Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 6 hari yang lalu
nabilah: 6 hari yang lalu
aye: 8 hari yang lalu
tereturubuzu: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Hati-hati bila suami mula tak lekat dirumah


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Hati-hati bila suami mula tak lekat dirumah

Please Mendaftar To Post


Oleh Hati-hati bila suami mula tak lekat dirumah

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 16:57


Salam

hati-hati bila suami dah mula tak lekat dirumah, melainkan hal kerja,bisnes dan tanggungjawab sosial

1. Mula suka melepak dengan kawan-kawannya.
2. Mula suka makan diluar.
3. Mula suka balik lewat.(alasan kerja walhal sengaja nak balik lambat)
4. Mula suka bersukan hampir setiap malam.9kecuali memang nak wakil negara)
5. Mula suka lepak kedai mamak malam minggu.

semua ini tanda-tanda bahwa suami bosan dan boring dirumah.yang boleh mengundang hal yang lebih besar

sesuatu mesti dilakukan.....fikir-pikirkanlah.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 17:14


betul tu zulman. sebagai isteri kena hati-hati....kena cari dan fikir Kenapa dia jadi begitu????? bertindak seblm terlambat :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 17:22


si isteri kena fikirkan sesuatu bagaimana nak buat agar suami rasa tak sabar -sabar nak balik rumah.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 19:04


Pada 02-03-10 16:57 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

hati-hati bila suami dah mula tak lekat dirumah, melainkan hal kerja,bisnes dan tanggungjawab sosial

1. Mula suka melepak dengan kawan-kawannya.
2. Mula suka makan diluar.
3. Mula suka balik lewat.(alasan kerja walhal sengaja nak balik lambat)
4. Mula suka bersukan hampir setiap malam.9kecuali memang nak wakil negara)
5. Mula suka lepak kedai mamak malam minggu.

semua ini tanda-tanda bahwa suami bosan dan boring dirumah.yang boleh mengundang hal yang lebih besar

sesuatu mesti dilakukan.....fikir-pikirkanlah.




em....si dia saya suka main badminton malam2 bila free...
kadang-kadang ada game...
soalan saya, adakah saya pun kena hati-hati juga....?
nanti dah kahwin macam mana.....huhu.... :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 23:18


Salam...

ana pun tak dapat nak fikir buat masa ni sebab ana belum kahwin lagi..
cuma apa yang ana harapkan moga zauji ana nanti sentiasa...
nak pulang awal ke rumah..
dengan harapan untuk memberi yang terbaik buat keluarganya..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 20:11


Pada 02-03-10 23:18 , ika2410 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

ana pun tak dapat nak fikir buat masa ni sebab ana belum kahwin lagi..
cuma apa yang ana harapkan moga zauji ana nanti sentiasa...
nak pulang awal ke rumah..
dengan harapan untuk memberi yang terbaik buat keluarganya..



em...dia pernah cakap... pas kahwin, dia mungkin selalu lekat kat rumah sebab dah ada org tunggu....hehe
sekarang ni, malam2 dia boring kalau asyik lepak saja kat rumah...
saya tak pernah fikir yang tak baik sebab tiap org kan ada minat tersendiri....
tapi kalau selalu keluar malam2 pergi main badminton, boringlah juga kan.... :berfikir:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 22:20


ye semua ini adalah tanda-tanda yang betul...ehhehe


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

zaujahustazalias
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2010
Ahli No: 39342
Posting: 17
Dari: bumi waqafan

tajikistan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 00:13


salam..'ala kullihal..kita kena check up diri kita sebagai isteri. Jangan duduk asyik salah kan suami.Setiap yang berlaku itu pasti ada puncanya.Jalan yang terbaik..jangan persoalkan Kenapa..tapi cuba cari bagaimana cara penyelesaiannya.Bila asyik duduk tanya Kenapa dan Kenapa..kita pasti akan nampak salah org.Langsung tak nampak silap kita..BETUL TAK???


-----------------
berkorban tak perlu terkorban.. Usah dipersoal Kenapa..tapi sama-sama kita cari bagaimana..


Bookmark and Share

  


  Member Information For zaujahustazaliasProfil   Hantar PM kepada zaujahustazalias   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 08:41


adik-adik semua ini antara nasihat arwah wan akak dulu. sebab itulah yang dia buat untuk atok akak. dan akak juga praktikan.allhamdullilah....

nak ikat suami ialah perut dan tempat tidur (jangan salah paham)

1. ikat perut dia dengan masakan isteri....jangan sesekali biarkan sisuami masak atau makan diluar. melainkan jika pergi berjalan jauh-jauh ataupun sesekali berserapa atau makan diluar bersama keluarga.

2. makan hendaklah dihidangkan jangan biarkan dia ambil sendiri didapur atau buat sendiri.

3. tempat tidur msetilah kemas dan sentiasa berbau wangi tak perlu bahan yang mahal cukup dengan bersih dan kemas.

4. pakainan dia mestilah bersih dan digosok dengan rapi.kalau boleh sediakan baju yang nak dipakai.

hehehehe selain dari itu isteri mestilah jadi tempat dia bermanja sentialahlah bergurau dan kalau boleh buat kerja sama-sama atau bersukan sama-sama. eeee cubalah

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 20:02


Pada 04-03-10 08:41 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

adik-adik semua ini antara nasihat arwah wan akak dulu. sebab itulah yang dia buat untuk atok akak. dan akak juga praktikan.allhamdullilah....

nak ikat suami ialah perut dan tempat tidur (jangan salah paham)

1. ikat perut dia dengan masakan isteri....jangan sesekali biarkan sisuami masak atau makan diluar. melainkan jika pergi berjalan jauh-jauh ataupun sesekali berserapa atau makan diluar bersama keluarga.

2. makan hendaklah dihidangkan jangan biarkan dia ambil sendiri didapur atau buat sendiri.

3. tempat tidur msetilah kemas dan sentiasa berbau wangi tak perlu bahan yang mahal cukup dengan bersih dan kemas.

4. pakainan dia mestilah bersih dan digosok dengan rapi.kalau boleh sediakan baju yang nak dipakai.

hehehehe selain dari itu isteri mestilah jadi tempat dia bermanja sentialahlah bergurau dan kalau boleh buat kerja sama-sama atau bersukan sama-sama. eeee cubalah



em...macam tu ye kak... thanks atas tips ni....

tapi kalau kita ni tak berapa pandai masak macam mana ek?

bukan tak tau langsung tapi tak adalah pakar sangat....hehe :berfikir:

lagi satu...nak sukan bersama, saya tak pandai main badminton...

last pegang racket masa darjah 6 rasanya....

sek menengah, main hoki kejap masa form 1....huhu...

lepas itu dah tak aktif sukan sebab malu....maklumlah dah gadis... :-P


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 07:59


assalamualaikum sakinah tak apa kalau tak pandai mula belajar lebih-lebih dengan yang ada mak mertua. belajar dengan dia. jadikan mak mertua sebagai teman.kan ke bagus mak mertua mesti puji punya.hahaha sayang akak dah tak ada mak mertua.

kalau tak pandai sesekali temankanlah dia. itupun kalau dia sudi nak bawa. insyallah akak rasa kalau minta dengan betul pasti dia sudi punya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 13:28


Pada 04-03-10 08:41 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

adik-adik semua ini antara nasihat arwah wan akak dulu. sebab itulah yang dia buat untuk atok akak. dan akak juga praktikan.allhamdullilah....

nak ikat suami ialah perut dan tempat tidur (jangan salah paham)

1. ikat perut dia dengan masakan isteri....jangan sesekali biarkan sisuami masak atau makan diluar. melainkan jika pergi berjalan jauh-jauh ataupun sesekali berserapa atau makan diluar bersama keluarga.

2. makan hendaklah dihidangkan jangan biarkan dia ambil sendiri didapur atau buat sendiri.

3. tempat tidur msetilah kemas dan sentiasa berbau wangi tak perlu bahan yang mahal cukup dengan bersih dan kemas.

4. pakainan dia mestilah bersih dan digosok dengan rapi.kalau boleh sediakan baju yang nak dipakai.

hehehehe selain dari itu isteri mestilah jadi tempat dia bermanja sentialahlah bergurau dan kalau boleh buat kerja sama-sama atau bersukan sama-sama. eeee cubalah


ooooo begini ke limah ?...:-D

masalah lah akak kalau nak ikut sebijon begini

weekdays, akak bawa balik mangkuk tingkat saja..lauk pauk dibeli dari kantin sekolah....tak sempat masak, kadang balik lewat petang..
tapi weekend memang akak tunjuk ketereran akak lah bersilat didapur....ngeh ngeh ngeh...

tapi tak setuju lah kalau langsung tak biarkan suami masak...sesekali kalau minta depa pegang senduk dan periuk apa salahnya....lagipun ada sesetengah resepi tu depa memang power, kita pun nak juga merasa air tangan depa...

mmm...makan berhidang pulak...errr...kami makan bertalam... masing-masing ada turn hidang lauk, basuh talam, dan ceduk nasi.. .. :-D

tempat tidur setakat ni urusan akak, kebetulan ada meniaga cadar juga...jadi memang suka kemas tempat tidur...dan tukar cadar sokmo ....

cuma menggosok pakaian ni..... tak ada peraturan....kadang suami gosokkan pakaian kitaorang semua, kadang akak gosokkan pakaian kami semua....bergantung pada keadaan..

isshhh...rasa jauh pulak akak dengan petua dari limah ni....nak kena semak balik ini

:lol: :lol: :lol:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 14:52


alamak myhoney itu ajaran arwah nenek. sebab dia 100% kat rumah. akak pun kadang sangkut juga tapi akak memang tak benarkan suami senduk nasi sendiri kecuali waktu tu akak sakit dan dia yang masak.

yang penting tu kita adalah masak bukan 100% harap masakan kedai saja. tapi jangan lupa pula keterampilan diri juga penting. janganlah sampai ikut kata-kata akak sampai lupa diri. bukan saja suami kita tengok pun nak lari :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-10 12:17


!!! QUOTE !!!

tapi jangan lupa pula keterampilan diri juga penting. janganlah sampai ikut kata-kata akak sampai lupa diri. bukan saja suami kita tengok pun nak lari :lol:


mmmm....susah sangat ke mengurus keterampilan diri ??

akak pernah lah cuba bersolek kat rumah, tapi suami pula sound katanya 'ish ish ishh... apa hal pulak ni".... kita yang malu sendiri dan terus gabuih balik mekap tu.

seorang kawan saya, bila ada rakan yang hulurkan katalog kosmetik avon untuk dicuba dengan saranan untuk lebih cantik dan lebih menggoda suami, nak tau apa dia jawab " uihh nak suruh akak mati ke,... alang akak tak tempek bedak kat muka pun suami asyik nak manja, kalau akak bersolek lawa tak tau lah bagaimana nak menepisnya "....ngeh nghe nghe...heh... kami pakat-pakat ketawa...

maka kesimpulannya pada saya lah cik limah.......perkara paling tak susah dalam dunia ni dan tak perlukan belanja mahal ialah....menggoda suami... berguru lah dengan mak-mak dan nenek2 kita...mesti banyak petuanya...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-10 15:25


Pada 04-03-10 08:41 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

adik-adik semua ini antara nasihat arwah wan akak dulu. sebab itulah yang dia buat untuk atok akak. dan akak juga praktikan.allhamdullilah....

nak ikat suami ialah perut dan tempat tidur (jangan salah paham)

1. ikat perut dia dengan masakan isteri....jangan sesekali biarkan sisuami masak atau makan diluar. melainkan jika pergi berjalan jauh-jauh ataupun sesekali berserapa atau makan diluar bersama keluarga.

2. makan hendaklah dihidangkan jangan biarkan dia ambil sendiri didapur atau buat sendiri.

3. tempat tidur msetilah kemas dan sentiasa berbau wangi tak perlu bahan yang mahal cukup dengan bersih dan kemas.

4. pakainan dia mestilah bersih dan digosok dengan rapi.kalau boleh sediakan baju yang nak dipakai.

hehehehe selain dari itu isteri mestilah jadi tempat dia bermanja sentialahlah bergurau dan kalau boleh buat kerja sama-sama atau bersukan sama-sama. eeee cubalah


Mesti para-para suami sekalian sedang senyum membaca kenyataan ini..ahahah... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 20:06


puas2 ar hidup membujang dulu)nanti sudah kawin banyak tanggujawap,)huhuh


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

  


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 20:14


Pada 07-03-10 20:06 , KIKO posting:

!!! QUOTE !!!

puas2 ar hidup membujang dulu)nanti sudah kawin banyak tanggujawap,)huhuh



salam....
org lelaki mungkin tak mengapa...tapi bagi perempuan elok kahwin bila dah bersedia sebab untuk keselamatan dan maruah diri....betul tak? :berfikir: :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 11:59


Assalamualaikum myboney maksud akak keterampilan diri tu bukanlah bermake up tapi kemas dan bersihlah maksudnya. akak pun tak make up. janganlah kat rumah rambut berserabai dan sebagainya.

itu maksud akak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 13:07


Pada 08-03-10 11:59 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum myboney maksud akak keterampilan diri tu bukanlah bermake up tapi kemas dan bersihlah maksudnya. akak pun tak make up. janganlah kat rumah rambut berserabai dan sebagainya.

itu maksud akak.


hmmm.....sama lah tu mah....mekap pun untuk bagi value added jugak pada penampilan diri...tapi rupanya tak semua suami munyukainya :malu:

tapi kan mah, tak adil kalau suami nak sangat isterinya kemas, bersih dan tak serabai sedang diri mereka sendiri tak pula menitik beratkan penampilan mereka di hadapan isteri...
ada juga suami yang kat rumah pakai pelikat lusuh saja , singlet yang tembus di sana sini.....rambut tak bersikat.....misai janggut tak trim....bau hangit dari pagi sampai petang...haaa bagaimana tu ?? :-D :-D :-D ....

mah....nama kita myhoney....bukan myboney..... :-P


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 16:04


Ya allah honey maaflah tak perasan. entahlah honey tak pernah pula limah jumpa suami macam tu. rata-rata kat tempat limah semuanya kemas. tidak lah selekeh. kalau ada macam yang honey cakap tu ya allah entah lah ya tak tau nak kabo. mahu bininya dua kali lima juga.

kalau macam tu kan honey mahu jiran yang lari tak sanggup nengok nya. mana ke tidak pagi petang suami dok pakai kain pelekat yang bini dok berkembang memanjang....itu baru keluarga bahagia tu. :lol:

jangan marah ye limah gurou saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 16:55


Pada 08-03-10 16:04 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Ya allah honey maaflah tak perasan. entahlah honey tak pernah pula limah jumpa suami macam tu. rata-rata kat tempat limah semuanya kemas. tidak lah selekeh. kalau ada macam yang honey cakap tu ya allah entah lah ya tak tau nak kabo. mahu bininya dua kali lima juga.

kalau macam tu kan honey mahu jiran yang lari tak sanggup nengok nya. mana ke tidak pagi petang suami dok pakai kain pelekat yang bini dok berkembang memanjang....itu baru keluarga bahagia tu. :lol:

jangan marah ye limah gurou saja.


:-D :-D :-D :-D :-D

apa-apa lah mah oii...boney pun boney lah
tapi kat ukhwah ni kita perasan ada satu nama yang nak sama dengan nama kita tau... my_hanney ...mmm
nama hampir sama...
avatar sama....
bendera sama....
sapa lah gerangannya....salam kenal kita tak dilayannya...



ooppss back to topik.. :D
hmmm...yang pentingnya mah, kita saling 'menjaga penampilan'....untuk membuatkan pasangan rasa senang dan happy.

Tak salah berterus-terang pada pasangan tentang apa yang kita inginkan....itu jugak hak kita....betul tak...

kalau dalam soal pakaian, kita mulakan menghadiahkan si dia dengan pakaian yang kita suka serta warna kegemaran kita...lama-kelamaan mereka lebih faham dengan selera kita....ewaah..

berbalik pada topik .... kita mungkin risau jika suami tak lekat di rumah, tapi kalau asyik terperap saja kat rumah pun susah juga... tak begitu limah ooooiii


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 21:15


Pada 08-03-10 16:55 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-10 16:04 , limah posting:

apa-apa lah mah oii...boney pun boney lah
tapi kat ukhwah ni kita perasan ada satu nama yang nak sama dengan nama kita tau... my_hanney ...mmm
nama hampir sama...
avatar sama....
bendera sama....
sapa lah gerangannya....salam kenal kita tak dilayannya...




competitor agakanyer...uhhuhu.... :-P


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 08:12


betul...betul...honey. macam limah senang seminggu sekali saja jumpa dia. hahahaha????? :berfikir:

betul kalau selalu dok kat rumah saja asik nonton tv dan baca akhbar pas tu tidur dan makan.eeee lemas juga kecuali lah baru-baru kawin dulu ya honey.

tapi kan honey kalau kita tau dia kemana tak apa jangan dia kata pergi mancing pas tu ke lain. hahahaha itu alamatnya sendiri pikirlah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 10:44


Pada 09-03-10 08:12 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

betul...betul...honey. macam limah senang seminggu sekali saja jumpa dia. hahahaha????? :berfikir:

issk...seminggu sekali tak mahu lah limah ooiii... :cry:



-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 11:14


Pada 05-03-10 13:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



tapi tak setuju lah kalau langsung tak biarkan suami masak...sesekali kalau minta depa pegang senduk dan periuk apa salahnya....lagipun ada sesetengah resepi tu depa memang power, kita pun nak juga merasa air tangan depa...





setuju dengan kak myhoney :-P ...

bapa dan abang2 ipar saya semua tolong isteri memasak, senduk dan hidang nasi dan kerja rumah lain..abang2 saya pun di rumah tolong masak dan buat kerja rumah...suami pun dapat begitu..


anak lelaki kena ajar buat kerja rumah..bukan khaskan 100% kerja rumah untuk anak perempuan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 12:02


:lol: kasihan si myhoney nangis.......ish..ish..ish udah2 lah myhoney. limah ni dah biasa lagi pun masa dia tak ada sibuk dengan kerja dan anak-anak tak lama lagi pula limah dah berhenti kerja buat kerja kat rumah sendiri. tak tau pula macam mana rasanya.

sakinah memang tak salah kalau suami atau abang kita masuk dapur. memang baguskan meringankan tugas isteri dan emak serta adik beradik. apa yang penting " kerjasama". tapi sesetengah lelaki ni dan sesetengah mak mertua tak suka. dapat yang ok bagus dan alhamdulillah.

Bagi akak pula tak suka suami senduk nasi dan hidang nasi. dia buat kerja lain macam sidai baju tu tak apa. bab masak dan hidang nasi serta basuh baju memang akak tak bagi sebab kalau mak nampak mati kena marah...dah pernah kena dah. nanti mak cakap apa tau "ha patutlah seronok balik kerja lambat semua suami buat ya, tak malu ke?" adoi sakit terlinga.

apa lagi dengan seronoknya suami akak pun cakap "alamak bukan selalu kasihan kat dia" . mak akak akan jawap "ha biasa kan, nanti dia manja" ish...ish..ish kasihan akak kan :malu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 14:41


ala biar lah si suami begitu, daripada duduk rumah tengok cicak kat bumbung saja buat apa kan.. xproduktif

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 11:07


Pada 09-03-10 14:41 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

ala biar lah si suami begitu, daripada duduk rumah tengok cicak kat bumbung saja buat apa kan.. xproduktif


mungkin tengah cari ilham .....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 11:09


Pada 08-03-10 21:15 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-10 16:55 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-10 16:04 , limah posting:

apa-apa lah mah oii...boney pun boney lah
tapi kat ukhwah ni kita perasan ada satu nama yang nak sama dengan nama kita tau... my_hanney ...mmm
nama hampir sama...
avatar sama....
bendera sama....
sapa lah gerangannya....salam kenal kita tak dilayannya...




competitor agakanyer...uhhuhu.... :-P



nak compete apa ???....hairan sungguh...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 11:19


Pada 10-03-10 11:09 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-10 21:15 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-10 16:55 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-10 16:04 , limah posting:

apa-apa lah mah oii...boney pun boney lah
tapi kat ukhwah ni kita perasan ada satu nama yang nak sama dengan nama kita tau... my_hanney ...mmm
nama hampir sama...
avatar sama....
bendera sama....
sapa lah gerangannya....salam kenal kita tak dilayannya...


ini kes serupa tapi tak samalah ya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 11:25


Pada 09-03-10 11:14 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-10 13:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



tapi tak setuju lah kalau langsung tak biarkan suami masak...sesekali kalau minta depa pegang senduk dan periuk apa salahnya....lagipun ada sesetengah resepi tu depa memang power, kita pun nak juga merasa air tangan depa...





setuju dengan kak myhoney :-P ...

bapa dan abang2 ipar saya semua tolong isteri memasak, senduk dan hidang nasi dan kerja rumah lain..abang2 saya pun di rumah tolong masak dan buat kerja rumah...suami pun dapat begitu..


anak lelaki kena ajar buat kerja rumah..bukan khaskan 100% kerja rumah untuk anak perempuan



tapi kan....mmmm, ni cerita masa saya kecik-kecik dulu lah...

lelaki melayu kelantan yang typical, depa tak membantu langsung urusan rumahtangga selain dari keluar bekerja cari duit.
masa kecik dulu saya perhatikan lelaki kelantan suka lepak kedai kopi main dam, sembang, hisap rokok daun dan main laga ayam jantan. kadang isteri dalam pantang pun tak dipedulikan. Cukup masa balik rumah makan nasi....tak adanya depa nak tolong basuh lampin, sapu rumah, masak nasi dan tolong apa-apa pun kerja dapor.
isteri yang dalam pantang sekalipun masih lemah terpaksa pula buat kerja-kerja rumah....langsung tak ada 'cuti bersalin'...

kadang walau tak lepak kedai kopi, dok kat rumah sibuk main burung ketitir/tekukur yang dibela dalam sangkar....
pun dalam 'berat tulang' tolong isteri ni, ada yang masih 'berangin' pula nak beristeri dua tiga...

mungkin rasa jatuh 'air muka' kalau tolong kerja rumah...kerana bimbang dikatakan queen control pulak.

tu pasal agaknya wanita kelantan tabah2 belaka....depa tak bergantung sangat pada suami....yang kebetulan kurang membantu pula...

itu cerita dulu-dulu....sekarang dah berubah agaknya....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 11:44


:kelip: Bila dah tak lekat kat rumah? Bosan lah.. Kalau ikut nasihat org spore, isteri biar sikit rumah biar banyak. Mereka pindah-randah. Bila dah bosan saja pindah rumah. Jauh sikit biar kawan-kawan dia pun jauh susah nak keluar malam2.. Tukar angin baru. Apa-apa pun kaum wanita muhasabah diri. Baiki diri anda dan banyakkan doa. Insyaallah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 12:50


Assalamualaikum,

Wahhh rancak berbual..nak joint boleh??

Cerita sakan macam best saja hubungan kekeluargaan semua..tapi bukan semua p'kahwinan tu bahagiakn....huhuhuuuu..

Suami saya pulak jenis yang jarang balik rumah..sb outstation..macam mana tu?? tapi kalau free asyik kena balik rumah parent dia saja..bukan dia tak hendak bawa saya dengan anak-anak...almaklumla..saya ini bukan menantu pilihan...tu yang rasa macam tersisih tu..huhuhuhuu
berbalik pada topic....dah berbuih mulut saya suruh balik..dahlah jarang email, call & sms..kalau saya call dia asyik cakap sibuk saja..kalau saya hantar 10 email dia jawab 1 saja..then kalau saya sms dia cakap m'bazir credit jew sb saya slu tanya soalan yang sama..macam cakap kosong...bila saya tanya sayang lagi tak?? .. dia marah katanya dah tentula sayang buat apa tanya lagi @ jangan tanya banyak tak soalan yang sama...Dia ada berpesan pada saya, jangan selalu meratap sangat nasib bila d tinggalkan sb ada yang lebih teruk kehidupan mereka..
saya ini dalam dilema...kadang-kadang rasa macam diperlukan..kadang-kadang rasa macam suami dah tak peduli...

Masalahnya bila saya keluar dengan kawan-kawan (tempat kerja)..dia macam jeles sangat.. tu tak boleh ini tak boleh..tapi bila saya ajak suami keluar macam-macam alasan..Kecian pulak dengan anak-anak bila selalu tanya Kenapa papa tak balik...

Sekarang ini saya macam dah tawar hati..kalau suami nak balik ..balik lah..kalau tak hendak saya macam tak kisah..tapi bila sepi tu datang...macam nak gila pun ada..tapi saya tak mahu perasaan sayang saya padanya hilang begitu sahaja..

saya masih sayangkan suami..tapi saya buntu memikirkan cara nak pikat suami...kasihan kat anak-anak...rasa-rasanya dah macam-macam cara saya guna..

pada yang berpengalaman & senior bagi lah tip2 macam mana nak bagi suami lekat kat rumah..untuk makluman saya ini anak yatim..tak ada sesiapa kecuali suami, anak-anak & kawan-kawan..

Wassalam


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 13:04


alamak lagi satu cerita sedih. adoi....kesiannya kat anak-anak. cap macam inilah walau apa pun terjadi nasihat akak jangan sekali2 tak hiraukan anak-anak dan mereka jadi korban. tau tak akak cukup benci og yang buat anak-anak macam tu. biar akak tak makan jangan anak-anak biar akak tak gembira jangan anak-anak. mohonlah cap tabah dan bergembiralah dengan anak-anak. biarlah apa pun suami nak buat suatu masa dia akan sedar.

cap akak nak bantu lain tak ada sekadar nasihat saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 13:16


ye lah kak..dun worry pasal anak-anak tu...
insyaallah saya akan jaga & beri ilmu secukupnya..anak saya lah kak, mesti lah saya sayangggg...terima kasih sb beri sokongan..

tapikan kak..mana tip2 nya...kalau boleh nak tip yang beri kesan kat jiwa suami ..tak moh lah tip2 untuk sementara jew..nak yang terkesan dalam hatinye tak ada ke??

kalau ada sesiapa yang ada info pasal any program khas untuk pasangan suami isteri...sila lah beri info...

saya rancang nak motivate kan suami & diri sendiri...tapi macamana ya??


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 13:20


kak myhoney...kawan orang kelantan kata begitulah...kawan itu kata tak nak kahwin dengan orang kelantan...huhu..




*memanglah bukan semua..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 15:13


Pada 10-03-10 13:20 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

kak myhoney...kawan orang kelantan kata begitulah...kawan itu kata tak nak kahwin dengan orang kelantan...huhu..




*memanglah bukan semua..



ya tak semua .... cuma disebabkan nila setitik biru susu sebelanga..... :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 15:32


Pada 10-03-10 12:50 , CapGurl posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Wahhh rancak berbual..nak joint boleh??

Cerita sakan macam best saja hubungan kekeluargaan semua..tapi bukan semua p'kahwinan tu bahagiakn....huhuhuuuu..

Suami saya pulak jenis yang jarang balik rumah..sb outstation..macam mana tu?? tapi kalau free asyik kena balik rumah parent dia saja..bukan dia tak hendak bawa saya dengan anak-anak...almaklumla..saya ini bukan menantu pilihan...tu yang rasa macam tersisih tu..huhuhuhuu
berbalik pada topic....dah berbuih mulut saya suruh balik..dahlah jarang email, call & sms..kalau saya call dia asyik cakap sibuk saja..kalau saya hantar 10 email dia jawab 1 saja..then kalau saya sms dia cakap m'bazir credit jew sb saya slu tanya soalan yang sama..macam cakap kosong...bila saya tanya sayang lagi tak?? .. dia marah katanya dah tentula sayang buat apa tanya lagi @ jangan tanya banyak tak soalan yang sama...Dia ada berpesan pada saya, jangan selalu meratap sangat nasib bila d tinggalkan sb ada yang lebih teruk kehidupan mereka..
saya ini dalam dilema...kadang-kadang rasa macam diperlukan..kadang-kadang rasa macam suami dah tak peduli...

Masalahnya bila saya keluar dengan kawan-kawan (tempat kerja)..dia macam jeles sangat.. tu tak boleh ini tak boleh..tapi bila saya ajak suami keluar macam-macam alasan..Kecian pulak dengan anak-anak bila selalu tanya Kenapa papa tak balik...

Sekarang ini saya macam dah tawar hati..kalau suami nak balik ..balik lah..kalau tak hendak saya macam tak kisah..tapi bila sepi tu datang...macam nak gila pun ada..tapi saya tak mahu perasaan sayang saya padanya hilang begitu sahaja..

saya masih sayangkan suami..tapi saya buntu memikirkan cara nak pikat suami...kasihan kat anak-anak...rasa-rasanya dah macam-macam cara saya guna..

pada yang berpengalaman & senior bagi lah tip2 macam mana nak bagi suami lekat kat rumah..untuk makluman saya ini anak yatim..tak ada sesiapa kecuali suami, anak-anak & kawan-kawan..

Wassalam



saya simpati membacanya, cuma jangan putus asa...setiap cabaran pasti ada jalan mengatasinya.

!!! QUOTE !!!

Sekarang ini saya macam dah tawar hati..kalau suami nak balik ..balik lah..kalau tak hendak saya macam tak kisah..tapi bila sepi tu datang...macam nak gila pun ada..tapi saya tak mahu perasaan sayang saya padanya hilang begitu sahaja..


ada sebuah buku yang saya suka jika anda dapat membacanya.( MAN ARE FROM MARS AND WOMEN ARE FROM VENUS) Ada beberapa panduan yang sangat baik saya kira telah dikemukakan oleh penulis yang mungkin berguna untuk kita dalam memahami tabiat lelaki ( suami).
Biarpun penulisnya adalah org barat( John Gray) dan tiada sisipan ayat2 quran dalam tulisannya, tapi saya kira pengkajiannya yang mendalam tentang sifat-sifat yang berbeza antara lelaki dan wanita dapat membantu kita memahami pasangan dan memperbaiki hubungan yang mungkin berpunca dari kegagalan dalam menilai pasangan masing-masing . Ia buku yang sungguh menarik.

selain itu, saya kongsikan sedikit amalan dengan anda. Jika anda pernah membaca al mathurat, doa rabitah itu cukup baik di amalkan dan bacalah selepas solat hajat anda. Ketika sampai pada perkataan " fawathiqillah hummarobithothoha " anda ulanglah berkali-kali seberapa banyak yang anda kehendaki sambil membayangkan wajah suami anda dan pohonlah Allah tautkan hatinya dan hati anda dengan cinta dan kasih sayang. Kemudian bacalah doa tersebut hingga akhir. Ini petua yang diajarkan oleh naqib saya dulu. saya turut amalkan untuk tautkan hubungan dengan jiran, saudara, mertua dan sahabat-sahabat saya. setakat ni Allah tidak kecewakan saya dengan doa saya ini. Anda boleh cuba, bukan sekali dua sahaja.... yang penting jangan putus asa....InsyaAllah


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 17:30


saya ada juga baca ayat al mathurat & doa rabitah..tapi bknla selepas solat hajat..
InsyaAllah..saya akan mengamalkannya selalu..

hermmm..menenai buku "MAN ARE FROM MARS AND WOMEN ARE FROM VENUS"..tittle saja dah macam menarik... kena carik ini ..

pada semua terima kasih sb beri support pada saya...
saya hargaaaaaaii sangat-sangat...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 09:05


bosan.. boring.. lemah semangat.. fikiran bercelaru.. putus harapan.. nasib kurang baik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 22:04


Pada 11-03-10 09:05 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

bosan.. boring.. lemah semangat.. fikiran bercelaru.. putus harapan.. nasib kurang baik..


ni apa hal pulak ni .... :berfikir:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 07:41


Assalamualaikum yalah honey apahal pulak dengan si hajime ni. kena sawan jepun apa ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 07:58


assalamualaikum.....

ni ruangan untuk orang-orang yang dah berkahwin...
yang bujang tengok dan baca sahaja jangan masuk campur...
:) :)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 10:23


Pada 12-03-10 07:41 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum yalah honey apahal pulak dengan si hajime ni. kena sawan jepun apa ke?


:-D :-D :-D :-D :-D

tak baik lah limah....nanti dia hangin kan susah pulak.

mungkin dia cuba express perasaan 'suami yang lekat kat rumah'.... :lol: :lol:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 10:35


alamak hajime ni bukan lelaki ke? :berfikir: maaflah ya hajime gurau saja. tak boleh gurau dok surau.

kalau cepat marah nanti lekas tua tau. so marah tak boleh geram tak apa.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 11:14


Salam.. Capgurl, saya dah baca kisah awak itu. Saya juga dulu pernah mengalami nasib seperti awak. Maaf saya cakap, awak selidikilah suami awak tu.. betul ke outstation memanjang. Saya dulu pun begitu, suami marah saya asyik cal, dia cakap baru saja kawan dia komplain pasal isteri asyik cal check suami kat mana, saya cakap isteri saya tidak macam tu dah awak pulak cal. Lepas tu dia putuskan talian dan saya merana seorang diri. Anak dahlah tak ada. Dia kerja setiap malam (polis). Saya tunggu pukul 3pagi, dia balik pukul 4pagi, saya tunggu pukul 4 pagi dia balik pukul 5pagi, begitulah sampailah dia tidak balik kerumah terus. Akhirnya saya bosan, tisu dah berkotak-kotak habis kat rumah menangis tunggu suami balik. Saya tambahkan amal ibadat saya, saya pohon pada Allah tunjukkanlah siapa sebenarnya suami saya ini. Yang mempunyai pelbagai helah untuk mengelak dari mendatangi saya. Saya juga baca ayat nabi nuh semasa di dalam perut ikan nun. Akhirnya, dia buat hal dan saya dapat tangkap rupanya sudah berkahwin lain. Saya suruh dia bawa isterinya itu tinggal bersama tetapi dia tidak mahu dan mahu hidup bahagia dengan perempuan itu. Katanya dia tidak bahagia dengan saya. Selama 8tahun saya bersabar dan berkorban akhirnya itu yang saya dapat. Dia tinggalkan saya terus 3bulan tanpa sebarang khabar, yang best tu tempat kerja dan keluarga mertua sudah dikhabarkan berita yang buruk2 mengenai saya sehingga mereka tidak melayan rayuan saya. Saya akhirnya saya ke mahkamah, dan kami bercerai, tidak banyak cakap, hanya bersalam minta halalkan makan itu dan ini. Cukup 44 hari saya dikhabarkan dia sudah meninggal dunia akibat sakit jantung. Saya jumpalah perempuan yang merampas suami saya itu tetapi rupanya dia pun sudah diceraikan. Saya tidak kisahlah. Saya redha dengan suami begitu. Banyak pengajaran yang saya dapat. Tetapi hidup saya tuhan saja yang tahu. Berkat kesabaran saya yang teraniaya akhirnya saya ditemukan dengan seorang lelaki seperti yang saya doakan. Alhamdllah. Anugerah tuhan pada saya. Saya sekarang bahagia dan saya juga mendapat apa yang selama ini saya tidak dapat dari arwah suami. Al-Fatihah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 14:04


Pada 12-03-10 11:14 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.. Capgurl, saya dah baca kisah awak itu. Saya juga dulu pernah mengalami nasib seperti awak. Maaf saya cakap, awak selidikilah suami awak tu.. betul ke outstation memanjang. Saya dulu pun begitu, suami marah saya asyik cal, dia cakap baru saja kawan dia komplain pasal isteri asyik cal check suami kat mana, saya cakap isteri saya tidak macam tu dah awak pulak cal. Lepas tu dia putuskan talian dan saya merana seorang diri. Anak dahlah tak ada. Dia kerja setiap malam (polis). Saya tunggu pukul 3pagi, dia balik pukul 4pagi, saya tunggu pukul 4 pagi dia balik pukul 5pagi, begitulah sampailah dia tidak balik kerumah terus. Akhirnya saya bosan, tisu dah berkotak-kotak habis kat rumah menangis tunggu suami balik. Saya tambahkan amal ibadat saya, saya pohon pada Allah tunjukkanlah siapa sebenarnya suami saya ini. Yang mempunyai pelbagai helah untuk mengelak dari mendatangi saya. Saya juga baca ayat nabi nuh semasa di dalam perut ikan nun. Akhirnya, dia buat hal dan saya dapat tangkap rupanya sudah berkahwin lain. Saya suruh dia bawa isterinya itu tinggal bersama tetapi dia tidak mahu dan mahu hidup bahagia dengan perempuan itu. Katanya dia tidak bahagia dengan saya. Selama 8tahun saya bersabar dan berkorban akhirnya itu yang saya dapat. Dia tinggalkan saya terus 3bulan tanpa sebarang khabar, yang best tu tempat kerja dan keluarga mertua sudah dikhabarkan berita yang buruk2 mengenai saya sehingga mereka tidak melayan rayuan saya. Saya akhirnya saya ke mahkamah, dan kami bercerai, tidak banyak cakap, hanya bersalam minta halalkan makan itu dan ini. Cukup 44 hari saya dikhabarkan dia sudah meninggal dunia akibat sakit jantung. Saya jumpalah perempuan yang merampas suami saya itu tetapi rupanya dia pun sudah diceraikan. Saya tidak kisahlah. Saya redha dengan suami begitu. Banyak pengajaran yang saya dapat. Tetapi hidup saya tuhan saja yang tahu. Berkat kesabaran saya yang teraniaya akhirnya saya ditemukan dengan seorang lelaki seperti yang saya doakan. Alhamdllah. Anugerah tuhan pada saya. Saya sekarang bahagia dan saya juga mendapat apa yang selama ini saya tidak dapat dari arwah suami. Al-Fatihah.


menarik cerita sharinor ni, basah hati saya membacanya.
Anda tepat kerana mencari ubat dari 'farmasi Allah'... kesudahannya, Allah balasi jua munajat anda padaNya.

pengajarannya, banyakkan doa pada Allah.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 14:09


Pada 12-03-10 10:35 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

alamak hajime ni bukan lelaki ke? :berfikir: maaflah ya hajime gurau saja. tak boleh gurau dok surau.
.


Limah !! .... dengan pak aji pun awak melawak ya :lol:

alahai limah oiii..... pandai betul mah buat saya tergelak....ni kalau che abe awak balik seminggu sekali, mesti tak kering gusi dengan lawak mak limah ni... :lucu: :lucu:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-10 11:10


wah3 ngumpat betul.. macam cerita kat kedai kopi pula.. limah oh limah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-03-10 12:32


ala pak haji bukan ngumpat. saya kan minta maaf.....maafkan kami...maafkan kami....maafkan kami. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-10 20:38


Pada 15-03-10 12:32 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

ala pak haji bukan ngumpat. saya kan minta maaf.....maafkan kami...maafkan kami....maafkan kami. :-D


amboi nyanyi nampak... :-P

nak tumpang nyanyi jugak boleh ??


jongang jongang jongang.....halimah gigi jongangg.....

hai cerita gigi yang jongang pun boleh dibuat drama..... :-D :-D

errr....den tak sindir sesiapa haa...8-)

limah, saya nak tanya...

patutkah seorang suami belajar kerja-kerja perempuan seperti masak, menjahit, kemas rumah dan buaikan anak....alasannya untuk meringankan beban kerja isteri dirumah..... ????
dan patutkah pula isteri belajar kerja-kerja org lelaki seperti tukar mentol lampu, menebas semak samun kat laman, tukar minyak itam kereta, paku memaku rumah yang rosak..dsbnya...

hmmm...bagaimana tu limah ??


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-03-10 22:18


anda bincang apa ini..tak paham lah...huhuhu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 07:48


assalamualaikum honey. lagu awak tu lirik lagu apa. tak apa hal teman. pada pendapat mah kan memang patut. yang lelaki belajar memasak dan sebagai nya begitu juga perempuan. kerana zaman srkg ni semua duit. andaikata kalau salah seorang kita dah tak ada memudahkan kerja tak payahlah nak pasang mentol pun nak upah orang. kos bukan sikit honey ooi.....

dulu masa kita bujang pandai tukar minyak hitam dan tayar kereta.hahahah tapi bila dah kawin ish..ish..ish basuh kereta pun suami. tapi kan semua kerja sisuami ni nak buat berdua2an. evetho masak pun sama-sama. dia kopek bawang, siang sayur. dan sebagainya. kita masak. tadi kata nak tips kan.

jangan jelous...... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 12:16


Pada 16-03-10 07:48 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum honey. lagu awak tu lirik lagu apa. tak apa hal teman.


mah, kita nyanyi lagu Halimah gigi jongang.....mah tak pernah dengar ke???
saja nak sindir stesen TV malaysia yang terencat akal....org gigi jongang pun depa buat drama...tak cukup tu ditambah pulak dengan drama bersiri halimah juling....
lepas ni habis dikutip....hidung kembang....kaki pengkang....misai kontot untuk dibuat drama atau filem... tak cerdik akal betul...


!!! QUOTE !!!

pada pendapat mah kan memang patut. yang lelaki belajar memasak dan sebagai nya begitu juga perempuan. kerana zaman srkg ni semua duit. andaikata kalau salah seorang kita dah tak ada memudahkan kerja tak payahlah nak pasang mentol pun nak upah orang. kos bukan sikit honey ooi.....

dulu masa kita bujang pandai tukar minyak hitam dan tayar kereta.hahahah tapi bila dah kawin ish..ish..ish basuh kereta pun suami. tapi kan semua kerja sisuami ni nak buat berdua2an. evetho masak pun sama-sama. dia kopek bawang, siang sayur. dan sebagainya. kita masak. tadi kata nak tips kan.

jangan jelous...... :-D


hmmm....nak buat macam mah jugak lah..... :-P :-P


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-03-10 13:41


patutlah honey awak ada masa nak tengok drama halimah jonggan lah hidung kembang lah. kita mana ada waktu2 tu kita kat opis lah yang oi. adoi halimah hidung kembang ni lah aku tak nak dengar sebab macam nyindir aku saja..... :lol:

tu lah kalau nak special punya......tu boleh tapi nanti mah pm. kat sini tak boleh ramai budak-budak bawah umur. :lol:

maaflah adik-adik ya gurau saja....... cubalah honey kot2 menjadi. rasanya insyallah selamat.

honey udah2 lah ya tu en. engfreez tu dah marah sebab dia tak paham kita cerita apa. ini dah lari pada topik ni honey oi. tak pasal2 kita kena band.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-10 00:08


Pada 16-03-10 13:41 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

patutlah honey awak ada masa nak tengok drama halimah jonggan lah hidung kembang lah. kita mana ada waktu2 tu kita kat opis lah yang oi. adoi halimah hidung kembang ni lah aku tak nak dengar sebab macam nyindir aku saja..... :lol:



:-o hah ??...issh tak ada lah.. :pint:

:-D    :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D .....iklan colgate!!


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 13:16


Al-Fatihah...

Terima kasih dengan nasihat Puan Sharinor...saya dah tak tahu nak cakap apa....saya malas nak fikir...malas nak selidik ..malas nak buat apa-apa.....sakit kepala bila dok memikirkan nya..... sekarang fokus saya ada lah beri kebajikan & pelajaran pada anak-anak sebaik mungkin....Insyaallah... saya berserah segala-galanya pada Allah..

p/s : Aduhai lelaki.....hargailaa tulang rusuk andaaaaaaa.....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 19:56


Pada 07-03-10 20:14 , sakinah283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-03-10 20:06 , KIKO posting:

!!! QUOTE !!!

puas2 ar hidup membujang dulu)nanti sudah kawin banyak tanggujawap,)huhuh



salam....
org lelaki mungkin tak mengapa...tapi bagi perempuan elok kahwin bila dah bersedia sebab untuk keselamatan dan maruah diri....betul tak? :berfikir: :-D



perempuan Kalau boleh kawin awllah nanti enda aktif,)itu pun Kalau udah sedia,)...


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

  


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.163829 saat. Lajunya....