Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 10 jam, 29 minit yang lalu
kaze: 1 hari, 15 jam, 5 minit yang lalu
Daeng_Jati: 4 hari yang lalu
RedPetunia: 6 hari yang lalu
sahabat_amin: 8 hari yang lalu
Gorodkovie: 10 hari yang lalu
Swarig123: 13 hari yang lalu
sunan-faqih: 19 hari yang lalu
ajefikrah: 25 hari yang lalu
Kang: 26 hari yang lalu
owl_UM: 28 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: JURUTERA,masuk-masuk


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» JURUTERA,masuk-masuk

Please Mendaftar To Post


Oleh JURUTERA,masuk-masuk

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 12:58


saya tak pasti dah ada ke belom tajuk ini...saya cari tak jumpa...

siapa dah jadi jurutera?ada adkbradik jurutera?kawan-kawan?ada plan nak ambil ir?dah dftr dengan BEM?

saya 6 bulan ag sebelum bergelar jurutera...insyallah...


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 14:21


saya lagi empat tahun untuk layak begelar juru tera....aminnnnn


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

  


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 19:45


Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 19:59


Pada 16-03-10 12:58 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pasti dah ada ke belom tajuk ini...saya cari tak jumpa...

siapa dah jadi jurutera?ada adkbradik jurutera?kawan-kawan?ada plan nak ambil ir?dah dftr dengan BEM?

saya 6 bulan ag sebelum bergelar jurutera...insyallah...



ameen Ya Allah, insyaAllah semoga mdfakhri menjadi engineer yang berjaya ....


tak daftar lagi gan BEM.... baru kerja 3 minggu

:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 20:00


Pada 16-03-10 14:21 , qhal posting:

!!! QUOTE !!!

saya lagi empat tahun untuk layak begelar juru tera....aminnnnn




ameen Ya Allah ...semoga berjaya..... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 20:02


Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.



same goes to architect....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 21:01


Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.



1. bukankah setiap siswazah kejuruteraan layak untuk mendaftar sebagai jurutera?asalkan degree mereka diiktiraf.

2. Setahu saya, peperiksaan BEM hanya untuk sesiapa yang ingin menjadi jurutera profesional yang layak membawa gelaran IR..untuk bergelar jurutera biasa hanya memerlukan degree dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf dan hanya mendaftarkan diri mereka pada BEM tanpa melalui sebarang peperiksaan..

3. Bukankah IEM hanya lah sebuah persatuan kejuruteraan?setahu saya IEM bukanlah badan yang mengiktiraf jurutera kerana ianya tidak lebih hanya sebagai persatuan?dan sejak bila IEM mengeluarkan peperiksaan untuk mengiktiraf jurutera..

4. maaf kalau soalan ini menyusahkan..(sekadar pertanyaan)

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-03-10 21:51


Pada 16-03-10 21:01 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.



1. bukankah setiap siswazah kejuruteraan layak untuk mendaftar sebagai jurutera?asalkan degree mereka diiktiraf.

Semua siswazah yang menjawat sebagai jurutera sudah dikira jurutera. BEM/IEM hanya badan untuk melayakkan anda mendapat taraf jurutera profesional.


2. Setahu saya, peperiksaan BEM hanya untuk sesiapa yang ingin menjadi jurutera profesional yang layak membawa gelaran IR..untuk bergelar jurutera biasa hanya memerlukan degree dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf dan hanya mendaftarkan diri mereka pada BEM tanpa melalui sebarang peperiksaan..

Betul.

3. Bukankah IEM hanya lah sebuah persatuan kejuruteraan?setahu saya IEM bukanlah badan yang mengiktiraf jurutera kerana ianya tidak lebih hanya sebagai persatuan?dan sejak bila IEM mengeluarkan peperiksaan untuk mengiktiraf jurutera..

Betul yang mengiktiraf adalah BEM

4. maaf kalau soalan ini menyusahkan..(sekadar pertanyaan)


Secara pemahaman mudahnya antara IEM dan BEM boleh kita amil contoh sebagai cara untuk mendapatkan lesen memandu.

Jika kita ingin mendapat lesen memandu, kita kena mendaftar dikelas memandu dan disana kita akan diajar cara-cara untuk mendapatkan lesen.

Apabila sudah sampai tempoh jam tertentu,maka kita perlu duduki peperiksaan dan test drive oleh JPJ. Jika pas ujian ini barukah JPJ akan keluarkan lesen memandu kepada kita.

Jadi BEM = JPJ dan IEM = Kelas Memandu.

BEM- Menberikn taraf profesional engineer (Ir)

IEM-Institusi engineer yang membantu untuk mendapatkan taraf profesional engineer dari BEM

Sekian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ah_mad
Warga Rasmi
Menyertai: 01.01.2009
Ahli No: 36592
Posting: 15

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 22:32


terkandung dalam akta jurutera, seperti mana doktor perubatan

Bookmark and Share

  


  Member Information For ah_madProfil   Hantar PM kepada ah_mad   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 12:25


Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.



semua yang ada degree engineering boleh daftar kat BEM..pada yang masih belajar,hanya boleh daftar IEM..untuk graduan engineering, macam mesti daftar dengan BEM..IEM macam panduan ketika belajar...yang perlu exam,tu Kalau nak tambah title IR..tu profesional engineer...Kalau ada degree,dan position engineer,tu dah kira dapat engineer,,,bukan profesional engineer yang ada title IR..wallahualam...salah tolong btolkan


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-03-10 12:57


Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.


salah pendapat ni.. sesiapa yang ada degree dalam bidang engineering,tak perlu daftar dengan mana-mana pesatuan pun... melainkan kalau dia nak jadi professional engineer (apa) ada IR di depan nama tu, baru kena daftar dengan iem dulu lepas tu bem. lepas daftar bukan terus boleh dapat title IR tu, 3 tahun kena di pantau oleh apa.

kalau tak register tetap engineer, melain kalau yang diploma @ sijil.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 18:21


seorang jurutera hanya diiktiraf sebagai jurutera bilamana berdaftar dengan BEM dengan syarat perlu ada degree dalam bidang kejuruteraan..sesiapa yang tidak mendaftar, tidak layak untuk digelar sebagai jurutera. mungkin sekadar layak mendapat jawatan jurutera dalam beberapa badan swasta..

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 17:16


Pada 22-03-10 18:21 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

seorang jurutera hanya diiktiraf sebagai jurutera bilamana berdaftar dengan BEM dengan syarat perlu ada degree dalam bidang kejuruteraan..sesiapa yang tidak mendaftar, tidak layak untuk digelar sebagai jurutera. mungkin sekadar layak mendapat jawatan jurutera dalam beberapa badan swasta..


ye ke...nak pergi daftar ini....wang pos tak tukar ag..hehehe


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-10 20:46


Pada 22-03-10 12:57 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.


salah pendapat ni.. sesiapa yang ada degree dalam bidang engineering,tak perlu daftar dengan mana-mana pesatuan pun... melainkan kalau dia nak jadi professional engineer (apa) ada IR di depan nama tu, baru kena daftar dengan iem dulu lepas tu bem. lepas daftar bukan terus boleh dapat title IR tu, 3 tahun kena di pantau oleh apa.

kalau tak register tetap engineer, melain kalau yang diploma @ sijil.


Saya lebih bersetuju dengan pendapat di bawah

!!! QUOTE !!!

seorang jurutera hanya diiktiraf sebagai jurutera bilamana berdaftar dengan BEM dengan syarat perlu ada degree dalam bidang kejuruteraan..sesiapa yang tidak mendaftar, tidak layak untuk digelar sebagai jurutera. mungkin sekadar layak mendapat jawatan jurutera dalam beberapa badan swasta..


Pendaftaran amat penting, beberapa kali personnel daripada BEM/IEM datang ke IPT mengingatkan hal ini kerana tanpa pendaftaran, selama mana anda kerja sekalipun, pengalaman kerja anda tak diiktiraf sebagai kerja seorang jurutera. Ini memang berlaku dalam dunia realiti, apabila ada veteran yang dah lama kerja dalam bidang kejuruteraan tetapi baru nak ambil IR, pengalaman kerjanya dalam bidang kejuruteraan tersebut tak diambil kira, kerana dia tak pernah mendaftar. Bila tak mendaftar, walaupun jawatan jurutera, tetap ia bukan jurutera. :jangan:


-----------------
SEKRETARIAT K-FIQH
Layari www.k-fiqh.com
Like our page www.facebook.com/kfiqh


Bookmark and Share

  


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 13:44


ada sesiapa ahli ukhwah yang lepasan engineering yang dah daftar dengan BEM??


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 14:44


Pada 24-03-10 20:46 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-03-10 12:57 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.


salah pendapat ni.. sesiapa yang ada degree dalam bidang engineering,tak perlu daftar dengan mana-mana pesatuan pun... melainkan kalau dia nak jadi professional engineer (apa) ada IR di depan nama tu, baru kena daftar dengan iem dulu lepas tu bem. lepas daftar bukan terus boleh dapat title IR tu, 3 tahun kena di pantau oleh apa.

kalau tak register tetap engineer, melain kalau yang diploma @ sijil.


Saya lebih bersetuju dengan pendapat di bawah

!!! QUOTE !!!

seorang jurutera hanya diiktiraf sebagai jurutera bilamana berdaftar dengan BEM dengan syarat perlu ada degree dalam bidang kejuruteraan..sesiapa yang tidak mendaftar, tidak layak untuk digelar sebagai jurutera. mungkin sekadar layak mendapat jawatan jurutera dalam beberapa badan swasta..


Pendaftaran amat penting, beberapa kali personnel daripada BEM/IEM datang ke IPT mengingatkan hal ini kerana tanpa pendaftaran, selama mana anda kerja sekalipun, pengalaman kerja anda tak diiktiraf sebagai kerja seorang jurutera. Ini memang berlaku dalam dunia realiti, apabila ada veteran yang dah lama kerja dalam bidang kejuruteraan tetapi baru nak ambil IR, pengalaman kerjanya dalam bidang kejuruteraan tersebut tak diambil kira, kerana dia tak pernah mendaftar. Bila tak mendaftar, walaupun jawatan jurutera, tetap ia bukan jurutera. :jangan:




terima kasih ye ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 27-03-10 18:25


Pada 24-03-10 20:46 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-03-10 12:57 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-03-10 19:45 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Sebagaimana doktor perlu mendaftar dengan Persatuan Perubatan Malaysia dan berjaya melepasi peperiksaan yang dijalankan, barulah boleh memakai Dr di hadapan namanya,

begitulah juga dengan jurutera.

Tak semestinya grad kejuruteraaan, jadi jurutera dan lagi-lagi tak semestinya kerja jurutera jadi jurutera. Hanya selepas mendaftar dan lepas peperiksaan dengan BEM dan IEM barulah boleh proclaim as engineer.


salah pendapat ni.. sesiapa yang ada degree dalam bidang engineering,tak perlu daftar dengan mana-mana pesatuan pun... melainkan kalau dia nak jadi professional engineer (apa) ada IR di depan nama tu, baru kena daftar dengan iem dulu lepas tu bem. lepas daftar bukan terus boleh dapat title IR tu, 3 tahun kena di pantau oleh apa.

kalau tak register tetap engineer, melain kalau yang diploma @ sijil.


Saya lebih bersetuju dengan pendapat di bawah

!!! QUOTE !!!

seorang jurutera hanya diiktiraf sebagai jurutera bilamana berdaftar dengan BEM dengan syarat perlu ada degree dalam bidang kejuruteraan..sesiapa yang tidak mendaftar, tidak layak untuk digelar sebagai jurutera. mungkin sekadar layak mendapat jawatan jurutera dalam beberapa badan swasta..


Pendaftaran amat penting, beberapa kali personnel daripada BEM/IEM datang ke IPT mengingatkan hal ini kerana tanpa pendaftaran, selama mana anda kerja sekalipun, pengalaman kerja anda tak diiktiraf sebagai kerja seorang jurutera. Ini memang berlaku dalam dunia realiti, apabila ada veteran yang dah lama kerja dalam bidang kejuruteraan tetapi baru nak ambil IR, pengalaman kerjanya dalam bidang kejuruteraan tersebut tak diambil kira, kerana dia tak pernah mendaftar. Bila tak mendaftar, walaupun jawatan jurutera, tetap ia bukan jurutera. :jangan:

kalau nak jadi Prohfessional engineer (IR) memang wajid daftar, sebab memang itu syaratnya, boleh ambik exam lepas 3 tahun daftar dengan IEM dan BEM..

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 09:08


jurutera ni..kalau kena dengan syarikat..kena dengan kemahiran dan kelulusan.. walau pun, berada di dalam kelompok makan gaji..dalam erti kata lain..masih bertuan kan orang lain,status tetap adalah pekerja..insyaAllah, banyak gajinya nanti..

bila ilmu sudah tinggi dan duit sudah banyak,
adik-adik yang bakal jadi jurutera jangan lupa diri tau..jangan rasa diri terlalu bagus hingga tak sedar mengumpul dosa kering menghina org lain pula..
dalam hidup akak.. akak ada bertemu dengan segelintir jurutera sebegini..dari yang bergaji RM3000..hinggalah yang bergaji RM20,000 sebulan..(ada lagi yang tinggi tau) :P


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 09:07


Pada 28-03-10 09:08 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

jurutera ni..kalau kena dengan syarikat..kena dengan kemahiran dan kelulusan.. walau pun, berada di dalam kelompok makan gaji..dalam erti kata lain..masih bertuan kan orang lain,status tetap adalah pekerja..insyaAllah, banyak gajinya nanti..

bila ilmu sudah tinggi dan duit sudah banyak,
adik-adik yang bakal jadi jurutera jangan lupa diri tau..jangan rasa diri terlalu bagus hingga tak sedar mengumpul dosa kering menghina org lain pula..
dalam hidup akak.. akak ada bertemu dengan segelintir jurutera sebegini..dari yang bergaji RM3000..hinggalah yang bergaji RM20,000 sebulan..(ada lagi yang tinggi tau) :P



salam,


kak mimi_eniliana terima kasih bebanyak....nasihat berguna tu... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 29-03-10 18:27


Lebih kurang 10 tahun dalam bidang ni, macam ragam org dah jumpa. pengalaman sebagai consultn bagi projek sebuah IPTA di ibu negara, membuka mata saya tahap mentaliti engineer2 muda dari kalangan org melayu. saya pernah btanya pada seorang projek engineer, Kenapa column, tak ada links.. dia jawab sebab dalam drawing tak tunjuk... masa tu rasa nak tergelak saja.. rupanya2 dia tak tau Apa, apa bangla cakap tu lah jawapan dia. lebih baik lantik bangla tu jadi engineer. kalau kita tak tau lebih baik bertanya jangan jadi bodoh sombong.. antum nanti bukannya buat reban ayam tapi bagunan (civil engineer) kalau antum main belasah saja , nanti jadi macam di tganu, asyik runtuh saja. kalau kena anak isteri antum dalam tu macam mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 20:08


Pada 29-03-10 18:27 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Lebih kurang 10 tahun dalam bidang ni, macam ragam org dah jumpa. pengalaman sebagai consultn bagi projek sebuah IPTA di ibu negara, membuka mata saya tahap mentaliti engineer2 muda dari kalangan org melayu. saya pernah btanya pada seorang projek engineer, Kenapa column, tak ada links.. dia jawab sebab dalam drawing tak tunjuk... masa tu rasa nak tergelak saja.. rupanya2 dia tak tau Apa, apa bangla cakap tu lah jawapan dia. lebih baik lantik bangla tu jadi engineer. kalau kita tak tau lebih baik bertanya jangan jadi bodoh sombong.. antum nanti bukannya buat reban ayam tapi bagunan (civil engineer) kalau antum main belasah saja , nanti jadi macam di tganu, asyik runtuh saja. kalau kena anak isteri antum dalam tu macam mana?



salam,

saya tanya seorang professional engineer ni,

consultant design guna esteem, yang bahg detail calculation contoh (footing, beam) ni dia org tak check sangat.... betul ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 31-03-10 12:45


Pada 30-03-10 20:08 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-10 18:27 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

Lebih kurang 10 tahun dalam bidang ni, macam ragam org dah jumpa. pengalaman sebagai consultn bagi projek sebuah IPTA di ibu negara, membuka mata saya tahap mentaliti engineer2 muda dari kalangan org melayu. saya pernah btanya pada seorang projek engineer, Kenapa column, tak ada links.. dia jawab sebab dalam drawing tak tunjuk... masa tu rasa nak tergelak saja.. rupanya2 dia tak tau Apa, apa bangla cakap tu lah jawapan dia. lebih baik lantik bangla tu jadi engineer. kalau kita tak tau lebih baik bertanya jangan jadi bodoh sombong.. antum nanti bukannya buat reban ayam tapi bagunan (civil engineer) kalau antum main belasah saja , nanti jadi macam di tganu, asyik runtuh saja. kalau kena anak isteri antum dalam tu macam mana?



salam,

saya tanya seorang professional engineer ni,

consultant design guna esteem, yang bahg detail calculation contoh (footing, beam) ni dia org tak check sangat.... betul ke?

esteem tu nak mudah kan kerja saja, kalau jenis consultant yang malas, memang tak cek. kalau di ofis saya,kami akan cek semula dan sesuaikan dengan keadaan site. esteem pun tak semua nya tepat ada juga yang esteem tak boleh buat, contohnya untuk cantilever beam, esteem tak boleh buat, curve beam pun sama. detail pun sama kalau detail esteem bagi kadang-kadang boleh jadi over kos, so tu kena sesuaikan keadaan.
yang penting kena faham konsep saja.software just mmperceptkan kerja saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 12:02


kirenya ada untung juga lah Kalau daftar bem ni kan?


-----------------
http://www.zazizukeropok.blogspot.com

SeKalI AnDa TeRjAtUh,jaNgAn JatUh uNtuK BeRkaLi-KaLi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 08-04-10 18:35


Pada 08-04-10 12:02 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

kirenya ada untung juga lah Kalau daftar bem ni kan?


entah ada untung ke tak yang tahu tiap-tiap tahun kena bayar fee...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 00:21


mereka ini make it profit saja..BEM nak duit every year kena bayar fee...as engineer maintain professionalism and integrity ... itu lagi penting....kalau hebat memang dikenang atas kecerdikan kita bukan atas title kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 14:11


Pada 10-04-10 00:21 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

mereka ini make it profit saja..BEM nak duit every year kena bayar fee...as engineer maintain professionalism and integrity ... itu lagi penting....kalau hebat memang dikenang atas kecerdikan kita bukan atas title kita...




salam

sokong eng feez.... biar kita diingat sebab kerja yang kita buat , bukan pada apa pangkat kita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 20:20


biasa lah kalau mereka nak pungut fee,,tak kan nak mengharap bantuan kerajaan saja untuk bayar gaji kakitangan board tersebut..

rasa nya, zaman ni nak buang air pun kena bayar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

YoYoY
Warga Rasmi
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33472
Posting: 16
Dari: Malaysia

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-09-10 18:47


Kalau ingin menjadi Ir, better awal-awal register dengan BEM. Pengalaman anda dikira selepas register. Lepas tu buat log book, dapatkan signature supervisor yang P.E. BEM ni Sekali saja register seumur hidup.

IEM nak register boleh, tak nak pun boleh. kalau member nak pergi kursus untuk CPD dapat lah murah sikit. Registration kena renew setiap tahun.

Selain itu, ada juga kelayakan lain yang dikejar oleh para jurutera seperti. Energy Manager (Suruhanjaya Tenaga),

Biasanya, yang berminat mendapatkan Ir hanya yang bekerja dalam bidang construction and consultation yang melibatkan authorities. kalau jurutera kerja kilang tak perlu pun.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For YoYoYProfil   Hantar PM kepada YoYoY   Pergi ke YoYoY's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126232 saat. Lajunya....