Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-09-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Swarig123
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43060

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 8 jam 30 saat yang lalu
al-biruni03: 1 hari, 19 jam, 44 minit yang lalu
Swarig123: 9 hari yang lalu
marul: 12 hari yang lalu
mfy87: 26 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: English Language - I donno sepatah haram


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» English Language - I donno sepatah haram

Please Mendaftar To Post


Oleh English Language - I donno sepatah haram

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 08:44


Assalamualaikum semua forumers...

Dulu ana pernah buka thread macam ni dulu. Selepas itu ana menyepikan diri kejap, berhibernasi. Hehehe.

Kita belajar Bahasa Inggeris ni dari darjah satu, ada yang masuk tadika pun ada yang belajar B.I. dan hinggalah ke darjah enam. Then masuk secondary school, tingkatan satu hinggalah tingkatan lima atau tingkatan enam.

Persoalannya ialah, mengapa masih kata, English I donno sepatah haram? Selama 11 - 13 tahun belajar Bahasa Inggeris, takkan 20 ayat tak boleh nak ingat? :berfikir:

Bincangkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 09:32


Assalamualaikum dan selamat pagi. sebenarnya hykall bahasa english ni kita tak boleh harap belajar kat sekolah saja tapi kita kena praktikan. macam mahtematic tu. setiap hari kita kena bercakap dan rajin membaca akhbar ke atau buku2 dan majalah. tu lah tidak org kita terutama yang belajar tinggi-tinggi macam kat university tapi takut nak berbahasa.

akak dah ramai jumpa sebab akak kerja bahagian recruitment. so bila interview rata-rata kurang atau takut berbahasa english. tapi tak kurang juga org kita yang pandai kerana mereka rajin mencuba dan tak takut nak bercakap. dulu akak pun macam tu kerana akak dulu dari darjah satu-hingga lima bersekolah di sek.keb cuma darjah 6 hingga form 5 kat sekolah aliran english.

tapi kat rumah pakcik akak memang beratkan menggunakan bahasa mat salleh. so allhamdullilah bila kerja pun tak takut nak guna pakai.

tapi risau pula nanti kalau guna bahasa org putih ni kang ada pula yang kata akak ni apa???al maklumlah tak semua org suka berbahsa english ni. akak ni pandai tak lah tapi boleh lah paham dan sebut.

yang penting hykall kena berani guna dan selalu membaca ya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 11:19


Thank you for the reply.

InsyaAllah saya tak ragu nak berbahassa Inggeris. Sekadar mahu tahu mengapa ramai sahabat-sahabat kita tak boleh berbahasa Inggeris. Dah terbukti macam akak cakap tadi yang bila pergi interview, mesti tak dapat kerja kerana fail.

That isa why it's important for us to learn and use English. Jadi di sini, saya menyeru rakan-rakan yang belum punyai minda positif untuk terus belajar dan praktikkan.

Apa lagi yang mnejadi masalah? Sila ajukan :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Salamat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2007
Ahli No: 30825
Posting: 91

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 23:33


i walk 2 school by bus...

:lucu: :lucu: :lucu:

ayat adik saya waktu sekolah rendah...


-----------------
salamatsabtu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For SalamatProfil   Hantar PM kepada Salamat   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 06:39


Pada 15-02-10 11:19 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

Thank you for the reply.

InsyaAllah saya tak ragu nak berbahassa Inggeris. Sekadar mahu tahu mengapa ramai sahabat-sahabat kita tak boleh berbahasa Inggeris. Dah terbukti macam akak cakap tadi yang bila pergi interview, mesti tak dapat kerja kerana fail.



what if for starting, discuss this issue in english :)


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 09:53


yes wira thats a good idea. don't worry broken english also can. the important is don't scared or shy to talk. cause no body is perfect.

cause of this reason I send my children to smart readers and intergrasi agama at shah alam . their communication in english. cause I need to build up their mental to have a confident to talk in english.

i know my english no good enough but I willing to try. how about others.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 10:55


agree..
meanwhile, while commenting this issue..we also can make this topic as a platform to improve our english usage either in grammar or sentence structure..
anybody can try to adjust anyone post and others might help to adjust it some more. anybody can do it.. not just an english teacher or mat saleh..hihihi... ok tak?


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 19:34


Pada 15-02-10 23:33 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

i walk 2 school by bus...

:lucu: :lucu: :lucu:

ayat adik saya waktu sekolah rendah...



ok lah tu hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 19:35


Pada 16-02-10 09:53 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

yes wira thats a good idea. don't worry broken english also can. the important is don't scared or shy to talk. cause no body is perfect.

cause of this reason I send my children to smart readers and intergrasi agama at shah alam . their communication in english. cause I need to build up their mental to have a confident to talk in english.

i know my english no good enough but I willing to try. how about others.


oh that's a great idea. terima kasih all for supporting this thread. InsyaAllah, from time to time i'll update it.

your English is not so bad. still comprehensible.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 19:37


Pada 16-02-10 10:55 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

agree..
meanwhile, while commenting this issue..we also can make this topic as a platform to improve our english usage either in grammar or sentence structure..
anybody can try to adjust anyone post and others might help to adjust it some more. anybody can do it.. not just an english teacher or mat saleh..hihihi... ok tak?



ok saja if everybody is willing to guide and others to learn. just have an open heart for it. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 20:15


salam ukhwah,

practice does not make perfect, but practice make fluent..... :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 09:56


mentaliti yang tidak kuat.. takut pada kesalahan dan kegagalan.. tak boleh mengharapkan sesuatu yang baik jika hanya mencube sekali..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 19:08


OH betul betul dan betul... hehehe.

I've seen throughout the years, some non-malays speak english, very fast but not sometimes incorrect. But they speak it without fear, and shy. So why can't us? Tibai saja lah.... then we learn frm mistakes.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 21:57


Pada 15-02-10 23:33 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

i walk 2 school by bus...

:lucu: :lucu: :lucu:

ayat adik saya waktu sekolah rendah...



kawan saya dulu suka nasyid dalam kelas, masa guru mengajar pun terkumat kamit nasyid seorang-seorang. Sebagai denda diminta oleh guru bahasa inggeris 'translate' nasyidnya ini :

' berjalanlah di mukabumi, lihat gunung-gunung yang menjulang tinggi'

walk walk on the earth, see mountain mountain is very high ... okey okey...cikgu tepuk tangan....

yang mahal....sifat beraninya tu... :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 22:42


Pada 15-02-10 23:33 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

i walk 2 school by bus...

:lucu: :lucu: :lucu:

ayat adik saya waktu sekolah rendah...


at least try...practise make perfect 8-)


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

  


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 23:11


Pada 16-02-10 06:39 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-10 11:19 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

Thank you for the reply.

InsyaAllah saya tak ragu nak berbahassa Inggeris. Sekadar mahu tahu mengapa ramai sahabat-sahabat kita tak boleh berbahasa Inggeris. Dah terbukti macam akak cakap tadi yang bila pergi interview, mesti tak dapat kerja kerana fail.



what if for starting, discuss this issue in english :)



agree with rdwira..perhaps our ukhwah portal can be a platform to improve our english..insyaAllah


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 23:24


teringat masa study dulu..ada seorang student korea tanya cammana nak p mid valley (ingat-ingat lupa ) kat group kitaorang...seorang member tu punyala beriya-iya terangkan kat budak tu..alih2 last ayat kawan tu cakap..sorry if you don't understand what i'm talking about sebab my english is blackout...sampai sekarang kalau kami lepak2 benda ni masih jadi bahan gelak hehehe..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:06


Pada 17-02-10 21:57 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-10 23:33 , Salamat posting:

!!! QUOTE !!!

i walk 2 school by bus...

:lucu: :lucu: :lucu:

ayat adik saya waktu sekolah rendah...



kawan saya dulu suka nasyid dalam kelas, masa guru mengajar pun terkumat kamit nasyid seorang-seorang. Sebagai denda diminta oleh guru bahasa inggeris 'translate' nasyidnya ini :

' berjalanlah di mukabumi, lihat gunung-gunung yang menjulang tinggi'

walk walk on the earth, see mountain mountain is very high ... ok ok...cikgu tepuk tangan....

yang mahal....sifat beraninya tu... :-D



ok lah tu... hehehe....

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:06


Pada 17-02-10 23:24 , hasanrijal posting:

!!! QUOTE !!!

teringat masa study dulu..ada seorang student korea tanya cammana nak p mid valley (ingat-ingat lupa ) kat group kitaorang...seorang member tu punyala beriya-iya terangkan kat budak tu..alih2 last ayat kawan tu cakap..sorry if you don't understand what i'm talking about sebab my english is blackout...sampai sekarang kalau kami lepak2 benda ni masih jadi bahan gelak hehehe..



tak kisah lah... belasah saja... at least nak try

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:08


Pada 18-02-10 07:47 , natalie_imbruglia posting:

!!! QUOTE !!!

I like this topic. thumbs up.
But i think i need to correct something here and at the same time i'll correct myself too.

!!! QUOTE !!!

I've seen throughout the years, some non-malays speak english, very fast but not sometimes incorrect. But they speak it without fear, and shy. So why can't us?
Lets take a look at the bold one. This is the common mistakes that we'll always do. The use of negative phrase.
There are some alternatives:
a) sometimes incorrect
b) sometimes is incorrect
c) not sometimes correct
d) not sometimes is correct
e) ......

But i think, the use of 'not' here is not suitable for the sentence.
What can we do is, try to avoid from using negative phrase and replace it with the most suitable grammatical order.
is there any other ideas? pls correct me too.


yes... terima kasih for the correction... laju sangat taip tu hehehe sometimes incorrect is the right one yang i nak guna

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 21:18


Pada 18-02-10 07:54 , natalie_imbruglia posting:

!!! QUOTE !!!

For me, the difficulties in learning and speaking english is because of the tenses.
There are so many tenses in english. 12 of them (3 in pasti, 3 in present and another 3 in future). But there is only 3 tenses in malay and arabic language (e.pergi. in arabic, we have fe'el madhi, mudhore' and ammar - pls correct my spelling).


that's correct... but if you can learn the simple tenses pun dah cukup dah... simple present tense, simple pasti tense, simple future tense.... very basic

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 10:48


tulah, orang kita ini selalu anggap english tu sekadar belajar time sekolah dulu saja.. memanglah bahasa melayu ini priority, tapi tak salah kalau kita belajar bahasa lain juga kan..
saya memang suka bahasa english, sekarang ni pun ambil degree dalam english language and literature, tapi orang selalu pandang rendah kat course ini, tak tahu kenapa.. memang lah course ini tak sehebat engineering or architecture...sedih juga..hmm


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 10:48


tulah, orang kita ini selalu anggap english tu sekadar belajar time sekolah dulu saja.. memanglah bahasa melayu ini priority, tapi tak salah kalau kita belajar bahasa lain juga kan..
saya memang suka bahasa english, sekarang ni pun ambil degree dalam english language and literature, tapi orang selalu pandang rendah kat course ini, tak tahu kenapa.. memang lah course ini tak sehebat engineering or architecture...sedih juga..hmm


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 12:42


Pada 19-02-10 10:48 , chiyo_kajuji posting:

!!! QUOTE !!!

tulah, orang kita ini selalu anggap english tu sekadar belajar time sekolah dulu saja.. memanglah bahasa melayu ini priority, tapi tak salah kalau kita belajar bahasa lain juga kan..
saya memang suka bahasa english, sekarang ni pun ambil degree dalam english language and literature, tapi orang selalu pandang rendah kat course ini, tak tahu Kenapa.. memang lah course ini tak sehebat engineering or architecture...sedih juga..hmm




yup memang macam tu adat dunia hehe... kononnya tesl ni senang... mudah dapat dean's list kan? sabar-sabar... mereka tak tahu you nak dalami english dan seterusnya ajar anak bangsa english...

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 15:45


Very impressive me,, as “Muslim” are able to used English language everywhere…tips to improve your English language..even im not too good in English...just shares;
1) Visit the Islamic blog all over the world…
2) Add friendster / facebook’s friend from overseas, it might help you…
3) STOP ym in MALAYSIA room..turning to IRELAND/UNITED KINGDOM..
4) Search the English song, complete with lyrics…

The most important thing is......BERANI, jangan MALU, CAKAP saja AS LONG org TU FAHAM...fullstop!, good luck

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 15:45


Very impressive me,, as “Muslim” are able to used English language everywhere…tips to improve your English language..even im not too good in English...just shares;
1) Visit the Islamic blog all over the world…
2) Add friendster / facebook’s friend from overseas, it might help you…
3) STOP ym in MALAYSIA room..turning to IRELAND/UNITED KINGDOM..
4) Search the English song, complete with lyrics…

The most important thing is......BERANI, jangan MALU, CAKAP saja AS LONG org TU FAHAM...fullstop!, good luck

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 21:54


Pada 19-02-10 12:42 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-10 10:48 , chiyo_kajuji posting:

!!! QUOTE !!!

tulah, orang kita ini selalu anggap english tu sekadar belajar time sekolah dulu saja.. memanglah bahasa melayu ini priority, tapi tak salah kalau kita belajar bahasa lain juga kan..
saya memang suka bahasa english, sekarang ni pun ambil degree dalam english language and literature, tapi orang selalu pandang rendah kat course ini, tak tahu Kenapa.. memang lah course ini tak sehebat engineering or architecture...sedih juga..hmm




yup memang macam tu adat dunia hehe... kononnya tesl ni senang... mudah dapat dean's list kan? sabar-sabar... mereka tak tahu you nak dalami english dan seterusnya ajar anak bangsa english...



tu lah pasal.. macam course saya ini, org selalu anggap saya ambil tesl tapi sebenarnya tak, saya belajar pasal linguistics.. bukan tesl.. dan bukan senang nak dapat dean list untuk course ini..


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-10 22:15


Pada 19-02-10 15:45 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

Very impressive me,, as “Muslim” are able to used English language everywhere…tips to improve your English language..even im not too good in English...just shares;
1) Visit the Islamic blog all over the world…
2) Add friendster / facebook’s friend from overseas, it might help you…
3) STOP ym in MALAYSIA room..turning to IRELAND/UNITED KINGDOM..
4) Search the English song, complete with lyrics…

The most important thing is......BERANI, jangan MALU, CAKAP saja AS LONG org TU FAHAM...fullstop!, good luck



yes... a very good cadangan... teruskan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 22:04


Salam... mana rakan-rakan ku ini hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.140499 saat. Lajunya....