan..

perkongsian ni bukan tertumpu perkara yang menarik sahaja..mungkin ada di antara kita yang ada pegalaman hidup yang sedih untuk dikongsikan bagi memberi peringatan dan panduan kepada kita semua...

wsalam... :bye:


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 06:42


pengalaman hidup yang tak dapat dilupakan

~~nikah~~

:P


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 07:05


banyak pengalaman hidup yang tak dapat dilupakan....ada suka ada duka...namun pengalaman itulah yang mendewasakan saya...huhu...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

sayaku
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 39618
Posting: 8

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 08:23


hehe..
pengalaman ek..
pengalaman banyak..
hee..
yang tak dapat dilupakan pun banyak..

antaranya ..

picit anak ayam sampai mati..
hehee..
time kcik2..heee

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayakuProfil   Hantar PM kepada sayaku   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 09:08


antara pengalaman2 yang paling tidak dapat dilupakan ialah bila terkenangkan getirnya hidup semasa zaman sekolah dan zaman remaja dulu .... zaman paling banyak cabran untuk saya yang 'keseorangan'.......boleh setempayan air mata jika dilayan sangat....

tapi ia juga menarik rasa syukur pada rahmat dan pemberian Allah....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 15:09


salm...pengalam yang paling tak dapat saya lupakan seumur hidup ialah kena tampar dengan cikgu bahasa melayu...saket dan peritnya hanya allah saja yang tahu..sampai hari ini saya ingat kawan saya yang mnyebbkan saya ditmpar tapi tak pa lah nak buat macam mana kalau ikut kan panas baran saya dulu-dulu dah lama kawan saya tu kena pukul dengan saya tapi saya pun tak tau pasai pa saya diam saja...hehe balek saja cita kat mak, mak saya terkejut besar, so waktu pjmpann ibu bapa ibu saya mngadukan hal tersebut, ibu saya cakap saya tak kisah kalau nak rotan anak saya tapi biar rotan bersbb, kenapa tmpar anak saya tak brsbb...
apa-apa pun ckgu tu lah yang banyak mmberi peluang kepada saya dalam mmprtngktkan perbhasan dan sajak waktu sekolah dulu, tak silap darjah 4 waktu tu, sekarang ini bila dah kerja teringat zaman kanak-kanak hehe, rasanya kalau saya dah kwen lagi teringat agaknya zaman seklah dulu hehhe,apa-apa pun itu semua mematngkan saya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 15:18


Pada 06-04-10 06:42 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

pengalaman hidup yang tak dapat dilupakan

~~nikah~~

:P

tu saja k?takkan lah tu saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 15:57


Pada 06-04-10 09:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

antara pengalaman2 yang paling tidak dapat dilupakan ialah bila terkenangkan getirnya hidup semasa zaman sekolah dan zaman remaja dulu .... zaman paling banyak cabran untuk saya yang 'keseorangan'.......boleh setempayan air mata jika dilayan sangat....

tapi ia juga menarik rasa syukur pada rahmat dan pemberian Allah....



setuju dengan kak myhoney...
pengalaman masa zaman belajar dan berkeseorangan lah yang paling mencabar dan tidak dapat dilupakan...
sampai sekarang masih terbawa-bawa dalam mimpi
sebab tu nak cepat-cepat kawin... :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 20:53


moga-moga Nur_Espace cepat kawin:)


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

puteri_85
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39539
Posting: 6
Dari: TAIPING,PERAK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 21:16


banyak sangat..............yang duka dan suka lau boleh nak saja bagi hilang ingtan tak mahu ag ingt2.................huwaaaaaaaaaaa

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_85Profil   Hantar PM kepada puteri_85   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 21:19


Pada 06-04-10 15:57 , Nur_Espace posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-10 09:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

antara pengalaman2 yang paling tidak dapat dilupakan ialah bila terkenangkan getirnya hidup semasa zaman sekolah dan zaman remaja dulu .... zaman paling banyak cabran untuk saya yang 'keseorangan'.......boleh setempayan air mata jika dilayan sangat....

tapi ia juga menarik rasa syukur pada rahmat dan pemberian Allah....



setuju dengan kak myhoney...
pengalaman masa zaman belajar dan berkeseorangan lah yang paling mencabar dan tidak dapat dilupakan...
sampai sekarang masih terbawa-bawa dalam mimpi
sebab tu nak cepat-cepat kawin... :sopan:


alahai...nurEspace...

perkahwinan memang rahmat yang sangat besar...
kehadiran seorang suami mencoret hari-hari yang lebih bermakna, seorang teman yang paling dekat dan setia, tempat menumpahkan rasa cinta, menjadi pelindung serta pembimbing, untuk melalui sisa hidup dunia dengan lebih bahagia....

tapi kan.....keseorangan yang saya maksudkan tiada lah kaitan dengan sebuah perkahwinan :-D :-D :-D

ada saat bersendirian yang lebih sakit pernah saya rasakan....tiada kaitan dengan kisah cinta ... ia kisah kehidupan saya....takdir yang Allah tulis yang tak mampu saya pilih kecuali sabar dan redha sahaja...

ewah, jiwengg pulak malam ni.... :lol:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 13-04-10 15:39


Pada 06-04-10 15:57 , Nur_Espace posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-10 09:08 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

antara pengalaman2 yang paling tidak dapat dilupakan ialah bila terkenangkan getirnya hidup semasa zaman sekolah dan zaman remaja dulu .... zaman paling banyak cabran untuk saya yang 'keseorangan'.......boleh setempayan air mata jika dilayan sangat....

tapi ia juga menarik rasa syukur pada rahmat dan pemberian Allah....



setuju dengan kak myhoney...
pengalaman masa zaman belajar dan berkeseorangan lah yang paling mencabar dan tidak dapat dilupakan...
sampai sekarang masih terbawa-bawa dalam mimpi
sebab tu nak cepat-cepat kawin... :sopan:


itu saja ke pengalaman paling mencabar dalam hidup awak? tak mencabar langsung. Ingatkan pengalaman bergelut dengan singa ke, mendaki everest ke, memandu kereta F1 ke, sesat dalam hutan Endau Rompin ke, kih kih kih....

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 13-04-10 16:16


Pada 13-04-10 15:39 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!



itu saja ke pengalaman paling mencabar dalam hidup awak? tak mencabar langsung. Ingatkan pengalaman bergelut dengan singa ke, mendaki everest ke, memandu kereta F1 ke, sesat dalam hutan Endau Rompin ke, kih kih kih....


elehh...awak ada ke pengalaman macam tu?
saya rasa awak pun sama saja....
sampai sekarang masih termimpi-mimpi lagi kan? :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-04-10 23:31


pengalaman yang agak 'malang' bagi saya..baru saja berlaku..pada 26.03.2007....dihalau dari _ _ _ _ _ _ ...sehelai sepinggan saja..bawa napset berisikan baju kotor sahaja..sedih tak boleh nak cakap..before depart, kena buat fingers print lagi, macam penjenayah pulak..memang tak boleh nak lupa kan...dan sedikit penghinaan dari manusia yang hati busuk itu...

tapi, semua dah jadi..selalu set dalam mind, setiap yang berlaku ada hikmahnya....cuma manusia saja yang tak perasan...hanya ALLAH sahaja yang tau...bersangka baik lah sentiasa..agar jiwa kita turn jadi baik juga..ALLAHUALAM =)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 11:40


Pada 13-04-10 16:16 , Nur_Espace posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-10 15:39 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!



itu saja ke pengalaman paling mencabar dalam hidup awak? tak mencabar langsung. Ingatkan pengalaman bergelut dengan singa ke, mendaki everest ke, memandu kereta F1 ke, sesat dalam hutan Endau Rompin ke, kih kih kih....


elehh...awak ada ke pengalaman macam tu?
saya rasa awak pun sama saja....
sampai sekarang masih termimpi-mimpi lagi kan? :lol:


nurespace...sabar lah dik...
janganlah ambik hati sangat dengan wuzara ni. Dia masih fobia dan hilang 'keseimbangan' kerana baru saja kehilangan ikan kelisa putihnya yang ditemui mati terapung di akuarium rumahnya....kasihan dia.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 14:54


:-) kelakar pun ada, suka pun ada, sedih pun ada
baca pendapat sahabat ukhwah. Pelbagai kisah dan pengalaman ada.

banyak atau sikit,berharga atau tidak
pahit, tawar atau manis, yang lepas atau akan datang,

masing-masing ada ceritanya.. :bunga:

aih.. nak cerita disini, nanti tak habis 1 laman pun,
sebab banyak.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 15:28


Pada 14-04-10 11:40 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



nurespace...sabar lah dik...
janganlah ambik hati sangat dengan wuzara ni. Dia masih fobia dan hilang 'keseimbangan' kerana baru saja kehilangan ikan kelisa putihnya yang ditemui mati terapung di akuarium rumahnya....kasihan dia.



alah...setakat ikan kak lisa tu apa lah sangat
bukannya mati isteri
.....nak tanya, kak cik tu akak ke?     :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-10 12:39


Pada 14-04-10 15:28 , Nur_Espace posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-04-10 11:40 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



nurespace...sabar lah dik...
janganlah ambik hati sangat dengan wuzara ni. Dia masih fobia dan hilang 'keseimbangan' kerana baru saja kehilangan ikan kelisa putihnya yang ditemui mati terapung di akuarium rumahnya....kasihan dia.



alah...setakat ikan kak lisa tu apa lah sangat
bukannya mati isteri
.....nak tanya, kak cik tu akak ke?     :-D


heheheh...nampaknya dah baca kisah trajis kak lisa lah ni ...

siapa itu kak cik ?...engineer? lawyer? mejistret ?..oww berus gigi kecik... shaya tidhak khenal shiapa itu kak cik...heh heh heh..


hissh...dah lari jauh ni....turn off turn off ...eh eh... U turn u turn...

ada satu pengalaman yang tak terlupakan...

suatu masa dulu, saya baru berpindah ke rumah sewa di satu kawasam perumahan yang baru dibuka. Suatu pagi saya sedang berjalan di dalam rumah saya tiba-tiba saja saya seperti ditolak terjatuh sehingga lengan kiri saya patah...sedang masa tu saya sarat mengandung anak sulong 7 bulan...sedih ...alhamdulillah kandungan saya selamat...

ke sana sini suami mencari jiran untuk meminjam kereta nak bawa saya untuk dirawat kerana kami masa tu cuma ada motor...sedih...alhamdulillah ada pasangan cina yang simpati dengan kitaorang

lebih sebulan lengan saya berbalut dan disokong dengan kain anduh...lama juga saya trauma dan dalam kehairanan kerana terasa seperti 'ada tangan' yang menolak saya jatuh tapi tak tahu 'tangan siapa?'...... sedih dan misteriii.....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

biey_peace
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38818
Posting: 12
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-04-10 13:30


PENGALAMAN HIDUP memang banyak...ADA suka dan SEDIH WAA...


-----------------
..AkU tEMANmU..


Bookmark and Share

  


  Member Information For biey_peaceProfil   Hantar PM kepada biey_peace   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 15:49


banyaknya pengalaman..
ada suka dan duka...
yang suka menceriakn
yang duka menyakitkan
emmm....


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

  


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 12:04


assalamualaikum...

dalam kehidupan terlalu banyak pengalaman hidup..
ada suka dan ada duka...
tapi itulah suratan takdir yang harus ditempuh..
semua itu adalah dugaan dan cabaran...
dari situlah telah mengajar saya erti kehidupan yang sebenar..
mengajar saya betapa susahnya mengawal perasaan dan emosi..
dari situlah juga menyebabkan saya lebih matang..
YAALLAH. Aku REDHA DENGAN APA YANG TELAH TERJADI..
AKU PASRAH dengan KETENTUANMU YAALLAH..
AKU DOAKAN AKU AKAN KETEMU KEBHAGIAAN SATU HARI NANTI..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 15:33


pengalaman yang ana tak boleh lupakan sampai sekarang..waktu zaman budak-budak lah ni,ana pegang anak anjing, ana tak tahan sangat sebab tengok kiut saja anak anjing tu,anak anjing tu jiran punya,main dengan mereka campur tak kisah melayu ke india ke cina ke,lepas itu anak anjing tu pun ikut kita orang main,ana apalagi pegang dan duduk atas belakang anak anjing tu(nasib anak anjing tu tak mati,hehehe..) lepas tu my parents nampak ana main dengan anjing apalagi kena bawa pulang lepas itu mandi air tanah..hehehe.. first dan last ana pegang anak anjing tu..hehehe..

kisah suka,syukurilah,kisah duka,redhailah dan bersabar..
sabar separuh dari iman dan kunci kehidupan..wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 15:59


Assalamualaikum
pengalaman ana yang masih tak dapat dilupakan sampai sekarang?

ana ada tampar seorang kawan lelaki yang sekelas dengan ana ketika kami darjah lima. dulu sewaktu sekolah rendah, ana terkenal dengan seorang pengawas yang panas baran dan 'kerek' kerana konon2nya paling bijak di di sekolah+disayangi semua cikgu. ana tampar dia di hadapan semua kawan-kawan sekelas, huhu...kelas yang sebelumnya riuh rendah (cikgu ada meting time tu), bertukar jadi sunyi sepi lepas ana tampar dia. ana siap bagi warning kat dia dengan garangnya.

masa tu ana betul-betul terlupa dia ada penyakit leukimia. tak silap ana, cikgu2 tak berani pun cubit dia (walaupun dia agak nakal+baik) sebab kulit dia akan jadi biru kesan dikasari. bayangkan dia ditampar oleh ana time tu.

bila diingat2 semula, ana tak dapat lupa air mata dia bergenang memandang ana dengan tangannya menutup pipi yang ditampar. esoknya, bila ana bertanya ke mana dia (nak minta maaf, rasa bersalah sangat-sangat!), kawan-kawan memberitahu dia dan kakaknya (yang rapat dengan ana) dah berpindah sekolah.

sejak tu sampai ke hari ini, peristiwa tu masih menghantui ana. peristiwa tu juga telah mengubah hidup ana dari seorang yang sombong dan kasar kepada yang sekarang ini.

Allahuakbar..doa ana selalu, agar ana diberi kesempatan untuk berjumpa dengan beliau dan meminta maaf secara langsung. bimbang dengan dosa antara manusia ini jika kita dijemput menghadap Allah terlebih dahulu.......
:cry:


-----------------
"dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman" (al-Imran:139)


Bookmark and Share

  


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-04-10 22:13


Setiap yang berlaku walaupun getir dan kesukarannya sehingga memakan diri namun, disitu tersembunyi hikmahnya.

Harta dan kekayaan paling bermakna dan berharga didunia

Kunci Kebahagiaan;-

- Kekuatan (dalam iman & islam, tidak mudah jatuh dan kalah)

- Kesabaran (pahit bagai ubat, tapi itu juga yang manis kerana mendambakan janji-Nya)

- Ketenangan (memberi penawar & kedamaian dalam kehidupan)

Mencari ketenangan hati;-

~ Bersyukur (dengan apa juga nikmat pemberian-Nya, merasa cukup dan berpada-pada)

~ Redha ( apa sahaja ujian, cabaran @ dugaan dudunia yang sementara ini)

~ Ikhlas ( dalam melakukan apa juga pekerjaan; memberi @ menerima. Belajar bukan dari paksaan, tapi kerelaan hati)

~ Bersangka Baik (pegang kesucian Al-Quran, peringatan dan penjelasan dari-Nya bahawa sentiasa bersangka baik dengan Allah)

~ Senyuman ( walau pahit dan tawar, senyumlah untuk mengembirakan orang lain)

~ Tawadhuk (agar diri tidak tergelincir & berada dalam keadaan sedar bahawa Pencipta adalah Pemerhati Yang Setia)

>> Berserah & kembalilah segalanya kepada Pencipta Yang Mencipta & Memberi. DIA Lebih Mengetahui Sesuatu.


Semoga diri ini dan sahabat sekelian sentiasa dibawah rahmat dan kasih sayang Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 19:56


banyak-banyak...

satu ni masih kekal dalam kepala saya.

saya nak pulang rumah, tapi kawan minta temankan sebab dia tinggal seorang. dia janji saya akan pulang bersama dia(ayah dia akan datang dengan kereta)

alhamdulillah, seperti yang dijanjikan, ayah dia memang datang. TAPI, saya tak diberi naik kereta tu. alasan ayahya, mereka nak menyinggah ke rumah saudara mara lah, nak pergi makan lah. dan kawan saya cuma membiarkan saya terdiam di tepi jalan.

memandangkan dah lewat... dah tak ada kenderaan awam. maka saya balik jalan kaki sampai kerumah.. tepat jam 12 TENGAH MALAM. syukur, mama saya masih belum tidur. Kalau tak.. mungkin tidur di masjid sahaja sementara menunggu subuh.(sejak tu lah saya beli hp. untuk kegunaan kecemasan sebegini)

pengalaman mengajar.... buat baik berpada pada.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-10 20:39


Pada 18-04-10 19:56 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

banyak-banyak...

satu ni masih kekal dalam kepala saya.

saya nak pulang rumah, tapi kawan minta temankan sebab dia tinggal seorang. dia janji saya akan pulang bersama dia(ayah dia akan datang dengan kereta)

alhamdulillah, seperti yang dijanjikan, ayah dia memang datang. TAPI, saya tak diberi naik kereta tu. alasan ayahya, mereka nak menyinggah ke rumah saudara mara lah, nak pergi makan lah. dan kawan saya cuma membiarkan saya terdiam di tepi jalan.

memandangkan dah lewat... dah tak ada kenderaan awam. maka saya balik jalan kaki sampai kerumah.. tepat jam 12 TENGAH MALAM. syukur, mama saya masih belum tidur. Kalau tak.. mungkin tidur di masjid sahaja sementara menunggu subuh.(sejak tu lah saya beli hp. untuk kegunaan kecemasan sebegini)

pengalaman mengajar.... buat baik berpada pada.



tak silap seperti sebuah kisah novel..

benar lah ukhti, "buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali." Dah terlampau baik pun, habis diperlakukan. kasihan..

sabar lah.. semua tu ada kenangannya juga kan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-10 22:01


:)

mungkin kisah ni juga pernah jadi kat ramai orang, sampai boleh jadi satu jalan cerita novel begitu.

apa pun dengan kawan yang seorang ni, memang terpaksa akui, AGAK terasa hati.

tak apalah, kisah ni pun memang dah lama. kawan tu pun anak dah 2. apa pun kan tetap jadi kenangan sampai bila-bila


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137831 saat. Lajunya....