Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: GooGLE | Translator


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» GooGLE | Translator

Please Mendaftar To Post


Oleh GooGLE | Translator

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 11:51


mungkin anda perasan terdapat translator kat google ni.
tadi saya try menggunakan untuk translate satu cerita.

pertukaran ialah dari English ke Melayu.

English

The children were lined up in the cafeteria of a Catholic elementary school for lunch. At the head of the table was a large pile of apples. The nun made a note, and posted on the apple tray:

'Take only ONE . God is watching.'

Moving further along the lunch line, at the other end of the table was a large pile of chocolate chip cookies.

A child had written a note, 'Take all you want. God is watching the apples.'

Malay

Anak-anak berbaris di kantin sebuah sekolah rendah Katolik untuk makan siang. Di kepala meja adalah tumpukan besar epal. Biarawati membuat nota, dan diposting pada epal baki:

'Muat hanya SATU. Allah adalah menonton. "

Bergerak lebih lanjut sepanjang garis makan siang, di hujung lain meja itu tumpukan besar chocolate cip cookies.

Seorang anak telah menulis nota, "Muat semua yang anda inginkan. Allah adalah menyelia epal. "

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

apa pendapat anda semua mengeni translation yang diberikan ?


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 11:58


translation yang tak boleh pakai sangat.....tak tahulah siapa yang buat benda translator ni macam kucar kacir


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 14:11


erm.. memang apa yang di terjemah kucar kacir.
apa yang cuba disampaikan disini ialah...

GOD yang disampaikan ialah ALLAH disitu. walaupun kisah berkisar di sebuah sekolah katholik.


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 19-03-10 21:30


kebanyakan translator tu , menggunakan bahasa indonesia. bagi mereka bahasa indon sama saja dengan bahasa melayu. God di dalam bahasa indon.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-10 00:43


memang macam itu..

nak kata fully dalam bahasa melayu, bila saya cuba translate apa-apa dalam bahasa inggeris ke bahasa melayu, agak pening sikit..

tak hairan lah bila mereka translate god itu begitu..
kena campur tangan dbp ini..
nanti satu dunia salah faham..


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-10 16:13


tak boleh harap dengan google translate ini.... translate malay kepada arab pun terabur habis...

kena rujuk 'manusia' juga nampaknya...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 20-03-10 18:24


translator cuba try web ni, ketepatannya hampir lah juga. 80%

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nathirah-sadiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2010
Ahli No: 39470
Posting: 60
Dari: Labuan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-10 21:46


translator tu pakai komputer... bukan boleh pakai sangat tu...pandai-pandai lah juga kalau nak guna...

tapi, sepatutnya God tu ditranslatekan pada Tuhan lah... adui...


-----------------
Create your own banner at mybannermaker.com!


Bookmark and Share

  


  Member Information For nathirah-sadiqahProfil   Hantar PM kepada nathirah-sadiqah   Pergi ke nathirah-sadiqah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 12:15


Dekat translator Google tu kan boleh bagi cadangan untuk terjemahan. Sama-samalah menghantar ke situ untuk perbaikinya.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109439 saat. Lajunya....