Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 22 minit yang lalu
kaze: 1 hari, 12 jam, 58 minit yang lalu
Daeng_Jati: 4 hari yang lalu
RedPetunia: 6 hari yang lalu
sahabat_amin: 8 hari yang lalu
Gorodkovie: 10 hari yang lalu
Swarig123: 13 hari yang lalu
sunan-faqih: 19 hari yang lalu
ajefikrah: 24 hari yang lalu
Kang: 26 hari yang lalu
owl_UM: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Pelajarilah Ilmu Kerana Banyak Kebaikannya


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Pelajarilah Ilmu Kerana Banyak Kebaikannya

Please Mendaftar To Post


Oleh Pelajarilah Ilmu Kerana Banyak Kebaikannya

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 19:50


PELAJARILAH ILMU, KERANA....

- Mempelajarinya kita akan takut kepada ALLAH
- Menuntutnya adalah ibadah
- Membincangkannya adalah bertasbih
- Mencarinya adalah jihad
- Mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahui adalah sedekah
- Memberikannya kepada ahlinya adalah mendekatkan dirinya kepada ALLAH

KERANA ILMULAH..

~ Petunjuk daripada ALLAH antara halal & haram
~ Menara kepada penghuni syurga
~ Teman disaat kesunyian
~ Rakan dimasa keseorangan
~ Teman berbicara..,diwaktu Khulwa
~ Petunjuk kepada yang membawa bahagia & membawa kecelakaan
~ Senjata dalam menghadapi musuh
~ Perhiasan disaat bersama teman-teman

DENGAN MENGUASAI ILMU

* ALLAH mengangkat tinggi kedudukan banyak kaum
* ALLAH akan jadikan mereka pemimpin yang tegak
* Jejak langkah mereka diikuti
* Perbuatan mereka dicontohi dan
* Pendapat mereka dijadikan pemutus

KERANA ILMU..

> Menghidupkan hati dari kejahilan
> Lampu bagi penglihatan disaat kelam

DENGAN ILMU...

Hamba dapat mencapai kedudukan orang-orang terpilih yang mempunyai darjat yang tinggi
didunia & diakhirat

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 21:11


" sesungguhnya ilmu itu lebih baik daripada harta
    kerana harta itu harus di jaga, manakala ilmu
    itu pula yang menjaga kita"

                                                 'saidina Ali Abi Talib'


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

  


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 00:37


Pada 27-03-10 19:50 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

PELAJARILAH ILMU, KERANA....

- Mempelajarinya kita akan takut kepada ALLAH
- Menuntutnya adalah ibadah
- Membincangkannya adalah bertasbih
- Mencarinya adalah jihad
- Mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahui adalah sedekah
- Memberikannya kepada ahlinya adalah mendekatkan dirinya kepada ALLAH

KERANA ILMULAH..

~ Petunjuk daripada ALLAH antara halal & haram
~ Menara kepada penghuni syurga
~ Teman disaat kesunyian
~ Rakan dimasa keseorangan
~ Teman berbicara..,diwaktu Khulwa
~ Petunjuk kepada yang membawa bahagia & membawa kecelakaan
~ Senjata dalam menghadapi musuh
~ Perhiasan disaat bersama teman-teman

DENGAN MENGUASAI ILMU

* ALLAH mengangkat tinggi kedudukan banyak kaum
* ALLAH akan jadikan mereka pemimpin yang tegak
* Jejak langkah mereka diikuti
* Perbuatan mereka dicontohi dan
* Pendapat mereka dijadikan pemutus

KERANA ILMU..

> Menghidupkan hati dari kejahilan
> Lampu bagi penglihatan disaat kelam

DENGAN ILMU...

Hamba dapat mencapai kedudukan orang-orang terpilih yang mempunyai darjat yang tinggi
didunia & diakhirat
entah kenapa, saya slalumerasa muak dengan kata-kata indah yang orang smpaikn. lebih-lebih kalau perempuan yang sampaikan.

kalau disampaikan ditempat perempuan saja, saya rasa tak apa..tapi kalau disampaikan di tempat yang ada lelaki, macam geli pula rasanya..:-)
maaf.

bangsa yahudi dipilih sebagai bangsa yang pandai dan berilmu.
iblis juga berilmu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 11:27


Pada 28-03-10 00:37 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

entah Kenapa, saya slalumerasa muak dengan kata-kata indah yang orang smpaikn. lebih-lebih kalau perempuan yang sampaikan.

kalau disampaikan ditempat perempuan saja, saya rasa tak apa..tapi kalau disampaikan di tempat yang ada lelaki, macam geli pula rasanya..:-)
maaf.

bangsa yahudi dipilih sebagai bangsa yang pandai dan berilmu.
iblis juga berilmu.


Syukran ikhwan,:-) ini apa kena pula dengan lelaki,
terpulang kepada enta mahu terima atau tidak..
jangan expect semua orang seperti kita.,

ana fikir, tiada permasalahan dalam kata-kata tersebut,
ada ke perkataan 'geli'? :-?
penyampaian ini daripada pensyarah ana..
secara baiknya, kata-kata itu memberi nasihat dan
kebaikan kepada kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:12


seorang oensyarah, menyampaikan kepada stdentsnya..bagus.
seorang lelaki menyampaikan pada shbtnya yang lelaki, nasihat yang bagus..
seorang lelaki menyampaikan pada sahabat pmpuannya, lebih nak ambik hati..
seorang perempuan menyampaikan kepada ramai lelaki, mesti rasa yang lain pun di rasa..

sebab kata-kata tu nanti hanya akan menjadi umpan pancing saja.

maaf, ni hanya saya saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:30


Pada 29-03-10 11:12 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

seorang oensyarah, menyampaikan kepada stdentsnya..bagus.
seorang lelaki menyampaikan pada shbtnya yang lelaki, nasihat yang bagus..
seorang lelaki menyampaikan pada sahabat pmpuannya, lebih nak ambik hati..
seorang perempuan menyampaikan kepada ramai lelaki, mesti rasa yang lain pun di rasa..

sebab kata-kata tu nanti hanya akan menjadi umpan pancing saja.

maaf, ni hanya saya saja.


boleh ada pemikiran sedemikian ya?

ana fikir, ini adalah emosi dan fikiran enta sahaja.. diatas, tiada pula menerangkan tentang "pasangan","calon" atau"teman/sahabat" (apa-apa yang berkaitan dengan hubungan) ada ya?

terpulang, untuk menerima. Tapi jika enta rasa tak baik pada pandangan enta, adalah lebih baik untuk diam dan tidak melabelkan itu suatu batu pancingan atau yang seangkatan dengannya.

ada pepatah mengatakan.."You Is What You Think"

renungkanlah ye... berforum biar dengan cara bijaksana. Jangan ikut akal dan firasat kita sahaja, fikir perasaan dan pandangan orang lain juga. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 20:09


ala..terima sajalah org bagi ilmu dan pengetahuan tu..

ni geli lah, apa lah....

mcm2la org kat ukhwah ni...pelik betul..

tak nak terima sudah lah..dok diam-diam...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 10:10


Pada 29-03-10 20:09 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

ala..terima sajalah org bagi ilmu dan pengetahuan tu..

ni geli lah, apa lah....

mcm2la org kat ukhwah ni...pelik betul..

tak nak terima sudah lah..dok diam-diam...

:D
sabar ye..kan tu perasaan saya saja.tak perlu lah dibahas kan?
kalau tu salah, betolkan lah..
kalau ada yang betul ambil manfaatnya.kan mudah saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 11:32


dah cakap yang btlla 2 saudara ikhwan..kalau tak suka Kenapa nak cakap-cakap..simpan sajalah dalam hati..taklah menyinggung perasaan org...

saya xbahas pun...macam bagitahu....

kita tak boleh nak cakap apa yang kita rasa betul saja...tak elok 2...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 30-03-10 11:48


alhamdulillah.. terima kasih sinarabadi .. bukankah kita saling ingat mengingati.. macam ada macam-macam kategori.. tepuk dada tanya diri sendiri


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 11:50


Pada 30-03-10 11:32 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

dah cakap yang btlla 2 saudara ikhwan..kalau tak suka Kenapa nak cakap-cakap..simpan sajalah dalam hati..taklah menyinggung perasaan org...

saya xbahas pun...macam bagitahu....

kita tak boleh nak cakap apa yang kita rasa betul saja...tak elok 2...

hhmm..,saya cakap sebab penyampaian tu juga ada pengaruhnya dengan si penyampai kan?

dan ternyata dalam ukhwah ni lagi ramai yang tak suka tajuk2 tentang ilmu berbanding yang suka.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 12:27


maknanya penyampaian seorang pensyarah itu ada pengaruh dengan si penyampainya ka?

aik..:-? ini analago baru. hmm.. terpulang lah. sapa yang suka ikut, yang tak suka just ignore it. kan?:-) enta dalam kategori mana ikhwan?

itu bukan ayat ana reka ya encik.. tapi kata-kata itu salah satu yang membangkitkan semangat ana untuk terus belajar dan bangun dari kegagalan suatu masa dahulu.

jadi ana ingin kongsi. itu saja. maaf lah, kalau ada yang menganggap itu cuma satu tarikan untuk cari '.........' ana fikir tiada perasaan atau hati (sikit pun) lah masuk ukhwah ini untuk memancing atau mengumpan.

fikir dulu sebelum berkata k :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 17:30


dah2....

ok2..... ala ciput punya hal.. dah2. ambil doposen nasihat bawah ni pergi main jejauh dah ;)

'mumkin cik adik ikhwan ni segan nya banyak.... alhamdulillah lah Kalau begitu
tapi.. memandangkan segan dari perempuan lebih baik... maka...Kalau dia tak suka, buat derk saja lah.. yang utama ilmu dah sampee...

** ZAUJAH orang kasi nasihat...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 18:17


Pada 30-03-10 17:30 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

dah2....

** ZAUJAH orang kasi nasihat...



zaujah??? huhuhu


InsyaALLAH.. doakan ea.:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 31-03-10 11:24


Pada 27-03-10 21:11 , mutmainah posting:

!!! QUOTE !!!

" sesungguhnya ilmu itu lebih baik daripada harta
    kerana harta itu harus di jaga, manakala ilmu
    itu pula yang menjaga kita"

                                                 'saidina Ali Abi Talib'




Setuju 100 % :)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 31-03-10 14:53


Aku lebih hormat org yang berilmu dari org yang berduit. Sedih masyarakat harini lebih cenderung menjadi kaya raya dari memperbanyakkan ilmu.

Disini lah datangnya skim2 cepat kaya dan pelbagai unsur cepat kaya dek kerana masyarakt lebih cenderung kepada kaya daripada cenderung mencari ilmu.

Biar miskin duit jangan miskin ilmu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-10 19:36


Pada 30-03-10 18:17 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-10 17:30 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

dah2....

** ZAUJAH orang kasi nasihat...



zaujah??? huhuhu


InsyaALLAH.. doakan ea.:-)

err..... yang...

yang dimaksudkan di situ akak bebenonye.... ehehe :sopan:
tak mengapa.. insya allah gelaran tu akan dapat ke awak bila tiba masanya nanti :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-10 07:35


Pada 31-03-10 19:36 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-10 18:17 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-10 17:30 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

dah2....

** ZAUJAH orang kasi nasihat...



zaujah??? huhuhu


InsyaALLAH.. doakan ea.:-)

err..... yang...

yang dimaksudkan di situ akak bebenonye.... ehehe :sopan:
tak mengapa.. insya allah gelaran tu akan dapat ke awak bila tiba masanya nanti :bunga:



:-) syukran ukhti

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127296 saat. Lajunya....