Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
RedPetunia: 20 jam, 25 minit yang lalu
sahabat_amin: 1 hari, 8 jam, 8 minit yang lalu
Gorodkovie: 3 hari yang lalu
Swarig123: 7 hari yang lalu
sunan-faqih: 12 hari yang lalu
ajefikrah: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu
Kang: 19 hari yang lalu
owl_UM: 22 hari yang lalu
rasian: 25 hari yang lalu
a_zar81: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: 1 April 2010


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» 1 April 2010

Please Mendaftar To Post


Oleh 1 April 2010

najmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14388
Posting: 39
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 10:38


apa pandangan dan pendapat anda tentang 1 April .............

boleh dibincangkan untuk info ataupun pengetahuan semua..........
just bincang bukan ada niat apa-apa........thanks.... Assalamualaikum Waalaikumsalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For najmieProfil   Hantar PM kepada najmie   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 10:42


satu april adalah hari ni hehehe gurau saja


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

najmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14388
Posting: 39
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 10:44


mohdazri : memang pandai betullah ante ni........bijak2...hehehe
itu tentunya anda memang seorang anak yang bersekolah.......

pandai22.......malu pulak ana....huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For najmieProfil   Hantar PM kepada najmie   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 12:43


ini lah hari pertama melapor diri di jabatan kerajaan..akan ingat sampai bila-bila dan akan tertulis dalam rekod perkhidmatan..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 15:05


hehehehe daripada kita gurau entah apa-apa,baik gurau begini,tahniah kepada muslimin sebab dapat kerja kerajaan yang menjadi gilaan anak muda hehehe


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

najmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14388
Posting: 39
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 15:21


tahniah muslimin2303, dapat kj kat mana?
kalau dah mula kerja nanti, kerjalah elok-elok ye.nak dapat kj bukan mudah, dah dapat jangan disia2kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For najmieProfil   Hantar PM kepada najmie   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 16:09


salam..ana pernah baca artikel tentang 1 april ini..sebenarnya 1 april ini adalah sambutan orang yahudi secara besar-besaran kerana berjaya mengalahkan orang islam dalam peperangan...ini yang ana ingat sebab dah lama benda ini waktu seklah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

melo_sakura
Warga Rasmi
Menyertai: 15.03.2010
Ahli No: 39482
Posting: 7

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 16:15


1 april....
ingat sampai bila-bila pun sb..
hari paling geram sekali tak dapat jawab soalan final microbe..
huhuhu


-----------------
Maksud firman Allah: Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang benar. (At Taubah:119)


Bookmark and Share

  


  Member Information For melo_sakuraProfil   Hantar PM kepada melo_sakura   Quote dan BalasQuote

nur_11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2006
Ahli No: 26258
Posting: 80
Dari: malaysia

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 16:18


kat sekolah saya tak pernah ada smbutan atau pekena orang sempna 1 aprl ini sebab semua dah dlarang agar tidak buat sebrng aktviti pkena antra satu sama lain sebab kita tak pasti apkah 1 april tu sebenarnya...hehe dulu waktu sklah rendah saya selalu dpekena sedih-sedih hehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_11Profil   Hantar PM kepada nur_11   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 17:24


Salam....
Tarikh ini memang tak boleh saya lupa....
Saya masuk kerja pada tarikh ini dan ulang tahun perkahwinan saya juga pada 01 April..... memang saya tak lupa tarikh ni he..he...


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

  


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 22:32


1 April.....
-pada hari ini Iran menjadi sebuah republik apabila referendum yang diadakan mencatatkan 98% rakyat Iran menyokong penubuhan republik Islam dan sekaligus berakhirnya kerajaan Shah Iran
-pada hari ini juga bermulanya perang di Bosnia
-last but not least, Muslim massacre di Andalusia


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 23:13


april fool

islam writes "APRIL FOOL - Umat Islam disembelih
Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat' menjadi begitu sibuk sekali. Kepala mereka penuh dengan senarai mangsa-mangsa untuk dipermain-mainkan. Bahkan sewaktu memandu atau sedang makan pun kepala mereka ligat berputar



merangka-rangka rancangan 'penganiayaan' ini. Yang penting mereka puas melihat muka mangsa-mangsa mereka merah padam kerana dipermain-mainkan.

Bagaimanapun, tanpa mereka sedari, kadang kala lawak-lawak biasa atau 'practical joke' yang dilakukan boleh mencetuskan pergaduhan dah menyebabkan penyesalan berpanjangan. Sewaktu zaman persekolahan dahulu, penulis pernah terbaca
tentang suatu trajedi yang berlaku pada 1hb April ini. Seorang suami yang jahil tentang agama, telah mengucapkan 'Aku ceraikan kau dengan talak 3' pada isterinya dengan niat untuk melawak. Isterinya yang pada mulanya terpinga-pinga terus meraung apabila si suami dengan muka selamba kemudiannya mengucapkan 'April Fool!'. Selepas itu, giliran si suami pula
untuk meraung apabila diberitahu bahawa talak yang dilafazkan telah pun jatuh!!!

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah dipercayai bahawa ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing
untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuashati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan.

Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke pelabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak.Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan lalu menuju ke perlabuhan. Pada masa inilah pihak
Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil.

Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan
beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri. Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

Petikan daripada Risalah Fikrah


Allahualam.....


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

  


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 23:23


....dan ada antara kita umat Islam yang turut merayakan April Fool....


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 10:04


kepada yang meraikan 1 April ni kena lah raikan bulan-bulan yang lain jugak baru lah adil^_^


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 10:21


salam,


sila klik di sini ya..... untuk renungan

Ironi April Fool

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 13:23


Pada 01-04-10 23:13 , mutmainah posting:

!!! QUOTE !!!

april fool

islam writes "APRIL FOOL - Umat Islam disembelih
Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat' menjadi begitu sibuk sekali. Kepala mereka penuh dengan senarai mangsa-mangsa untuk dipermain-mainkan. Bahkan sewaktu memandu atau sedang makan pun kepala mereka ligat berputar



merangka-rangka rancangan 'penganiayaan' ini. Yang penting mereka puas melihat muka mangsa-mangsa mereka merah padam kerana dipermain-mainkan.

Bagaimanapun, tanpa mereka sedari, kadang kala lawak-lawak biasa atau 'practical joke' yang dilakukan boleh mencetuskan pergaduhan dah menyebabkan penyesalan berpanjangan. Sewaktu zaman persekolahan dahulu, penulis pernah terbaca
tentang suatu trajedi yang berlaku pada 1hb April ini. Seorang suami yang jahil tentang agama, telah mengucapkan 'Aku ceraikan kau dengan talak 3' pada isterinya dengan niat untuk melawak. Isterinya yang pada mulanya terpinga-pinga terus meraung apabila si suami dengan muka selamba kemudiannya mengucapkan 'April Fool!'. Selepas itu, giliran si suami pula
untuk meraung apabila diberitahu bahawa talak yang dilafazkan telah pun jatuh!!!

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah dipercayai bahawa ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing
untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuashati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan.

Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke pelabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak.Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan lalu menuju ke perlabuhan. Pada masa inilah pihak
Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil.

Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan
beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri. Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

Petikan daripada Risalah Fikrah


Allahualam.....



Semoga kita mengambil iktibar daripada peristiwa tersebut..


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 14:17


Pada 01-04-10 15:21 , najmie posting:

!!! QUOTE !!!

tahniah muslimin2303, dapat kj kat mana?
kalau dah mula kerja nanti, kerjalah elok-elok ye.nak dapat kj bukan mudah, dah dapat jangan disia2kan


maaf kan saya mungkin sahabat-sahabat keliru...sebab saya tak tulis bila saya start kerja tu....tarikh saya mula masuk kerja 1 April 7 tahun yang dulu...hehehe..akan ingat sampai bila-bila tarikh ni..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-10 18:44


1 april taklah penting mana pun nak disambut oleh orang islam banyak lagi perkara yang berfaedah nak difikir dan di buat dr nak pekena orang..

semoga kita semua mendapat hidayahNya,insyallah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 11:26


April fool. valentine day.. semua tu karut marut sesat lagi menyesatkan...
benda lagha ni mudah saja orang nak ikut...



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 13:42


Pada 03-04-10 11:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

April fool. valentine day.. semua tu karut marut sesat lagi menyesatkan...
benda lagha ni mudah saja orang nak ikut...



Kenapa ya ramai orang suka ikut budaya ni? :oops:


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 15:36


Pada 03-04-10 13:42 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-10 11:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

April fool. valentine day.. semua tu karut marut sesat lagi menyesatkan...
benda lagha ni mudah saja orang nak ikut...



Kenapa ya ramai orang suka ikut budaya ni? :oops:



Tak pasti pulak kalau April Fool.. tapi kalau valentine day tu saya rasa media massa mainkan peranan penting..pernah terbaca ada majalah yang ceritakan seolah-oleh valentine Day ni macam best..siap bagi tips pulak macam mana cara nak raikan valentine day...tapi macam manapun akhirnya ia berbalik kepada diri kita sendiri..nak ikut budaya ni atau 'melawan'...


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 15:49


Pada 03-04-10 15:36 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-10 13:42 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-10 11:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

April fool. valentine day.. semua tu karut marut sesat lagi menyesatkan...
benda lagha ni mudah saja orang nak ikut...



Kenapa ya ramai orang suka ikut budaya ni? :oops:



Tak pasti pulak kalau April Fool.. tapi kalau valentine day tu saya rasa media massa mainkan peranan penting..pernah terbaca ada majalah yang ceritakan seolah-oleh valentine Day ni macam best..siap bagi tips pulak macam mana cara nak raikan valentine day...tapi macam manapun akhirnya ia berbalik kepada diri kita sendiri..nak ikut budaya ni atau 'melawan'...



Betul tu. Itu semua terpulang kepada diri sendiri. Apa yang pasti syaitan ada di mana² untuk sentiasa mengajak manusia melakukan dosa. Nauzubillah minta dijauhkan


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 14:12


ni lah jadinya kalau dah terlebih galak...

Datuk Bandar panik laporan UFO


2010/04/07
Hantar pasukan keselamatan angkara ‘April Fool’

AMMAN: Sebuah akhbar tempatan yang menyiarkan berita mengenai kehadiran makhluk asing setinggi 10 kaki (3.04 meter) sebagai jenaka ‘April Fool’ (1 April) mencetuskan suasana panik di sebuah bandar di Jordan.

Akhbar berkenaan, Al Ghad menyiarkan laporan di muka depan yang mendakwa sebuah ‘Objek Tidak Dikenali’ atau UFO mendarat dekat Jafr, sebuah bandar padang pasir.
Laporan itu juga memberitahu, makhluk asing terbabit membakar seluruh bandar, mengganggu komunikasi dan menyebabkan penduduk yang ketakutan lari ke jalan raya. Datuk Bandar Jafr, Mohammed Mleihan, yang tertipu dengan gurauan akhbar itu kemudian membuat keputusan menghantar pasukan keselamatan untuk menjejaki makhluk asing berkenaan.

“Ia menyebabkan pelajar tidak ke sekolah, ibu bapa mereka juga ketakutan menyebabkan saya hampir-hampir memindahkan penduduk bandar seramai 13,000 orang.

“Penduduk nyata bimbang mengenai kemungkinan makhluk asing terbabit menyerang mereka,” katanya.

Malah, seorang pegawai keselamatan Jordan yang enggan memberitahu namanya berkata, satu rancangan darurat hampir dilaksanakan di Jafr.
Selepas menyedari ia tidak benar, Mleihan berkata, beliau akan menyaman akhbar terbabit kerana melakukan pembohongan besar tetapi menambah bahawa akhbar berkenaan sudah menghubungi untuk memohon maaf atas masalah yang timbul berikutan gurauan itu.

Pengarang urusan Al Ghad, Moussa Barhoumeh cuba mententeramkan keadaan dengan mengatakan bahawa laporan itu disiarkan pada masa yang tidak betul.

“Langkah kami hanya bertujuan untuk menghiburkan bukan menakutkan penduduk,” katanya lagi.

Gurauan itu lebih kurang sama dengan langkah stesen penyiaran mengumumkan di radio pada 1938 mengenai Perang Dunia meletus, mencetuskan rasa takut kepada penduduk Amerika Syarikat. – Agensi


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 16:14


assalamualaikum
1 april adalah hari paling hitam dalam hidup aku....
bukan kerana 'April Fool' tu...tetapi apa yang berlaku pada hari tu...
1 April 2005......


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 21:24


Pada 07-04-10 14:12 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

ni lah jadinya kalau dah terlebih galak...

Datuk Bandar panik laporan UFO


2010/04/07
Hantar pasukan keselamatan angkara ‘April Fool’

AMMAN: Sebuah akhbar tempatan yang menyiarkan berita mengenai kehadiran makhluk asing setinggi 10 kaki (3.04 meter) sebagai jenaka ‘April Fool’ (1 April) mencetuskan suasana panik di sebuah bandar di Jordan.

Akhbar berkenaan, Al Ghad menyiarkan laporan di muka depan yang mendakwa sebuah ‘Objek Tidak Dikenali’ atau UFO mendarat dekat Jafr, sebuah bandar padang pasir.
Laporan itu juga memberitahu, makhluk asing terbabit membakar seluruh bandar, mengganggu komunikasi dan menyebabkan penduduk yang ketakutan lari ke jalan raya. Datuk Bandar Jafr, Mohammed Mleihan, yang tertipu dengan gurauan akhbar itu kemudian membuat keputusan menghantar pasukan keselamatan untuk menjejaki makhluk asing berkenaan.

“Ia menyebabkan pelajar tidak ke sekolah, ibu bapa mereka juga ketakutan menyebabkan saya hampir-hampir memindahkan penduduk bandar seramai 13,000 orang.

“Penduduk nyata bimbang mengenai kemungkinan makhluk asing terbabit menyerang mereka,” katanya.

Malah, seorang pegawai keselamatan Jordan yang enggan memberitahu namanya berkata, satu rancangan darurat hampir dilaksanakan di Jafr.
Selepas menyedari ia tidak benar, Mleihan berkata, beliau akan menyaman akhbar terbabit kerana melakukan pembohongan besar tetapi menambah bahawa akhbar berkenaan sudah menghubungi untuk memohon maaf atas masalah yang timbul berikutan gurauan itu.

Pengarang urusan Al Ghad, Moussa Barhoumeh cuba mententeramkan keadaan dengan mengatakan bahawa laporan itu disiarkan pada masa yang tidak betul.

“Langkah kami hanya bertujuan untuk menghiburkan bukan menakutkan penduduk,” katanya lagi.

Gurauan itu lebih kurang sama dengan langkah stesen penyiaran mengumumkan di radio pada 1938 mengenai Perang Dunia meletus, mencetuskan rasa takut kepada penduduk Amerika Syarikat. – Agensi



Menyusahkan orang lain saja...


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

najmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14388
Posting: 39
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-10 11:38


Alhamdulillah......

tahniah atas komitment rakan-rakan semua.......ternyata tarikh 1 April ada pahit maunnya.......ada gelak tawanya......
sesungguhnya kenangan 1 April tidaklah disalahtafsirkan hanya kepada perkara negatif sahaja.....
kepada negatif kita jadikan iktibar..........yang positif pula jadikan kenangan yang paling indah disamping penguat semangat............

Terima kasih sekali lagi kepada rakan-rakan semua.............ternyata info, maklumat dan pandangan anda semua akan dijadikan teladan untuk semua.....assalamualaikum,,,,,,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For najmieProfil   Hantar PM kepada najmie   Quote dan BalasQuote

mysaza83
Warga Rasmi
Menyertai: 25.12.2009
Ahli No: 38809
Posting: 2
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-10 15:08


1 April tarikh saya melahirkan cahayamata pertama...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mysaza83Profil   Hantar PM kepada mysaza83   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-10 22:04


Pada 03-04-10 11:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

April fool. valentine day.. semua tu karut marut sesat lagi menyesatkan...
benda lagha ni mudah saja orang nak ikut...




-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143405 saat. Lajunya....